Öhrnen

Mata min lokala Fiskgjuse

Först och främst så vill jag bara tacka min vän Börje här för utan din hjälp som har bistått med fisk så hade jag aldrig fått dessa bilder här nedan :)

Och sen vill jag säga att jag är riktigt besviken på mig själv då jag hade inzoomat till 500mm alldeles för mycket. Det har jag tagit lärdom av och kommer att bättra mig framöver om nu det kommer att gå att fortsätta mata gjusarna vill säga, för dessa trutar de var svåra att komma undan om man säger så... och fiskgjusen var inte så lätt flörtad trots allt ;)

Vingarna var redan klippta här pga för mycket zoom så jag beskärde bilden ytterligare för att framhäva de vassa/vackra klorna

Men vi kan börja från början. Såhär såg det ut, havstruten tror jag att det är var en flitig gäst. Den såg min fisk och landade i sjön en bit bort för att sedan simma lugnt fram till fisken.

Och ta tag i den och simma iväg med den. Haha skulle jag skratta eller gråta? :) och fler måsar/trutar anlände... Sen blev det ett himla liv bland trutarna och de lyfte.

För den här majestätiska havsörnen dök upp och nu fick jag lärdom av att även en stor trut har respekt för denna :)

Måste kännas tufft att vara så respekterad av alla sjöfåglar.

Ja men varför inte testa att slänga ut en fisk när den ändå sveper förbi. Dumt att misslyckas men hej, testar man inget så vinner man inget ;)

- Och det tror du att jag dyker på din fisk när du sitter där?!  Sade örnen genom sin blick... Nåväl gjorde ett test iaf :)

Och återigen när örnen svept förbi  så var trutarna tillbaka så jag och Maja drog oss tillbaka. Det hade blivit ganska så sent nu och ingen mat i magen heller förutom två brödskivor med ost och lite fika. Men jag hade ju en fisk kvar så varför inte testa ett annat ställe innan vi beger oss hemåt.

Och tur att vi gjorde det för när jag hade slängt ut denna sista fisk utan att ha sett någon fiskgjuse så kom den efter en stund :) kanske efter en 30-40 minuter, vet inte tiden går så fruktansvärt fort när man spanar fåglar....

Intensiv blick hade den.

Men fiskgjusen boomade fisken som låg i vattnet och tur var väl det för autofokusen missade nedslaget totalt. Varenda bild blev suddig!! Fruktansvärt!!!

Här skakar den av sig vattnet från första dyket iallafall.

Den hade ju koll på mig också och var lite avvaktande innan det gjorde ett andra försök.

Ett andra försök och här som ni ser, varför har jag in zoomat???!!!!! Blir så besviken när bilden är så bra annars =/ Njae jag är nog ingen vidare fågelfotograf än men får fortsätta öva, öva ,öva :)

Ja jag säger inget så har jag inget sagt =/

=(

Jocke Öhrn alltså varför? 

Där är iallafall fisken bakom gjusen :)

Den plockade upp den fint :)

Där flyger den iväg mot sitt bo långt därute med en nyfångad fisk, kvällsmat och jag fick lite bilder :)

Och jag är väldigt glad att den fick just sin mat här :) 

Och sist så vill jag bara påpeka att den här lilla tösen är ju fenomenal. Får hon bara vandra först, bada, dricka vatten och rulla sig i skogen på mossan så är hon nöjd sen och kan ligga på ett berg och sova/rasta medans jag håller på med det jag gör. Vi har ju ändå vart ute i drygt 6,5 timme och hållit på med just detta. Helt otroligt :)

Tillagt 27/4/20

Måste ju skriva detta också, att det var en fantastisk upplevelse att få ett såhär nära möte med gjusen. Minne för livet!

Postat 2020-04-26 20:19 | Läst 2801 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Hackspett, gärdsmyg och blåmesen

Stötte på ett sådant vacker par här i skogen. Både hanne och hona i varsitt träd som höll på med att leta föda antog jag. De var verkligen fina båda två dels för att ingen av dem flög iväg och de gav mig sådana fina bilder med miljön, här fick jag chansen att studera dem samt fotografera när de höll på. 

Större hackspett hanne sittandes perfekt för ett porträtt :)

Han var oskygg och mycket intresserad av vad som fanns bakom barken.

Och grenen här :)

Det är en grann fågel det här :)

Och till vänster om mig ungefär satt honan och plockade bort barkbitar. Lägg märke till att den här saknar röd nackfläck, Hona.

Här plockar hon bark. Måste vara godsaker som gömmer sig där bakom :)

Sista fotot på hannen som hade flugit upp lite på trädet och här lämnade vi dem och inte tvärtom :)

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Fick se gärdsmygen som kom och satte sig här på ett avhugget träd, snäll nog att låta mig knäppa ett kort eller två :)

Samma bild fast ej beskuren.

Vid sjön fick vi besök av en blåmes.

Någonting fanns ju här att äta för den, vass frö?

Lika snabbt som den kom nästan försvann den.

Swisch.....

Sädesärla hör ju absolut våren till :)

Postat 2020-04-24 12:29 | Läst 1927 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Lite skog & svamp

Blev lite inspirerad av Stens blogg där med gammelskog och naturens konstverk. Har inga fotografier på skogens konstverk isig men skogen kan vara fin på annat sätt också :) Innan fågelfotografin så var det mycket av denna vara som fotograferades på den tiden och det var ju också roligt då :)

Höstlöv en tidig oktober eftermiddag.

Kvällspromenad en sen sommardag.

Kan inget om svampar ( flugsvamp dock) mer än att det är en svamp.

Gran och tallskog typ...

Denna sten har fått sig en fin hatt :)

Denna bilden gillar jag för jag kommer ihåg när jag fotograferade den och såg då i sökaren att lövet ser ju fullständigt ut som en mus :)

Flugsvamp i sol ljus strimmorna 

Har aldrig kommit till fund med vem eller vad som bor där/här?

Mycket svampar här

Regndroppar

Lilla familjen :)

Lilla trädet på ängen.

Hösten.

Postat 2020-04-22 22:17 | Läst 2447 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Tornfalkarna

Under Januari månad närmare bestämt den 26 ( tittade på bilden/info) så såg jag en tornfalk sittandes på en lyktstolpe på vägen hem från en vandringsrunda. Hade för mig att de hade flyttat söderut men denna vinter har ju varit varm så det har säkert funnits föda här med.

På måndagen när jag hade frukostrast satt jag vid kontoret och surplade kaffe och  läste intressant fakta om just tornfalken och just där & då slog det mig.

- Jag skall bygge en holk!

Sagt och gjort, den 2 februari var jag hemma hos far å Stina och där snickrade vi ihop en holk. Kunde då inte tro att den skulle bli bebodd redan nu i april detta året. Men så kul och himmelskt roligt att den är bebodd av ett par nu :)

Och för några dagar sedan så sade far att han hade sett paret på åkern där de parade sig, så nu snart kan det ligga ägg i holken :)

Att min ide från att ha sett  en på en lyktstolpe till att läsa om den till att bygga en holk (med hjälp) till att få ett par dit och nu förhoppningsvis ungar framöver, det är fint det!

Det ska bli oerhört intressant att få följa med denna utveckling och se om de vänjer sig vid min närvaro, vilket jag mycket väl tror att de kommer att göra. Känns lovande för tillfället :) 

Många bilder här är beskurna, text under vissa bilder :)

 

Här byggs det, ja här är den ju så gott som färdig :)

Oljas/målas in så att inte trävirket ruttnar sönder, den skall hålla i många år framöver! 

Alltid så kul när man får se dessa flyga över huset/gården och höra deras läten över åkrarna m.m.

Här sitter boet fastskruvad i en gammal telefonstolpe ca 3,5 meter ovanför min farbrors åkrar :) Perfekt för dem!

Här har hanen fångat en ödla och den kallade på sin hona som kom :)

Här kommer hon :)

Och här gav han henne sitt byte. Förmodligen för att uppvakta henne eller för att de har parat sig och hon behöver mer mat/näring nu. Min teori bara :)

Fin fågel va? :)

Balansera på en telefonlina/or kan vara nog så svårt

Men inga problem för den här ;)

Postat 2020-04-20 21:19 | Läst 2373 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Kärret + ny art

Har fått tips från både min farbror,far och några jägare för ett tag sedan om att besöka kärret. Sagt och gjort idag drog vi dit på förmiddagen. Ljusförhållandet var ju för hårt egentligen, då man kunde se värmevågor ovanför vassen/gräset så skärpan är inte den bästa idag. Men idag var jag helt rätt klädd i vart fall. Vinterkängorna på för här var det både sump/träsk och lerig mark.

Får ta ett besök en tidig morgon nästa gång dit.

Fick se Kricka för första gången, jag tror att det är kricka. Så kul :)

Aldrig sett förut men ack så vacker, och lättskrämd...

Herr & fru Krickor

Att försöka få närbilder på dessa mitt på dagen utan gömsle mm svårt....

Två stycken vackra sångsvanar patrullerade i kanalen

Den bruna kärrhöken fanns ju såklart här och patrullerade

Ser elak ut ;)

Fiskgjusen var också här och detta var andra fisken som den hade fiskat upp. Den första blev den bestulen på av en äldre havsörn. ( följde händelseloppet genom kikaren, såg ut som två små prickar som jagade/jagades däruppe) Men denna gången valde fiskgjusen att flyga snett ovanför mig istället. En teori jag har, äldre havsörnar är skygga som skam och fiskgjusen såg mig ( människa) så den valde ju såklart att flyga över mig här då så att den inte skulle bli bestulen på sin hårt fångade fisk en gång till :) hehe

Ser ut att vara en sådan där sugfisk som håller sig på botten av sjöar/vikar? Eller helt enkelt en vanlig Brax..

Härlig sista åktur fick den ju iallafall om man vill se det så :)

Nötskrika som letar mat på åkern, ser ut som om att den har något i näbben där :)

Hemma igen, och en nyduschad utslagen vovve som inte gör något mer denna dagen :)

Postat 2020-04-19 21:10 | Läst 1207 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 Nästa