Öhrnen

Vinter 23/24

Visar en liten samling vinterfoton från november till januari. Där vi börjar med fågelmatningen här hemma. Den besöktes frekvent av domherrar, talgoxe, blåmes, koltrast, stenknäck, grönfink, skator, entita/talltita?

Och svartmesen vid några tillfällen. Säkert glömt någon art. Så det har varit ett väldigt rikt fågelliv den här säsongen. 

Hade ställt ut vedkubben den här vintern som en extra plats för dem att 'sitta' på. Här såg jag ofta hur stenknäckarna hade sina småbråk. Just denna bild visar en domherre och en stenknäck.

Skatorna nyfikna och allätare som de är, dök ju också upp ganska så fort. Valde att fotografera med lite längre slutartid här.

Den traditionella sittpinnen. Inväntade att domherren skulle lätta och flyga till fågelhuset. Vilket den också gjorde. Blev det någon bild? hehe nope...

Och så har jag ju återigen haft besök av min husvråk (ormvråk) på andra sidan av huset, där skogspartiet finns. Har testat att försöka få ner vråken på andra ställen men det vågar den inte. Så bakgrunden är lite trisst. Men va fanken gör det när man har en alldeles 'egen' ormvråk utanför huset :)

Och förmodligen så vet den mycket väl om att jag sitter i gömsletältet en bit ifrån, men låter det bero. Så länge jag håller mig gömd och sitter tyst. Kanske, kanske inte. Här tittar den inte på mig utan på skatorna som rök ihop bakom mig.

Här däremot, en kall vinternatt med många minusgrader, tror jag minsann att den har sina misstankar ;)

Och för det mesta så höll sig skatorna här också vilket fick småfåglarna att äta ostört.

Nu får vi spola tillbaka lite innan den här delen av Vänern blev isbelagd. Var ute och vandrade med Maja för att fotografera vågorna i stormen som var.

Sittpauserna blev kortvariga där ute vid sjön. Här lade jag kameran på berget för att få en bild på oss båda. En bild och ett minne som kommer att hänga kvar länge. Hade några sådana här dagar när jag satt och väntade på havsörnen förra året. I år har det inte blivit av.

Inne i viken där det var betydligt lugnare, fanns en ung knölsvan. Föräldrarna befann sig längre ut. 

Kallt tyckte Maja skulle jag tro...

När minusgraderna kom för att stanna.

Så frös viken till is. Jag gick ut en sen eftermiddag med kamera och stativ för att fotografera slottet.

De små tallarna och buskarna alldeles intill sjökanten såg ut såhär. 

Havsörnen & slottet. Var dags att ta med en havsörn nu i bloggen tyckte jag :)

När isen släppte.

En vecka senare från förra bloggen, såg det ut såhär. Isen hade släppt. 

Det här är ett berg av isblock och snö som Vänern forslat mot land. Klättrade upp på blocket längst upp till höger, där jag filmade landskapet. 

Stora decimetertjocka isblock låg i fina formationer.

Avslutar med vapendragaren som följer med i ur och skur, där solen knappt orkade sig upp innan det var dags att gå ner igen.

Postat 2024-01-31 12:18 | Läst 802 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Havsörnar, grill & snöoväder

Några avslutande bilder från december 2023.

Hade ett fint möte med tre olika havsörnsindivider i mellandagarna. Under de ca 7h som jag befann mig vid sjön var dessa tre på korta besök, där de avlöste varandra. Så med tanke på de timmarna så blev dessa bilder mycket värda.


Börjar med ungfågeln som först var på besök.

Därefter någon timma senare gick den här havsörnen ner. Kanske en örn i sin tredje dräkt.

Till sist kom den ståtliga äldre havsörnen. Även den gjorde ett kort besök.

Under tiden underhölls jag av dessa trutar bland annat.

Många gånger flög de lågt ovanför sjön.





Tog en tripp till skogen med Maja där vi satte oss och grillade korv. 



En härlig dag som jag är glad att jag fotograferade.

Här spanar hon kanske örn, eller förmodligen ekorre.


Tog en tripp till Kinnekulle. Fotograferade vattenfallet med 85mm handhållet.

2024 började med snöstorm. Morgonpromenaden runt udden var både blåsig och riktigt kylig. Men kul att fotografera ruskvädret.

Efteråt njöt vi av en god frukost inne i värmen :)

Här under ett litet filmklipp från när den äldre havsörnen var på besök.

Postat 2024-01-02 10:22 | Läst 911 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Upp i ottan

Var uppe redan 04:00 i lördagsmorse. Den där idén om att stå ute i vattnet tidigt på morgonen istället för att sitta i en båt eller stå på ett berg kanske även det skulle lyckas? Är ju ändå inne på mitt tredje år med den här gjusen, så visst "känner" den igen mig det är jag bergsäker på.

SMHI hade ju "lovat" 2m/s och 10 plusgrader runt 05:00. Det blåste betydligt mer och sjön hade en del vågor märkte jag när jag väl var på plats. Fiskgjusen var morgontrött och dök upp först strax efter 6 snåret.

Med ett raskt tempo klev jag i vadarstället och gick i sjön. Till början gick det bra att gå i vattnet samtidigt som man fick akta sig för att snubbla på de stora stenarna som var rejält hala där på botten.

Känner nu hur precis hela kroppen blir isande kall och blöt. Och det som inte skulle hända hände ju såklart. Vadarbyxorna läckte in. Och det är ju så typiskt.. Hade vadat ut 1h tidigare utan kameran för att se om det gick att gå utan att halka omkring. Då var den hel och fin...

Stod  i sjön med ett ställ som var fyllt med vatten samtidigt som gjusen seglade förbi därute.

Det var bara att fortsätta. Visslade samtidigt som jag kastade ut fisken med all kraft. Fiskgjusen såg alltihop och närmade sig. Men den tvekade några gånger därför att jag stod ju kvar i vattnet huttrande. 

Fisken åkte med vågorna bort från mig vilket tillslut fick gjusen att gå ner.

Inkommande gjuse som nog är paff över att jag står i hans jaktmarker och inte på land. 



Tillslut gick han ner efter några flygcirkuleringar.

Målet var att få gjusen precis i vattenytan men det gick inte den här morgonen i blåsten, vågorna samt att man var genomvåt. Svårt att hålla riktig fokus.

Det blev ändå bra tycker trots allt.

Victor tog fisken på första försöket.

- Den du! sa han.


Innan han flög iväg bort mot sitt bo.

Jag tog mitt pick och pack, vandrade mot bilen en bit bort för att åka hem och soltorka i solen.

Ang AI, snart om inte redan så kan man väl fixa sådana här bilder redan hemma i soffan om man så vill. Men det tar ju bort hela den fina/roliga naturupplevelsen som man får vara med om där ute :)

Vad jag däremot gillar extremt mycket just nu med Lightroom är deras AI brusreducerings  funktion. Flera av bilderna är tagna på ISO 5000 och uppåt innan de genomgått Lightrooms brusprogram.



Vad du inte fick se Lena var Pelles kärlek till Maja ;)

Nästan så att de ser lite irriterande på mig.



Passade på att fotografera Pelle när han vandrade runt i trädgården.

Innan han lade sig ner för en pälsvård.

Framöver blir det en liten blogg om min kattuggla som flyttade in i holken :)

Postat 2023-05-29 11:49 | Läst 935 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Sony A7R3

Nu har jag gått över till Sony fullt ut efter att ha sålt min trotjänare Nikon D500 med tillbehör. Det var en riktigt grym dslr kamera som jag skapat många härliga minnen med. Och kanske kommer jag sakna den robusta kameran...

Men eftersom jag haft en Sony a7iii som "huvudkamera" så har d500 blivit liggandes på hyllan för det mesta. Och att ha två olika system med objektiv kändes lite onödigt, särskilt när jag alltid velat ha en kamera med lite fler megapixlar än 24. (D500 har 20)  Var först sugen på en begagnad Sony A9 just för den fina autofokusen som den har.

Men efter lite betänketid och forskning så tror jag inte att skillnaden är jättestor mellan A9 (verision 1) och Sony A7iii gällande autofokus. Så det fick bli till att söka efter något som man kan utvecklas med kanske, och framförallt, fler megapixlar för just beskära bilder. Hittade en begagnad Sony a7r3 så mellanskillnaden blev inte alls stor. 

Har nu haft den här A7r3:an i snart två veckor och verkligen "hård testat" den mot fåglar. Åkt med fiskarna ut på sjön några dagar efter jobbet för att förgylla stunderna med gjusen som ibland dykt upp.

Kopierade mina inställningar från A7iii:an rakt av till A7r3:an så de anpassningsbara knapparna var exakt desamma. Kände mig hemma direkt efter det.

Och om du läser det här Björn Thundal så har jag använt Wide samt Zone för autofokusen.

Det blir en blogg med många bilder. Har trots allt minskat från 35- 25 bilder. Huvudfokus har legat på fiskgjusen efter allt arbete med den sent på kvällarna.

Allt är fotograferat tillsammans med Sony fe 200-600mm.

Började vid min fågelmatning där jag satt på solstolen 5-6 meter ifrån fågelstationen. Till dessa småfåglar användes Zone. Bilden är beskuren.

Fiskgjusarna är både med Zone & Wide, beroende på bakgrunden.

Talgoxarna var på hugget och mycket foto vänliga.

Domherrarna fanns på plats och den här fick jag på bild när den gjorde ett skutt från huset till pinnen.

Till och med hackspetten vågade sig fram till fågelstationen.

Talgoxen på väg att lämna huset med fröet i sin näbb.

Domherre, hona

Nu kommer vi till fiskgjusarna. Vårens och sommarens höjdpunkt gällande fågelfotografering. Nu var det spännande att se om A7r3:an hängde med.  För kännedom, alla bilder är beskurna.  Körde med manuell inställning samt auto iso. Bländare från F 6,3- F 8. Slutartid från 1/2000- 1/2500.

F 6,3  Iso 800  S 1/2000

F 7,1 iso 640 S 1/2000

Passade även på att fotografera en serie på min trogna vapendragare Maja :)

När Maja var inom hyfsat avstånd så låste fokusen runt hennes vänstra öga. Det är möjligtvis inte dessa bilder som kameran gjorde det då dessa är på håll men beskurna.

F 6,3 iso 1000  S 1/2000

Slutsats efter mitt test med A7r3 efter ca 2 veckors användning. Jag gillar den skarpt.

Den har inte lika snabb respons/autofokus som min A7iii men är inte långt efter. Den sätter inte heller lika många "skarpa" bilder i en serie jämfört med A7iii men det var ju inte heller väntat.

Fördelen däremot, är ju hela 42megapixlar jämfört med 24, så man kan ju beskära en hel del och fortfarande ha kvar många mp. Kanske inte kommer att sakna D500 så mycket ändå ;)

A7r3 må ha några år på nacken men priset jag gav för den var svårt att slå.

Postat 2023-04-21 21:22 | Läst 1572 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Bistert väder...

En blogg som egentligen inte skulle bli till. Men nu sitter jag här inomhus i värmen med braskaminen i full gång. Humöret är på topp efter en grymt lyckad, men kall morgon. På tal om kallt. En kall öl står på skrivbordet medans jag skriver. Och den smakar gott :)

Vi får backa några dagar. Fick en råbock av jägarna som hade blivit påkört sent i februari. Åkte och hämtade den. Lade den i frysboxen där den fick ligga till ett tillfälle dök upp.

I tisdags den här veckan var det snöstorm. Och det var då jag passade på att släpa ut bocken med hjälp av en pulka, nu när vintern hade återvänt igen. Trodde att det skulle vara lätt, men det var det verkligen inte. En råbock väger vill jag lova. Och att pulsa genom en skog några km var nästan döden. Maja var inte till så stor hjälp hon heller då hon mest var intresserad om hon fick äta den.

Men kom fram tillslut, någon eller några timmar senare kanske. Tappade tiden. Lade den på berget och där fick det bli en låång paus med kvällsmacka och lite fotografering.

Här ligger min stelfrusna bock och en Maja som vaktar.

Vågorna piskade mot berget. Is hade bildats på växtligheten.

Fotot strax innan vi tog våran kvällsmacka. Jag såg exakt likadan ut som hon här.

Hade aldrig tänkt att försöka sätta mig och gömma mig någonstans för att fotografera havsörnarna. Utan det här var mer att de skulle få en enkel måltid. Råbocken var ju redan död sedan länge. Men så kom fredagen och jag var ju ledig. Suget att testa infann sig redan under onsdagen. Och stärktes särskilt när Lena Holm hade lagt upp en blogg om hennes örn möte. Plockade upp den sista fisken från frysboxen ifall bocken var "borta" på torsdagskvällen. Förberedde några mackor och gjorde i ordning kaffebryggaren. Lade fram alla raggsockor, underställ, fleece samt vinterställ och Ghillin. Ställde klockan på 04:15. Det blir ljust fort nu!

Var ute vid plats runt 05:20 efter en vandring i skogen med en tung famn fisk i en sopsäck samt ryggan med allt det andra.

Lade ut fiskarna som ej hade tinat helt bredvid bocken som trots allt fanns kvar till stor del. Och en känsla av av det här kommer att gå åt skogen infann sig just där och då när jag lös på bocken med pannlampan. Fan, tänk om de inte dyker upp någon örn.. Det är ju ett vågspel med vilda djur.

Behövde inte bli besviken! Redan 06:45 var det två stycken örnar som seglade över platsen. Kikade på mobilen vad klockan var.

Sen tog det ett tag innan havsörnen gick ner. Korpar och kråkor var redan på plats och åt vid 07:30 snåret. Havsörnen gick ner strax innan klockan tio. Och jag frös så in i (ursäkta) helvete den här dagen om fötterna, trots tre par sockor under vinterkängorna. Men allt blev ju på topp när den här vackra örnen gick ner.

Den svarade ofta två andra örnar som höll sig i närområdet som här.

Blev jag avslöjad? Nej det blev jag inte. Havsörnen kollar ju sig omkring åt alla möjliga håll. Just här fick jag en bild när den kollar på mig.

Korpar & kråkor fanns det gott om på plats. Vilket var kul, de behöver ju mat de också när vintern åter har anlänt.

Havsörnen föredrog fisk framför en råbock det var uppenbart.

Korparna var nog de som var mest aktiva på bocken.

Lite senare på förmiddagen "satte" sig hårdrockaren på klippan ;) Vackra är dem! Så kul att få några havsörnar i snömiljö.

Och de är ju coola de där!

Sista bilden blir på en korp som går ned för landning. Fick avbryta strax efter klockan tolv efter 6 timmars sittande med knappt känseln kvar i tårna.

Havsörnarna var ju kvar. De satt i träden och såg mig när jag skulle lämna. Inte en enda fågel fanns kvar. Men jag var tvungen. Hade så fruktansvärt ont i tårna. Ville bara hem till värmen. 

Men är otroligt tacksam och glad över den här grymt fina morgonen och förmiddagen tillsammans med örnarna. Nu blir det inget mer på ett tag då jag avslöjade mig för dem här.

Tack för mig.  

Postat 2023-03-10 21:05 | Läst 1100 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 19 Nästa