Advertisement

Öhrnen

Triss i rovfåglar 26 Januari :)

Dagens lilla fototur slutade med triss, Fjällvråk, tornfalk & ormvråk.

Morgonen börjar riktigt lugnt, nybryggt kaffe och en macka i soffan framför en dokumentär där man får följa med naturfotografer i Yellowstone nationalpark. Följde med intresse när de visade golden eagle och lite andra djur och framförallt bald eagle, ( Det är en dröm att få se & fotografera den en dag). Maja fick ett gott märgben att tugga på så att vi kunde ta en lugn söndag morgon. 

Men hehe jag blev så fotosugen så efter dokumentären tog jag med mig både kameran och Maja så drog vi till skogen. En liten promenad skadar ju aldrig och man vet ju faktiskt aldrig vad man kan få se :)

Hela promenaden/vandringen blev fotolöst förutom några talgoxar och blåmesar. När vi var på väg tillbaka till bilen så såg jag två stycken riktigt stora rovfåglar som flög ovanför en åker. Trodde först att det var havsörnar men insåg ganska snabbt att de var mindre. Och de flög snett mot mig. Fjällvråkar, aldrig sett här tidigare någonsin, måste vara ett par som är på förbifart samt födosökande. Jag stod bland grenar och buskar och siktade in mig på den lite större utav de två, förmodligen honan.

 

Blev riktigt glad över detta och så for vi hemåt. På vägen såg jag en Tornfalk sittandes på en lyktstolpe. Ja men det var ju bara att vända om och köra super sakta och ställa sig vid vägkanten. Konstigt nog och turligt nog så var det ingen trafik än.... Fick några snabba bilder innan en bil såklart kom....

Tornfalken är riktigt grann liten rovfågel, nästan så jag skulle kunna säga att den är söt :)

Tack för detta, nu vänder vi igen och far hemåt. Körde några kilometer innan jag såg Jockebråttom sittandes i ett träd. Tittar i backspegeln, bra ingen bil. Kör försiktigt fram och ställer mig nästan lite i dikeskanten, hissar ner rutan och tar några foton.

Jag kallar denna rovfågel för Jockebråttom, Vi har nämligen en på jobbet som sitter på en lyktstolpe precis som tornfalken gör här och varje gång jag har med mig kameran och skall ta ett foto så sticker den. Men har jag inte med mig kameran och kör super sakta, ja då sitter den kvar?!.... Därav namnet ;)

 

Nu såg den mig och nu gick det superfort!!!

Så autofokusen som var inställd på single focus point ( kommer aldrig att använda single focus igen när det blir såhär nära) fokuserade på trädet i hela serien hehe, nåväl fick fina bilder och är supernöjd med dagens lilla äventyr :)

Bra att se på lite dokumentärer ibland för inspiration ;)

Postat 2020-01-26 17:22 | Läst 1889 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Bakom kameran

Sittandes vid sjön en dag i Januari när solen visar sig lite smått bland molnen och lyssna efter sjöfåglar. Det blev en händelsefattig dag för fågelfotografi men själen mår gott. Vindstilla, hör lite fåglar på långt håll, ser två vuxna havsörnar (stjärtfjädrarna var kritvita) som sveper förbi små öarna där borta och solen tittar fram.

Det får bli två bloggar i en. Bilder från idag och bilder ifrån Hornborgasjön för någon vecka sedan. Men vi börjar med lite bakom kulisserna bilder :) 

Gillar den här bilden mycket, fick se när jag kom hem och började redigera Majas blick hon hade på mig här. Jag ser ju aldrig hur hon uppfattar mig när jag går där med kameran och tittar för det mesta "uppåt". Men den här bilden med hennes blick & tassen redo för nästa steg beroende på om jag skall fortsätta gå eller stanna gör bilden i mitt tycke :)

Men jag satte mig och tittade ut över sjön.

Vi byter plats ;) ...... Såhär brukar det se ut när vi är ute. Vandrar, "sätter" oss & spanar. En riktigt fin följeslagare :)

Så du kan få ett självporträtt :)

Första bilden egentligen, Sony kameran är inställd på intervall tagning.

Här under kommer vad vi såg idag 25 Januari

En knipa

Samma knipa.

En annan knipa.

Och såklart vattenskotrar i Januari..........................

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Hornborgasjön.

Sidensvansar & Varfågeln.

Postat 2020-01-25 18:02 | Läst 1814 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Älskade Göteborg

Hela denna helg som var spenderades hos lillasyster & hennes sambo med ett mycket fint besök på söndagen till vackra slottsskogen, ett favoritställe. Och vädret var ju på topp, rena våren och dessutom mycket att fotografera :) 

Det blir en del bilder så vet ni det från slottsskogen och text under bilder ;) 

 

Dags att kliva ur naturfotografin och kliva in i storstadspulsen ;)

Så mycket ekorrar, överallt, detta var ju verkligen paradiset för en ekorrfantast ( syftar på den fyrbenta då) :)

Tittar på sälarna.

Huh där är en säl!!

Ja men där är den ju! Hej hej =)

Fler som spanar säl.

Vi fortsätter... "mm där luktade det riktigt gott" =)

"Åh va e ni för saker?!?!??"

Ja Maja tyckte att det var intressant hehe

Vi fortsätter, ska bara ta ett eller två foton ;)

Kärlekspar fanns det gott om i "vårsolen"

Och människor som matade änder, skator, kråkor ja typ allt :)

Denna damen gillade jag. Hon hade havregryn som hon fyllde på i fågelholken och den svarta katten hade inget koppel men följde efter henne så fint :)

 

huh en ekorre, ekorre, ekorre!!!!

Och den ståtliga älgtjuren bakom bom & lås...

Stooor varelse tyckte Maja! 

Denna man klappade hästen så fint, det var synd att jag missade deras "connection" de hade :)

 

Men Maja var inte ett dugg intresserad utav hästar, sådana ser jag ju nästan jämt!.... Hästen verkade iallafall lite intresserad ;)

Renar var lite intressantare :)

Detta var allt roligt :)

"Okej en gång kan jag titta in i kameran"

Och där det finns vatten måste man ju bara få plaska lite i såklart!

Och sen att man skall behöva åka till Göteborg för att få en närbild på en skata!? Och detta är inte ens taget med någon Nikon kamera! 

"Stadsfåglar" bra mycket roligare och snabbare att fotografera än lantis fåglar! ;)

"ja bry dig inte om mig du att jag kryper på alla fyra för att komma nära kompis, det är så att dina kusiner hos mig sticker så fort jag lyfter kameran" ;)

Tack för denna fina helg :) Maja tyckte att det var så roligt så vi får åka upp igen snart :)

Postat 2020-01-20 19:14 | Läst 1695 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Havsörnar på långt håll

Är du inte intresserad av fåglar eller örnar så kan du faktiskt sluta läsa här!

Det fina med att vara ute och vandra så mycket som jag och Maja gör är att man kan få se och uppleva väldigt mycket av djurlivet. Jag har om man kan säga så specialiserat mig på just havsörnen. Tycker att det är en otroligt vacker rovfågel som gör sig väl i vår natur. Och var kan man lättast få se en havsörn? Vid sjö eller hav svarar jag :)

Denna gråmulna förmiddag packade jag ner kameran, mat, hundgodis och så bar det iväg. Våran vandring började i en djup skog och där såg jag älg spillning efter älgspillning samt stora klöv spår, Hade hoppats på att få stöta på älgen men det blev resultatlöst. Om den nu var där så hade den säkert hört oss. Pinnar och grenar som bryts när man går i den täta skogen... Hörde dock talgoxen och blåmesen som kvittrade fint. Kråkor flög över oss. Vi fortsatte kurs mot sjön. 

Efter ca en och en halvtimmes vandring så var vi nästan framme och där satte vi oss vid en enbuske. Vinden var kraftig här och vinden blåste bort från oss ut mot öppet vatten. Du kan se havsörnar som vindsurfar i motvind samt så landar de i motvind. Och här stötte jag på en hel del havsörnar faktiskt :)

Text under bilder.

En fullvuxen havsörn som svepte förbi.

Den landade faktiskt tillsammans med en annan havsörn långt därute på talltopparna. Jag fick faktiskt höra en mycket intressant sak angående ett havsörns par här ute. Honan är 18 år gammal och har häckat ute på en ö i flera flera år och förra året så hade hon fått 3st ungar. Där kan man kalla en veteran som vet hur man ska jaga/föda upp och lära ungar hur man överlever. Kanske är det en av dessa två?

 

Här hörde jag hur den ena utav dem "skrek" och du kan se örnen till vänster där gapar. Sen så satt båda och "sjöng" "pratade" ja vad nu en havsörn gör ;)

En annan ung örn satt på gran toppen och spejade ut över sjön. Tro nu inte att även fast jag satt tryckt intill en enbuske att den inte såg mig, Jodå en havsörn/Kungsörns syn är fenomenal. Vad jag läst så kan de se en kamouflerad kanin/hare på 2-3km avstånd. Så glöm att du är osynlig för en örn om du inte sitter i gömsle eller har en ghillie suit på dig.

Jag hörde något väldigt vackert läte i skogen där vi satt, eller ja jag satt, Maja gick runt och letade efter sork/ekorrar. Fick se en Spillkråka tror jag att det är, första gången som jag såg en sådan :) Vacker fågel med ett fint läte.

Men den blev rädd och stack ifrån oss. Vet inte hur detta fotot blev men nåväl här "flyger" den iväg :)

Vi fortsatte nu, för har man en hund så behöver man ju också gå. Vi drog oss iväg djupare in i skogen och var borta från örnarna en riktigt bra stund. Och efter lite käk och vandring så vände vi tillbaka och kom fram till detta....

Ett stort gäng med örnar som hade förmiddagsmöte :) Nä det ligger ett kadaver där på denna lilla ö och fråga mig inte vad det är för något eller hur det har kommit dit, förmodligen någon fiskare kanske eller om någon havsörn har slagit en sjöfågel. Och som jag sade förut, en örns syn är fantastisk så inte undra på att alla var samlade där. 2 utav dessa fåglar är vuxna havsörnar och garanterat de som satt i talltoppen.

 

Sjöfåglar som råkade simma lite för nära alla havsörnar insåg ganska så fort deras "misstag" och flög i väldig fart :)

De såg mig och lämnade platsen, en havsörn är mycket skygg och trots att jag var riktigt långt borta så hjälper inte det, alla lämnade.

Men vissa utav dem ville visa upp sig först. Och för att respektera dessa rovfåglar så tog jag lite foton på dem sedan så lämnade vi platsen ganska så fort.

Det är inte ofta man ser flera örnar cirkulera över sjön tillsammans.

Den undre örnen är en vuxen havsörn och den övre är en yngre havsörn.

Men lite nyfikna var de allt och flög inte alls så långt borta :) Kanske detta är en av veteran honans ungar? :) Den är ju märkt iallafall så någon har ju koll :)

Sista bilden får bli på denna som gav mig en sur min, sorry örnen men nu går vi så får ni vara ostörda över skärgården!

Att sitta i gömsle och komma en rovfågel riktigt nära är en upplevelse som jag gillar men att vara ute i naturen och få se rovfåglar i sitt esse är en fantastisk upplevelse även om iso talen blir höga och man måste beskära bilderna till maxgränsen ibland så är det en fröjd att få se dessa vackra djur & fåglar. Och som alltid respektera både djur och natur, du är en gäst! :) 

Postat 2020-01-11 17:46 | Läst 2409 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Trevlig helg

Önskar Maja!

Postat 2020-01-10 17:22 | Läst 872 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa