Öhrnen

Rördrommen och många älgar

Den här helgen valde jag att lägga mycket fokus på naturfotografering i mitt närområde, varvat med vandring. Lördagen bjöd på ett fantastiskt vackert väder. Det var så gott som vindstilla och solen värmde gott. Söndagen bjöd på sol men en isande kall vind. Desto mer vandrande på söndagen för att hålla värmen. Bilderna ligger inte ordningsvis samt så är havsörnen och Maja vilandes på knät fotograferade i veckan.

Ett stopp vid en vacker plats. Fullt med skrattmåsar, änder och här såg jag de första svalorna för i år.

Satt gömd vid skogskanten och spanade brun kärrhök. Rördrommens dova läte hördes där ute i vassen. Fick se hur kärrhökshanen flög fram och tillbaka med vasstrån i sin näbb, där den dök ner vid en speciell plats. Där borta hade de sitt bo. Men så fick jag även se när rördrommen kom flygandes ovanför vassbältet. Det var oerhört kul att få den här mytomspunna karakteristiska fågel på sensorn.

Även mycket glad att kameran lyckades hålla fokus på den väl kamouflerade fågeln där ovanför vassen.

Den gick ner för landning och vips så var den ett med sin omgivning.

Den bruna kärrhöken svepte över fältet och flög en runda mot min riktning. Fick en skaplig närbild på hanen här.

En kväll i veckan som var ute vid sjön, när vi tog våran kvällspromenad, fick jag ett mycket fint havsörnsmöte då den här äldre örnen flög förbi.

Alltid precis lika glad när jag få se en örn ⭐️

Ekorren sittandes på en gren ätandes, visade sig vara två stycken :)

Kompisen satt på samma höjd, men hade valt en plats i solen.

En nöjd Maja vilandes :)

Lördag kväll bjöd på älgmöten vid två olika ställen. Dessa närbilder på älgarna är fotograferade från bilen. De befann sig så extrem nära vägen så jag stannade vid vägkanten för att fotografera dem.

Mor & kalv.

Känns nästan som om att de är fotograferade på ett zoo, vilket det inte är.

Gillade kvällsljuset samt det lyster som omgav Maja genom kamerasensorn. Hon ville inte fota, hon ville leka☀️

Älgarna vid slottet. Behöver nog inte gå in på vilket slott det är. Här hade de flesta lagt sig ute på åkern i det vackra kvällsljuset. Jag hade åkt med markägaren där jag fick tillåtelse att gå ut i åkern för att fotografera dem framför slottet.

Markägaren stod med bössan och sköt några skrämselskott. De reste sig upp, stod bara och tittade på honom.

Efter den här bilden så sprang de iväg in i skogen. Om någon undrar varför han sköt och ville få bort dom så är svaret enkelt. Dessa sex stycken älgar har frekvent vandrat runt på åkern och frossat. Så jag förstår markägaren. Självklart kom ju älgarna tillbaka vid mörkrets intåg.

Och till sist. Besökte den vackra fiskgjusen :)

Postat 2024-04-22 09:25 | Läst 1445 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Hungrig

April hittills har varit rejält blåsig och kall, blandat med regn, snö, regn och sol. Ute vid sjön har det märkts av tydligt. Vilket även Stig har påpekat ett antal gånger när han och kollegan vittjat sina nät. Gjusarna däremot, har varit mycket samarbetsvilliga under dessa väderförhållanden.

En kväll nu för någon vecka sedan var jag hemma hos Stig för att packa ner lite 'örnmat' till hösten. Såg att två stycken gjusar höll till där utanför båthamnen. Fortsatte med mitt packaterande tills en av fiskgjusarna flög väldigt nära Stigs båt. Då fick jag en snabb idé. "Tänk om gjusen går ner här"  Tog den minsta fisken jag kunde hitta och gick med raska steg ned till båthamnen. Kastade i fisken. Gick fort upp till bilen där kameran låg. "Tänk om den går ner"

Fiskgjusen gick ner i Stigs hamn. Självklart var det ju Stigs gjuse som var här och han var hungrig!

Står uppe vid maskinhallen och fotograferar när gjusen har gått ner.

Han blev liggandes en stund i vattnet innan han samlade kraft och lyfte med sina breda vingar.

Och där flög han iväg med en smakfull kvällsmåltid :)

En annan fiskgjuse bjöds på en enkel kvällsmåltid ute vid sjön. Tror att det kalla blåsiga vädret stundtals har gjort det svårt för gjusarna att födosöka. Kanske därför som den gick ner så lätt den här kvällen.

En god kvällsmåltid även för den här.

Maja hittade ett ben som hon bar med sig vilket höll henne sysselsatt den kvällen :)

Postat 2024-04-18 09:13 | Läst 806 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fiskgjusen 🌟

Fiskgjusen. Den här vackra underbara rovfågel är nu åter igen tillbaka i Sverige. Och med den så är det vår, även om det blev ett bakslag med snötäckt skog och mark. Efter en genomresa från Afrikas kontinent upp till ’kalla’ Sverige så gjorde jag ett besök med hoppet om ett mycket kärt återseende.

Kan på riktigt säga att jag fick en tår eller till och med kanske två, när jag såg fiskgjusen. Som flög med kvistar i sina klor. Det var renovering/påbygge av gjusarnas bo. Men så efter en stund satte den kurs mot mig där jag och Maja stod. Det var samma gjuse som hade överlevt och den kom ihåg oss. Vilken tillit från en rovfågel. Hjärtat tog ett litet lätt skutt av lycka. Välkomnade gjusen med en fisk som den dök på.



Fiskgjusen i ett snölandskap var något nytt och lite fint att få se. Även om jag precis som gjusen, föredrar sol och värme alla dagar i veckan.

Har medvetet zoomat ut för att få med miljön i bilderna här.





Välkommen hem 🌟🦅🌟

(Har även ett fått ett roligt minne från en annan fiskgjuse hemma hos Stig. Som jag lyckades få ner på en fisk i hans lilla båthamn. Men det tar vi en annan dag.)

Maja njöt av solens varma strålar vid sidan om husse. En morgon framöver när värmen kommer på riktigt, då får vi ta soluppgången här ute som för tre årsedan.

Postat 2024-04-10 21:04 | Läst 942 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Mars/april och lite fåglar från trädgården

 Tiden går fort. Redan april, och vintern kom tillbaka. Förhoppningsvis på ett väldigt kort besök. Många fåglar har ju återvänt från sina vinterkvarter, vilket märks ute i trädgården.

Har skrapat ihop lite bilder på några av alla de gäster som besökt fågelmatningen nu under mars och början på april. De vanligaste som blåmes, talgoxe , koltrast m.m fick inte hänga med i denna blogg.

Med några äpplen så lyckades jag få en ensam sidensvans på besök, så länge det fanns äpplen på plats.



Stenknäckarna har dykt upp titt som tätt under jan-mars. Men för att fotografera dem så har jag varit tvungen att använda mig av ett gömsletält.

Domherrar har varit frekvent på besök i flockar. Här en hona.


Gråsiskor har hälsat på vissa gånger. Sittpinnen har uppskattats av många.


Grönfinkar har kommit och gått.


En ståtlig domherre med blicken mot fotografen.

Den här ”domherrinnan” i mitten av bild körde bort allt å alla.

Solrosfröna var hennes.

Här har hon precis kört iväg en hane, tyvärr utanför bild. Men visst har hon en härlig attityd :)




Vintern kom tillbaka så passade på att fylla på fågelmatningen igen. Bergfinkar dök upp.

Bofinkar likaså.


Och grönsiskor i mängder. De här var tuffa småfåglar. Vissa av dem körde iväg allt å alla. 
Talgoxe till höger om bild som får ge vika.

Blåmesarna hade det inte heller så lätt när grönsiskorna tagit över platsen.

En bofink gick ner för landning.

Grönsiskan gjorde sitt bästa för att schasa bort den.

Bofinken var större och gav inte vika. Tyvärr så missade kameran fokus på följande bilder, så fick nöja mig med de här.



Sen får jag nog krypa till korset, om ni inte har förstått det än så är det Maja som ligger bakom havsörnsprojektet. Själv så ligger jag kvar i sängen och sover medans hon håller på med sina projekt där ute ;)


Här hade hon ”lånat” min mobil för jag skulle ut på annat med kameran. Jodå hon lyckades pricka en havsörn med Iphonen :)

Postat 2024-04-03 17:38 | Läst 782 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Oljekoken i Gössäter & ett besök vid Stenbrottet

https://www.bing.com/ck/a?!&&p=c3a629dde46ff945JmltdHM9MTcwNzAwNDgwMCZpZ3VpZD0wNGE4Nzk5MC0xYTA2LTY3ZDUtMTg2Zi02YmMzMWI2ZDY2MTMmaW5zaWQ9NTI3MA&ptn=3&ver=2&hsh=3&fclid=04a87990-1a06-67d5-186f-6bc31b6d6613&psq=oljekoken+g%c3%b6ss%c3%a4ter&u=a1aHR0cHM6Ly93d3cucHJpc21hdmcuc2UvZXhoaWJpdHMvc2hvdy9vbGpla29rZW4taS1nb3NzYXRlcg&ntb=1

Börjar med att länka till en hemsida där man kan läsa om just Gössäters oljekok här ovan.

Det är både fascinerande och märkligt när man bor så nära vissa platser men ändå aldrig har hört talats om dem. Som när jag satt och googlade i veckan och kom in på något som hette 'oljekoken i Gössäter'. Det lät som en spännande historia och Kinnekulle är alltid vackert, oavsett årstid. Jag bestämde mig för att ta en tur den här helgen upp till kullen, specifikt oljekoken var målet. Den färden började kl 09:00 idag med Maja och en fullpackad ryggsäck. Resan skulle ta ca 1h med bil. 

När den timman gått och vi närmat oss oljekoken fick fick jag se en drös med kamouflerade jägare stå vid grusvägen.

- Ja men det var väl typiskt att det skulle vara jakt just här sade jag i bilen när jag sakta körde fram på grusvägen. Stannade bilen vid en äldre man som hade sitt gevär på axlarna. Frågade om det var jakt här och om jag skulle vända om. Det var en mycket vänlig man som svarade att jag kunde parkera och vandra här om jag ville. De skulle vidare till nästa pass. Sen kom jag tänka på att en av mina kollegor tillika vän jagar ju här uppe. Frågade om han visste vem Johnny var och om han var här. Det visste han och det var han ju också :)

Och Johnny blev paff när han fick se oss här ute i skogen vid detta stället men samtidigt så var det ju riktigt kul att träffas såhär. Han gillar jakt lika mycket som jag gillar örnar vilket säger en del ;) 

De håller på med dovhjortsjakt här uppe på Kinnekulle.

En liten infolapp om oljekoken. För mer info gå in på länken.

Framme vid platsen som låg nästan alldeles vid vägen. Isen låg här över den lilla dammen framför oljekoken på ena sidan.

Naturen har genom åren tagit över helt.

Platsen i sig var inte så stor, men att gå här bland murarna var en häftig känsla.

Maja var lite besviken över att vi gått så kort från 'bilparkeringen' för att redan stanna. Men det skulle bli ändring på det efter just det här besöket.

Det fanns några symboler här.

Klättrade upp på muren för att få en helhetsbild/blick över platsen.

Fascinerande att se hur trädet har fortsatt sin uppväxt genom att krypa under muren på sin väg uppåt.

En hel del av stället var vattenfyllt. Om det alltid har varit vatten här eller ej har jag ingen aning om.

Efter besöket vid Oljekoken begav vi oss mot stenbrottet på Kinnekulle för en lång vandring. Rutten gick från stenbrottet ner till Hällekiscamping och tillbaka genom Munkängarna. 

Lite historia om just stenbrottet på Kinnekulle.

Isen ligger kvar här i den här lilla sjön, där man kan få fiska över dagen om man skaffar sig ett fiskekort. 

Vi promenerade upp mot klipporna och rundade stenbrottet.

En liten överblicksbild.

Det är ett långt fall ner som med största sannolikhet skulle ta livet från en om man skulle falla. Tror dock inte att någon har fallit här genom åren turligt nog.

Våren & sommaren är den här platsen helt otroligt vacker. Har du vägarna förbi Kinnekulle så besök stenbrottet och munkängarna under sommarmånaderna. Vattnet har en nyans av skimrande grönt. En fin sommardag för några år sedan stod vi här några stycken där fiskgjusen ryttlade under oss, vilket var för mig en vacker syn att befinna sig ovanför gjusen.

Det brukar vara en hel del husbilar där nere under vår och sommaren. Nu är det en betydligt lugnare period.

På vägen tillbaka från vår långa promenad satte vi oss i gräset för att fika. Fick se en kille som gick på isen med en yxa. Var tvungen att fotografera honom. Han skulle förmodligen pimpla.



Hugin & Munin.

Gillar du korpar så är Kinnekulle ett mycket säkert kort att få se dessa vackra fåglar. Har nog aldrig varit på kullen utan att få se en korp.

Första bilden är fotograferad vid stenbrottet. Andra bilden här under är fotograferad vid Råbäckshamn där de bjöd på vackra flygkonster.

Postat 2024-02-04 19:35 | Läst 894 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 66 Nästa