Öhrnen

Kärrhök miljö

En hel familj av kärrhökar från olika ställen. Fotade i somras/ augusti.  

Här är både hanen, honan och två stycken ungfåglar :)

De första bilderna på hanen kommer jag inte ens ihåg vart jag var och fotograferade, känner inte igen husen....hm nånstans vid en bondgård var det ju ändå.

Ungfåglarna här under :)

Postat 2020-09-29 09:37 | Läst 1656 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Öhrn & Maja matar Örn!

Vilken upplevelse vi fick uppleva idag och då menar jag inte bildmässigt för det blev mindre bra men närvaron och mötet!

Nu börjar vi från början så att ni hänger med, det är viktigt. Har sparat lite fiskar i frysen som jag fått av min vän Börje och hans vänner. Allt gick ju inte till gjusarna utan har alltid haft en plan om att testa till örnar också höst/vintertid.

Idag blev det ett försök och jag ville ha med mig min lille vän Maja, man måste ju testa eller hur :)

Larmet ringde kl 07:00 . Allt var nerpackat sen igår. Lade ner mackorna och startade bryggkaffet. Maja ville inte gå upp såhär tidigt en söndag, men med lite prinskorv så var hon allt uppe och kort därpå satt vi i bilen på väg mot sjön.

Efter en lång vandring i skogen till sjökanten så var vi framme runt 08:20, dags att hitta ett bra ställe att "gömma oss vid".

Hittade en riktigt bra plats att lägga fisken på men dessvärre så hade jag fått sitta ganska så öppet, trots ghillie suit men Maja hade ju legat bredvid helt synlig. Hm fick tänka om....

Vi fortsatte längs med sjökanten inne i skogen tills jag fick se en riktigt fin gran där de nedersta grenarna pekade neråt. Perfekt den sätter vi oss under. Lade ut fisken på berget och intog plats under granen. Fram med en macka och kaffe samt frukost till Maja. 

Här skulle vi tillbringa vad som visade sig vara strax över 5h under denna gran. Men tiden gick fort, lite surfande på fotosidan, kaffe, ett saftigt hundben till Maja och höra hur korpen och kråkorna kraxade ovanför oss och lite mer kaffe så gick det allt bra :)

För att göra en historia kort, när vi låg där under granen så fick jag höra ett mycket välbekant fågelläte som kom strax bakom oss.

Hjärtat bankade upp till halsen och jag fick så otroligt mycket rysningar. Det satt en havsörn bakom oss någonstans väldigt nära ovanför oss :)

Sen blev den tyst och en trut/mås? som hade spanat in fisken från och till landade på platsen. Den gick otroligt sakta fram och var ytterst vaksam. Sen tog hungern över och den började att picka på fisken.

Jag började att fotografera ytterst sakta, och höll inne på serietagningen.

Jag visste ju att örnen var där någonstans bakom oss och den hade nog mycket väl koll på truten/måsen....... 

Och truten/måsen fick inte så mycket mat i sig då jag såg hur den lämnade platsen riktigt fort. Anande att örnen skulle landa nu :) 

Jag var redo med kameran och allt, nu kan du landa :) Trodde jag.....

Den dök upp lika fort som den lämnade, alltså den greppade tag om fisken i farten och lämnade platsen. Det här är vad jag fick på den. Sikten var inget bra alls där under granen hehe och jag vågade inte knäppa några bilder först, var så inställd på att den skulle landa :)

Men jag är lika glad för det, fick ju se den när den tog fisken i luften och flög iväg och framförallt just två saker.

Maja var med vilket i sig är riktigt tufft och sen att jag fick höra örnens vackra läte precis bakom oss någonstans var en upplevelse bara det :)

Sen blev jag väldigt nöjd med mås/trut bilderna också i detta blåsiga/gråa väder :)

På väg hem tog jag några snabba foton på en gråkråka som hade det kämpigt i blåsten :)

Postat 2020-09-27 16:17 | Läst 2171 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

"Golden" eagle

Kör en blogg till sen får det vara bra ett tag :)

Tänkte först avstå från att visa dessa bilder här på fotosidan efter alla tidigare örnbilder hehe men ångrade mig ändå, för de här är ju ändå inte riktigt sådana "vanliga bilder som jag brukar få på dem"

Fick för någon vecka sedan se en havsörn som gjorde mycket fina akrobater och när den hade kommit närmare så passade jag på att fotografera den litegrann. Solen belyste fjäderdräkten riktigt snyggt därför som jag skrev "golden" eagle.

Blev riktigt glad över bild nr 3 där jag fick se att vingpennornas skugga syntes vackert på fågelns andra vinge :)

Visst kan fåglar njuta av sol och vind, det var precis vad jag tyckte att den här lilla pippin gjorde den eftermiddagen :)

...ända tills en ormvråk hade fått nog och "pasade" iväg örnen.....

Den ser i alla fall mätt och belåten ut.

Här ovan. Ser du skuggan på den högra vingen som reflekteras från den vänstra! Coolt!

Här "störtdök" den ner mot vassen för att sedan göra en fin sväng manöver och segla uppåt igen.

Sen var det slut på det roliga. Ormvråken hade fått nog att "jagade" iväg örnen......

Postat 2020-09-24 08:42 | Läst 1932 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Ibland smäller det till

Det blir två "bloggar i en" två riktigt fina möten med Sveriges vanligaste rovfågel, ormvråken.

De tre första bilderna/mötet med denna ormvråk tog plats i fredags.

Efter jobbet blev det en tur till sjön (som hör till nu för tiden,) vi raskade på där på skogsstigen för att komma ut till vattnet och väl framme hoppade Maja i sjön och lade sig ner för att svalka magen samtidigt som hon drack. Själv satte jag mig på berget och tog upp kikaren för att spana lite över viken och på småöarna där ute. Fick se grågäss, duvor, gråkråka.

Maja kom upp, och vi fick ha lite dragkamp om en pinne.... men för att göra en vardagshistoria kort.... den här vackra ormvråken dök upp från ingenstans och vindsurfade i vinden medans den kom allt närmre... den såg oss men verkade inte bry sig speciellt mycket :)

Jag satt ner och fotade den, Maja låg bredvid och gnagde på pinnen....

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

De här bilderna tog jag i måndags efter jobbet. Mindre sol men desto mer blåst. 3 stycken vråkar som vindsurfade och lekte med varandra. Stod mellan skog och åker. Kanske stod jag i ett sorkbo eller där det fanns möss för de cirkulerade långa halv cirklar för att komma tillbaka där jag stod ett bra tag med några minuters frånvaro.

Fina läten gav de ifrån sig också :)

Exakt ett sådant här "porträtt" som ovan har jag på en havsörn, lite komiskt :)

Jag är ingen expert på att åldersbestämma ormvråkar. Men den här bild ovan ser ändå ut att vara en erfaren vråk med många vintrar bakom sig.

Två riktigt fina möten på nära håll med vråkarna nu i September.

Postat 2020-09-23 08:14 | Läst 1591 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Gröngöling & älg

Klockan var strax över sju en tidig september morgon. Daggen låg kvar i gräset och jag fick äntligen se en av våra finaste hackspettar på ganska så nära håll, nämligen gröngölingen som flög ner från trädet och satte sig på det lilla berget där den gick och pickade i marken. Använde bilen som "gömsle" och knäppte några få kort.

********************************************************************************************************************

Var även upp i Dalsland för några veckor sedan och där fick jag mata Helena ( en ung älgkalv) :)

 Mamma älg fick också lite mat :)

Titta va fin :)

Postat 2020-09-18 07:45 | Läst 1613 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
1 2 Nästa