Öhrnen

Lite varierande fågelarter

Det är ju inte bara rovfåglar som cirkulerar runt sjön och i våra skogar.

Talgoxen

Rödhake

Grågäss? Vit and? Gäss!

Havstrut

Fiskgjusen

Ingen aning...... :)

Havstrut,fiskmås,grågäss,storlom,häger och korp

Postat 2019-07-31 17:37 | Läst 1982 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Blixtvisit vid fiskgjusarna

Vinden var stark idag och mot eftermiddagen blev den än starkare, vågorna i Vänern blev allt högre och slogs sönder mot klippan högre och högre uppåt. Fiskgjusarna mådde gott där de seglade/surfade uppe i den starka vinden uppe i skyn. Alla fyra kunde man se därborta, två av dem såg ut att leka med varandra då de flög i cirklar runt varandra för att sedan gå till lätt attack för att i sista sekund dra åt varsitt håll. Och det var nog Juvenilerna :)

Och så som en blixt från en klar himmel dök de upp från trädtopparna. Två ståtliga fullvuxna havsörnar och de flög mot min riktning. Men denna gång så bultade inte hjärtat utan det första jag tänkte på var på fiskgjusarna eftersom jag har följt dem titt som tätt sedan i våras. Men allt gick så bra, de såg ut att trivas mycket gott i detta väder och var nog bara ute på en lång skön surf tur :) De flög inte emot fiskgjuse boet utan åt sydväst och jag hann med att knäppa lite fotografier på dessa ståtliga rovfåglar innan de försvann lika snabbt som de dök upp :)

Detta är en utav de första bilderna när de kom emot mig :)

Avslutar med en bild på fiskgjusarna som svävar gott i vinden, detta är taget med 500mm, ser ni båda? :)

Postat 2019-07-29 09:05 | Läst 2215 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ett mäktigt nära möte!

Nära möte, riktigt nära möte med fiskgjusen, denna vackra ståtliga fågel. Att detta ens var möjligt trodde jag ej utan att man behövde sitta i ett gömsle. Men jag har tydligen blivit accepterad utav denna hane, kanske ;) Trodde först att det var en av juvenilerna som kom och var lite nyfiken men såg sedan att ögat var gult så det var inte någon av dem :)

Återigen var jag och Maja vid våran lilla klippa där vi har badat en hel del denna sommar och som sagt Det finns ett bo flera flera hundra meter bort på andra sidan viken bakom träden så man ser inte boet där vi sitter/badar men man ser dem när de flyger ovanför träden och man ser att alla fyra fiskgjusar lever och mår bra :)   Men så denna eftermiddag precis när jag skulle ta ett "sista"  dyk ner så kom hanen flygandes ovanför mig. Jag avbröt dykandet och småsprang (vem skulle inte börja småspringa?) fram till kameran som låg vid en buske i skuggan. Men den hade redan flugit förbi och jag har redan miljoner bilder på fiskgjusen när den flyger bort/vid sidan/ovanför så jag lade ner kameran igen och tittade på den när den flög där bort över viken för att sedan sätta kurs mot mig igen. Jag satte mig ner på ena knät för att få en så stadig vänsterhand som möjligt och inväntade den.

Nu hände det något han flög riktigt lågt, så lågt att jag inte ens fick hela fågeln i bilden! Han flaxade med sina vingar och satte sig högst upp på ett dött träd, väl medveten om att jag satt 10-15 meter nedanför honom. Hjärtat började bulta något enormt, hur mycket tid hade jag på mig innan han väl insåg hur nära jag var innan han bestämde sig för att flyga iväg igen? Men nej han satt kvar, tittade på mig,tittade på Maja,tittade mot viken för fisk antar jag. Sedan så började han putsa sina fjädrar. Kameran smattrade på och han hörde den mycket väl för han tittade då på mig med vickande huvud åt vänster-höger, vänster-höger. Maja fick tillslut syn på honom där och då trodde jag att hon skulle springa fram till trädet eller börja skälla. Hon tittade sedan på mig, antar att hon inväntade på ett kommando, jag gav henne ett kommando, hon lade sig ner och tittade på den som tittade på henne återigen med ett vickande huvud, vänster-höger vänster-höger :) Sen efter en stund så flög han iväg :)

Jag tror att detta är hanen eller jag är ganska så säker på detta därför att, den andra fiskgjusen är snäppet större. Sen så är honan ringmärkt har jag sett och då var det hon som var den skadade i min förra blogg och inte hanen. Och på så sätt så vet jag ju att detta är hanen då det är han som har flugit förbi mig med fiskar lite då och då,( hanen fångar fisk, honan vaktar boet) och därför att han har ingen ringmärkning. - Min egna slutsats!

Wildlifephotography is sitt rätta element, Love It! Fast det blir inga action bilder här utan mer porträtt på denna majestätiska rovfågel :)

Finns text under vissa bilder.

Här är den första bilden när han flög ovanför mig, mäktiga klor :)

Här kommer han tillbaka strax innan han landar.

Här har han landat och jag var nära att få en hjärtattack!

Han har koll på mig och jag trodde att han skulle sticka direkt när vi sågs öga mot öga och lins mot öga ;)

Här spanar han på Maja som tittade på honom :)

Sedan lite bilder när han flög iväg, och det gick fort, jag hann inte riktigt med :)

Men jag kan ha fel, det kanske är en utav Juvenilerna, som precis har skiftat från orange iris till gult......

Postat 2019-07-27 20:01 | Läst 2212 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

En Fiskgjuse historia (Juvenil)

Jag har följt ett par sedan de kom hit någon gång i april om jag inte minns fel. Nästan alla mina foton här på fotosidans blogg är på just de två. De har ett bo vid sjökanten som har varit väldigt trafikerat med båtar/vattenskotrar ( tycker inte om vattenskotrar). Jag var där i vintras och kikade på boet, sedan dess har jag hållt mig därifrån, utan jag har stått ute på en klippa där jag vet att de brukar flyga förbi när de kör sina ronder. Det är där jag har tagit de flesta bilderna på dem :) 

Och på den senaste tiden har jag hört hur fiskgjusarna har "tjooat, tjiiiiat" därborta, de har ungar tänkte jag vad roligt! Och senast i förra veckan så såg jag fyra stycken Fiskgjusar flyga därborta ovanför boet och upp mot skyn. Det börjar med att två flyger upp och den ena ryttlar ovanför boet samtidigt som den, jag tror att det är honan för den är mycket större än den andre, "tjiiiar" och upp flyger två Juveniler. Hanen satte sedan kurs mot mig för han skulle ut å fiska, han har vart aktiv, väldigt aktiv. Och mycket riktigt jag fick några bilder när han flög förbi mig med en fisk, efter någon timme  :)

Och i går på eftermiddagen så låg vi och solade ( det är en badplats) jag hade med mig kameran och hanen eller honan flög nästan ovanför oss så jag knäppte lite foton. Senare på kvällen när jag skulle redigera dem så såg jag det otäcka såret han eller hon hade på bröstet, Fiskgjusarna måste ha försvarat juvenilerna emot andra rovfåglar under natten, ( bilder finns) jag tänkte direkt att Juvenilerna är döda....... det får inte hända......... Besviken över att veta att de kanske hade dött fick mig att ta kameran i handen och vada längs med sjökanten ut mot boet för att se om de låg döda fåglar eller fjädrar. Och vilken lättnad när jag smygit mig fram och lagt mig i vassen, (Jag höll mig på väldigt långt avstånd, fotona är tagna med 500 på en aps-c kamera samt croppade i lightroom) där uppe satt båda två helskinande :) Jag var bara tvungen att ta foton på dem innan jag drog mig tillbaka.

Och idag flög alla fyra så förhoppningsvis så läker såret på hanen/honan fint :)

Postat 2019-07-24 22:33 | Läst 2514 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Dela macka med en gråsparv :)

Jag delade en av mina frukost mackor med några grannar denna morgon. Tror att det är Gråsparvs hane och en hona :) 

Trevliga grannar :)

Postat 2019-07-23 22:47 | Läst 1673 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa