Öhrnen

Inspiration

I tre dagar i rad (var ledig i fredags) har jag ställt klockan på 05:55 för att bege mig ut till sjön för att vara på plats senast 07:00. Det har gått bättre än förväntat med det. Ja kanske inte för vovven, hon hade gärna velat ha sovmorgon på en helg hehe...

Har velat testa att få ner en havsörn på en utkastad fisk och har det lyckats? Kan säga att det har vart riktigt tufft att försöka få ner en örn trots gratis fisk...och kallt. Har blåst nordlig och västlig vind alla dagar...

- Men Yes idag, imorse runt 07:40 dök den på en fisk :-)

Men nog om det, det får bli i en blogg framöver med en mer utförlig text.

Sent denna eftermiddag efter lunch och vila så var det dags för nästa uppdrag. Att ösa ur vattnet ur båten. Vi tog vårt pick och pack och begav oss genom skogen ut mot sjön.

Tog en eftermiddags fika vid båten och valde att gå längs med sjökanten tillbaka där vi stötte på två sädesärlor.

- Men va gör ni här ute i blåsten?

Var tvungen att fotografera dem, ja den ena i alla fall :)

Det är en tuff liten rackare. Flyttar sig inte för vågorna som piskar mot stenarna!

Och så stöter jag på en kille som plockar skräp, två fulla sopsäckar hade han. Jag blev faktiskt riktigt imponerad och glad över att se detta. Samtidigt som man blir lite besviken på hur mycket skräp som finns i skogen/sjökanten... För det här är en skog som jag har vandrat i/på/runt sedan urminnes tider men aldrig någonsin tänkt på att göra som Tommy gjorde. Visst har jag plockat med mig någon flaska eller ölburk när jag ändå passerat. Men det här var, jag blev uppriktigt sagt riktigt glad över detta.

Och det roliga i detta är att jag kände igen honom men kunde inte först komma på vart. Sen dök det upp. Vi hade gått på samma högskola (7-9) för en herrans massa år sedan.

Frågade om jag fick ta en bild eller två.

Det här fick mig själv att tänka på att göra sånt här, iaf en gång per år. Det är ju nyttigt både för kroppen och miljön. Så Tommy i november tar jag med mig en eller två sopsäckar och kör ett röjj i skogen ;)

Tommy med fulla säckar, innehåll, plastflaskor,ölburkar,plastdunkar,rör m.m

Grymt Jobbat mannen!!!

Postat 2021-04-25 20:49 | Läst 1776 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Havsörnen anländer

En upplevelse utöver det vanliga!

Så får jag inleda denna blogg.

Återigen vid sjön och klockan är strax över sju på morgonen. Solen skiner men det blåser kallt. Nordlig vind. Ser att min kompis Stig håller på att vittja sina nät långt där borta. Följer lite genom kikaren och ser alla dessa vita fåglar som cirkulerar strax ovanför båten. Och en bra bit upp en havsörn.

Lägger ifrån mig kikaren och inleder med en kopp kaffe tillsammans med ost&skinkmacka. Maja får en hon med.

Blir sittandes och njuter lite smått denna tidiga morgon. Höra vågorna slå lite lätt samt måsarnas läten i solljuset är fint.

Och så händer det som jag har drömt så länge om. Vänder mig om för att spana lite med kikaren och ser hur en havsörn närmar sig riktigt fort.

Får i det närmsta panik, sliter upp kameran, startar den och försöker att ställa in inställningarna.

För här kommer en äldre ståtlig havsörn, tidigt denna morgon, woho 😍🙏

Den hade alltså från ett oerhört långt avstånd fått syn på en fisk riktigt långt bort framför där vi satt och satt kurs rakt mot den.

Du förstår vilken fantastisk bra syn dessa rovfåglar har🦅 och vilken tur att jag blev nyfiken och spanade åt det hållet.

Den swishade förbi med hjälp av nordan så det gick fort, riktigt fort!

Hann iallafall att få en serie när den drog förbi och tack vare vindens riktning så flög den tillbaka mot mig efteråt.

Tror att instinkten att skaffa föda till sin unge/ungar var större än rädslan för mig i detta ögonblick.

Och så på kvällen när jag redigerar dessa bilder i lightroom tittar jag på min hund som sover djupt och utanför altan dörren hörs koltrastens vackra stämma.

Jag får ett inre harmonisk lugn och njuter av tillvaron :)

Sonyn användes denna gång.

Postat 2021-04-23 12:53 | Läst 1920 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Fiskgjuse i action

Bilderna bör verkligen förstoras :-)

En tidig lördag morgon i början av april runt 07:00 är vi framme och ute vid klippan. Här hoppar jag ut på några stenar (tätt följt av Maja) som ligger i viken för att lägga ut två fiskar som får soltorka där. Hoppar tillbaka till (tätt följt av Maja igen) land där jag packar upp kameran, frukosten och så kaffetermosen. Solens strålar värmer ansiktet ljuvligt medans vi äter frukost. Tar och häller upp kaffe i koppen medans Maja nöjd efter sin frukost lägger sig på berget framför för att sova. Måste föreviga detta ögonblick så knäpper ett kort med 200-600 på just 200mm. Kommer det ingen gjuse denna morgon så gör det absolut ingenting tänker jag medans jag tittar på Maja där hon ligger och sover i morgonljuset.

-Du är bäst, viskar jag lågt.

Men denna blogg hade inte kommit till om inte min lokala gjuse väl dök upp, vilket han gjorde efter någon timme. Och han såg fisken, jag reste mig upp hoppade ut till stenarna för att lägga ut fisken som flöt mot gjusse. Fick hoppa fort tillbaka för att göra avståndet större mellan oss.

Han måste vart vrålhungrig denna morgon för han väntade inte inte alls på att fisken skulle flyta ut en bit ifrån oss, nu fotar jag ju på 600 här med en fullformatskamera men ändå :)

Intensiv blick!

Tog han den?

Klart han gjorde :)

Den verkar vara lite väl tung..

Han fixade det, yes!

********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

En annan tidig lördag morgon veckan efter. Jag vet inte om bilderna ligger i ordning men den har varit otroligt vänlig som vågade sig såhär nära och vilka bilder han bjöd på :) 

Han gick även ner två gånger under samma dag, där han fick med lyckat resultat.

 

Tack för dessa bilder gjusse och ett stort lycka till med häckningen nu :-)

(det kommer förmodligen någon mer fiskgjuseblogg framöver men inte från detta ställe)

Samt behöver jag spara fisk till vintern till örnprojektet, som sannerligen skall lyckas detta år förhoppningsvis...

Alla fotografier är tagna med Sonyn denna gång. Kan också nämna att jag sitter alltid ner när jag har matat gjusarna, just för att bli så "liten" som möjligt och ja, Maja har sett alla dyk, så fort plasket kommer så tittar hon :)

Postat 2021-04-18 21:10 | Läst 2087 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Havsörn på nära håll

Utan gömsle också för den delen måste jag tillägga :-)

Det fina nu med våren är ju att nu är det verkligen fullt ös på alla fåglar här ute i naturen. Brunkärrhök är tillbaks, Gjusse är tillbaks såg och fotade en stäpphök (tack Daniel för informationen) m.m och så har vi ju alla ungfåglar, med det så menar jag ju de unga havsörnarna som flyger kors och tvärs över landet nu när inga åtlar finns att tillgå eller liknande. Fick ett extremt nära möte med en ung havsörn idag efter jobbet när vi var vid sjön. Måste bara säga igen att hjärtat bankar ju lite extra när de dyker upp såhär på besök :-)  !Och för kännedom så hade jag ingen fisk med mig eftersom detta var direkt efter jobbet! ;)

Bilderna bör verkligen förstoras även om många kanske ser likadana ut, med det blir bättre så :)

Men vi får börja med den bruna kärrhöken (hane) som jag fotade i veckan. 

Samma rovfågel som tog till höjden :)

De sex bilderna här under är fotograferade på en äldre ståtlig havsörn. Och denna fick jag se som hastigast när vi satt i skuggan vid stenkanten mot sjön. Satt med ryggen emot den först men hade "öhrnkoll" på min omgivning så jag hann att få en fin serie på denna örn innan den sveptförbi. Tror faktiskt att den tänkte smyga sig förbi mig, såg så ut när den kom där på låg höjd bakom mig.

Här under ett riktigt coolt möte med en ungfågel :-)

Pilen här visar den unga havsörnen bakom träden, satt ner här och Maja stod bredvid. Den flög i vår riktning.

Vissa av bilderna här under är inte beskurna någonting så kanske du får en känsla om hur nära den var trots telezoom. MÄ-ktigT!

Här har den kommit fram och seglar sakta framför/ovanför oss.

Den gjorde en helomvändning för att undersöka oss igen.

Bilden här ovan är min favorit bild med den blicken och vingarna utsträckta, den har precis vänt om och seglar sakta mot oss. Bilden är helt obeskuren.

Får säga (igen) såå mäktigt!! vilket finbesök vi fick denna eftermiddag. (noterat i fågelboken) 

Tänk om man fick sådana här fina när möten fler gånger när man väl hade med sig lite fisk :)

Och så får jag avsluta med en bild från några dagarsedan på oss bakom kameran.

Många örnar har du sett, många gjusar har du sett Maja :-)

Postat 2021-04-15 21:36 | Läst 1382 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vårens ankomst + nytt kryss

Vi börjar med X:et som jag tror är en blå kärrhök, hane?

Som visade sig att vara en stäpphök hane! Tack för denna info Daniel :)

Sävsparvar fanns det gott om här.

Här är under en bock med sin hona. De såg oss inte, jag ligger ner på en höjd men de kände vittring.

Sånglärkan

Morgon trött efter tidig promenad.

Lite kuriosa, den där gråtruten som jag fotade som var ringmärkt i tidigare blogg. Fick svar från RC. Född 13 Juni 2011 i Litauen :-)

Postat 2021-04-11 09:33 | Läst 1148 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera
1 2 Nästa