Öhrnen

Fiskgjusen

Förutom Örnen så är Fiskgjusen på absolut topplistan över våra vackra fåglar. Men Fiskgjusens sätt att ta fisk är magiskt då man kan se den nästan stå still/ ryttlande en bit ovanför vattenytan för att sedan stört dyka ner mot eventuellt byte. Och som jag har uppfattat det så tar den fram sina ben strax innan den slår ner mot vattenytan för att greppa tag om fisken. Och en annan intressant sak är ju att vi i Sverige har ca 40% (källa fageln.se) av alla Europas Fiskgjusar samt att den jagas i andra delar av Europa tråkigt nog.... 

Iallafall så har dessa Fiskgjusar som jag har stött på genom veckorna som gått varit vänliga att flyga väldigt nära och inte visat minsta rädsla. Jag brukar tänka, "Sitter jag här vid sjökanten och solar så dyker den nog så småningom upp i jakt på fisk" och mycket riktigt det gör den och den gör det med stil :)

 

Några bilder med fångst också såklart 

Denna bild hade jag med i mitt förra blogginlägg men jag tycker den är bra, då Örnen tänkte ta fisken från Fiskgjusen men Fiskgjusen kämpade emot och fick behålla sin värdefulla fångst :)

Fiskgjusen är stor men Örnen är riktigt stor!

Postat 2019-04-26 17:26 | Läst 1805 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Reality In Nature (Rovfåglar del 3 Action)

Tog en "day off from work" i måndags (ledig) men tog inte en sovmorgon för det. Ställde klockan på 0600 och 0645 på morgon hade jag och Maja parkerat bilen vid vårat favoritställe och begav oss ut mot sjön. temperaturen visade -4 grader. Vi började att gå, kaffetermosen/ frukost mackor, ett märgben till hunden samt korv (för senare grillning) var med. Det var vindstilla och solens strålar värmde lite försiktigt ansiktet. Man kunde höra alla fågelkvitter i skogen och det bästa av allt inte en enda människa så långt jag kunde se.

Mer berättar text efter/under bilderna.

Den första riktiga rovfågeln som jag såg var denna bruna Kärrhök som satt och pysslade om sig den tidiga morgon.

Vi kom ner till sjökanten och blickade ut och där satt två  större fiskmåsar.

Ett skäggdopping par "flöt" förbi oss upptagna med sitt egna.

En grågås ensam flöt omkring.

I vasskanten låg det två knölsvanar och åt vad sjön hade att erbjuda.

Vi kom ut till udden på en ö där vi satte oss ner för att äta frukost samt invänta rovfåglarna. Vi fick besök utav sädesärlan samt en drös med måsar. Maja fick sitt märgben så hon hade något att göra medans jag inväntade de större fåglarna.

Långt där ute över Vänern uppe i skyn ser jag två större fåglar, där den större attackerar den mindre. Jag tycker att de är för långt bort för att fotografera trots min 500mm zoom på en crop kamera. Men jag tar ett kort ändå när de delar på sig. Och det visar sig när jag kommer hem och öppnar upp bilden i lightroom ( efter lite redigering) att det var en havsörn som hade försökt att ta fiskgjusens fisk men fiskgjusen hade kämpat emot och vunnit denna strid. Bra gjort fiskgjuse detta var ju din väl förtjänta fångst :) 

En skarv flyger förbi oss med kvistar i näbben, den ska förmodligen bygga sig ett bo för kommande ungar.

Sedan flyger den bruna kärrhöken förbi en snabb sväng.

Sen dyker den upp bakom några höga tallar långt ute på en annan ö, den kära Havsörnen och den flyger inte så värst långt upp i himlen, Jag ser genom linsen att den tittar på oss där nere vid sjökanten. Jag tackar den med en nickning för att den ville visa sig. 

Efter Att Havsörnen har flugit förbi blir vi sittandes ett bra tag och njuter av solens strålar som nu har blivit varmare, vinden är fortfarande väldigt stillsam och jag tittar på klockan, hon runt 10 snåret så ca 3h har vi vart ute. Jag bestämmer mig för att lägga ner kameran och sätter mig bredvid Maja och kelar lite. Sen kommer den, Fiskgjusen rakt emot oss. Jag tar försiktigt tag om kameran men sitter kvar och riktar gluggen emot fågeln. Den har sett oss för längesedan men vi är inget hot för den så den flyger snett över oss och stannar upp ovanför vattenytan och tittar ner.... 

Jag reser mig så sakta jag kan upp, trots att vi är väldigt långt borta ifrån den. Nu vill jag absolut inte resa mig hastigt och förstöra för den. Jag kollar igenom kamerainställningarna. AFC-C check, Iso Auto Check, Slutartid 2500 Check, Bländare 6,3 Check, Hi burst mode Check. Jag är redo!

                                                                                    Och Den dyker!!!

Det går så fort att kamerans autofokus system inte riktigt hinner med att sätta fokusen, och det värsta av allt är att de där 5-6 sek bilderna per sekund gör kameran fruktansvärt seg och jag får lätt panik när kameran segar. Inte nu viskar jag snabbt, inte nu, kom igen. Jag har även märkt att maja har ställt sig vid min sida för att kolla vad det var som plaskade därute. Jag ler :)

Fiskgjusen kommer upp, skakar av sig vattnet och flyger rakt upp. Och den stannar kvar på samma ställe svävandes. Jag kan inte tro att det är sant, Ska jag få en chans till? Ger den mig en chans till? Och det gör den, Tack Gode Fiskgjuse!!

Den fick ingen fångst och jag tyckte verkligen synd om den, 2 försök, 2 chanser fick jag tack vare denna vackra fågel och så fick den ingen fisk.... Utan den fick istället en arg fiskmås på sig när den hade stigit upp. Stackars fågel!

Men den flög snabbt ifrån måsen och vidare längs med sjökanten efter ett nytt mål. Jag önskade den all lycka och tackade Fiskgjusen för sin fina uppvisning! Vi gick vidare in mot skogen där det finns en grillplats och där startade jag en brasa och grillade korv 2 till mig och 2 till Maja. Sedan bestämde vi oss för att dra tillbaks mot bilen, klockan var nu ca 13:00. När vi väl var framme vid bilen fick jag se denna vackra Ormvråk flyga över åkrarna och rakt över oss så jag passade på att ta "ett" eller "två" foton på den.

När jag kände mig nöjd och precis skulle lägga in kameran i passagerarsätet dök den upp på väldig låg höjd. Min kompis den Unga Havsörnen som jag hade stött på i skogen några dagar innan. Snabbt fram med kameran igen :)

  Ståtlig och vacker och vilken bonus :)

Så detta var våran måndag, en riktig höjdardag med mycket spännande i djurlivets värld och som jag kallar det,

                                                                                 " Reality in Nature"

                                                      Glad påsk Önskar Joakim Öhrn & Maja :)

Postat 2019-04-17 20:02 | Läst 2103 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Rovfåglar Del 2

Dagen börjar tidigt ( för att vara en söndag) kl 07:30 häller jag upp morgon kaffet. Klockan 09:00 är jag och Maja ute vid ett av våra favorit ställen vid Vänern. Vi börjar gå på en skogs stig och så efter ca en halvtimmes promenad flyger något stort ner från ett träd och förbi oss. En ung Havsörn som har suttit långt upp i en gran ( inte tall denna gång). Den väljer inte att flyga rakt bort från oss utan svänger en sväng mot oss, sidledes så att säga. Mycket snäll örn. De första 8 bilderna är på denna unga Havsörn.

Mer berättartext efter bilderna....

Vi går vidare och kommer ut till sjön, någon rovfågel flyger över vassen och spanar, och den får syn på oss men gör inget anspråk på att flyga iväg från oss utan fortsätter att cirkulera över vassen. Brun Kärrhök måste detta vara. 4 bilder.

Vi fortsätter in mot skogen och hör alla dessa vackra fåglar som sjunger och kvittrar i vår värmen. Stannar upp ett tag och lyssnar, då kommer en Bofink flygande och sätter sig på en gren medans den spanar på Maja, jag passar på att ta några bilder på den. Vid ett annat träd ser jag en nötväcka som håller på att inspektera ett ihåligt träd, kanske ett framtida bo må tro? 3 bilder.

Vi fortsätter mot ett ställe där man kan sätta sig och titta ut över vassen/sjön och där tar vi varsin macka. Japp min hund får också en skinkmacka :) Och det dröjer inte länge förrän en annan brun kärrhök kommer och passerar spanades över vassen efter något byte. 6 foton. 

Vi äter upp och fortsätter men så hör jag något och tittar upp mot himlen, det var en korp som jag hörde och den blir attackerad av en irriterad brun kärrhök. Jag gillar det jag ser och fotograferar händelsen. Försöker att filma med kameran vill inte hitta fokusen på fåglarna så jag skiter i filmningen och fortsätter att ta bilder. Korpen ger sig av från höken och det dröjer inte länge förrän en fiskgjuse dyker upp och flyger över mig. Den och höken tycks gå bra ihop.  3 foton.

Nu är vi inne i skogen igen och jag får syn på en annan Havsörn som flyger långt där uppe. Jag zoomar in och ser att den har sett mig för längesedan, även fast jag står i en skog under granar och tallar. Såg även en hök igen om det var samma som sist låter jag vara osagt :)  5 foton

Väl ute vid sjökanten hoppar Maja i vattnet och svalkar sig. Jag sätter mig och solar mot solsidan. Här sitter vi ett bra tag och njuter, jag tittar upp mot himlen lite då och då och tillslut så dyker Havsörnen upp igen fast denna gång så är den "jagad" av någon fiskmås som inte alls vill ha den här. I början tycks den mer intresserad av vad jag och Maja är och gör får något här nere på marken, men när fiskmåsen får förstärkning så bestämmer sig örnen för att det är dags att flyga vidare!

Helt klart en bra söndag denna 14 April

Postat 2019-04-14 20:14 | Läst 2331 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Rovfåglar i vår Natur!

Denna helg har varit fullspäckad med vandring, mackor i skogen, sjökanten och en hel del fotografier. Jag och Maja har kört nonstop vart ute vid flera platser och sett oss omkring. Har stött på Tornfalken, Bivråk som jag tror att det är, Havsörnar, Ormvråk, Fiskgjuse som skall bygga bo och en och en annan liten skogspippi. Att ha investerat i ett riktigt bra Objektiv har varit en riktig lyckoträff samt att man har stött på alla dessa fåglar bara denna helgen. Inga foton är tagna i gömsle, alla är tagna antingen när vi vandrat eller suttit ner någonstans. 

Har skrivit lite text under vissa bilder :)

Sånglärkan

Som kvittrar så vacker ovanför åkrarna/fälten

En annan vacker fågel

Bofinken

Bofinken patrullerar sina trädgränser

Järnsparv mycket vacker fågelart! Denna satt vid sjökanten på en gren och den var varken skygg för mig eller min hund Maja, så länge vi höll oss på ett visst avstånd :)

En gul fågel hehe högt uppe på en tallgren

Och kan detta vara en Tornfalk må tro, jag sökte lite bland böcker och nätet och tyckte mig att det ser ut som en tornfalk?

Vackert flög den och ljudlöst och vips så var den borta....

Flygande falken!

Och detta tycker jag ser ut som en Bivråk då fjällvråken har "rakare" stjärt? Iallafall så cirkulerade denna över en åker vid skogsbrynet.

Ormvråken så vanlig och ändå så ståtlig rovfågel, gillar den skarpt!

Majestätisk!

Fiskgjusen denna vackra fågel!

Denna Fiskgjuse var i full färd med att hämta grenar till sitt bo. Och jag fick tillfälle att fotografera denna vackra fågel. I dessa tider så ska man ju inte störa fiskgjusen vid sina bon så jag kan lova att dessa foton är varken nära dennas bo och vi gick inte heller till Fiskgjusens bo.

Och Sist men absolut Störst vår majestätiska vackra Havsörn som här unga Havsörnar som mår gott i solen och den lugna vårvinden som sveper över sjön!

Dessa flög så långt upp i himlen att jag verkligen har fått beskära dem en hel del. Det fanns ett annat par också ett äldre par med vit stjärt som flög riktigt långt upp och som där grabbade tag i varandras klor och föll handlöst ner mot sjön spirande som en piruett ( om det stavas så) för att sedan släppa taget om varandra och flyga jämsides. Jag fotograferade inte detta utan ville uppleva detta med egna ögon, har för mig att ett kärlekspar gör så :)

Postat 2019-04-07 20:36 | Läst 2434 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

behöver lite rovfågel expertis? :)

Var ute vid sjökanten denna vackra eftermiddag och spanade på havsörn samt fiskgjuse. Fick några bilder på båda två men det får bli i en annan blogg. Men när jag och Maja var där så flög denna vackra rovfågel en bra bit över oss. trodde först att det var en ormvråk som seglade över sjökanten i cirklar för att sedan bege sig över vassen och sedan över och in i skogen.

Såg nu när jag redigerat bilderna i Lightroom att det inte är någon ormvråk. kanske en Glada som flugit lite väl långt norr upp?

Postat 2019-04-05 20:39 | Läst 1980 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa