Öhrnen

Sparvhöken som kom på besök ( äntligen)

En av sommarens höjdpunkter var ju självklart när jag äntligen fick närkontakt med en sparvhökshona.

Har haft den här några gånger då den flugit och jagat hussvalor utanför kontorsfönstret. Suttit gömd i trädet. Och på morgonen runt kl 06:00 seglat ovanför mig och Maja.

Så det här mötet med den var oerhört efterlängtat!

Här under, den gick och letade gråsparvar och pilfinkar som hade gömt sig i häcken. Jag stod för länge och fotograferade den så den blev trött på min närvaro och flög iväg. Men jag tror att den har ätit något i alla fall, kolla in näbben på bild nr 2 & 3, lite blod är det allt där va? Och en fästing har den också.....

Postat 2020-08-30 11:14 | Läst 1622 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Ormvråks juvenil

Under juli månad när jag var på väg hem från jobbet så fick jag se denna vackra lilla pippi sittandes på en stolpe.

Det visade sig att vara en ung ormvråk. Stannade till vid skogskanten, hissade ner rutan och knäppte lite foton.

Den var snäll och satt lugnt kvar :) Lägg märke till ögats iris, nästan blåaktigt :)

Den gjorde några läten som lät som tiggeri så förmodligen så var föräldrarna inte så långt borta.

Postat 2020-08-27 09:35 | Läst 1399 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Törnskator

Maj & Juni två varma och fina månader här, (har för mig att maj var varm & bra) då fick jag återigen se fler törnskator lite här och där faktiskt, vilket i sig är lite roligt när jag året innan aldrig såg någon törnskata. ( Förutom en som flög förbi, men det kan lika väl ha vart en varfågel)

Men nu vet jag ju vilken miljö de föredrar/ bor i så med ens blev allt mycket lättare :)

Törnskatan lämnar Svearike redan i augusti för sin långa färd till varmare breddgrader.

De tre första bilderna är från juni och de sista med ungen är från juli.

Text under bilder.

Törnskata hane, mycket trevlig fågel som inte gjorde det minsta tecknet på att flyga iväg. Vilket gav mig dessa bilder, de tre första här.

Den här bilden gillar jag, som jag hade fångat precis i rätt ögonblick när den blinkade :) (det blåa)

Han spanade upp och han spanade ner och mot mig förstås. 

Ej samma dag & ej samma familj. Detta är honan som satt längst upp på en gran och spanade ut. Detta fotot är taget ifrån bilen. Och på andra sidan satt hanen (fotot nedan) och spanade byten.

Detta är hennes "make"

Och detta är deras lilla unge. Söt liten krabat :)

Ungen.

Postat 2020-08-25 10:59 | Läst 1380 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Snart höst :)

Höstkänsla vid sjön, inte en fluga eller mygga :)

Inga fåglar heller, men va gör det en sådan här skön dag 🌀🌊😁

Postat 2020-08-22 16:46 | Läst 1382 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Korpen som kom på besök

Det kommer att bli en hel del bilder på denna vackra korp i denna blogg, jag vet att vissa inte vill ha många bilder men jag kör det ändå, tyckte att korpen var oerhört elegant och vacker och för att få ihop berättelsen/händelsen så känner jag att det behövs denna gång :)

Och sen är det ju alltid kul att gå tillbaka ett halvår senare och kika på bilderna :)

En sen eftermiddag i fredags ( 14 aug) efter jobbet befann vi oss på ett berg vid sjön. Solade och badade i vattnet, badtemperaturen var ca 21* hade jag hört på "ryktesvägar". Och det kan mycket väl ha vart så för kallt var det inte, alls... :)

Hade besök av gjusen som flög fram och tillbaka där uppe i det blå, tillsammans med sina två juveniler. Trevlig syn!

Efter mycket bad med simturer och torkning genom att låta solens varma strålar torka både hud och päls så var det dags för lilla Maja att kissa. Och fina damer vill ju helst ha lite "privacy" så hon lämnade berget för att ta sig upp till skogen.

Hörde efter en stund hur hon tuggade på en kvist där uppe, såg henne inte då jag låg på ett sluttande berg ner mot vattnet men hörde henne tydligt. Och inte långt därefter så fick jag se hur korpen kom från vänster håll. Hörde den genom att den kraxade lite när den flög. Den flög längs med vattenlinjen mot mig, kameran låg ju framför mig under kläderna som skydd för solen.

Fick snabbt fram den och fotograferade korpen när den kom närmre, tänkte att nu får jag i alla fall någon bra bild på en flygande korp hyfsat nära där jag låg på mage i badshorts.

Men den flög och satte sig i ett dött träd strax ovanför där jag tror att Maja låg och tuggade på kvisten/grenen.

Tog några snabba bilder utifall den skulle bli rädd och "sticka" men det gjorde den inte. Den satt lugnt kvar och betraktade Maja. Hon var nog omedveten om att en stor svart fågel satt några meter ovanför henne. Och så spanade den in mig också eftersom ett stooort objektiv var riktad emot den och lät gjorde den ju också :).... 

Slutade att fotografera korpen och tittade lugnt på den där jag låg. Korpen vred huvudet så att det nästan var upp-och-ner-på där den betraktade vovven. Jag började att skratta, den såg så rolig ut, men jag skrattade tyst, fast fotografera det kunde jag inte då skrattet var så starkt inombords. 

Den gjorde ett kraxande och "hoppflög" till tallen någon meter bredvid där den själv började att plocka loss mossa/lavmossa från trädets bark/gren och medans den gjorde det så tittade den först på Maja och sedan på mig eftersom jag nu hade börjat att "låta igen" ( kameraljudet)

Och här satt den ytterligare ett tag innan den gjorde ännu ett "hoppflyg" till det tredje trädet som också är ett dött träd för att stå på grenen och spana på oss två :) 

De bilderna som är ovanför denna text är det första trädet som den satt i. Och de tre under här är det andra trädet som den "hoppflög" över till.  Lägg märke till bild nr 2 & 3 nedifrån hur den tittar på mig och på Maja :)

Här under det tredje och sista trädet som den "hoppflög" till blev korpen stående ett tag innan den gjorde ett högt kraxande för att sedan lyfta och flyga in mot skogen.

Jag har fått en ny uppfattning om korpen må jag då säga, har alltid fascinerats av den och dess storlek ( den är större än ormvråken) men just denna dag fick jag även bevittna att en korp kan vara ganska så underhållande och rolig att titta på hehe :)

Om jag sitter i något örngömsle igen och får se korparna så kommer jag att tänka på den här och le :)

Dryga timmen senare fick jag se fiskgjusen som kom och landade en bit bort i ett dött träd (döda träd är bra för fåglar, skönt för "tassarna" med mjukt underlag)

Den såg oerhört trött och sliten ut. Skulle tippa på att det är Vincent som har haft fullt upp med att leverera fiskar till sina två flygfärdiga ungar hela dagen lång. Detta är alltså fotograferat runt 20:00 snåret.

Tror heller inte att honan är kvar här längre, de har ju en tendens att lämna över allt matande till hanen även när juvenilerna är flygga för att påbörja sin resa till Afrika. Det är var jag tror, såg bara en vuxen gjuse och två ungar denna sena eftermiddag.

Vincent satt kvar även när vi packade ihop för att bege oss hemåt :)

1. Till sist, jag vet inte men fick en känsla av att korpen landade där just och då enbart för att spana in Maja (rovdjur), om hon låg och tuggade på något vilt/byte och på så sätt så fick jag bevittna/dokumentera denna vackra händelse. Det är vad jag tror :)

2. Eller så var den bara nyfiken och kanske själv ville leka med pinnar, se & lär :)

3. Eller så var det helt enkelt så att det var just dessa träd som korpen hade som sitt kvällspass för att spana ut över sjön och njuta av solnedgången, oavsett vår närvaro här eller ej :)

Postat 2020-08-19 07:39 | Läst 1866 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 Nästa