Öhrnen

Korpen

Får avsluta med lite bilder på korpen, från Svartådalen.

Örnarna är ju (oftast) huvudsyftet med örngömsle men får man chansen så får man passa på att fotografera dessa också. De är både vackra och grymt irriterande om man är en havsörn :)

Skriver inte så mycket här då jag egentligen skrev allting i del nr 1.

Del 1.

https://www.fotosidan.se/blogs/joakimohrn/sony-fe-200-600mm-sony-a7m3.htm

Del 2.

https://www.fotosidan.se/blogs/joakimohrn/black-river-valley.htm

De tre första fick bli i svartvitt då jag tyckte att slutresultatet blev bättre såhär :)

1.

Här kommer den in för landning.

2.

3.

4.

5.

6.

Korparna fick ibland för sig att försöka "jaga" iväg örnarna när de var i luften.

7.

Korpen är ganska så stor den med :)

8.

Omgiven av fjädernypande typer här.

9.

Havsörnen var tålig men tillslut så tog tålamodet slut och den gjorde ett snabbt utfall mot korparna som hoppade/flög undan en bit. För stunden..

10.

Annars så samsades de sida vid sida :)

11.

Den här korpen spelade ryskroulett, undrar vilken handpenna som triggar igång...

12.

Flera av dem körde denna "lek"  ;)

(Nu var det ju ingen lek utan att de ville få bort örnarna från åteln)

*********************************************************************************************************************************************************

13.

Får avsluta med två bilder från i lördags här.  Får väl säga att Maja tog fotona då ;)

Strax innan detta fotot så fotograferade jag en förbi flygande havsörn som hade en grön ringmärkningsring. Har inte lagt in bilden i datorn än men ska bli intressant å se om man kan se några siffror, troligtvis inte pga avståndet..

Sista blicken mot detta snölandskap för denna vinter kanske.

Postat 2021-02-23 08:23 | Läst 1746 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Black River Valley

Svartådalen, Örngömslet. Skulle bli en sista med korparna men hittade lite fler fina örnbilder som jag redigerade klart igårkväll. Denna gång fotade med andre kameran D500. Så Körpen får vänta några dagar till :)

Äldre örn, väntar på svar från ringmärkningscentralen, det tar längre tid nu pga Corona fick jag till svar.

Vacker ungfågel med blicken mot skyn :)

Örn & Korp i bakgrunden.

Så Cool rovfågel, tyvärr så kunde jag inte se vad det stod på denna ring. Den är även mörkbrun. Aldrig sett en sådan ring förut. Det röda till höger är sår från dagens slagsmål mot andra örnar (skulle jag tro).

Ja att komponera sin bild kan ju vara något att ta lärdom framöver så att hela pinnen till vänster hamnar i bild, tittade dock bara på örnen och inget annat :)

Äldre örnpar, den till vänster ser ut att vara snäppet äldre än den till höger. Riktigt fint läte gav den ifrån sig på förmiddagen. Havsörnen till höger var vaksam, blicken fäst mot gömslet en bra stund.

Objektivet var still och fotograferingen på lågvarv, utifall de skulle komma närmare :)

Kanske är det den till vänster som kom till sist inflygandes sent på eftermiddagen i förra örnbloggen, kanske.

Den här tog med sig något ätbart från kadavret och satte sig framför gömslet. Snällt gjort av den :)

De tre sista bilderna här blev som de blev och förklaringen är helt enkelt att jag hann inte att zooma ut/tillbaka medans den flög mot mig. Tycker ändå att de blev coola på den maffiga rovfågeln :-)

Vassa vapen!

Postat 2021-02-18 09:14 | Läst 2042 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Rördrom och en härlig Söndag

Fortsättningen efter lördagens tidiga avbryt slutade med ett tips från en kompis om en synlig rördrom. Fanns ju mycket kvar av lördagen nu ändå. Så jag drog dit efter att ha plockat upp vovven hos grannen :) 

Efter någon km promenad så fick jag syn på den där vid vasskanten :-)

Det fanns fler som såg och fotograferade rördrommen :-)

En svan familj fanns här också.

Gillar kajans irisfärg, isblå typ.

Den hade upptäckt mat som låg vid bilparkeringen och den hade sällskap av trutar, skator och kråkor, alla flög dock och satte sig en bit bort när vi kom förutom just den här kajan. Den tog sin chans när de större var borta hehe

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Söndag, sol och riktigt härligt väder, precis som lördagen. Här är det kvalitets tid med älskade Maja :)

Plus lite 200-600mm test också förstås ;)

Här under en ögonblicksbild som jag uppriktigt sagt blev riktigt glad över. Hade krupit ner under ett snöisflaksberg eller vad man ska kalla det, såg ut som en liten kulle av snö och is med ena sidan öppen. Såg så fina iskristaller där nere som jag försökte att fota med 85:an, det gick sådär ( macro hade nog funkat) och så hör jag hur Maja gnyr, hon såg väl antagligen bara mina fötter och kanske blev lite orolig :)

Backade och reste mig upp på knä och då såg jag bilden, just den här :-) Jag gillar den skarpt om jag får säga det själv :)  

Postat 2021-02-16 08:17 | Läst 1308 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Det går åt helvete alltihop

Så var denna saga slut för min del för denna vinter

Återigen satt jag 07:36 i gömsletält vid sjön denna kalla morgon. Det var -17 grader men det hade jag ju räknat med så hade klätt på mig rejält denna tidiga morgon innan jag drog ut genom skogen. Gårdagen efter jobbet konkade jag på viltkött genom skogen som jag fick av jägaren. Promenaden dit brukar vanligtvis ta ungefär 40 minuter men igår tog det över 1,5h. 

Placerade ut kadavret strategiskt så att man hade bra sikt från tältet men ändå en bit bort. Nya raggsockor införskaffade och hela denna veckan hade jag sett fram emot just denna dag.

  

Solen börjar att gå upp och nu är spänningen olidlig, Både korpen och kråkorna hörs. Fötterna är de som fryser annars känner jag mig helt ok. Kl är här 07:54.

Men om vi backar sisådär 45 minuter så träffade jag på Elisabeth, älgkon här alltså. Det var bara jag och hon som var vakna såhär tidigt, ja iaf utomhus :)

Hon önskade mig lycka till med dagens foto och jag önskade henne god frukost här ute i fältet :)

klockan är nu ungefär 10:45. Gråkråkorna har satt sig för att inspektera min lilla åtelplats och inombords är jag riktigt glad för nu vet jag att det dröjer inte länge innan den första örnen eventuellt dyker upp. Den hade tidigare på morgonen svept förbi en bit bort.

Men så försvinner alla kråkor i blixtfart och jag ser först två stora schäfer hundar komma springandes och efter dem fyra personer som traskar här ute på isen.

Besvikelsen var TOTAL! Just här och då svor jag som fan, och jag är inte den som svär speciellt ofta. All tid, planering och arbete för detta var som bortblåst. Suttit och små huttrat sedan tidig gryning tills nu för precis ingenting.....

Hundarna var ju inte sena med att få vittring så det var ju bara att kliva ut ur sitt lilla gömsle och visa sig för personerna som blev uppriktigt sagt riktigt förvånade att det satt en här. 

- Vi såg dig aldrig.

Det var ju inte heller meningen tänkte jag.

Ingen idé att sitta kvar här nu. De som vet hur örnar funkar, ja ni vet...

Jag packade ihop och drog hem, uppriktigt sagt riktigt förbannad på situationen, inte på dem, åh nej de har all rätt i världen att vandra här. Bara just på situationen, på allt arbete och slit för att förhoppningsvis få en eller två havsörnar sittandes på isblocken....

Det är så gott som stendött här, nästan alltid, ja till 99%. Men just idag...

Nu lägger jag ner skiten.. är så less på all tid å skit som man har lagt på det här.....

Sorry för min irritation i denna blogg.... 

Får avsluta med en örnbild från svartådalen med en ungfågel som ruskar om sig :)

Postat 2021-02-13 18:47 | Läst 1612 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Pilgrimsfalk

Den här bloggen skulle inte alls handla om någon falk egentligen....

07:45 sitter i ett buskage bokstavligt talat ute vid sjön. Viken är islagd men jag har satt mig där vågorna slår mot isbädden. Vindstyrkan är hård här ute och kylan blir mer påtaglig ju längre tiden går. Varför sitter jag i ett buskage? Jo för att min bror ringde mig i torsdagskväll och sade att han fick avliva ett trafikskadat rådjur som lagt sig i hans åker. Han frågade om jag ville ha det till örnarna annars så fick räven ta det. Jag var ju inte sen med att svara att jag kan ta det :-)

Sagt och gjort, tog med det hem för att på lördagen bära kadavret genom 5km kuperad skog och väl framme lade jag det ute på isen. Två örnar såg både mig och vovven när vi lade ut det. Ingen idé att sitta här nu.

Ställde klockan på 07:00 imorse, vaknade självmant 06:45. Drog iväg. Maja fick vara hos far & Stina. Tog på mig Ghillie suiten och satte mig på andra sidan viken i en liten tall, knappt 2 meter hög ( buskage). Perfekt bara att invänta och nu var klockan sisådär 07:45.

Tiden gick och när jag tillslut tog fram mobilen så var klockan 09:28... Nu hade dessutom både fötter och fingrar börjat att frysa rejält.

Ett tag senare anlände en mås eller trut, gråvit var den som satte sig och undersökte en stund. Sen tog den för sig.

Tiden gick ytterligare och nu hade förmodligen fingrarna & fötterna domnat bort, shit vad jag frös om dem. Va fanken håller jag på med?!

Får utstå lite till, jag vet att de kommer i denna blåst.

Och mycket riktigt en havsörn dyker upp så otroligt grannt på riktigt låg höjd ovanför isen på andra sidan, och här skulle jag i efterhand ha trängt fram objektivet genom buskaget och fotat, men det gjorde jag inte. Var rädd för att den skulle se när jag drog fram det ur buskaget om man säger så. Ville, eller trodde rättare sagt att den skulle landa där och då. Men icke, den flög mot mig och landade bakom någonstans.

Kanske halvtimme, timme senare dök de upp en till tätt följt av fyra stycken! Alla flög de och landade bakom mig. Men en av dem måste ha landat precis på en gren ovanför mig för när den slog ihop sina vingar så föll en kvist rakt i huvudet på mig. Det var så att jag kunde höra mina egna hjärtslag där och då och med ens så var allt vad kyla heter som bortblåst.

Nu var det dödläge, jag rörde mig inte det minsta men en örn är ju en örn och de om någon är vaksamma, så det får ta precis hur lång tid som helst innan de går ner till något dött djur. Den ena havsörnen bakom mig någonstans gav ifrån sig ett vackert läte och just då tänkte jag att nu bär det av, nu dyker de ner mot rådjuret som vid det här laget hade fått besök av åtta stycken gråkråkor och så måsen/truten :)

Men de gjorde de inte och tiden gick ytterligare, kölden i fingrarna och fötterna kom tillbaka, och jag ville så gärna bara  säga till örnen som satt så nära, 

- Ta maten bara, snälla! Men det gjorde jag ju inte såklart utan satt lugnt och sansat kvar. Av någon anledning så måste örnen ovanför mig ha upptäckt mig för efter kanske vad som kändes som en evighet ( tror det var mer bestämt 20 minuter) lämnade den grenen i full fart medans snön föll ner på mig. Sen såg jag hur de övriga också hade lämnat då de syntes genom buskaget där uppe i det blå.

Nu var det ingen som helst idé att sitta kvar, den hade ju på något sätt anat oråd och lämnat så den kommer ju inte tillbaka mer denna dag. De andra var ju redan uppe i blåsten de med när den lämnade i ilfart och jag som varken hade fingrar eller tår kvar nu bestämde mig för att krypa in i skogen mot kameraryggsäcken som låg under en tät gran där jag packade ner ghillie suiten för att sedan lämna platsen.

Inte ett endaste fotografi trots att jag hade dem på så nära håll att man nästan kunde ha tagit på dem men vilken sinnessjuk ( ursäkta men det var det) upplevelse. Galet!

Drog hem till far och Stina där jag möttes av en superglad vovve och så fick jag en varm god kopp kaffe, mm :)

Var tvungen att ringa Jonny som matar örnarna vintertid ute vid sjöss och berätta om den här upplevelsen. Det sista han sade var att pilgrimsfalken hade synts till vid hamnen i stan. Så tack för det tipset Jonny :)

Jag  var ju bara tvungen att dra dit :). Och se på trissen när jag väl parkerat, plockat ur kameran och börjat att gå med vovven så fick jag se en rovfågel som jagade duvor. Den var snabb, riktigt snabb. Fick en sekvens där den flög förbi oss på låg höjd i superfart så alla foton blev "blåa" ( hann inte med, bara himlen fastnade på bild) 

Men vad kul, ett nytt X, äntligen pilgrimsfalken :-)

Här under en rovfågel som jag gillar mycket, den har ett lagom tempo så att jag hinner få den på bild :-)

Ormvråken blev faktiskt själv attackerad av falken en gång när den cirkulerade ovanför alla duvor som flög i tät formation.

Denna söndag får ändå räknas som en riktigt bra dag, såhär nära har jag aldrig varit en havsörn förut. Vet inte vart exakt den satt men kunde höra när den landade, fällde in sina vingar och fick en kvist/gren av den i huvudet, de ni :-)

Och så X:et, Pilgrimsfalken vad kul :-)

Sen en Lighroom 6 fråga, när jag beskär bilderna så kommer mitt namn fram när jag framkallat men om jag inte beskär dem så kommer inget namn med? Konstigt....

Postat 2021-02-07 18:47 | Läst 1514 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 Nästa