Öhrnen

Havsörnens rike del 4 Vinter

Frost, snö & is.

Decembermorgon. Står vid sjökanten i mörkret och blickar ut över isen med pannlampan som ljuskälla. Andas in den kyliga luften i lungorna och blir stående där för en kortstund med slutna ögon. Det här kommer att bli en fin morgon om havsörnen anländer tänker jag.

Natten har varit kall vilket märktes när ljuset kom. Fiskarna som jag placerat ut kvällen innan såg ut som "fiskpinnar". De hade fryst under natten.

Morgonen var förmodligen minst lika kall. Men var förberedd med kläder (lager på lager). Kröp under granen iförd ghillin där jag blev sittandes med kaffekoppen lyssnandes på en podd. Det blev ett avsnitt med Mattias Klum. Den timmen gick fort.

Sen gick det fort. En ung havsörn satt på isen i det dunkla morgonljuset. Den kollade av läget innan den lyfte och försvann.

Bra! Nu visste jag att om jag bara höll mig gömd och väntade så skulle den allt gå ner vad det lider.

Bilderna ligger nödvändigtvis inte i ordning här. Plockade ut ett urval från den här morgonen/förmiddagen.

1.

En ung havsörn med frost i fjäderdräkten på isen

2.

Det var ju inte meningen från mitt håll att de skulle få djupfryst fisk. Men örnarna var listiga och lyckades med deras kraftiga näbb att skrapa loss bitar tillslut. Även kråkorna hackade som en snickare hamrar fast en spik loss bitar. Just den här havsörnen gav sig på stjärtfenan.

3.

Det var ett kämpande och jag tror att vi alla önskade oss lite plusgrader just där och då.

4.

5.

Havsörnen hade fått syn på en god matbit som låg på marken några meter nedanför mig.

6.

Smög sig sakta fram.

7.

Där låg det tinad fisk, utlagd den här morgonen. Gott :)

8.

Och det blev populärt bland de hungriga örnarna.

9.

Den här vackra örnen hade en hel del frost på sin fjäderdräkt.

10.

Kall natt och kall morgon. Två av ungfåglarna stod och skakade vilket fick mig att tro att de frös? Eller om det var ett sätt att få upp värmen? Den här äldre havsörnen var lugn och sansad.

11.

Vände blicken och riktade sakta om kameran mot den stora granna örnen som stod där ute på isen som gav ifrån sig ett mycket skarpt högt läte! Här kan ni se hur bra de lyckats med att stycka upp fisken trots allt.

12.

Den förberedde sig och samtidigt fick ge vika för en annan inflygande havsörn. 

13.

14.

Som tog över bytet. Och den här vackra örnen är född i Gästrikland.

15.

Med en sur och irriterad blick mot mig. Göra om processen igen med dessa djupfrysta fiskar! Ibland tror jag att de vet att jag sitter här borta och försöker hålla mig gömd för dem... Men så vet jag att skulle jag röra mig och börja prassla eller visa mig, då lämnar de på en gång. (lärt mig från förr)

16.

17.

Gästrikland örnen redo att lyfta.

18.

19.

Här är den i luften även om det kanske inte ser så ut.

20.

21.

Spanar upp mot himlen. Kanske dags att bege sig?

22.

Att havsörnar kan braka ihop då och då har jag fått sett nu under året som gått. Tack och lov så har de aldrig skadat varandra mer än att de kan låta riktigt högt. 

23.

24.

25.

26.

27.

28.

Kråkorna passar på att samla ihop småbitar som flyger över isen efter örnens framfart.

29.

30.

Havsörnen från Gästrikland var herre på täppan den här fina vinterdagen.

Satt kvar ett tag efter att sista örnen lämnat innan jag själv lämnade platsen med en oförglömlig morgon/förmiddag på näthinnan samt på minneskortet.

Postat 2023-01-28 17:05 | Läst 1396 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ormvråken🦅

Bor man bredvid ett skogsparti så har man säkerligen en ormvråk som granne. Detta märkte jag nu under december på helgerna och den ledigheten som var. Ungefär samma tid på hundpromenaden hade jag sett att det fanns en ormvråk i närheten, sittandes på en gren. Den flög ju iväg såklart när vi gick förbi.

Fick en idé.

Hade ju lite rådjurskött/rens från en jägare som tidigare i december hade fått avliva ett påkört rådjur. Först tänkt till havsörnen men nu blev det ormvråken istället. För mycket jobb för så lite mat…örnarna fick klara sig den här gången.

Band fast en pinne mot en björk och spikade fast en köttbit på pinnen, det vill säga, tilltänkta sittpinnen. Rakt utanför köksfönstret. Detta gjordes på kvällen med pannlampan som belysning.

Riggade upp kameran på stativ en bit ifrån köksfönstret.

Morgonen därpå, Ja vem satt utanför? Jo -Mr:Buzzard

Ormvråken satt länge på grenen och spanade av läget. Jag satt på golvet med svart luvtröja överdragen och svarta handskar. Såg garanterat ut som en inbrottstjuv. Men Utom synhåll. Det enda ormvråken möjligtvis kunde se förutom kameran var min högra arm och hand som jag fick sträcka upp mot kameran för att kunna fotografera och filma.

Kaffekopp och frukostmacka i inomhusvärme. Det här var ju nästan för lyxigt⭐️

Spanade av omgivningen.

Skatorna var redo. Har haft två stycken skator på besök från första stund jag satte upp fågelmatningen. Ormvråken följde den ena skatan med nyfiken blick.

Den här bilden gillar jag extra mycket då ormvråken knyter sin ’fot’ samt har blicken mot maten.

Och några blickar rakt in mot fönstret där jag satt på golvet.

Framför ormvråken var det så gott som fullt hus i fågelmatningen. Här syns den svagt bakom talgoxarna.

I ena stunden var det riktigt snöoväder där ute och i andra stund betydligt lugnare. 

 Projekt ormvråk lyckades.

Passade på att smyga mig fram till fönstret när vråken stod med ryggen emot för att ta ett inzoomat mobilfoto. Tuffa småfåglar de där!

Tror ändå att de kände sig trygga. Det var ju trots allt en ormvråk och ingen sparvhök. Kanske var vråken deras ”omedvetna beskyddare”



När vråken lämnat mätt och belåten passade vi på att njuta (nåväl) av det grymma vädret. 

Och vad passade bättre än att vandra ut mot sjön för havsörns spaning 🦅📷 Plus lite annan vinterfotografering. 

Nästa blogg blir med havsörnen från en av de kallaste morgnarna med frost i fjädrarna.

Postat 2023-01-20 07:47 | Läst 1692 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Havsörn & räv

En tidig morgon i december befann jag mig som så många gånger förut det här året, vid sjön. Iklädd min ghillie suit bakom granris med kameran fastmonterat på stativet som också det var kamouflerat till max. Hade varit här kvällen innan med Maja min trogna vapendragare för att lägga ut lite fisk till örnarna. Den här morgonen var inget undantag förutom att nu var jag själv och den här gången var jag kvar på platsen.

Svepte en kaffekopp och tuggade i mig frukostmackan i mörkret med pannlampan som belysning. Sedan dags att inta min position och invänta eventuella "gäster".

Den första kråkan hörs kraxande vid gryningsljuset. Ser den inte men hör den någonstans där bland träden. Det är så gott som vindstilla minns jag den här dagen med någon plusgrad, kanske 1 eller 2+. Värmepåsar till händerna har jag i alla fall. För kallt kommer det att bli när jag är så gott som tvungen att sitta still i timmar i hopp om att jag ska lyckas smälta in i miljön trots extra skydd i hjälp av granriset. Ett par sockor sedan två par raggsockor på det i mina vinterkängor. Det borde funka :)

En fördel med den här platsen som jag valt ut är att jag sitter en bit ifrån "åteln" och minskar risken för att de skall höra eller se mig. Därav så är alla bilder så gott som beskurna.

Men havsörnen är ju inte en liten rovfågel så att beskära bilderna fungerar bra i det här fallet.

Kråkans kraxande har nu lockat till sig fler gråkråkor och på så sätt även fått den första havsörnens intresse.

Någonstans sitter den där ibland träden vid sjön. Jag såg när den svepte förbi ovanför platsen innan den satte sig någonstans. Och att höra när en stor havsörn sätter sig på en gren någonstans nära är riktigt häftigt. Då får man en känsla att man är Ett-med-naturen!

Timmen går och kanske blev det två? Sen gick den ner. Med en mycket vaksam blick över sin omgivning där den står tittar den sig omkring. Den blir stående på isen innan den lyfter igen och försvinner.

Får vänta ytterligare någon timme innan den åter kommer ner. Förmodligen satt den återigen och spanade av läget från trädtoppen.

Jag är nu redo och börjar sakta att fotografera denna magnifika rovfågel.  

Laken som ligger bakom kråkan var målet för den här ungfågeln. Någon fisk hade redan blivit till mat för kråkorna, och trutarna som fanns här omkring. Men så fort örnen landade så lämnade trutarna platsen medans kråkan blev kvar.

Någon timme senare gick örnen över till den halvätna fisken som låg på isen.

Ett stadigt grepp om sitt byte, redo att äta.

Såg genom sökaren att "vi" hade fått besök av en räv som traskat över isen. Det här kunde bli intressant tänkte jag medans jag tog den här bilden. Skulle jag filma nu eller fotografera händelsen? Valde att stanna vid fotograferingen. Havsörnen följde rävens steg noga!

Sen blev det precis som jag misstänkte. Örnen gjorde sig redo för flykt.

Men den tog med sig sitt byte. Just där och då tänkte jag på om det hade vart en kungsörn istället. Hade den försvarat den här platsen?, ignorerat räven? eller gjort som den unga havsörnen? Själv tror jag att den hade motat bort räven om den känt sig illa tvungen.

Men så såg jag hur sargad den här räven var. Förmodligen skabb? Tyckte riktigt synd om stackarn och hoppades innerligt att den skulle ta en av fiskarna.

Den verkade intresserad av fisken, som i det här fallet var en död brax.

Med ett stadigt bett om fisken bar den iväg bytet och försvann genom vassen där borta. Jag vet inte alls hur illa det är med skabb på en räv, om den självdör eller om det kan gå över/bort? I vilket fall som helst så var jag glad där och då att den tog med sig en fisk och fick sig ett lätt skrovmål den här dagen.

Sen tog det en stund innan den här unga örnen åter var tillbaka. Och den här gången var den lite nyfiken på vad det var som satt där borta i buskaget. Lyckades att sitta stilla med minimal rörelse. ”Bli ett träd Jocke”

Ungfågeln åt och hade så gott som platsen för sig själv med några kråkor som sällskap.

Spolar fram lite till....

Och här hade jag fått besök av en havsörn i sin fjärde dräkt (även bekräftat av säker källa). Den här örnen kände jag igen och blev mycket glad över besöket. Vaksam som den är satt jag blixtstilla med vänsterarm vilandes ovanför objektivet.

Log över örnens vaksamma blick och knäppte ett ljudlöst foto.

Även den här åt medans ungfågeln framför där nere till höger gick omkring och plockade upp rester från kråkorna.

Sen var även den här 4k örnen i full fart och letade efter vad som fanns kvar på platsen. En björkna som kråkorna lyckats dra ner i det isfria vattnet, plockades snabbt upp i örnens klor.

Avslutar med den här bilden från den dagen. Havsörnen åt upp fisken för er som vill veta.

Detta var en händelserik dag med besök av två stycken vackra havsörnar. Den första skulle jag tro var en årsunge, med tanke på att det mesta av näbben var svart. Men det är svårt, kunde lika väl vara en örn i sin andra dräkt.

Och vad jag märker ju mer jag har hållit på med det här, är att det har blivit så mycket mer än bara ut och fotografera dessa magnifika rovfåglar. (För magnifika och ståtliga är dem verkligen!)  -Att det nästan har blivit mer en passion än en hobby. Ja om det nu inte alltid har varit så egentligen?

Detta var från en morgon/förmiddag i december.

Mvh Joakim Öhrn

Postat 2023-01-10 20:50 | Läst 2979 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Vintern är här

Den här dagen har nog spenderats väl måste jag säga, förutom snöskyffling runt huset och samla in ved till braskaminen så har det blivit en riktigt go vandring med Maja och kameran. Tog med mig D500 den här gången.

Men innan vi tog våran vandring strax efter snöskyfflingen och frukosten så låg jag ute i snön och fotograferade mina små fåglar som var på besök vid fågelmatningen.

Fick banka och skära bort snön/isen igår kväll som hade frusit fast på fågelhusen så att de kunde komma åt solrosfröna som jag fyllde på.

Med vinterkläderna på låg jag några meter ifrån och fotograferade. Här är en gulsparv i fokus. Sökandes efter frön som låg på marken.

Två stycken koltrastar anlände efter någon stund. Här är en av dem.

Gulsparven.

Entitan anlände den också :)

Och domherrarna.

Förutom talgoxarna och blåmesarna så var det domherrarna som det fanns flest utav idag.

De brydde sig inte alls om min närvaro där jag låg i snön vilket var kul :) 

Så länge som jag låg ner gick det ju bra förstås.

Maja har varit riktigt dålig/sjuk de senaste två dagarna så när hon visade sig från sin bästa sida idag så var husse riktigt glad! En Lycklig hund, en superlycklig husse :-)

Hon fullkomligt älskar snö!

I skogen fick jag se någon liten snabb rackare i granen.

En kungsfågel :)

Sitter inte still särskilt länge så jag blev glad över den här bilden på den.

Ute vid sjön blåste det rejält. Här kände man kylan från vinden och sjön.

Försökte på mig lite längre slutartid med 300mm F4 objektivet.

Här ute fanns mina favoriter. Havsörnarna. De vindsurfade så fint så :)

( Glömde tillägga, dessa två bilder på örnarna är inte från den här dagen, utan någon vecka innan. Men likväl fanns de där ute och flög ovanför trädtopparna. Fast längre bort den här dagen, vilket gjorde att jag valde dessa istället :-)

Eftermiddag, efter lunch.

En liten promenad igen då Maja ville ut. Och vad lycklig hon var där. Höga isotal här.

Kaboom!

Mycket trevligt att den äldre örnen låg för en stund ovanför oss i vindstyrkan och hade koll på oss. Så fina rovfåglar!

Så det får bli en bonusbild på favoriterna från denna vintern :)

Postat 2023-01-05 18:44 | Läst 3200 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Fågelmatning

Solrosfröna har gått åt frekvent under nov och december vilket är kul. Då många fågelarter har varit på besök. Visar några av dem från en förmiddag när jag låg på marken ute i snön och fotograferade några utav dem. Den stora bonusen var stenknäcken som kom på besök under några dagar i följd. 

Älghornet blev en hit för fåglarna. Inflygande fåglar landar gärna på hornets spets innan de väljer vilket "hus" de skall besöka :)

Kameran mår fint än idag ;)

Så här ser det ut när man tittar ut genom köksfönstret. I söndags satt det fem stycken röda bollar på grenarna och två bruna. Domherrar.

Lite frost i landskapet förgyller 

Postat 2023-01-03 08:30 | Läst 1142 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa