Öhrnen

Så här får jag avsluta 2020

Med en serie bilder från denna sista dag 2020 med en lång vandring vid sjön i träskmarkerna. Och denna dag fick bli en dag med nästan enbart Samyang 85mm 1,4 till Sonyn. Nåväl svanbilden längst ner är med fågelkameran ( den var ju med trots allt). Så Jan visst, det blev ännu en fotodag :)

Och det är alltid lika kul att leka med vovven, det är inte svårt att få henne att bli speedad om man säger så, samtidigt som man kan få henne att bli precis hur lugn som helst.

Och som ett lejon anfaller hon jordkokklorna och här har jag ingen aning om vad det kallas på svenska, som ligger lösa på marken och som jag kastar iväg samtidigt som man skall försöka att fotografera :)

Svanarna som låg inne i viken, sista bilden 2020. Bli bra :)

Postat 2020-12-31 16:56 | Läst 2149 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Highlights 2020

2020 blev ett år ur foto perspektiv ett riktigt bra år med många fantastiska möten här ute i naturen med alla dess invånare. Mest rovfåglar för mig. Har samlat ihop lite av de bilderna från i år som jag minns lite extra mycket. Har säkerligen glömt en del möten också. Det har blivit en hel del fantastiska örnmöten men har dragit ner på dem i denna blogg.

Mars

I början på mars vid Hornborgasjön fick jag ett fint nära möte med denna fjällvråk.

I mitten av Mars fick jag också ett fantastiskt möte med denna ståtliga havsörn som flög snett ovanför mig.

Och i skogen fick jag se två stycken korpar som lekte med varandra eller kanske visade upp sig för varandra med eleganta flygningar i eftermiddagsljuset.

April

Jag och Maja stötte på Micke räv när vi vandrade ut mot sjön. Och för en gång skull så var det jag som upptäckte räven innan den såg oss :) 

Var ledig denna aprildag så jag hade gått upp extra tidigt och tagit med mig vovven till sjön där vi satt på ett berg och njöt av morgonsolen tillsammans med alla sjöfåglar. Det var här som jag fick se svanarna anfalla varandra, örnar som flög och lekte uppe i det blå och så denna lilla sävsparv ( tror att det är det) som satte sig och drack vatten :)

Byggde ju tornfalksholkar också, och den blev bebodd men tyvärr så misslyckades häckningen, varför vet jag ej men tror att det kan berott på kråkor/skator.... Här fick jag i alla fall se när hanen överlämnade mat till honan :)

Fiskgjuse projektet, så kul så fantastiska rovfåglar. Och denna kväll sent i april glömmer jag aldrig :)

Maj

Fick se för första gången en törnskatshona med en skogsödla som var spetsat på en rotvälta

Och det var, ja coolt om man säger så..

Fick äntligen en bra bild på en brunkärrhök och då hane med den vassa blicken

Fick även se när den blev attackerad av en tofsvipa :)

Fiskgjuseprojektet :)

Åsså denna lilla guldklimp, Kungsfågeln som visade upp sig här denna dag i maj då danskarna kom :)

Juni

Vandringen då min hund fick bestämma vart vi skulle gå, det visade sig att hon valde en fantastisk plats :)

Den här dagen var en av de häftigaste, står vid sjökanten, Maja badar och så kommer den här havsörnen inflygande och landar till höger om oss. Hjärtat bankade skiten ur mig!

Fint möte med en gärdsmygs juvenil

Och så har vi ju drömbilderna här när en äldre havsörn kom, behöver jag säga att hjärtat bankade utanför kroppen ;)

Juli

Fint tornseglar möte :)

Tornfalken med hemleverans :)

Rördrommen, äntligen fått sett den!

Lärkfalkar som jagar sländor vid sjön

Möte med en juvenil ormvråk

Augusti

En av fiskgjuse ungarna flög ovanför oss och tittade intressant ner på oss. Jag har ju ändå varit lite bonus pappa här till den ;)

Mötet med denna roliga korp som kom och satte sig här för att spana in Maja när hon tuggade på en kvist. Den började själv att plocka bort lava/mossa från trädets grenar.

Sparvhöks mötet en förmiddag i augusti. Hon letade efter mina små grannar som satt i buskaget :)

okt, nov, dec

Dagen då jag och vovven låg under en gran i 5h med en utplacerad fisk ca 11 meter ifrån oss. Örnen kom men den landade aldrig såklart. Tog fisken i farten och jag hann att få denna bild. Behöver jag säga att den var nära? :)

Ett ytterligare försök och denna gång kom det en äldre havsörn, en mycket ståtlig sådan. Den hade sett fisken men valde att sätta sig snett bredvid mig för att kolla av läget först. Och då fick jag kramp, reste mig och trampade på en kvist. Resten är historia från den dagen...

Denna bild är tagen den 23 December, fick se två kajor som verkligen visade kärlek för varandra så här i juletider <3

Tack för att du orkade titta/läsa denna långa blogg :)

Mvh Joakim Öhrn

Postat 2020-12-29 10:24 | Läst 2281 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

En mäktig naturupplevelse!

Detta var bland det tuffaste jag fått på bild med kameran. Och det blev inte ens ett endaste fotografi. Filmade istället.

Och nej jag har inte lagt ut någon åtel här. Då hade jag behövt simma en riktigt bra bit ut till det berget i detta svinkalla vatten. Det räckte med den kyliga vinden för att hålla sig på land.

Filmat samma dag som den dagen då de satt på det berget i tidigare klipp.

Hade bara en liten snutt av låten så klippet bryts efter 1,56 typ.

Filmat med Sony A7III plus Sigma 100-400 i Cropmode/digital zoom mode. I slowmotion läget.

Det här ser man inte varje dag, inte ens jag :)

Tack å hej!

Postat 2020-12-06 20:10 | Läst 1481 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Projekt Havsörn

Det var en mycket tidig sommarmorgon i juni som jag var där som jag hade lyckats att få min "drömbild" https://www.fotosidan.se/blogs/joakimohrn/min-drombild-ar-uppnadd.htm  

Så jag åkte dit igen några dagar senare men denna gång så hade jag två frysta fiskar med mig som jag placerade ut på berget längst ut vid sjön. Hade helst velat placera dem där jag fick havsörnen sist men då hade man behövt simma eller i alla fall fått vada ut till det berget. Och det var inget jag var sugen på i full mundering ( Ghillie suit).

Lade mig till rätta under ett träd vid en buske och inväntade, kände mig som en prickskytt från ett specialförband ( SOG eller liknande) där jag låg och andades lugnt med sökaren mot fiskarna.

Havsörnen kom tillslut, den hade satt sig på toppen av några träd och jag såg den ur ögonvrån men rörde varken kameran eller huvudet. Låg ganska så synlig för den där den satt så det var bara att hoppas på att jag smälte in i omgivningen här och att den skulle landa.

Den landade och gick med sakta och vaksamma steg fram till den första fisken, allt medans den tittade sig runt omgivningen. Det var en ung havsörn som jag hade här, tror till och med att det är en havsörn som var född detta året och kanske rent ut sagt gjorde sina första flygrutter.

Började att fotografera lite sakta.. hjärtat slog snabbt även nu...det kändes hela tiden som om att den visste att jag var där... höll in på serietagningen.. vred till låg serie tagning....

Den greppade tag om en fisk och tog sig en liten bit...

Även om jag fotograferade med låg serietagning och höll inne på tagningarna så räckte det för att bli avslöjad... Mission failed, you have been exposed!

Förmodligen så blev kameraljudet för mycket och när den väl hört vart ljudet kom ifrån så var det nog inte så svårt för den att se kameran också...

Och där gick det fort, den lyfte snabbt med fisken i sina klor och försvann...

Ändå mycket nöjd med den dagen och det var här som jag fick den verkliga ide'n till att spara lite fiskar i frysen till denna vinter. Det har gått sådär hittills..., ja ni som har läst bloggarna vet ju hur det har gått.

Men det är kul när det fungerar ibland som när man får dessa ståtliga rovfåglar på nära håll :)

Sen kom gasolkanonen, och resten är historia från den platsen.....

Sista bilden innan jag blev upptäckt här ovan.

Postat 2020-12-04 09:20 | Läst 2554 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Havsörn 2.0

Sista delen från örngömslet nere i Skåneland nu i oktober månad. Örnarna var ju huvudsyftet och höjdpunkten. Nu var de inte på så gott humör den dagen. Höll sig på väldiga långa avstånd mestadels av dagen med några enstaka förbiflygningar. Det dröjde tills 16 snåret innan den förste dök ner och satte sig vid åtelplatsen. Men då dröjde det inte länge förrän den fick sällskap av andra.

Visar några få bilder.

Fick en fin närbild på en utav de unga havsörnarna som flög förbi gömslet.

Vissa örnar var åtelsmarta, de tog nämligen med sig en del av bytet och flög iväg till någon mer "tryggare/lugnare" plats.

Den här örnen som hade landat strax efter fyra, sjöng fint :) Och jag undrade här om det var såhär "min" havsörn hade suttit där uppe på grantoppen och "sjungit" innan den dök ner och tog min fisk den där dagen då jag och Maja låg gömda under en gran :) Se bild här under.

Det här är ingen "bra" bild men tar med den ändå, då jag skickade in ringmärkningen till naturhistoriska. Fick information om att den var född i Västergötland 2015. Och nu var den här nere och kalasade :)

En ung örn som verkligen blev fin i det sena eftermiddagsljuset.

Postat 2020-12-02 08:37 | Läst 1507 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera