Öhrnen

Upp i ottan

Var uppe redan 04:00 i lördagsmorse. Den där idén om att stå ute i vattnet tidigt på morgonen istället för att sitta i en båt eller stå på ett berg kanske även det skulle lyckas? Är ju ändå inne på mitt tredje år med den här gjusen, så visst "känner" den igen mig det är jag bergsäker på.

SMHI hade ju "lovat" 2m/s och 10 plusgrader runt 05:00. Det blåste betydligt mer och sjön hade en del vågor märkte jag när jag väl var på plats. Fiskgjusen var morgontrött och dök upp först strax efter 6 snåret.

Med ett raskt tempo klev jag i vadarstället och gick i sjön. Till början gick det bra att gå i vattnet samtidigt som man fick akta sig för att snubbla på de stora stenarna som var rejält hala där på botten.

Känner nu hur precis hela kroppen blir isande kall och blöt. Och det som inte skulle hända hände ju såklart. Vadarbyxorna läckte in. Och det är ju så typiskt.. Hade vadat ut 1h tidigare utan kameran för att se om det gick att gå utan att halka omkring. Då var den hel och fin...

Stod  i sjön med ett ställ som var fyllt med vatten samtidigt som gjusen seglade förbi därute.

Det var bara att fortsätta. Visslade samtidigt som jag kastade ut fisken med all kraft. Fiskgjusen såg alltihop och närmade sig. Men den tvekade några gånger därför att jag stod ju kvar i vattnet huttrande. 

Fisken åkte med vågorna bort från mig vilket tillslut fick gjusen att gå ner.

Inkommande gjuse som nog är paff över att jag står i hans jaktmarker och inte på land. Tillslut gick han ner efter några flygcirkuleringar.

Målet var att få gjusen precis i vattenytan men det gick inte den här morgonen i blåsten, vågorna samt att man var genomvåt. Svårt att hålla riktig fokus.

Det blev ändå bra tycker trots allt.

Victor tog fisken på första försöket.

- Den du! sa han.


Innan han flög iväg bort mot sitt bo.

Jag tog mitt pick och pack, vandrade mot bilen en bit bort för att åka hem och soltorka i solen.

Ang AI, snart om inte redan så kan man väl fixa sådana här bilder redan hemma i soffan om man så vill. Men det tar ju bort hela den fina/roliga naturupplevelsen som man får vara med om där ute :)

Vad jag däremot gillar extremt mycket just nu med Lightroom är deras AI brusreducerings  funktion. Flera av bilderna är tagna på ISO 5000 och uppåt innan de genomgått Lightrooms brusprogram.Vad du inte fick se Lena var Pelles kärlek till Maja ;)

Nästan så att de ser lite irriterande på mig.Passade på att fotografera Pelle när han vandrade runt i trädgården.

Innan han lade sig ner för en pälsvård.

Framöver blir det en liten blogg om min kattuggla som flyttade in i holken :)

Postat 2023-05-29 11:49 | Läst 1020 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Lappugglan

Naturen är fantastisk på många sätt och vis. Den kan bjuda på precis ingenting för att i nästa stund vara helt magisk!

Hade vart ute med min hund vid sjön på kvällskvisten nu under april, och spanat lite storlom som befann sig en bit ut. Väntade på att de möjligtvis skulle simma lite närmare så att jag iaf kunde få en filmsekvens på dem i det vackra ljuset. Det hände aldrig men vi blev kvar och njöt av det lugna vattnet samt solens varma strålar där på berget.

Packade ihop för att bege oss hemåt. Vandrade en bit uppför skogen när jag av en ren händelse ser något stort sitta på en gren. Kunde knappt tro mina ögon när jag ser att det är en lappuggla som sitter där. En lappuggla här!? Jösses...

Tar försiktigt fram kameran från ryggsäcken, samt ber min hund att stanna kvar vid den som jag lämnar på marken medans jag med största försiktighet tar några sakta kliv mot ugglan.

Lappugglan har sett oss båda men gör ingen större notis om det. Maja ligger kvar vid ryggsäcken och jag har lagt mig ner i mossan för att få lite stabilare fotomöjlighet. Skakade nästan litegrann av den här vackra upplevelsen. Fotograferar en serie. Ugglan tittar på mig och jag tittar ner samtidigt som jag ställer om kameran till ljudlös fotografering. Spenderar kanske 10 minuter på sin höjd innan lappugglan byter sittplats och sätter sig möjligtvis 20-30 meter nedanför mig.

Tar ytterligare några foton när den sitter där nere men väljer sedan att avbryta och lämna den ifred. Efter den här upplevelsen av att ha fått se och fotografera en sådan här vacker uggla går jag och Maja hem. Mycket belåten samt nästan lite rörd av händelsen.

Lappugglan har sett oss och jag ber min hund att lugnt stanna kvar vid ryggsäcken som jag har kopplat loss.

Går riktigt försiktigt fram några steg upp mot ett litet berg där jag lägger mig ner med mossa som mjukt underlag. Ugglan tittar på mig.

Sen spanar den på min hund tror jag här som ligger kvar en bit bort.

Att få se hur lugn och oskygg den var, var ju en häftig upplevelse bara det.

Lappugglan lämnade första sittplatsen för att inta en annan sittplats en bit längre ner. Jag fotograferade några sista bilder på den i kvällsljuset innan vi lämnade den.

Vände blicken mot Maja och knäppte en bild.

- Nu ska vi gå hem :)

Postat 2023-05-22 10:38 | Läst 1195 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

En tur på sjön

Åkte med Anders som jobbar för Länsstyrelsen, ut på sjön nu på kvällskvisten för att kolla fågelskyddsskyltar bland annat. Vänern visade sig från sin finare sida med spegelblankt vatten och en sol som värmde riktigt gott. Sommaren är här känns det som.

En paus på den vackra ön Eken. Där vi satte oss och tog varsin öl i kvällsljuset för att njuta av livskvalitén :), (alkoholfri) innan det var dags att se till "naturen".

Det var en otroligt vacker kväll. Gässen låg i viken och en trana fanns där borta på "bete" såg det ut som.

Fortsatte vår vandring för att se till hästarna som går här på bete under sommaren. Fick hålla hårt i Maja när vi gick in i deras hage.

Det blev tyvärr inte så mycket fotografering även om naturen här var fantastisk. Vi hade fullt upp med annat.

Men på väg tillbaks åkte vi förbi ett fiskgjusebo i en sakta fart. Hann och fotografera honan eller hanen när den kom in för landning i bot. Och Fågelskydds skylten fanns där tydligt, bra nu inför sommarens båttrafik.

Postat 2023-05-18 22:10 | Läst 1187 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Skyddsjakt

Då börjar det….😓

https://www.natursidan.se/nyheter/aland-tillater-jakt-pa-havsorn/

Postat 2023-05-12 11:44 | Läst 996 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera