Öhrnen

Mars 2022

Mars lider mot sitt slut och det har inte blivit mycket fotograferande denna månad eller förra heller för den delen.. av många orsaker..

Men några bilder har blivit fångade med D500 de här sista dagarna utom bild 8 & 9.

1.

En fin pilfink som tittade ut från sitt tilltänkta bo.

- hej hej :)

2.

Samma bild fast croppad en hel del.

3.

En skogsduva på en lyktstolpe i sin glansiga fjäderdräkt.

4.

Älgar fotograferade på kvällskvisten i höga isotal.

5.

Ser ilsk ut =/

6.

Men de tog till flykt. Jag satt i bilen som var avstängd och fotograferade.

7.

8.

En tidig söndagsmorgon, frukost vid sjön. (efter dessa bilder)

9.

10.

En vacker rovfågel svepte förbi på inte så långt avstånd....

11.

- Det fina var att örnen gjorde en halvcirkel och vände tillbaka. Då blir man extra glad :D

12.

Skulle tippa på en 4k örn.

13.

Härlig intensiv blick!

14.

Den som söker, den finner... i detta fall ett rådjursben... Gott!

Postat 2022-03-27 21:30 | Läst 1558 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

The eagle has landed

Den svarta sopsäcken med fisken ligger under granen inför morgondagen. Sitter på berget och pustar ut. Fått knäppa upp både jacka och tröja trots minusgraderna... Maja har lagt sig tätt intill mig. Vi båda tittar på vågorna som slår mot berget från pannlampan, annars är det totalt becksvart här ute. Öppnar ryggsäcken och tar fram vattenflaskan.  

En liten selfie med mobilkameran här ute på berget. Delar på en kaka :)

Beger oss samma väg tillbaka genom skogen mot bilen som står parkerad några km bort på en grusväg.. 

Larmet ringer kl 05:00 på morgonen. Packar ner några mackor, vattenflaska och  kaffetermosen. På med så mycket klädesplagg jag förmår. Det kommer att bli kallt. Ghillin spänns fast på ryggsäcken. Stativet likaså. Kollar kamerabatterierna en sista gång innan de läggs ner i ett av facken i ryggsäcken. Testar pannlampan.

**********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

                                       

 Havsörnens rike del 2

1.

En av mina favoritbilder. Tagen i september, och var bland de första gångerna jag testade för året. Det hade börjat regna. Den äldre örnen "hopp-flög" med den halvätna fisken till denna sten.

Det var inte kallt men myggor fanns det gott om här i mitt lilla krypin :)

2.

Den vaksamma havsörnen som inspekterar bytet.

3.

1. En ung havsörn. 

2. Örnen i mitten, bland de största jag sett. Även den som är på bilderna 5-10.

3. Den "vaksamma" örnen.

4.

Vid ett annat tillfälle så hade jag "bara" besök av en havsörn, nämligen den här. Det var både intressant och roligt (faktiskt) att se hur den riktigt smög fram sakta och försiktigt där bland mossa och kvistar. Den stannade flera gånger och tittade sig omkring. Bland annat mot mig.

5.

Stora och majestätiska med fjädrar som påminner om drakfjäll i vissa stunder.

6.

Här fick vi besök av ytterligare två stycken havsörnar som satte sig i trädtopparna någonstans ovanför oss. 

7.

Även den här är en stor favorit. Blicken jag får av den vackra örnen samtidigt som en korp flög ner framför mig och bakom örnen. Du ser den svarta vingen.

8.

När jag satt och fotograferade det här så hade jag en glädjetår som rann nerför kinden.. Det må låta barnsligt kanske... men efter all planering, kvällar med konkande samt sittandes där ute...... Och så händer det, på några meters håll, står favoriten.

9.

Och det är ett ögonblick som jag aldrig kommer att glömma.

10.

11.

Till höger är den finska havsörnen och till vänster en annan som får vänta på sin tur. Det var ofta som kråkorna och korparna nöp havsörnarna i fjädrarna där ute i hopp om att de skulle överge fisken till dem. Havstrutarna som också fanns här ständigt höll sig på avstånd medans örnarna var framme. Men det var även första gången som jag såg en havstrut och en korp hamna i slagsmål över fisken när inte örnen var på plats.

12.


13.

Det här är också ett möte som kommer att sitta kvar på näthinnan. Den här äldre havsörnen satt på den här björken i kanske en timme och blickade ut över sin omgivning. Jag har fotograferat den genom granriset så bilden är kraftigt redigerad med ett filter på för att få bort "grönsticket".

14.

Inkommande havsörn i regnet. Även den här en favvo :)

15.

Det är väl inte ofta som man brukar vara ovanför en flygande havsörn? Riktigt kul att se när den flög in.

16.

De blir själva riktigt bra välkamouflerade där uppe på en gren. Och svårare än vad man tror att se dem om man inte vet vart de sitter.

Även dessa fotograferade utan stativ genom granriset i ljudlöst läge. Det har verkligen varit en otrolig känsla/upplevelse att få vara så här mitt ibland dem utan att de (förhoppningsvis) vetat om det. 

17.

Avslutar med ett litet filmklipp från november :)

Postat 2022-03-18 09:51 | Läst 1805 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Lugnt vatten (del 2)

På tal om lugnt vatten… Vi backar tillbaka till slutet på april 2021. 
Hade gått upp mycket tidigt denna morgon, strax innan gryning. Kaffetermosen, mackor, hundmat osv var nedpackat. Vi begav oss ut till sjön.

På vägen genom skogsstigen stötte vi på en morgonpigg räv minns jag, som letade sork vid dikeskanten. Kameran var nedpackad i den stora ryggsäcken så orken att ta fram den var minimal… Fick njuta för stunden ändå. Nåväl den stack till skogs när den väl fick syn på oss.

Väl framme vid sjökanten packade jag upp ”ghillin” och tog den på mig. Sjön var alldeles spegelblank och solen hade precis rest sig ovanför trädtopparna där bakom oss. Inte en endaste båt så långt ögat kunde se. 

Visste att fiskgjusen ”Stig” fanns häromkring men likaså havsörn. Ville testa om det möjligtvis kunde gå att få ner en örn. Och då behövde jag "försvinna"...

Men hunden då? 

- Har märkt att varken örn eller gjuse bryr sig särskilt mycket om min hund så hon kunde gått och väl få ligga där på den lilla gräsplätten och tugga på sitt ben i lugn & ro…

Slängde ut fisken strax före jag kröp in i någon "enbuskeliknande" växt..... Fisken låg på vattenytan. 
Jag skulle nog inte ljuga om jag påstod det tog mindre än två minuter innan första måsen hade fått syn på den så det dröjde inte länge innan fiskgjusen kom. Och han dök direkt. Såg fiskgjusen mig må tro?.. Ingen aning. Förmodligen så såg den att busken "rörde sig", men den hade full fokus på bytet.

Visst var det Stig allt, känns mycket väl igen på att den mittersta stjärtfjädern är av.

Här kommer en liten serie från den tidiga morgonens fångst.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.


Detta var inte hundbenet hon fick 🙈Postat 2022-03-14 09:24 | Läst 1389 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lugnt vatten

Lite fina "sen-sommar" minnen från september 2021.

1. En ung havsörn som dyker på en fisk.

2.

3.  Tog en kvällstur med kajaken den 28 september efter jobbet. 

4. Mötte Stig & Cilla som var på väg in mot hamn.

5. Skogen reflekterades fint mot den spegelblanka vattenytan.

6. Helt magiskt vackert, vindstilla och lagom kyligt i luften. Körde kajakpaddling efter jobbet en bra bit in i Oktober när vädret var som bäst.

7. (Bonus bild) Från i slutet på februari. Det började verkligen att kännas vår den dagen när solen värmde ansikte som päls :)

Postat 2022-03-09 08:37 | Läst 1576 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Havsörnens rike (Del 1)

Jag har saknat att blogga så mycket att nu struntar jag fullständigt i vad jag tidigare sagt. Nu blir det blogg framöver.

Börjar med mitt havsörnsprojekt.

Lite historia bakom, kontaktade Länstyrelsen för några år sedan (eller vilken myndighet det nu var) om det var ok att att åtla med fisk. Det var klart OK så länge fisken kom från samma sjö/ fisk område kort och gott. Kontaktade fiskare som erbjöd/sålde så kallad "skräpfisk". Fick köpa mig en frysbox... Pratade med markägaren, det var OK.

Nu gällde det ju bara att lyckas med detta. Efter 2020 års misslyckande samt lärdomar så gav 2021 ett betydligt bättre resultat. 

Nr 1. Mörkret är din vän. vilket betyder att jag vandrade genom skogen nu under hösten/vintertid med en pannlampa som enda ljus, för att lägga ut lite fisk under kvällen.      (Skönt att Maja var med varje gång hehe) Gick upp 05:00 för att befinna mig vid sjön innan gryningen.

Nr.2 Gömsle! Och med ett gömsle så hade jag inget annat än en ghilliesuit, dvs en slags camodräkt som smälter in rejält bra bland buskage. Men här hade jag utvalt en gran som var riktigt tät med fina långa gröna kvistar. Byggde på den granen med diverse kvistar. Örnar har otroligt skarp syn och är dessutom extremt vaksamma av sig, vilket jag ändå tycker är riktigt bra med dem.

Nr. 3Tålamod..... Poddar är bra :)

Nr.4 Varma kläder, vid sjön vintertid är det rejält kallt. Köpte mig en värmeväst. Fingrar och fötter tar dock stryk ändå...

Nr.5 Ge fan i att ge upp trots att det inte har hänt något på många timmar, man vet aldrig om det sitter någon örn och spanar en bit bort :)

Nr: 6 Använd stativ och camouflera det, grundligt. Ju mindre objektivet rör på sig desto bättre.

Kan fortsätta en stund till men slutar där. 

Det här är ett urval av några gånger när jag väl lyckats att få ner en havsörn eller två. Som sagt det här har aldrig varit någon åtelplats där jag kontinuerligt har lagt ut fisk varje dag. Utan mer de gånger jag har kunnat/haft fisk. Kan ju även passa på att säga att en havsörn ”dör" knappast bara för att man börjar åtla med lite fisk och sedan slutar tvärt pga svält/vana. En örn är en fantastisk överlevare. Finns det ingen mat så drar den vidare på sitt födosök. kommer till det längre ner vid en bild.

Dessa bilder är fotograferade vid havsörnarnas jaktmarker/hemma miljö.

Alla bilder är fotograferade med en Sony A7III i ljudlöst läge, elektroniskt. Vet att det inte är det optimalaste pga rollingshutter kanske det heter? Men jag valde detta då jag tidigare skrämde iväg en örn just pga kamerasmattret....

Den här bilden är tagen en december morgon runt 10 snåret. Solen hade gått upp och gav fina varma färger i den bistra kylan. Den här örnen landade där den tog en av de få fiskarna som låg där. För att sedan lyfta med bytet.

Vid ett annat tillfälle fick jag endast besök av den här äldre havsörnen som satte sig på berget längst ut där den stod i kanske 10 minuter och spanade. Innan den bestämde sig för att flyga iväg. Det var det enda besöket den dagen.

En havsörn sittandes på toppen av en död björk.

En av de bästa dagarna var när jag hade fyra stycken örnar nere samtidigt. 

Stenarna plockade jag upp från sjökanten just för att undvika att måsarna/trutarna skulle släpa med sig fisken ner till sjön. Det kommer att återställas om nu någon ska klaga på att jag burit på stenar och lagt en bit bort...

Den här havsörnen av äldre modell var en av de mest vaksammaste örnar jag stött på. Den hade blicken mot mig under större delen av dess vistelse här. Jag tror att den anade något skumt.

Samma äldre vackra havsörn. Mycket vaksam. Fantastiskt var nära den ändå var här.

En av de största havsörnar som jag sett. Kommer att visa bilder på den här i en blogg framöver, men det finns bilder i ett album på den.

Just den här havsörnen känner jag igen, då den "besökt" mig någon gång tidigare. Dvs ringmärkningen.

På tal om att överleva. Den här unga havsörnen (föddes våren 2021) uppe i norra Finland, och var nu här nere hos mig, dec 2021. Det är en lång flygsträcka det. Och vilken örn. En hona förresten :). Hon var av en egen sort. När hon kom så satte hon sig direkt på fisken för att äta. Givetvis lockade hon till sig kråkor och korpar, vilket i sin tur lockade till sig en och en annan havsörn från området. Men hon var tydlig med vem som bestämde. Genom flera utfall fick hon de andra havsörnarna att retirera och avvakta tills hon var klar. Minns även att denna dagen var blåsig och mycket kall.

Tillslut lyckades den här något år äldre havsörnen att "brotta" ner henne för att sedan ta över vad som fanns kvar. Den markerade tydligt att "bytet" var i dess ägo.

Det har vart en ren och skär fröjd att få ha sett händelser/upplevelser i havsörnarnas värld jag bara kunde drömma om i deras egna hemma miljö. Detta hade aldrig gått heller utan eran hjälp, ni som bistått med fisk. Tack för det :)

Det kommer en del 2 framöver.

Postat 2022-03-04 20:20 | Läst 1155 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera