Öhrnen

Fiskgjuse-test

Känslan när man testat en idé som lyckats. Kommit hem för att föra över fotona från systemkameran till datorn där man ser resultatet, den är riktigt go må ja säga :)

Fisken till fiskgjusarna är som sagt slut sedan länge. Men jag ville verkligen testa en sak den här helgen, nu när vädret var på topp och sjön nästan var vindstilla. Vaknade strax innan 7, tog med packningen, Maja & metspö. Fyra daggmaskar hade jag lyckats få fram ur den torra jorden kvällen innan. Detta var en chansning på hög nivå. Meta samt lyckas få ner fiskgjusen, om den skulle komma vill säga.

Strax efter halv åtta på morgonen satt vi på berget. Jag gjorde i ordning metspöt med en daggmask på kroken. Plums och där var masken under ytan. Solen värmde medans jag drack min första kaffekopp & Maja åt frukost.

Njöt för fulla drag av den här vackra morgon. Maja lade sig på handduken för att sova (hon är morgontrött). Satte på lite lugn musik på mobilen som fick ligga på berget och spela på låg nivå. Inget napp än....

Och där kommer ju fiskgjusen, och här sitter jag utan fisk! Typiskt... Fiskgjusen cirkulerade en bit ifrån mig och jag visste ju att han väntade på att jag skulle kasta ut en fisk som så många gånger förut.

Tittade på flötet och bad en bön till gud, 

-Låt det nappa.. 

Inget hände.

Fiskgjusen drog förbi på sin morgonjakt. Satte fast metspöt under en sten för att lägga mig bredvid Maja för en skön morgontupplur. Somnade...

Kanske sov vi en timme eller strax under men när jag vaknade av solens hetta mot ansiktet så såg jag att flötet rörde på sig, framåt, bakåt, utåt och inåt mot berget.

Nämen vad roligt, jag hade ju napp! Drog upp metspöt och där satt en abborre på kroken :)

Här är min färska fångst! Fick göra livet kort för den genom att bryta nacken så att den inte plågades på land.

Nu var det bara att vänta och hoppas på att gjusen skulle flyga förbi än en gång.

För att göra en text kort. Väntade i ca fem timmar till innan fiskgjusen flög förbi än en gång.

Men den här gången viftade jag med den soltorkade abborren samtidigt som jag visslade så som de låter. Gjusen hade koll på mig och cirkulerade återigen.

Och nu satte jag min plan i verket. Gick ner för berget där det finns ett mindre berg som ligger under vattenytan. Slängde ut abborren så långt jag kunde innan jag satte mig på det mindre berget under ytan, så att bara överkroppen var ovanför vattenytan. Nu skulle jag se om fiskgjusen vågade dyka ner på fisken när jag själv var i vattnet.

Blicken när jag precis slängt ut fisken.

Victor var mycket tvekande på att dyka när jag satt i sjön bokstavligt talat. Han gjorde två dykförsök men avbröt båda. Detta kanske inte funkar trots allt tänkte jag.

Men så på tredje försöket, när fisken hade flutit ifrån lite längre, dök han ner. Nu var ljuset som hårdast (mitt på dagen) samt nästan direkt i motljus.

Här kan du skymta fenan på abborren.

Favoritbilden från den här dagen. Precis lyft från vattenytan med fisken.

Det gick tillslut att få bilder från vattenytan på en fiskgjuse. Inte dom bästa bilderna pga det hårda ljuset. Men allt klaffade verkligen. Jag fick en abborre på kroken samt lyckade att fotografera fiskgjusen från vattenytan, vilket isig var riktigt häftigt. Tog några timmar dock men men. Det blev ju ett helt annat perspektiv :) 

Förövrigt så sov, åt och badade den här tösen ;)

Fick den här fågeln oxå vid vattenytan, strax innan gjusen.

 

Avslutar med en ladusvala i solnedgången. Fotograferad nu på kvällspromenaden.

Postat 2022-08-13 22:08 | Läst 379 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fiskgjusen

Så kommer vi till slutet på min fiskgjusesaga. Ungarna är nu flygga och i full gång med träningen att klara sig på egen hand inför resan till Afrika nu under september, plus att fisken är slut. Jag började redan i april när jag var ute och vittjade nät med kompisen Stig att slänga ut en eller två björkna (mindre än braxen) till hanarna som dök upp till Sverige.

Testat både från båt och på land, dessutom några gånger iförd ghillie suit. Målet har ju självklart varit att få fina bilder men också att de skall få lite extra hjälp med fisk till sina ungar. Både Sony A7iii samt D500 har gått varma.

Det har varit ett mycket roligt projekt om än tidskrävande och mycket väntetid även här. Men vädret har ju inte varit dåligt precis :)

 

Den här bilden är tagen ifrån land en eftermiddag/kväll i april. Det hade blivit ett bakslag som så brukar under april. Snön låg på bergen och vinden var isande kall. Men det var en vacker kväll med solen som belyste gjusen vackert.

Samma kväll, gjusen fick tag på björknan och flög iväg mot sitt bo. Här kan du skymta snön som ligger på berget till höger om gjusen.

Det här var en kväll jag sent kommer att glömma. Sjön var spegelblank och jag hade tagit på mig Ghillin. Slängt ut fisken i sjön innan jag krupit in i en enbuske/tallbuske liknande buskage... Det dröjde inte länge innan en mås hade fått syn på fisken. Och ni som vet hur måsar fungerar. De är ju knappast tysta av sig. När en hade anlänt så dök fler upp. Sen gick det fort. Fiskgjusen anlände och dök med en gång. Fotograferat i april.

Nu har det blivit sommar och vi är ute på sjön. Gjusen har 3st ungar att mätta!

Fotograferat mitt på dagen.

Oftast så gick fiskgjusen ner ganska sakta (nåväl) i jämförelse om det hade varit en levande fisk. Men just den här gången gick det hiskeligt fort med ett stort plask vid nedslaget

Den här har blivit en riktig favoritbild för mig. Fiskgjusen dök ner på ett inte alltför långt avstånd och kameran lyckades att få dessa vackra klor riktigt skarpa och fina.

Nu har ungarna blivit riktigt stora och redan flygga. Hanen har ändå fullt upp med se till att de får mat på bordet. Det är ett ganska hårt liv som fiskgjusehanen har om man tänker på det. 3ungar som ska mättas samt frugan plus han själv. Han har verkligen fullt upp med att flyga ut och fiska, non-stop! Sen undgå havsörnen som gärna snor en fisk ifrån gjusen om tillfälle ges.

En bild som jag blev mycket nöjd med på fiskgjusen.

En dag i juli ute på sjön. Det var över 25 grader och ljuset var allt för hårt. Men det blev ju bra ändå, både för fotografen och fiskgjusen :)

En blåsig eftermiddag.

Det här var bland de sista gångerna vi var ute på sjön. Mina fiskar till fiskgjusen från frysen var slut. Nu fanns det bara lite större fiskar kvar (tänkta till havsörnsprojektet)

Men så en kväll när jag satt på berget med Maja och åt kvällsmacka, hörde jag hur honan riktigt tiggde från fiskgjusebot bakom skogsdungen långt där borta. Och hon slutade aldrig att tigga. Hanen var förmodligen ute på kvällsjakt åt familjen. Fick lite sådär ont i magen känsla när jag själv satt och åt en god macka, jag & vovven..

Tog tag i saken, åkte ut med fiskaren dagen därefter. Det fick bli en "örnfisk" till fiskgjusen.

Och den var ju som sagt lite större....

Fiskgjusehanen blev liggandes i vattnet för en kort stund. Men han vinkade ändå, tack för fisken :-)

Med snabba/kraftiga vingslag så var han uppe ur vattnet.

På väg bort till sitt bo.

Fiskgjusen Stig vet jag inte hur många ungar han fick, vet i alla fall efter inventering från kajak att honan matade en unge när jag var där och spanade med kikaren.

Fiskgjusen Victor fick 3 st ungar :)

Postat 2022-08-03 20:46 | Läst 370 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

En dröm som blivit sann

Ute på sjön med Stig. Gjusen har sett oss och anländer i rask takt. Han har ungar att mätta. Jag slänger ut en björkna som han dyker direkt på.

Kortar ner fiskgjusebilderna då den här bloggen får tillägnas min absoluta favorit i alla kategorier, nämligen havsörnen.

Easy catch!

Högt där uppe som en liten prick snurrar en svart fågel. Jag tycker mig se på konturerna att det är en havsörn.  Måste testa tänker jag. Slänger ut en fisk. Vi backar med båten en bit.

Den svarta pricken blir större och större när den sänker sig.

Pulsen den stiger snabbt nu. Havsörnen går ner! Helt otroligt!

Från att ha varit en liten prick blev den nu mäktigt stor, samtidigt som den dyker ner i en väldigt snabb hastighet.

Nu är Öhrnen både nervös och överlycklig!

Men så avbryter havsörnen precis ovanför vattenytan där fisken låg. Blicken mot mig samtidigt som den seglar upp igen.

Nu blir det helt plötsligt konkurrens, fiskgjusen dyker upp och gör livet surt för min käre havsörn som får utstå "bombattacker" från gjusen.

Här under kan du se storleksskillnaden på en fiskgjuse & en havsörn. Och fiskgjusen är ändå en stor rovfågel.

Fiskgjusen flyger bortåt när en ormvråk från ingenstans också bestämt sig för att "attackera" örnen.

" Men va fan, låt örnen va" säger jag tyst för mig själv.

Havsörnen gör ytterligare ett försök. Trots gjusens bombningar, ormvråkens närvaro samt måsarnas ständiga attacker.

Fort går det!

Havsörnen greppade tag om fisken men kameran/jag tappade fokus på den samtidigt som den släppte fisken?! Efter den här bild serien.

Mycket energi hade gått åt nu för den stackars örnen som flög till det närmaste trädet en bit bort där den satte sig för vila... Vi lämnade platsen i hopp om att den skulle göra ett försök att ta fisken igen när vi inte fanns där. Det kändes bäst så.

Postat 2022-07-11 10:58 | Läst 449 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

De två stora favoriterna!

Fiskgjusen & havsörnen. Har de börjat jaga tillsammans nu?

....En dag ute på sjön med dessa två giganter.... Öhrnen är lycklig och har fullt upp med redigering…. Må gott😁

Postat 2022-07-10 20:04 | Läst 363 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Welcome to Sweden :)

Jag och min älskade Maja som får stå ut med husse å hans idéer tog en lång vandring igår efter jobbet för att se om gjusse hade kommit tillbaka till Svealand, ja i alla fall till oss här. Vädret var det sämsta tänkbara med snö och hårda kalla vindar ute vid sjön. Jag säger det rent ut sagt.

-Fan hatar snö och kyla i april, usch!!  Nov-feb går bra med örnprojektet =) men inte nu hehe, nä vill ha sol och värme. Det är min grejj det ;)

Någon fiskgjuse syntes inte till under gårdagen. Spanade med kikaren och satt hopkrupen vid sjökanten i ungefär en timme innan jag förfrös nästan. Dags att gå hem...

Selfie med mobilkameran 7/4. 

Det såg dystert ut på fiskgjusefronten. Snön den vräkte ner.

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

8/4 2022. Efter jobbet. 

Visste att min käre vän legenden Stig skulle ut och vittja nät idag så jag följde med honom denna eftermiddag ut med båten. Kameran fick följa med också (D500). Vädret var betydligt bättre idag än vad det var igår, men så kallt det var ute på sjön. Fingrarna förfrös ju nästan... men tänk om, bara tänk om gjusen är här...

Maja fick vara hemma med Silla inne i Stigs hus i värmen.

Väl framme vid nätet som låg i sjön där Stig snyggt lade båten så att han kunde börja dra upp nätet så dröjde det inte länge innan ett välbekant läte hördes på himlen.

-Åh mitt hjärta brast av glädje!

Där var fiskgjusen. Och den hade sett oss och fiskarna som Stig hade i sin fångst.

-Släng ut ut en fisk Stig. Sade jag ivrigt.

- Ja han ska få en fisk. Svarade Stig medans han plockade loss en björkna från nätet som han drämde till mot båtkanten för att se till att fisken med ens dog.

Sedan kastade han i fisken med full kraft. Fiskgjusen gjorde sitt fina läte samtidigt som den cirkulerade runt båten där högt uppe. Den döda fisken flöt på vattenytan.. en bit bort.. en liten bit bort till... sen gjorde gjusen ett sista läte innan den dök ner...

- Du är bäst Stig! Sade jag efter att jag fotat denna serie här under.

- Ja men det är väl inget speciellt. Han tar ju fiskarna precis som måsen gör när jag vittjar näten. Skrattade Stig :-)

Welcome to Sweden you lovely bird of prey :)

Så vacker rovfågel, och som jag har längtat efter dig :)

Och här dyker han.

Blicken mm!

Kvällens middag är räddad! Ny färsk :)

Igår trodde jag att jag skulle få vänta tills slutet på april innan jag fick se första fiskgjusen. Men så tog jag chansen att följa med Stig när han skulle ut till sjöss och det var ju, ja vad säger man. För Stig är en fiskgjuse som en vanlig fågel som ska ha sig en bit mat han med precis som vilken mås/trut som helst. Men för mig, Wohow! :-)

8 april small det! Välkommen Fiskgjusen!

Postat 2022-04-08 22:03 | Läst 891 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 32 Nästa