Öhrnen

Inget speciellt bara en örn

Solen sken och minusgraderna kändes därute men det var riktigt vackert ute i naturen. Småfåglarna kvittrade bland tallar och granar. Hade med mig en fisk, ( nu tar det på dem, bara två kvar) och hade också riktigt tur kan jag säga att just när jag kommit längst ut på berget så dök det upp en örn efter "en stund". Plockade fram fisken och var beredd att slänga i den. Tog i för kung och fosterland när jag kastade.

- phu det blev ju inte så långt..............

Örnen såg fisken men, fisken sjönk....den sjönk!!....

- Nej, nej,nej... det är inte sant!! Så skulle det ju inte gå till...

Riktigt besviken sade jag högt till örnen! att det var inte det såhär det skulle gå till.... Tror inte den förstod men fick ta några bilder på den ändå :-)

Riktigt besviken örn fortsatte sin rutt mot nya mål. Och en ännu mer besviken fotograf stod kvar...

Vi gick lite på isen också tills Maja kom fram till ett elstängsel. Och här fick hon ju minnen från tidigare i höstas när hon råkat stöta emot stängslet ( inte just här ute på sjön) och på så sätt fått sig en stöt. Har aldrig sett Maja springa så fort som då... Pappa husse fick komma och lyfta Maja över stängslet :-)

Postat 2021-01-30 18:44 | Läst 1270 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Stenknäck

Äntligen fått sett och fotograferat den ståtliga Stenknäcken (nytt X) :-)

Satt hemma hos en vän för några veckor sedan, drack kaffe och småpratade, (Vi spanade faktiskt mest ut genom hans köksfönster) på fågelmatningen.

Och där efter någon halvtimme på förmiddagen så kom den, stenknäcken. Superkul att ha fått sett den.

Johan nämnde att han hade haft fyra stycken dagen innan men att sparvhöken hade anslutit sig till fågelmatningen och lämnat tre stenknäckar kvar efter sitt besök.

Alla bilder här är således fotade genom hans köksfönster i ett varmt kök med en god kopp kaffe, ibland får det vara lätt :-)

Stenknäcken denna lilla "biffiga" fågel hade full koll på oss men kände sig ändå trygg där, den tittade dock mot himlen vid flera tillfällen utifall att...

Jag undrar vad pilfinken tänkte här när den såg bjässens näbb :)

Pilfink, Stenknäck och Talgoxe 

Kommer lite fler bilder framöver från denna vackra fågelmatning, när jag ger mig tid att redigera bilderna.

Bland annat Bergfink, koltrast, nötskrika osv :)

Postat 2021-01-21 08:11 | Läst 2274 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Den enes död den andres bröd

Hamnen, 16 januari 2021. Duvhöksjakten! Nu var den rapporterad som stationär här vid hamnen. Hade slagit upp artportalen i mobilen av ren nyfikenhet och sökt på duvhöken. Den hade rapporterats där tidigare så chanserna kanske var på min sida denna gång. Hornborgasjön var ju ändå ganska så dött denna disiga/dimmiga lördag och klockan var strax över 14. Fortfarande lite ljus kvar, hinner till stan innan kl 15.

Väl framme parkerade jag och lämnade Maja sovandes i bilen! För nu var det lite allvar i det hela, tiden höll på att rinna ut innan det blev för mörkt för fotografering. Gick längs med vägen och kikade efter varenda fågel som jag såg.

-Mås, skata, gråkråka, änder, småfåglar.... vart e du?

Såg en äldre herre med en astronomisk kikare (tjock och lång), frågade honom om han hade sett någon duvhök. Fick ett svar att nej det hade han inte gjort men havsörnen hade flugit förbi för ett tagsedan. Hm just nu var jag inte det minsta intresserad av någon örn, alls... Okej men jag fortsatte ändå. Gick mot industriområdet och spanade mot ett träd där det satt en hel flock med kajor/kråkor men något där såg inte ut att vara någon kråka, den hade en rovfågels silhuett. Riktade kameran mot den och trots att jag nu var så långt bort så lyfte den.

- Ah Ormvråk sade jag medans jag knäppte några bilder. En kråka följde med den i flykten.

- De får inte vara lätt....

Gick frustrerad mot bilen. och tänkte för mig själv, Duvhök hit å dit...... Inte konstigt att fågelskådare/observatörer ser alla fåglar överallt med sådana astronomiska kikare, även om de så skulle vara 1 mil bort. Och så rapporterar de till artportalen... 

Satte mig i bilen och klappade Maja som låg i baksätet, hon har bilsele/bälte för den som undrar. Sen fick det bära iväg hem. Kanske för lite lunch/middag eller vad man nu vill kalla det..

Men så händer ju något fantastiskt på vägen hem, ser en flock med duvor som flaxar fram och tillbaka så jag sänker hastigheten till runt 15km/h här i industriområdet och där sitter den ju. Duvhöken som nu var en ormvråk :)

Hissar ner sidorutan när jag har stannat och knäpper ett foto på den.

- Är det du eller duvhöken som är skyldig till detta? säger jag lite lågt. Det räckte, den lyfte men jag var ändå nöjd över att ha fått en närbild på min duvhök som var en ormvråk. Men den flög inte långt utan över det nätgaller som fanns till höger om mig och satte sig på lastkajen för fartygen som kommer in från Vänern.

Där satt ju en annan ju och åt på en duva. Nämen turen har återvänt :)

Alla bilder här under är tagna på ett  nära avstånd men jag satt kvar i bilen och det var ett högt nätgaller mellan mig och rovfåglarna därav lite sämre kvalite, plus att nu hade det redan hunnit att bli mörkt, så Iso ligger över 2000.

Ormvråken som flög är alltså den som sitter på balken/räcket eller vad man kallar det. 

Den ville inte dela med sig till sin släkting/fru/herr/syster/broder...

Den gav ifrån sig ett lågmält gnäll lät det nästan som. Och det var faktiskt ett vackert ljud.

Den andre såg ut som om den gjorde sig större med sin fjäderdräkt när den hörde den förstes "gnäll/tiggande"

Tittade upp mot mig också, när jag fotade.

- Bry dig inte om mig, det är ett högt nätgaller mellan oss viskade jag.

Det här hade jag ju verkligen inte räknat med, två ormvråkar såhär nära och lite god mat där också. Medans jag satt i bilen som var avstängd så hade jag fått en annan bil bakom mig som hade stannat och som nu antar jag också hade fått syn på denna lilla scen.

Bara de inte går ut ur bilen tänkte jag. De gjorde de inte. Förmodligen någon observatör med en astronomisk kikare så han till och med såg lössen på ormvråken ( om den nu hade några löss vill säga)..

Nåväl ingen duvhök, men jag satt där och tänkte om det kunde vara så att duvhöken hade varit här tidigare och slagit några duvor för det var ju minst två slaktplatser vad jag såg och så hade ormvråkarna tagit över? Hann faktiskt inte tänka mer än så förrän Maja därbak pustar & grymtar. Hade totalt glömt av henne där men visste ju vad hon menade.

- Du har rätt Maja, vi är nog hungriga nu...

Duvhöken får fortsätta att vara mitt spöke..

Postat 2021-01-18 20:48 | Läst 2389 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Hornborgasjön 16 Januari 2021

Det blev återigen en tur till Hornborga, vädret slog om ganska så kraftigt från soligt och vackert till disigt och ganska så mörkt. Men kallt var det minsann, temperaturen i bilen visade -9 grader. Så det var torrt och fint ute. Tror nästan att hela Hornborgasjön är islagd, gick själv på isen vid vissa ställen. Såg ett flertal skridskoåkare genom kikaren, så kan de vara ute så kan väl vi vara det tänkte jag.

Men så fanns det också små öppna stråk där sjöfåglarna låg.

Annars så var det ganska så dött måste jag säga, såg ingen fjällvråk denna gång vilket var synd =(

Fick i alla fall se några havsörnar och denna jagade en flock med gräsänder :)

Här hade örnen redan skrämt upp alla gräsänder till en stor flygande flock. Tror dock att den letar efter en eftersläntare/skadad här då den tittar nedåt. Svanarna brydde sig inte det minsta om örnen.

Den lyfte och for i snabb hastighet mot gräsands flocken.

Alla havsörnsbilder är beskurna då det såklart alltid sker på långt håll ;)

Här under, förmodligen Fotosidans mest fotograferade hund....

Nåväl eftersom det inte fanns så mycket att fotografera så fick jag rikta linsen mot Maja medans hon sökte sork, Alla är hungriga nu i kylan märkte jag =/

Så vi begav oss hemåt efter en liten rundtur vid Hornborgasjön, men innan vi var hemma så gjorde vi ett stopp vid hamnen i stan. Hade hört att det fanns en duvhök där...

Får återkomma i nästa blogg från hamnen :)

 

Postat 2021-01-16 17:30 | Läst 3017 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fint ute nu

Minusgrader, snö och ett flygplan, passar fint ihop.

( Bilderna är tagna förra vintern 2019 vid denna tidpunkt, men landskapet ser nästan exakt ut såhär nu 2021)

Och en Maja i djup meditation :)

Postat 2021-01-13 20:08 | Läst 1669 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa