Öhrnen

Fisktärnan plus en del annat

Maj lider mot sitt slut (redan?!) och juni står förr dörren.. det går alldeles för fort nu...

Har dock lyckats att knäppa lite foton på några fåglar nu det senaste.

Tornfalks hanen ryttlandes ovanför ett fält vid Hornborgasjön.

Maja spanar ut över Hornborgasjön. Just här är vi på Almeö.

Fick se två stycken storspovar som jag både fotade och filmade litegrann vid Hornborgasjön de också.

Gjorde ytterligare ett havsörnstest. Två yngre havsörnar dök upp men fick sig en rejäl omgång av alla skrattmåsar vilket gjorde att de övergav platsen ganska så fort.  (satt gömd i fyra timmar)

Här under, en underbar vacker fisktärna i kvällsljuset (lite motljus) som dyker på en fisk.

Postat 2022-05-26 22:06 | Läst 470 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Havsörns test

Den här gången blev det lite mer "spännande", för nu hade jag tagit med mig min hund när jag skulle försöka få ner en havsörn. Fick tänka om lite när det gällde avståndet till fisken. Placerade ut dem ungefär 45-50 meter bort ifrån oss. Det fick bära eller brista, en kul grej att testa.

Bytte om och gömde mig intill sjökanten. 

En blick på husse som ser allt annat än mänsklig ut just för tillfället. Men van vid min camo klädsel somnade hon tillslut. Phu, detta kanske kommer att funka trots allt.

Alla havsörnsbilder är beskurna.

Efter ungefär 3h väntande med någon enstaka kråka på besök så hände det något. En ungfågel flög över och satte sig i trädet en bit bort. Den var följd av en något äldre örn som även den satte sig i samma träd. Där satt de i kanske ytterligare en timme innan ungfågeln tillslut gick ner. 

Mäktig rovfågel minsann!

Den något äldre havsörnen vågade sig också ner nu. Kanske en 3k örn som ser ut att redan ha ätit lite frukost.

Kråkan var ständigt närvarande nu och passade på att norpa åt sig småbitarna som blev efter örnens framfart på fiskarna.

Fin underhållning bjöd de på.

Där ligger hon själv och tittar lite ;)

Hade lite extra tur också att ungfågeln mätt och belåten valde att flyga lite närmare för att rasta.

Efter så många timmar sovande/vilandes i denna hetta så fick Maja nog och ville gå ner till sjön själv för att dricka vatten och svalka sig. Havsörnen såg henne nu, där den satt på stenen. Örnen följde henne med blicken men stod lugnt kvar. Maja stod å drack vatten och jag vet i ärlighetens namn inte om hon såg örnen, eller om hon ens brydde sig om den. I alla fall så verkade örnen inte bry sig den heller något vidare utan hoppade själv i vattnet för att släcka törsten och tvätta näbben. Men ville visa den här bilden då den kollar in Maja en sista gång innan den precis lyfte och lämnade platsen.

Det var en riktigt fin morgon/förmiddag med ett lyckat resultat. Vi avslutade med en riktigt lång promenad och jag var mycket nöjd :)

Postat 2022-05-17 09:35 | Läst 603 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En ny favorit!

Maj hör till absolut favoritmånaden. Och det är inte enbart för att värmen åter kommer tillbaka, utan för att det är då naturen fullständigt exploderar av liv och rörelse (plus all grönska) Nackdelen är att allt går så fruktansvärt fort just nu... Men, till fåglarna som har anlänt med stormsteg. 

Och där hittar vi fisktärnan. en mycket fin sjöfågel som är en riktigt duktig fiskare. Kanske snäppet vassare än fiskgjusen på att fånga fisk :) Dessutom inte det minsta rädd för rovfåglar,(ja kärrhöken iaf) då den attackerade en förbipasserande brunkärrhök som var på jakt.

Fick ett fint fototillfälle med några fisktärnor som höll till vid båthamnen. 

Här har den fått syn på något och gör ett störtdyk.

Det blev lyckat fångst. Fisktärnan flög fort bort utom synhåll med bytet.

Vet inte om det är samma tärna som kom tillbaka men i alla fall så var den inte det minsta skygg där jag stod. Den ryttlade några meter framför mig.

Den är riktigt fin fisktärnan, och blev lite av en favorit förra året när jag fick se den fiska på nära håll många kvällar under både maj & juni.

Där tror jag att den har sett någon potentiell liten fisk.

Den gjorde ett dyk och hela fågeln försvann under vattnet. Jag hann inte med på så nära håll i den farten.

Lika fort som den dykt ner kom den upp ur vattnet med fångst.

 Även ladusvalorna har ju anlänt och de har förmodligen fullt upp med att bygga/renovera sina bon just nu, förutom att mätta sina egna små magar. Dessa ser dock ut att inte vara sams direkt. Såg ju aldrig det här förrän jag kikade på bilderna senare i datorn, vilket blev en positiv överraskning.

-Du får bygga!

-Lägg av, du får hämta bomaterial!..

...Kanske :)

Betydligt lättare att fotografera en stillasittande ladusvala än en flygande måste jag säga. Tror den är hungrig :)

De är fina dessa svalor!

Postat 2022-05-14 19:58 | Läst 566 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fina härliga örnmöten under maj månad

En sen eftermiddag för någon vecka sedan. Efter jobbet när vi tog en eftermiddagspromenad ner mot sjön, fick jag se där ute på en ö, ett havsörnspar sittandes tillsammans som hade fin utsikt över viken. Satte mig själv på berget och kikade på dem genom kameran. De satt på ett sådant avstånd att de verkade obrydda om min närvaro, ja annars hade de väl lyft och stuckit helt enkelt.

Här sitter de så fint tillsammans så jag satt själv med en fin låt i tankarna medans jag tittade på dem :)

Gick nöjt därifrån med en fin upplevelse på näthinnan. Vandrade på skogsstigen ner mot sjön så att Maja kunde få ta sig ett dopp samt ta en eftermiddagsmacka därute på berget.

När vi har gått en bit så hör jag ett sådant fint läte bakom mig, ändå så otroligt nära. Det är en av havsörnarna som ropar och den andra följer ton med ett ännu högre läte. Deras rop ekar i skogen och håren reser sig på armarna. Jag kan bara inte fortsätta, måste gå tillbaka. De kan inte vara mer än kanske 50-100 meter bort där vi precis gick förut.

Vi vänder och vi båda smyger sakta mellan granarna, Maja tätt följt bakom... där uppe ser jag den ena utav dem sittandes på grantoppen. Först så såg den mig inte då jag fotograferade mellan grankvistarna. Men att försöka smyga sig på en havsörn e svårt ;)

Nu börjar den ana något där bakom granarna.

Den lättar och sätter kurs rakt emot oss med blicken mot marken.

Det här är ju favoriten! En äldre grann havsörn i sina bästa år! 

För att sedan ganska nära oss, gör den en lätt sväng och seglar förbi.

Kan ju passa på att nämna att de häckar inget havsörnspar här då det är ett naturreservat med dagliga besökare. Hade förmodligen extremt tur att det inte fanns en kotte här, bara jag och min hund samt dessa majestätiska rovfåglar. Hade det nu varit en häckande plats så hade jag ju inte befunnit mig här måste jag påpeka.

Ett annat möte med en ungfågel, fotograferad rakt upp med björken som slår ut :-)

Väl ute vid sjön med vad som blev en ännu bättre upplevelse var det dags för lite träning & lek med Maja. Det fick bli "hämta dummy" fast med en "pinne" istället.

Havsörnarna då? Jo de såg jag igen genom kameran, sittandes på andra sidan till vänster där borta :-)

Duktig tjej! :)

Det kommer ytterligare en örnblogg senare, då jag testade med ghillin samt tog med mig Maja på det äventyret...

Postat 2022-05-09 08:54 | Läst 671 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Hornborgasjön med Lena Holm

Hade bestämt träff med Lena Holm som skulle komma på besök till Hornborgasjön en kväll nu i början på Maj, vilket var riktigt roligt tyckte jag.

Anlände strax innan kl 17 till naturum. Vädret var på topp med strålande sol och så gott som en molnfri himmel. Det blåste lite men skulle avta senare fram emot kvällen enligt SMHI. Mötte upp Lena vid parkeringen, Maja var först med att hälsa :) 

Efter en riktig trevlig pratstund så bar det av mot vadar/måsgömslet.

Fick fota en rödbena.

En blåmes höll sig alldeles intill buskaget utanför vadargömslet, där den hoppade omkring bland kvistarna i jakt på föda. Kanske har den blivit ringmärkt här vid naturum tidigare år?

Antingen kollar den efter eventuella faror eller om det fanns något mer ätbart på grenen ovanför.

Skrattmåsarna hade fullt upp med att "piffa" upp sina bon.

Likaså skäggdoppingarna där hanen hade fullt upp med att hämta bomaterial till sitt bo där honan låg och eventuellt ruvade på ägg. Här har han förmodligen tagit sig en liten paus i kvällsljuset, eller somnat... :)

Gråhakedoppings honan vid sitt bo, omgiven av två grönbenor förmodligen.

Grönbenan kom ner och "satte" sig framför oss en bra stund.

Ja egentligen båda två.

Sothöna på väg ut för att hämta bomaterial.

Precis nedanför gömslet låg ett gräsandspar. Honan var fullt upptagen med att äta medans hanen iakttog mig.

Förutom en knölsvan och en kanadagås som hamnade i luven på varandra så var det i det stora hela en mycket lugn och vacker kväll.

Skrattmåsen ville ha rejäla vasstrån till sitt bo :)

Vi satt länge i gömslet och småpratade/spanade ut över sjön samt fotograferade i detta fina kvällsljus.

Sen bestämde oss för att dra vidare till gömsle nr 2. Lena fick ta hand om Maja så husse kunde föreviga med några foton :)

Här var det svårt att skymta fåglarna i det höga gräset men vi fick allt se några grågäss med ungar.

Dessa olika fågelarter... vacker var den men desto svårare att artbestämma för en fotograf som spenderar mest tid bland rovfåglar...

Men om jag inte minns fel vad Lena sade, så ska det vara brushanar.

Riktigt fina var dem i alla fall.

Efter Naturum så begav vi oss till andra sidan sjön, nämligen trandansen. Solen stod lågt och vackert bakom oss. Och det fanns allt några tranor kvar här bland gäss och svanar, men de höll sig en bit ut.

Passade på att ta "smygfoton" på Lena och Maja medans hon fotograferade landskapet.

- Här fanns ju ingen mat sade Maja, som valde att gå till husse.

Avslutade en trevlig fotokväll med korvgrillning. Och jag sade det till Lena där och då att en sådan där grill måste jag bara köpa. Hur smidig som helst och fort gick det att grilla.  Maja var redo vid grillen utifall Lena skulle behöva ha assistans :)

Lena blev snabbt en favorit hos Maja :-)

Som såklart också fick sig en korv till kvällsmat.

Efter en härlig kväll begav vi oss hemåt medans Lena fortsatte sitt äventyr.

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Det var verkligen superkul att träffas och prata om fotografering och allt annat. Både jag & Maja tackar så jättemycket för kvällsmaten, den satt riktigt fint när hungern och kylan anlände :)

Postat 2022-05-06 07:51 | Läst 590 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa