Öhrnen

Sädesärla en tacksam & tuff liten fågel

Sädesärlan är en tacksam fågel att fotografera och studera för den delen. Det är en fågel som inte har några problem alls med att vistas nära människor, snarare tvärtom. Den drar sig till folk. Har ett par som brukar vandra runt på gräsmattan och plocka insekter. Brukar stöta på dem på kvällskvisten när vi tar våran lilla kissrunda med vovven. 

Så denna gång tog jag med mig kameran nu i veckan och lade mig ner i gräset på kvällskvisten runt 20:30 snåret och fångade några bilder när hannen fångade insekter som han levererade till sitt bo. Ja en och en annan insekt åt han själv också :)

Låg nog här i över en halvtimme och ibland var han så nära mig och Maja att kameran fick svårt att hitta fokus ( 200-500mm) på honom hehe

Använde D7200 denna gång då jag fick dåligt samvete över att jag sade att den inte var någon fågelkamera ;)

Många bilder är tagna med 1/800 sekund och det kan man se genom rörelse oskärpan på flygbilderna. Men några bilder har 1/2000 sekund

Ville få skarpa foton när den sprang och gick på gräsmattan för att plocka upp insekter, samtidigt som jag ville hålla iso talet hyfsat lågt :) 

Tack för denna kvälls uppvisning grannen :)

Hittat en insekt :)

Titta vad fint, larv?

Den tog han själv :)

Mums :)

Denna tog han och gick vidare med, såg att han plockade flera liknande insekter som han hade i näbben innan han drog till sitt bo.

På spaning!

Här måste han ha sett något intressant där under :)

Mot sitt bo för att mätta ungarnas hungriga magar :)

Såhär höll han på titt som tätt. fram och tillbaka :)

Postat 2020-06-06 08:37 | Läst 1030 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gransångare, Koltrast, citronfjäril & Bred trollslända

Gransångare de två första bilderna skulle jag tro, är inte säker men ganska så säker ändå. Fint sjöng den och fint satt den :)

Koltrasten med något byte skulle jag tro eller kanske renovering av sitt bo? , skygg, flög iväg efter två bilder, trots att jag var en bra bit bort. Har stött på koltrastar utanför stan och de minsann är inte alls skygga hehe. Lantis jag vet, ja e likadan ;)

Citronfjäril & citronfjäril igen?, fick dem på bild när de flög framför mig och "lekte"

Bred trollslända, satt fint i eftermiddags ljuset och samlade kraft i solskenet för sin jakt.

Den här krabaten var inte glad och det kan man mycket väl se. Den ville inte alls leka med Maja. Den ville äta klart sina frön från sin kotte på marken. Maja väntade men den kom aldrig ner, vi gick så fick den vara ifred. ( ekorren måste ju vara riktig livskraftig nu för tiden, ser dem precis överallt varje gång vi har vart ute)

Postat 2020-06-05 09:35 | Läst 1165 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gärdsmyg med juveniler

Kom på besök till ett gärdsmyg par mitt i skogen men faktiskt ganska så nära sjön här. Hörde dem genom att det lät som om att någon vred upp ett fickur fast man får speeda upp ljudet så låter det nästan som gärdsmygen gjorde där. Det var så jag hittade dem och jag gick in i skogen tills jag såg den första där sittandes på en gren som tillhörde en gran som såg död ut. 

Satte mig ned på knä och kikade på den, ( Maja var med för den som undrar och hon är van, hon lade sig bredvid och tuggade på en kvist) Den hoppade fram och tillbaka/ upp och ned. Jag hör en annan gärdsmyg från motsatt håll sen hör jag ytterligare  några.

Får för första gången se och fotografera gärdsmyg juveniler :)

Blir kvar här ett bra tag och får se när far eller om det är mor sätter sig på en gren med näbben full med insekter. Tyvärr fick jag aldrig någon bild när de matade juvenilerna, men fick se det med egna ögon i ett kort ögonblick.

Och när vi sitter där så hör jag ett mycket märkligt ljud komma bakom ovanför mig. Sitter med kameran riktad mot gärdsmygen framför mig med tittar upp och först så ser jag ingenting men sen kommer den, en ormvråk på så låg höjd att hade jag vart beredd med kameran mot trädet så hade jag nog fått riktiga "pangbilder" här just då på den. Den verkade faktiskt aldrig ha sett mig där och som sagt det ljudet den gjorde lät så märkligt, aldrig hört, liknade inte ens ett fågelljud utan något annat. 

Den svepte förbi och jag fortsätter med min dokumentation av gärdsmygen. Ett fantastiskt möte med denna lilla familj måste jag säga :)

Hade tänkt att göra två bloggar av denna art men valde att köra allt här, så det blir lite bilder här från skogen.

Ovan, en av mina favorit bilder här :)

Här under, juvenilerna, de var tre stycken och fick en bild här när det sitter två stycken på samma gren :)

Juvenil som verkligen är hungrig :) 

Lägg märke till hur kort stjärtfjädrarna är på den :)

Här är 2st av ungarna. Bild ovan. 

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

"The road, on our way back home"

Postat 2020-06-04 07:22 | Läst 1617 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera