och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Morgonbåttur

Tidigt, tidigt vår första morgon här ute, ringer väckarklockan. Det är fortfarande mörkt då vi samlas  för att åka ut på en båttur. Det har regnat under natten men nu börjar dimmorna och regnmolnen lätta. Vi håller tummarna för en torr tur och hoppar i båten.

Det ljusnar fort och vi börjar spana efter rörelser och liv i träden.

Det mesta som händer här, händer uppe i trädtopparna och träden är höga.  Samtidigt glider vi sakta fram och lyssnar på alla djungelns ljud. Att det finns vrålapor här kan vi höra för deras bröl ekar i nejden.

Det dröjer inte länge innan Dennis pekar upp mot de höga träden. Där ser vi några svarta klumpar.

Jag zoomar in och visst är det mantelvrålapor, som håller på att vakna, som sitter där uppe.

I ett annat träd sitter det en stor fågel

Dennis berättar vad det är för fågel, men jag har inte mitt anteckningsblock med mig och minnet är inte det bästa så det har jag glömt. Men stor är den.

Den här blöta klumpen vet jag däremot vad det är. Det är en trött sengångare. Lite blöt är den också efter nattens regn. Vi åker vidare och låter den sova i fred.

Sedan sitter vi stilla i båten och bara njuter och tittar på några delfiner som hoppar runt omkring oss. De brukar inte vara inne i kanalerna, de har tydligen förirrat sig in hit och Dennis hoppas på att de ska hitta ut till havet igen.  Morgontrött eller alltför snabba delfiner, men jag hinner inte få med någon bild på dem. De kommer upp till ytan snabba som blixten och försvinner ner lika fort för att sedan dyka upp på ett helt nytt ställe.

Den här filuren är inte lika snabb, kajmanen ligger fint och vilar på sin trädstock och låter sig inte störas av att vi kommer förbi.

Zoomar in för att få en mer nära bild, men tycker nog att den med mer natur runt är bättre.

I ett båthus har en gäng fladdermöss tagit sin dagsvila.

På taket vilar en liten fågel.

Vi spanar uppe i trädtopparna  efter att få se några fler djur innan det är dags att återvända till lodgen för lite frukost.

Åh nej, nu kommer de där paparazzoerna  igen.

Vår spaning ger utdelning för högt där uppe i trädtopparna håller ett gäng spindelapor till.

Att de fått namnet spindelapor är lätt att förstå då man ser dem klänga runt i träden.

Svansen fungerar som en extra arm och då ser de ut att ha fem extremiteter och liknar en spindel ganska mycket.

Praktiskt då man kan hänga i svansen och gunga fram till godsakerna.

Men ibland kan utsvävningarna bli lite för vidlyftiga, den här apan hade hängt sig fast i en gren där den inte klarade av att ta sig upp ifrån igen. Den kämpade och försökte men halkade bara ner igen, gång på gång.

Då anländer hjälp. En kompis svingar sig fram.

Den klättrar ner...

...och hjälper sin vän upp.

Dags för oss att avsluta vår morgontur och då ser det ut som om aporna vinkar farväl.

På vägen tillbaka passerar vi byn som vi tog n promenad i där har de också vaknat och jobbar för fullt med att lasta av en båt.

                                                                 -föregående            nästa-

Inlagt 2019-08-22 12:54 | Läst 2283 ggr. | Permalink

"Åh, det här känns så mysigt med alla djuren och ljuden som jag kan föreställa mej när jag läser ditt inlägg. Apor av olika sorter är alltid fascinerande men här fastnar jag nog mest för spindelaporna och hur de faktiskt ser ut som stora spindlar. Att de dessutom hjälper varandra som du visar charmar ju också oss människor. Jag håller med om att bilden på kajmanen med miljö säger mer men man strävar oftast efter att komma så nära som möjligt. Hälsningar Lena"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul med aporna, när vi var på zoo förr i tiden så var det aporna som var roligaste att titta på. Finaste bilden tycker jag är på kajmanen fast jag trodde det var en alligator
Svar från Margareta Cortés 2019-08-23 11:16
Tack Pete!
Apor är verkligen underhållande och de här spindelaporna verkade vara av det omtänksamma slaget också.
Kajmanen var ståtlig. Tror inte de har alligatorer där, men krokodiler fanns det.
Härlig morgontur på floden och det saknades inte vyer men jag håller nog en slant på Kajmanen den var lite speciell i det här bildsvepet, och mycket fina bilder.
Ha det gott/stig
Svar från Margareta Cortés 2019-08-23 11:17
Tack Stig!
Morgonturen var riktigt fin, mycket att se och uppleva.
Kajmanen var en stilig herre.
Vilka akrobater de där spindelaporna! Kul att se och kajmanen hör också till mina favoritbilder i serien.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2019-08-23 11:19
Tack Bjarne!
Spindelaporna förtjänade egentligen en film, fast vi har dem på film också eftersom min man filmar.
Hjälpsamma var aporna också och kajmanen var lättast att fota eftersom han inte höll till uppe i trädtopparna.
Sett på Torteguero och morgontur, det är sannerligen en annorlunda miljö, artrik och fuktig. Inget behov av isolerade väggar eller centralvärme. Mängder med motiv och en lång rad bra bilder, apans hjälpsamma kompis var en fin liten historia. Tycker dina bilder blir bättre för varje resa.
Svar från Margareta Cortés 2019-08-23 11:21
Tack Stefan!
Lite annorlunda än de ställen vi varit på förut. Mycket att ta in och uppleva.
Någon extra värme behövs inte, det fanns det så det räckte till och blev över. Fast då vi återvände till San José var det svalare runt +20 grader och då tyckte lokalbefolkningen att det var kallt och tog på sig både mössa och vinterjacka.
Hjälpsamma apor var kul att se.
Spännande bilder från djungel och värme. Jag har inte följt med så jag vet inte var ni är, sydamerika kanske? Djurlivet ser både spännande och rikligt ut på dina fina bilder och bilderna på aporna tycker jag extra mkt om, hälsningar
Svar från Margareta Cortés 2019-08-23 11:23
Tack Björn!
Här befinner vi oss i Centralamerika och Costa Rica. Ute i regnskogen med dess djur och natur.
Att få se hur aporna hjälpte varandra då de råkat i trubbel var fint att få se.
Åh, det här känns så mysigt med alla djuren och ljuden som jag kan föreställa mej när jag läser ditt inlägg. Apor av olika sorter är alltid fascinerande men här fastnar jag nog mest för spindelaporna och hur de faktiskt ser ut som stora spindlar. Att de dessutom hjälper varandra som du visar charmar ju också oss människor. Jag håller med om att bilden på kajmanen med miljö säger mer men man strävar oftast efter att komma så nära som möjligt.
Hälsningar Lena