En Fiskgjuse historia (Juvenil)

Jag har följt ett par sedan de kom hit någon gång i april om jag inte minns fel. Nästan alla mina foton här på fotosidans blogg är på just de två. De har ett bo vid sjökanten som har varit väldigt trafikerat med båtar/vattenskotrar ( tycker inte om vattenskotrar). Jag var där i vintras och kikade på boet, sedan dess har jag hållt mig därifrån, utan jag har stått ute på en klippa där jag vet att de brukar flyga förbi när de kör sina ronder. Det är där jag har tagit de flesta bilderna på dem :) 

Och på den senaste tiden har jag hört hur fiskgjusarna har "tjooat, tjiiiiat" därborta, de har ungar tänkte jag vad roligt! Och senast i förra veckan så såg jag fyra stycken Fiskgjusar flyga därborta ovanför boet och upp mot skyn. Det börjar med att två flyger upp och den ena ryttlar ovanför boet samtidigt som den, jag tror att det är honan för den är mycket större än den andre, "tjiiiar" och upp flyger två Juveniler. Hanen satte sedan kurs mot mig för han skulle ut å fiska, han har vart aktiv, väldigt aktiv. Och mycket riktigt jag fick några bilder när han flög förbi mig med en fisk, efter någon timme  :)

Och i går på eftermiddagen så låg vi och solade ( det är en badplats) jag hade med mig kameran och hanen eller honan flög nästan ovanför oss så jag knäppte lite foton. Senare på kvällen när jag skulle redigera dem så såg jag det otäcka såret han eller hon hade på bröstet, Fiskgjusarna måste ha försvarat juvenilerna emot andra rovfåglar under natten, ( bilder finns) jag tänkte direkt att Juvenilerna är döda....... det får inte hända......... Besviken över att veta att de kanske hade dött fick mig att ta kameran i handen och vada längs med sjökanten ut mot boet för att se om de låg döda fåglar eller fjädrar. Och vilken lättnad när jag smygit mig fram och lagt mig i vassen, (Jag höll mig på väldigt långt avstånd, fotona är tagna med 500 på en aps-c kamera samt croppade i lightroom) där uppe satt båda två helskinande :) Jag var bara tvungen att ta foton på dem innan jag drog mig tillbaka.

Och idag flög alla fyra så förhoppningsvis så läker såret på hanen/honan fint :)

Inlagt 2019-07-24 22:33 | Läst 2340 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, det ser ju dramatiskt ut med det röda på bröstet.. såg du det under flera dagar, eller var det bara en gång? Är det Fiskgjusens blod, eller har det skvätt rejält från ett byte.. kanske långsökt.. Finns det Berguv där.. dom kan försöka ta rejäla byten just under natten.. Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2019-07-24 23:20
Hej Jan jag såg såret igår bara. Idag så flög det två stycken borta vid boet och man kunde höra juvenilerna tjiia i sitt bo.
Fotona på två fiskgjusar som flyger är från idag. Sen flög en utav dem förbi mig idag och den hade inga sår.
Jag tror mycket väl att de har haft besök av en annan rovfågel. Vi har havsörn, Ormvråk, korp, brun kärrhök som jag har sett här med vid några tillfällen.
Jag vet att det finns ugglor, kompisen har tagit några kvällskort på några, vet dock inte om det är berguv, ungarna han fotograferade var vita och små.
Jag kommer att hålla utkik framöver :)
Tack så mycket :)


För mig ser det ut som om att någon har klöst den, ser ut som en reva
Fina bilder, särskilt kul när de flyger med sin fångst. Det kan inte ha varit en skada den har fått vid något dyk om det är grunt, de kommer ju som bomber ner i vattnet, eller någon gren den slagit i. Ungarna är ju såpass stora så man undrar om andra rovfåglar skulle ge sig på en gjusefamilj
Svar från Joakim88 2019-07-25 08:30
Tack så mycket :)
Där sa du nog det, det är grunt på olika ställen. Har inte tänkt så men sannolikheten är ju stor att det var så. Ja de är ju det.
Fina bilder,jag såg en gång en havsörn som attackerade en fiskgjuse den tappade fisken på en skogsväg dör örnen landade och åt opp fisken,gjusen gjorde upprepade attacker mot örnen.I luften sedan så attackerade gjusen igen örnen vände sig med klorna uppåt såg dramatiskt ut,kanske kan de få en sådan skada då?

Hälsar Tommy
Svar från Joakim88 2019-07-25 20:25
Tack så mycket Tommy :)
Ja jag har sett sådana tillfällen också fast via webbkamera på Youtube. Men det kan mycket väl ha vart så. Örnen vände om i luften och fiskgjusen var för nära så ena klorn fattade tag om den.
Jag såg den inte idag iallafall.....