Hornborgasjön med Lena Holm

Hade bestämt träff med Lena Holm som skulle komma på besök till Hornborgasjön en kväll nu i början på Maj, vilket var riktigt roligt tyckte jag.

Anlände strax innan kl 17 till naturum. Vädret var på topp med strålande sol och så gott som en molnfri himmel. Det blåste lite men skulle avta senare fram emot kvällen enligt SMHI. Mötte upp Lena vid parkeringen, Maja var först med att hälsa :) 

Efter en riktig trevlig pratstund så bar det av mot vadar/måsgömslet.

Fick fota en rödbena.

En blåmes höll sig alldeles intill buskaget utanför vadargömslet, där den hoppade omkring bland kvistarna i jakt på föda. Kanske har den blivit ringmärkt här vid naturum tidigare år?

Antingen kollar den efter eventuella faror eller om det fanns något mer ätbart på grenen ovanför.

Skrattmåsarna hade fullt upp med att "piffa" upp sina bon.

Likaså skäggdoppingarna där hanen hade fullt upp med att hämta bomaterial till sitt bo där honan låg och eventuellt ruvade på ägg. Här har han förmodligen tagit sig en liten paus i kvällsljuset, eller somnat... :)

Gråhakedoppings honan vid sitt bo, omgiven av två grönbenor förmodligen.

Grönbenan kom ner och "satte" sig framför oss en bra stund.

Ja egentligen båda två.

Sothöna på väg ut för att hämta bomaterial.

Precis nedanför gömslet låg ett gräsandspar. Honan var fullt upptagen med att äta medans hanen iakttog mig.

Förutom en knölsvan och en kanadagås som hamnade i luven på varandra så var det i det stora hela en mycket lugn och vacker kväll.

Skrattmåsen ville ha rejäla vasstrån till sitt bo :)

Vi satt länge i gömslet och småpratade/spanade ut över sjön samt fotograferade i detta fina kvällsljus.

Sen bestämde oss för att dra vidare till gömsle nr 2. Lena fick ta hand om Maja så husse kunde föreviga med några foton :)

Här var det svårt att skymta fåglarna i det höga gräset men vi fick allt se några grågäss med ungar.

Dessa olika fågelarter... vacker var den men desto svårare att artbestämma för en fotograf som spenderar mest tid bland rovfåglar...

Men om jag inte minns fel vad Lena sade, så ska det vara brushanar.

Riktigt fina var dem i alla fall.

Efter Naturum så begav vi oss till andra sidan sjön, nämligen trandansen. Solen stod lågt och vackert bakom oss. Och det fanns allt några tranor kvar här bland gäss och svanar, men de höll sig en bit ut.

Passade på att ta "smygfoton" på Lena och Maja medans hon fotograferade landskapet.

- Här fanns ju ingen mat sade Maja, som valde att gå till husse.

Avslutade en trevlig fotokväll med korvgrillning. Och jag sade det till Lena där och då att en sådan där grill måste jag bara köpa. Hur smidig som helst och fort gick det att grilla.  Maja var redo vid grillen utifall Lena skulle behöva ha assistans :)

Lena blev snabbt en favorit hos Maja :-)

Som såklart också fick sig en korv till kvällsmat.

Efter en härlig kväll begav vi oss hemåt medans Lena fortsatte sitt äventyr.

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Det var verkligen superkul att träffas och prata om fotografering och allt annat. Både jag & Maja tackar så jättemycket för kvällsmaten, den satt riktigt fint när hungern och kylan anlände :)

Inlagt 2022-05-06 07:51 | Läst 1422 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilket härligt möte ni hade så där på kvällskvisten bland fåglar och i vacker natur.
Superfina bilder och härlig läsning. Blir varm i hjärtat.
Mvh Susanne
Svar från Joakim88 2022-05-06 09:27
Ja det var jättekul med fint väder och ett rikt fågelliv. Dessutom riktigt intressant att lyssna på Lenas fotoäventyr hon haft genom alla år :-)
Tack så jättemycket Susanne, blir glad att läsa detta :)
Åh vad mysigt en absolut toppkväll
/N
Svar från Joakim88 2022-05-06 09:28
Supertrevligt Nini, Tack så mycket :)
Vilket trevligt möte ni hade! Kul. Maja såg redo ut vid grillen :) Fina bilder du fick. Den första på grönbenan blev riktigt bra tycker jag.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2022-05-06 12:45
Tack så jättemycket Johnny :)
Det hade vi, och Maja var redo för korv ;)
Tack så mycket. Ja grönbenan var nog den fågeln som jag fastnade för mest denna kväll. Satt redo med avtryckaren utifall den skulle lyfta och flyga iväg, vilket den gjorde efter ett tag.. Och såklart missade jag ju det hehe
Tack för senast och det blev ju riktigt bra bilder, även där jag råkar vara med :-) VI satt eller gick tillsammans men vi har ändå en hel del olika bilder, samt vissa som är nästan exakt samma. Såg att du också hade grönbenorna med vid doppingboet. Det var en riktigt trevlig kväll och kul att träffa er båda.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2022-05-06 17:43
Tack själv, och ja det tycker jag :-)
Det är det som blir lite roligt när man fotat från samma ställe men kan få en hel del olika bilder också. Ja haha såg det när jag lade in alla bilder i datorn att de fanns två stycken vid sidan om gråhakedoppingen :)
Det var det verkligen och tack detsamma :)
Såklart att Maja bevakar köket. Vad är det för grill, är det med sprit? Trevligt med foto, fågel och korv utbyte. Ser att det finns mycket annat runt Hornborgasjön än tranor, visste inte att det fanns gömslen
Svar från Joakim88 2022-05-06 17:51
Hehe såklart :)
Det var en grill från Primus som man tände med gas (rätta mig om jag har fel Lena) och det gick hur fort som helst från start till ”finish”. Riktigt kul kväll och ja det finns så mycket mer än trandansen. Naturum har 3st gömslen vid vattnet och där kan man komma väldigt nära flera olika fågelarter om man har tur.
Du kan i princip besöka Hornborgasjön från flera olika ställen med vandringsled och fågeltorn. Orebackar är ett väldigt fint stråk, Hångersudde likaså. Almeö, Ytterberg m.fl.
Men kan verkligen rekommendera just Naturum då du kommer nära samt en hel del olika fågelarter :)
Åsså finns ju fik, wc där också.
Vilken trevlig serie, många härliga bilder också. Och att två fågelentusiaster träffas på gemensamma äventyr visar bara hur kul man kan ha som fotograf! Många hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2022-05-08 21:18
Tack så mycket Björn :-)
Det var en riktigt rolig eftermiddag/kväll. Ja verkligen precis så :)
Trevlig läsning och fina bilder.
Alltid kul att träffa likasinnade. Lena har jag träffat några gånger, både medvetet och omedvetet.
Jag tycker det är mysigt där vid naturrum, tyvärr så var det ju halvstorm den dag vi åkte dit vid vårt besök hos tranorna i år. Men bättre tur nästa år förhoppningsvis.
Ing-Marie
Svar från Joakim88 2022-05-08 21:19
Tack så mycket Ing-Marie, ja men visst är det :)
Jag har sett att ni två har träffats förut här på bloggen via några bilder ;)
Det är jättemysigt och nu är det helt klart fullt av aktivitet där. Så jag kan verkligen rekommendera ett besök till :)