Oljekoken i Gössäter & ett besök vid Stenbrottet

https://www.bing.com/ck/a?!&&p=c3a629dde46ff945JmltdHM9MTcwNzAwNDgwMCZpZ3VpZD0wNGE4Nzk5MC0xYTA2LTY3ZDUtMTg2Zi02YmMzMWI2ZDY2MTMmaW5zaWQ9NTI3MA&ptn=3&ver=2&hsh=3&fclid=04a87990-1a06-67d5-186f-6bc31b6d6613&psq=oljekoken+g%c3%b6ss%c3%a4ter&u=a1aHR0cHM6Ly93d3cucHJpc21hdmcuc2UvZXhoaWJpdHMvc2hvdy9vbGpla29rZW4taS1nb3NzYXRlcg&ntb=1

Börjar med att länka till en hemsida där man kan läsa om just Gössäters oljekok här ovan.

Det är både fascinerande och märkligt när man bor så nära vissa platser men ändå aldrig har hört talats om dem. Som när jag satt och googlade i veckan och kom in på något som hette 'oljekoken i Gössäter'. Det lät som en spännande historia och Kinnekulle är alltid vackert, oavsett årstid. Jag bestämde mig för att ta en tur den här helgen upp till kullen, specifikt oljekoken var målet. Den färden började kl 09:00 idag med Maja och en fullpackad ryggsäck. Resan skulle ta ca 1h med bil. 

När den timman gått och vi närmat oss oljekoken fick fick jag se en drös med kamouflerade jägare stå vid grusvägen.

- Ja men det var väl typiskt att det skulle vara jakt just här sade jag i bilen när jag sakta körde fram på grusvägen. Stannade bilen vid en äldre man som hade sitt gevär på axlarna. Frågade om det var jakt här och om jag skulle vända om. Det var en mycket vänlig man som svarade att jag kunde parkera och vandra här om jag ville. De skulle vidare till nästa pass. Sen kom jag tänka på att en av mina kollegor tillika vän jagar ju här uppe. Frågade om han visste vem Johnny var och om han var här. Det visste han och det var han ju också :)

Och Johnny blev paff när han fick se oss här ute i skogen vid detta stället men samtidigt så var det ju riktigt kul att träffas såhär. Han gillar jakt lika mycket som jag gillar örnar vilket säger en del ;) 

De håller på med dovhjortsjakt här uppe på Kinnekulle.

En liten infolapp om oljekoken. För mer info gå in på länken.

Framme vid platsen som låg nästan alldeles vid vägen. Isen låg här över den lilla dammen framför oljekoken på ena sidan.

Naturen har genom åren tagit över helt.

Platsen i sig var inte så stor, men att gå här bland murarna var en häftig känsla.

Maja var lite besviken över att vi gått så kort från 'bilparkeringen' för att redan stanna. Men det skulle bli ändring på det efter just det här besöket.

Det fanns några symboler här.

Klättrade upp på muren för att få en helhetsbild/blick över platsen.

Fascinerande att se hur trädet har fortsatt sin uppväxt genom att krypa under muren på sin väg uppåt.

En hel del av stället var vattenfyllt. Om det alltid har varit vatten här eller ej har jag ingen aning om.

Efter besöket vid Oljekoken begav vi oss mot stenbrottet på Kinnekulle för en lång vandring. Rutten gick från stenbrottet ner till Hällekiscamping och tillbaka genom Munkängarna. 

Lite historia om just stenbrottet på Kinnekulle.

Isen ligger kvar här i den här lilla sjön, där man kan få fiska över dagen om man skaffar sig ett fiskekort. 

Vi promenerade upp mot klipporna och rundade stenbrottet.

En liten överblicksbild.

Det är ett långt fall ner som med största sannolikhet skulle ta livet från en om man skulle falla. Tror dock inte att någon har fallit här genom åren turligt nog.

Våren & sommaren är den här platsen helt otroligt vacker. Har du vägarna förbi Kinnekulle så besök stenbrottet och munkängarna under sommarmånaderna. Vattnet har en nyans av skimrande grönt. En fin sommardag för några år sedan stod vi här några stycken där fiskgjusen ryttlade under oss, vilket var för mig en vacker syn att befinna sig ovanför gjusen.

Det brukar vara en hel del husbilar där nere under vår och sommaren. Nu är det en betydligt lugnare period.

På vägen tillbaka från vår långa promenad satte vi oss i gräset för att fika. Fick se en kille som gick på isen med en yxa. Var tvungen att fotografera honom. Han skulle förmodligen pimpla.



Hugin & Munin.

Gillar du korpar så är Kinnekulle ett mycket säkert kort att få se dessa vackra fåglar. Har nog aldrig varit på kullen utan att få se en korp.

Första bilden är fotograferad vid stenbrottet. Andra bilden här under är fotograferad vid Råbäckshamn där de bjöd på vackra flygkonster.

Inlagt 2024-02-04 19:35 | Läst 911 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant reportage!
När jag var doktorand i geografi på 1990-talet var jag i Kinnekulle och trakten däromkring i samband med en kulturlandskapsexkursion - men detta har gått mig helt förbi.

Kylberg får nog sägas vara rätt typisk för det sena 1800-talets visionära entreprenör - mycket gåpåanda men måttligt kunnande. Å andra sidan förstår jag att han lätt gick på saken. Jag har själv besökt ett gammalt brytningsställe i trakten, och det är uppenbart för vem som helst att alunskiffern innehåller rätt mycket olja.
Svar från Joakim88 2024-02-04 20:26
Tack så mycket Peter :)
Spännande. Då var du med största sannolikhet uppe vid stenbrottet där också.
Även om jag är historieintresserad, så har jag fullkomligt missat det här. Trots alla år man vandrat där uppe på kullen och däromkring.
Kylberg hade jag inte hört talats om tidigare, men nu har man ju fått lite mer info om både honom och alunskiffer.
Tack
Intressant i bild och text. Sommartid är det tillhåll för en del husbilar..
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2024-02-06 21:04
Tack så mycket Gunte :)
Ja men exakt.
Ett mycket trevligt reportage och läckra bilder från oljekoken, speciellt de med valven och vattnet. Du har hittat bra vinklar och spännande utsnitt. Häftiga vyer även över stenbrottet och klart att Maja måste få en ordentlig promenad. Korpar är alltid intressant och i synnerhet när de leker.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2024-02-06 21:07
Tack så mycket Lena :)
Det var ett spännande litet utflyktsmål att skåda och fotografera. Försökte få lite olika vinklar på platsen där.
Stenbrottet är grymt vackert, och särskilt vår/sommartid. Ja Maja fick en härlig vandring. De lekte även uppe vid stenbrottet. Visst är de intressanta allt.
Intressant reportage från Oljekroken, spännande också med människor med idéer och visioner. Det kunde ju ha lyckats...
Modig klättring upp på muren också.
Korpar gillar jag, brukar få besök av dem här vid tomten, få se hur det blir nu när de rivit deras utkiksplats.
Svar från Joakim88 2024-02-06 21:09
Tack så mycket Margareta :)
Visst är det spännande med historia och spår från en gammal tid, hur de tänkte, vad de gjorde, ja som du skrev, deras idéer och visioner. Det kunde det ha gjort.
Korpar är fina. Vad kul och samtidigt tråkigt att de rivit deras utkiksplats.

Mvh Jocke
Gamla industriminnen, läste en stor bok om detta, vad som finns kvar, samhällen som kom - och försvann. Allt lämnades ju bara på den tiden (hur blir det med vindkraftverken?) sen fick det förfalla i lugn och ro. Ser ut som billig betong på bilderna, det skyndar på nedbrytningen. Intressanta bilder, tack!
Svar från Joakim88 2024-02-06 21:13
Ja visst är det spännande med vår historia bakåt. Precis det var så man gjorde. Tänker lite på Tjernobyl, den olyckan som inträffade. Och hur naturen har tagit över hela staden. Hade varit en upplevelse att åka dit och fotografera/uppleva. Men så kom ryssen och kriget....
Den som lever får se där med vindkraften..
Tack själv Stefan :)