Öhrnen

Det var något nytt

Har sett detta en gång tidigare för flera år sedan. Igår eftermiddag hade jag tur att få den simmande älgen på bild.



Så här såg det först ut. Hade ingen aning om vad det var med anade att det var en älg.

Ställde mig upp så att älgen ”såg” mig så att den kunde vika av vid ett annat ställe.

Hello hello 

Postat 2022-04-30 12:05 | Läst 2048 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

The eagle has landed

Den svarta sopsäcken med fisken ligger under granen inför morgondagen. Sitter på berget och pustar ut. Fått knäppa upp både jacka och tröja trots minusgraderna... Maja har lagt sig tätt intill mig. Vi båda tittar på vågorna som slår mot berget från pannlampan, annars är det totalt becksvart här ute. Öppnar ryggsäcken och tar fram vattenflaskan.  

En liten selfie med mobilkameran här ute på berget. Delar på en kaka :)

Beger oss samma väg tillbaka genom skogen mot bilen som står parkerad några km bort på en grusväg.. 

Larmet ringer kl 05:00 på morgonen. Packar ner några mackor, vattenflaska och  kaffetermosen. På med så mycket klädesplagg jag förmår. Det kommer att bli kallt. Ghillin spänns fast på ryggsäcken. Stativet likaså. Kollar kamerabatterierna en sista gång innan de läggs ner i ett av facken i ryggsäcken. Testar pannlampan.

**********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

                                       

 Havsörnens rike del 2

1.

En av mina favoritbilder. Tagen i september, och var bland de första gångerna jag testade för året. Det hade börjat regna. Den äldre örnen "hopp-flög" med den halvätna fisken till denna sten.

Det var inte kallt men myggor fanns det gott om här i mitt lilla krypin :)

2.

Den vaksamma havsörnen som inspekterar bytet.

3.

1. En ung havsörn. 

2. Örnen i mitten, bland de största jag sett. Även den som är på bilderna 5-10.

3. Den "vaksamma" örnen.

4.

Vid ett annat tillfälle så hade jag "bara" besök av en havsörn, nämligen den här. Det var både intressant och roligt (faktiskt) att se hur den riktigt smög fram sakta och försiktigt där bland mossa och kvistar. Den stannade flera gånger och tittade sig omkring. Bland annat mot mig.

5.

Stora och majestätiska med fjädrar som påminner om drakfjäll i vissa stunder.

6.

Här fick vi besök av ytterligare två stycken havsörnar som satte sig i trädtopparna någonstans ovanför oss. 

7.

Även den här är en stor favorit. Blicken jag får av den vackra örnen samtidigt som en korp flög ner framför mig och bakom örnen. Du ser den svarta vingen.

8.

När jag satt och fotograferade det här så hade jag en glädjetår som rann nerför kinden.. Det må låta barnsligt kanske... men efter all planering, kvällar med konkande samt sittandes där ute...... Och så händer det, på några meters håll, står favoriten.

9.

Och det är ett ögonblick som jag aldrig kommer att glömma.

10.

11.

Till höger är den finska havsörnen och till vänster en annan som får vänta på sin tur. Det var ofta som kråkorna och korparna nöp havsörnarna i fjädrarna där ute i hopp om att de skulle överge fisken till dem. Havstrutarna som också fanns här ständigt höll sig på avstånd medans örnarna var framme. Men det var även första gången som jag såg en havstrut och en korp hamna i slagsmål över fisken när inte örnen var på plats.

12.


13.

Det här är också ett möte som kommer att sitta kvar på näthinnan. Den här äldre havsörnen satt på den här björken i kanske en timme och blickade ut över sin omgivning. Jag har fotograferat den genom granriset så bilden är kraftigt redigerad med ett filter på för att få bort "grönsticket".

14.

Inkommande havsörn i regnet. Även den här en favvo :)

15.

Det är väl inte ofta som man brukar vara ovanför en flygande havsörn? Riktigt kul att se när den flög in.

16.

De blir själva riktigt bra välkamouflerade där uppe på en gren. Och svårare än vad man tror att se dem om man inte vet vart de sitter.

Även dessa fotograferade utan stativ genom granriset i ljudlöst läge. Det har verkligen varit en otrolig känsla/upplevelse att få vara så här mitt ibland dem utan att de (förhoppningsvis) vetat om det. 

17.

Avslutar med ett litet filmklipp från november :)

Postat 2022-03-18 09:51 | Läst 1884 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Lugnt vatten (del 2)

På tal om lugnt vatten… Vi backar tillbaka till slutet på april 2021. 
Hade gått upp mycket tidigt denna morgon, strax innan gryning. Kaffetermosen, mackor, hundmat osv var nedpackat. Vi begav oss ut till sjön.

På vägen genom skogsstigen stötte vi på en morgonpigg räv minns jag, som letade sork vid dikeskanten. Kameran var nedpackad i den stora ryggsäcken så orken att ta fram den var minimal… Fick njuta för stunden ändå. Nåväl den stack till skogs när den väl fick syn på oss.

Väl framme vid sjökanten packade jag upp ”ghillin” och tog den på mig. Sjön var alldeles spegelblank och solen hade precis rest sig ovanför trädtopparna där bakom oss. Inte en endaste båt så långt ögat kunde se. 

Visste att fiskgjusen ”Stig” fanns häromkring men likaså havsörn. Ville testa om det möjligtvis kunde gå att få ner en örn. Och då behövde jag "försvinna"...

Men hunden då? 

- Har märkt att varken örn eller gjuse bryr sig särskilt mycket om min hund så hon kunde gått och väl få ligga där på den lilla gräsplätten och tugga på sitt ben i lugn & ro…

Slängde ut fisken strax före jag kröp in i någon "enbuskeliknande" växt..... Fisken låg på vattenytan. 
Jag skulle nog inte ljuga om jag påstod det tog mindre än två minuter innan första måsen hade fått syn på den så det dröjde inte länge innan fiskgjusen kom. Och han dök direkt. Såg fiskgjusen mig må tro?.. Ingen aning. Förmodligen så såg den att busken "rörde sig", men den hade full fokus på bytet.

Visst var det Stig allt, känns mycket väl igen på att den mittersta stjärtfjädern är av.

Här kommer en liten serie från den tidiga morgonens fångst.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.


Detta var inte hundbenet hon fick 🙈



Postat 2022-03-14 09:24 | Läst 1467 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fiskgjusen möter motstånd

Har spelat in en video istället för fotografering när jag slängde ut en fisk till Victor. 

I första sekvensen gör han ett dyk men avbryter, tror att jag satt för nära bergskanten. Jag backade medans han flög bort och satte sig i ett träd.

I andra sekvensen så har havstruten tagit sin chans och snott fisken. Gjusen gör ett försök att ta den tillbaka.

I tredje sekvensen har havstruten flygit iväg med fisken till ett litet berg där den kunde äta i lugn och ro. Gjusen försökte än en gång att försöka ta tillbaka fisken.

Sekvensen efter gjusen försökte ta fisken från truten på berget är inspelat en annan dag.

Allt är inspelat i slowmotion med Sonyn + 200-600 handhållet vilket kan synas lite då det är svårt att hålla fokusen exakt.

Som jag sade tidigare, havstruten är min fiende ;)

Postat 2021-07-20 08:56 | Läst 1739 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En tidig morgon och några kvällar

Åkte med kompisen Stig ut en tidig lördagsmorgon för att vittja nät. Nåväl jag behövde väl inte göra så mycket mer än att sitta ner med kameran och invänta att förhoppningsvis en havsörn eller fiskgjuse skulle komma och dyka på en fisk. Tyvärr så blev det inget av den varan. Örnarna fanns och de hade koll på oss men dyka på en fisk vågade de inte. Fiskgjusen såg vi inte till, eller jo fast långt där borta.

Här startar vi med att börja vittja nätet. Det är ingen cigarr han har i munnen utan ett verktyg för att lossa fisken från nätet. Men Stig kallar prylen för cigarren ;)

- En fisk till mig :-)

Här flyger den ner i lådan.

En mycket fin gös.

Som Stig filéade, fick fina bitar som jag stekte senare på eftermiddagen. Blev väldigt gott :-)

Nåväl ute på sjön på morgonen, så satt havsörnsparet där borta och tittade, Jag hade slängt i två stycken braxar och visst hade de sett det men icke. Fegisar...

Kan lova att de dök på fiskarna när vi väl var borta sen :)

En tredje gjorde en förbiflygning och spanade lite i alla fall :)

Stig, tack vare honom som jag har fått så fina bilder på fiskgjusarna :)

Vid Stigs hamn lever och bor ett grågässpar som idag har en unge kvar. Förmodligen så har gäddan eller kärrhöken plockat några ungar. 

Här fanns ju även kärrhöksparet vid vassen :)

Det var längesedan jag fotade en blomma så det fick bli en bild på just en blomma :)

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

I torsdagskväll satt vi i båthuset vid hamnen och solade. När en fågel flög rakt in i båthuset och rakt in i ett litet fönster. Hörde smällen och vände mig om. Där på golvet låg det en liten fågel. Den kvicknade snabbt till och flög upp och satte sig på lite olika "grenar" Om du läser denna bloggen Johnny så kanske du vet vilken art det är? Den bor i vassen här i hamnen vet jag för när den väl flög ut så satte den sig på ett vasstrå djupt inne i vassen.

Tidig morgon så simmade en bäver förbi, ren tur att jag såg den istället för att titta "uppåt mot himlen"

På kvällskvisten utanför min farbrors hus låg den här ståtliga älgen och slappade, tills vi kom då den reste sig upp men stod lugnt kvar. och tittade på oss. Vi gick därifrån utan att skrämma iväg älgen efter detta fotot.

Avslutar med en bild från en eftermiddag då vi satt i skuggan vid en parkering och väntade på ett studentpar som skulle anlända för att bli fotograferade vid sjön :-)

Postat 2021-06-04 11:56 | Läst 911 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 ... 10 Nästa