The eagle has landed

Den svarta sopsäcken med fisken ligger under granen inför morgondagen. Sitter på berget och pustar ut. Fått knäppa upp både jacka och tröja trots minusgraderna... Maja har lagt sig tätt intill mig. Vi båda tittar på vågorna som slår mot berget från pannlampan, annars är det totalt becksvart här ute. Öppnar ryggsäcken och tar fram vattenflaskan.  

En liten selfie med mobilkameran här ute på berget. Delar på en kaka :)

Beger oss samma väg tillbaka genom skogen mot bilen som står parkerad några km bort på en grusväg.. 

Larmet ringer kl 05:00 på morgonen. Packar ner några mackor, vattenflaska och  kaffetermosen. På med så mycket klädesplagg jag förmår. Det kommer att bli kallt. Ghillin spänns fast på ryggsäcken. Stativet likaså. Kollar kamerabatterierna en sista gång innan de läggs ner i ett av facken i ryggsäcken. Testar pannlampan.

**********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

                                       

 Havsörnens rike del 2

1.

En av mina favoritbilder. Tagen i september, och var bland de första gångerna jag testade för året. Det hade börjat regna. Den äldre örnen "hopp-flög" med den halvätna fisken till denna sten.

Det var inte kallt men myggor fanns det gott om här i mitt lilla krypin :)

2.

Den vaksamma havsörnen som inspekterar bytet.

3.

1. En ung havsörn. 

2. Örnen i mitten, bland de största jag sett. Även den som är på bilderna 5-10.

3. Den "vaksamma" örnen.

4.

Vid ett annat tillfälle så hade jag "bara" besök av en havsörn, nämligen den här. Det var både intressant och roligt (faktiskt) att se hur den riktigt smög fram sakta och försiktigt där bland mossa och kvistar. Den stannade flera gånger och tittade sig omkring. Bland annat mot mig.

5.

Stora och majestätiska med fjädrar som påminner om drakfjäll i vissa stunder.

6.

Här fick vi besök av ytterligare två stycken havsörnar som satte sig i trädtopparna någonstans ovanför oss. 

7.

Även den här är en stor favorit. Blicken jag får av den vackra örnen samtidigt som en korp flög ner framför mig och bakom örnen. Du ser den svarta vingen.

8.

När jag satt och fotograferade det här så hade jag en glädjetår som rann nerför kinden.. Det må låta barnsligt kanske... men efter all planering, kvällar med konkande samt sittandes där ute...... Och så händer det, på några meters håll, står favoriten.

9.

Och det är ett ögonblick som jag aldrig kommer att glömma.

10.

11.

Till höger är den finska havsörnen och till vänster en annan som får vänta på sin tur. Det var ofta som kråkorna och korparna nöp havsörnarna i fjädrarna där ute i hopp om att de skulle överge fisken till dem. Havstrutarna som också fanns här ständigt höll sig på avstånd medans örnarna var framme. Men det var även första gången som jag såg en havstrut och en korp hamna i slagsmål över fisken när inte örnen var på plats.

12.


13.

Det här är också ett möte som kommer att sitta kvar på näthinnan. Den här äldre havsörnen satt på den här björken i kanske en timme och blickade ut över sin omgivning. Jag har fotograferat den genom granriset så bilden är kraftigt redigerad med ett filter på för att få bort "grönsticket".

14.

Inkommande havsörn i regnet. Även den här en favvo :)

15.

Det är väl inte ofta som man brukar vara ovanför en flygande havsörn? Riktigt kul att se när den flög in.

16.

De blir själva riktigt bra välkamouflerade där uppe på en gren. Och svårare än vad man tror att se dem om man inte vet vart de sitter.

Även dessa fotograferade utan stativ genom granriset i ljudlöst läge. Det har verkligen varit en otrolig känsla/upplevelse att få vara så här mitt ibland dem utan att de (förhoppningsvis) vetat om det. 

17.

Avslutar med ett litet filmklipp från november :)

Inlagt 2022-03-18 09:51 | Läst 1883 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fantastisk bildserie och så fin att få ta del av! Ha det gott! Yvonne
Svar från Joakim88 2022-03-18 12:57
Tusen tack Yvonne 😊🙏🏻
Fantastiska bilder, som vanligt! Bild nr 1 och 14 är mina favoriter.
Ser att du har Maja med i början, men jag undrar hur du gör när du ligger gömd och väntar på att fotografera. Är hon med då? Jag kan inte ta med vår hund om jag ska fotografera fåglar för han är inte still en sekund, det är knappt att man kan ta med kameran på en vanlig hundpromenad 🤣🤣. Hoppas han lugnar sig, nu är han 9 månader.
//Anders
Svar från Joakim88 2022-03-18 13:03
Tusen tack Anders 😊🙏🏻
Jag har en slags camodräkt på mig sen sitter jag under en gran med riktigt riktigt täta grenar (väljer ut de som är tätast) som jag sedan har byggt på ytterligare med lite granris från nedfallna trän eller kvistar från marken.
Har även testat olika sätt att vara gömd i alla möjliga buskage nära sjön. Dvs olika ställen så alla örnbilder är inte från samma plats.
Maja har bara vart med när vi har hållit på med själva förberedelserna dessa gånger.

Hon var med förr några gånger😁
https://www.fotosidan.se/blogs/joakimohrn/ohrn-maja-matar-orn.htm


Haha han är ju fortfarande en valp som måste få springa av sig. Det gör även Maja men när vi väl sitter någonstans så är hon lugnet själv 🐶😊
Tack Anders
Grattis, en härlig serie bilder och så fint att du fått dem i sådan natur med ljung och mossa, om jag skulle få någon på mark så är det antingen på en äng eller på en sten ute i havet och då pratar vi på kanske några hundra meter, inte dessa närbilder. Men jag förstår det kräver planering och mycket arbete bakom, det är in gratis
Svar från Joakim88 2022-03-19 19:24
Tusen tack Peter :)
Ja det har verkligen varit fint när de har vistats såhär bland mossa och ljung 😊
Hehe det är ju så man oftast ser dem eller högt uppe i himlen.
Tack 🙏🏻
Superfint 👏 å mycket jobb måste ge resultat som det här annars kan man tröttna
Mvh N
Svar från Joakim88 2022-03-19 19:25
Tusen tack Nini 😊
Ja man får inte ge upp utan vara tålmodig och bara köra tills det tillslut ”händer” 🦅
Magiskt Joakim! Bättre blir det inte.. Det blir 5 mackor av 5 möjliga.. 🥪🥪🥪🥪🥪 🐕
Hälsn!
Svar från Joakim88 2022-03-19 19:26
Jag bugar och bockar Jan 😁🙏🏻
Tack för detta, får ge Maja iaf 2 mackor där 🐶
Vilka upplevelser du haft och förmedlar lite grann av till oss. Du är väl värd att få dessa möten och ta dessa fina bilder efter allt arbete/förberedelse.

Daniel
Svar från Joakim88 2022-03-19 19:28
Det har varit bland de bästa naturupplevelserna någonsin, vilket jag är så tacksam för 🙏🏻🦅
Tack så otroligt mycket Daniel, super roligt att höra/läsa 😁🙏🏻🙏🏻
Jag bara läser och njuter. Tack för att du väljer att blogga om dessa upplevelser istället för att bara visa bilder i poolerna. Det här ger så mycket mer och bild 9 + 10 tycker jag förmedlar känslan på bästa sätt. Det är också trevligt att få ta del av dina förberedelser och bilder som den första, då du delar en godsak med Maja, ger en extra bonus till din berättelse.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2022-03-19 19:32
Vad roligt att läsa din kommentar Lena, uppskattas verkligen att du njuter av läsningen 😊
Jag har saknat att blogga något enormt då jag gillar att skriva väldigt mycket, vilket skulle bli en blogg tillslut i bildpoolerna nästan hehe…

Ja bild 9 & 10, då hade jag en tår. Det var så otroligt magiskt att se den såhär nära där ✨

Kul att du även gillar de bilderna på oss också.
Tack så jättemycket 🤗