Vinter 23/24

Visar en liten samling vinterfoton från november till januari. Där vi börjar med fågelmatningen här hemma. Den besöktes frekvent av domherrar, talgoxe, blåmes, koltrast, stenknäck, grönfink, skator, entita/talltita?

Och svartmesen vid några tillfällen. Säkert glömt någon art. Så det har varit ett väldigt rikt fågelliv den här säsongen. 

Hade ställt ut vedkubben den här vintern som en extra plats för dem att 'sitta' på. Här såg jag ofta hur stenknäckarna hade sina småbråk. Just denna bild visar en domherre och en stenknäck.

Skatorna nyfikna och allätare som de är, dök ju också upp ganska så fort. Valde att fotografera med lite längre slutartid här.

Den traditionella sittpinnen. Inväntade att domherren skulle lätta och flyga till fågelhuset. Vilket den också gjorde. Blev det någon bild? hehe nope...

Och så har jag ju återigen haft besök av min husvråk (ormvråk) på andra sidan av huset, där skogspartiet finns. Har testat att försöka få ner vråken på andra ställen men det vågar den inte. Så bakgrunden är lite trisst. Men va fanken gör det när man har en alldeles 'egen' ormvråk utanför huset :)

Och förmodligen så vet den mycket väl om att jag sitter i gömsletältet en bit ifrån, men låter det bero. Så länge jag håller mig gömd och sitter tyst. Kanske, kanske inte. Här tittar den inte på mig utan på skatorna som rök ihop bakom mig.

Här däremot, en kall vinternatt med många minusgrader, tror jag minsann att den har sina misstankar ;)

Och för det mesta så höll sig skatorna här också vilket fick småfåglarna att äta ostört.

Nu får vi spola tillbaka lite innan den här delen av Vänern blev isbelagd. Var ute och vandrade med Maja för att fotografera vågorna i stormen som var.

Sittpauserna blev kortvariga där ute vid sjön. Här lade jag kameran på berget för att få en bild på oss båda. En bild och ett minne som kommer att hänga kvar länge. Hade några sådana här dagar när jag satt och väntade på havsörnen förra året. I år har det inte blivit av.

Inne i viken där det var betydligt lugnare, fanns en ung knölsvan. Föräldrarna befann sig längre ut. 

Kallt tyckte Maja skulle jag tro...

När minusgraderna kom för att stanna.

Så frös viken till is. Jag gick ut en sen eftermiddag med kamera och stativ för att fotografera slottet.

De små tallarna och buskarna alldeles intill sjökanten såg ut såhär. 

Havsörnen & slottet. Var dags att ta med en havsörn nu i bloggen tyckte jag :)

När isen släppte.

En vecka senare från förra bloggen, såg det ut såhär. Isen hade släppt. 

Det här är ett berg av isblock och snö som Vänern forslat mot land. Klättrade upp på blocket längst upp till höger, där jag filmade landskapet. 

Stora decimetertjocka isblock låg i fina formationer.

Avslutar med vapendragaren som följer med i ur och skur, där solen knappt orkade sig upp innan det var dags att gå ner igen.

Inlagt 2024-01-31 12:18 | Läst 823 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilken underbar bildserie, Maja tar naturligtvis det bästa priset, men jag faller också lite extra för havsörnen och slottet :-)
Hälsningar Halina
Svar från Joakim88 2024-01-31 12:30
Tack så mycket Halina, vad kul :)
Jag tycker också att Maja tar priset i den här serien. Havsörnen var ju riktigt kul att få se när den flög så lågt så att jag fick med tornet i bakgrunden. De brukar ju hålla sig väldigt högt upp i luften annars :)
Jättefin serie, gillar när man ser lite av varje. Fint med småfåglarna som omväxling mot predatorerna. Fast din gårdshök är fin att se såklart. Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2024-01-31 14:27
Tack så mycket Björn :)
Lite omväxling förnöjer helt klart.
Visst är den fin. Tänk om man kunde få den att dyka upp såhär precis som fiskgjusen. Det hade vart fint.
Många fantastiska bilder av olika slag. Inte dåligt med en husvråk. Extra kul med fågelräkningen i år då jag fick lägga till Domherre.
Din "vapendragare" gör allt för att bli en Siberian Husky ;))
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2024-01-31 14:30
Tack ska du ha Gunte :)
Nej det är inte dåligt att få en sådan här rovfågel precis utanför husknuten.
Jasså var det första gången som du haft domherrar på besök? Då får du komma hit till vintern då. Här finns det gott om dem.

Haha visst är det så :)
Mycket trevligt och fina bilder här, 'realtidsbilder' helt enkelt.. 'där och då' typ! Din 'husvråk' ser lugn ut och tycks lita på dig är känslan.. Stenknäck hördes ju väldigt väl flera gånger på en av dina filmer på din uggleholk med ungar minns jag.. Vänern har jag åkt grillor på endast en gång, då gick turen från Lidköping upp till Mariestad på fina isar! Det är 'maffigt' om man får se is som 'skjuter', rör sig och ibland i lager under varann, där lagret underst glider under det övre lagret, kan bli som en giljotin om man får ner en fot i ett hål då..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2024-01-31 14:41
Tack ska du ha Jan :)
Bilderna på stormen där man ser vågorna som kommer in samt de på Maja är ju höjdpunkter tycker jag själv. Då de ger tillbakablick över kylan som var.
Har den känslan också med vråken. En lördagsmorgon i december spikade jag fast fryst rådjursrens på grenen. Gick in och startade braskaminen. Kanske en timme senare så satt ormvråken där. Den har koll med andra ord.

Kommer ihåg att du skrev det på den bloggen med kattugglorna. Vilket jag aldrig tänkt på innan förrän du skrev det. Så det är ju kul att de ”bor” väldigt nära :)

Det måste vart en härlig åkning med långfärdsskridskorna. Det är ju trots allt en bit. Just det har jag nog aldrig sett mer än stora isblock som sakta flyter iväg där ute. Men man ska ju ha respekt för isar helt klart.
Där var du ute i riktigt hundväder, ser man tydligt på puffbilden 🥶. När det är sådant väder då är jag hemma och inte har jag dåligt samvete för det 😊. Fint på domherren och vråken och fina naturskildringar i kyla, blåst och snö
Svar från Joakim88 2024-01-31 15:11
Här var jag ute i riktigt hundväder ja :)
Nästan så att jag trivdes mer än Maja gjorde. Kanske för att jag fotograferade mycket. Haha det är ju klart skönast att vara inomhus när det är rusk och blåst ute.
Tack ska du ha Peter, och nu tog jag med en örn så du inte saknar dem :))
En fin, välfotograferad och omväxlande serie, fina färger, Maja såg lite frusen ut, men hon har vinterpäls. När jag såg bilderna på isen som går upp tänkte jag på ljuden, det är fin musik att lyssna på. Här är det varmt, och fåglarna försvann från matningen.
Svar från Joakim88 2024-01-31 19:01
Tack så jättemycket Stefan :)
Precis, Maja har vinterpäls nu och vi var på fot för det mesta. Så det gick fint.
Det har du rätt i, det kan vara som ett musikstråk.
Nu är det samma här, 4-5 plus och snön med fåglarna är så gott som väck.
Hu så grymt det ser ut på första bilden och bilderna på Maja när det blåser och snöar. Vilket vinterväder! Men jag antar att hon ändå föredrar att hänga med husse ut. Du får fina bilder på småfåglarna i din trädgård och att ha en eggen husvråk är ju minsann inte illa. Så småningom kanske den vågar sej närmare. Det är ju lite sagoskimmer över det där slottet i mörkret och bonus när en örn sveper förbi.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2024-01-31 21:00
Kallt, blåsigt, snöigt och blött. Det var en riktig rolig vandring. Det enda jag ångrade så här i efterhand, var att jag skulle ha tagit med mig stativet och 35mm också. Hade gärna velat få vågor och träden som svajade i rörelseoskärpa :)

Det gör hon, oavsett väder. Ja småfåglarna kan bjuda på mycket fina bilder om man bara tar sig tid och sitter där hos dem en stund. Har varit lite dåligt med det den här säsongen. Haha nej verkligen inte. Och det hade ju varit coolt om den vågade sig ner på något annat ställe, eller om man kunde sitta synlig hehe.

Läckö slott kan bjuda på mycket fina fototillfällen. Gillar ju själv när det är vinter och stjärnklart över slottet.
Havsörnen var en stor bonus att den flög förbi så lågt.

Tack så jättemycket Lena :)
Den här bloggen får man ta fram och svalka sig med om värmen blir olidlig i sommar 😊
Vråkar brukar kunna se lite ”ilskna” ut men den här var ju enbart söt, speciellt den andra bilden. Inte nå avis på att du har den så nära.
Puffbilden ser ju häftig ut, men den syns inte i bloggen ?
Maja som översnöad blev en mysig bild.
Ing-Marie
Svar från Joakim88 2024-02-01 18:15
Haha ja det är ingen dum ide :D
Det kan dom verkligen göra, precis som en örn. Men jag håller med dig ang den här husvråken :)
Hehe ren tur förra året att jag fick se en ormvråk som satt på en gren och tittade på småfåglarna när de åt från fågelmatningen. Tyckte ju synd om ormvråken så band fast en gren på trädet där jag sedan spikade fast en köttbit från slaktrenset som jag fått av jägarna. Nästa morgon så var ormvråken framme :)
Tackar, nej den har varit med i tidigare blogg då den är från januari 2023.
Ja den är mysig tycker jag.
Tack så jättemycket Ing-Marie :)