Min drömbild är uppnådd!

Och det med råge!

En stor inspirationskälla/ förebild har alltid varit Mattias Klum. Hans verk som han har gjort har alltid fascinerat såsom när han tillbringade 3 veckor eller om det var månader i en liten koja uppe i ett träd för att fotografera en sällsynt apa. Den gången han hängde från en luftballong för att fotografera eller när han borrade ett hål i ett plexiglas och satte objektivet där i hålet. Plexiglaset var som skydd för det motiv som han skulle fotografera. En av världens giftigaste ormar. han fick sina närbilder på den ormen men han var även nära på att dö på kuppen. Ormen stegrade över plexiglaset och högg, träffade med näppe huvudet på Mattias Klum och så håller det på :)

Så vad hade Mattias Klum gjort för att komma nära havsörnar utan att på så sätt störa dem? Knappast suttit under ett träd helt synlig och hoppas på tur!

Nej han hade nog försökt att blända in i omgivningen. Sagt och gjort jag beställer en Ghillie suit.

Han hade förmodligen inte tagit med sig sin hund (om han nu har en). Sagt och gjort Maja får vara hos sin favorit Debbie =)

Han hade läst på om det djuret han skulle fotografera. Hm här behöver jag nog inte läsa på något mer känner jag...

Han hade åkt tidigt i gryningen. Sagt och gjort jag lämnade Maja tidigt hos Debbie och drog vidare mot örnarnas jaktmarker.

Det som jag fick uppleva nu efter att ha suttit så gott som blixtstilla ( förutom en mackpaus och kisspaus)

i nästan 6,5h är bland det bästa som jag har upplevt i naturfotoväg ja fotografering överhuvudtaget.

Har koll på ett havsörnspar som sitter långt långt bort i varsitt träd och där sitter dem, länge och länge....

Ser en lärkfalk, tar några bilder på den och några andra små fina fåglar. Väntar, lutar mig mot trädet, regnet håller på, allt är blött. Ghillie suiten känns helt plötsligt tung. Får en inre kamp i huvudet, hjärnan säger att jag ska ge upp, åka hem och ta en varm dusch. Men nej inte än, bara lite till...

Det slutar regna och vinden börja öka i styrka till min fördel. Det blåser i ryggen och ut mot sjön. Det här gillar havsörnar, de kommer säkerligen att börja "vindsurfa" snart i vinden.

Tur att man kan sina havsörnar ;)

När vinden har blivit riktigt stark och vågorna större ja då ser jag hur en havsörn är där uppe och cirkulerar ovanför sjön. Sitter blixtstilla nu lutad mot trädet som jag sitter under med sökaren riktad mot örnen. Den kommer närmre och närmre....

Hjärtat slår i snabbare takt, jag rör inte en muskel, det enda jag tänker inombords är "rör ingenting" 

Nu är den väldigt nära, jag kikar lite uppåt från kameran med höger öga, det vänstra är blundat. Den kommer rakt emot mig.

Och det är ingen ung örn som kommer, utan en fullvuxen vacker sådan.

Jag sitter så stilla jag bara kan, frös till is på riktigt här, vågade knappt att titta på den ifall den skulle se mitt öga och avslöja mig....  så cirkulerar den framför mig och tittar ner för att......

Ja det ni ser här :)

1. Fiskmåsen som mobbade örnen såg jag aldrig förrän jag senare kikade lite på bilderna i displayen. Var så fokuserad på örnens blick sekvensen lång. 

2. Fisken som hade flutit upp på det lilla berget såg jag aldrig heller förrän jag såg att örnen landade på det lilla berget.

3. Havsörnen såg aldrig mig först ( eller jo visst såg den mig men inte som en människa) men den hörde kameran mycket väl  precis när den greppat tag om fisken och med det så såg den att "busken" rörde på sig, ja i alla fall den stora svarta delen (kameran) av "busken". och den tog några kraftiga vingslag bort från det smattrande ljudet.

På några få minuter,kanske en minut så var allt över, örnen hade precis lämnat ett oerhört starkt magiskt ögonblick som med ens blev bästa jag har fått uppleva inom naturfotografi! 

Våra rovfåglar är fantastiska, och med lite planering, tur, tålamod, vetskap, respekt och att blända in i miljön då kan man sannerligen få uppleva saker utan dess like som det här, den 22 Juni 2020. Glömmer aldrig denna dagen. 

Det här är ju havsörnens verkliga miljö/jaktmarker. 

Till sist, utan att ha fotograferat det, två stycken örnar hade en kamp ovanför vattenytan. Ser att den ena tar tag i klorna på den andre och drar ner den till vattnet där den släpper den. Den som föll ner i vattnet blev kvar där för en kort stund från sitt nederlag innan den tog några kraftiga vingslag och var uppe ur vattnet igen och flög långt bort.

Maktdemonstration var det här mellan två vuxna havsörnar. Aldrig sett detta med egna ögon förut bara läst om det.

Så det var riktigt häftigt att få se, men på väldigt långt avstånd så fotograferade ej, utan använde kameran som kikare :) 

Blöt, varm, superduperlycklig, nya tavlor :) 

Inlagt 2020-06-24 07:43 | Läst 3155 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Så härligt att få ta del av din entusiasm och ditt tålamod i fågelfoto. Men så får du ju fantastsik utdelning också. Det måste kännas härligt att ha tagit en av sina drömbilder och det är sannerlige en fin serie du visar. Maja blir nog lite besviken om hon inte förfölja med en del gånger i alla fall. Men du har rätt. Att ha en hund med sej när man är ute och fotar fåglar är kanske inte optimalt. Inte ens en så duktig hund som Maja.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2020-06-24 10:29
Tack för de fina orden Lena =)
Denna känslan var oslagbar just då.
Maja har det bra hos Debbie och hennes hundar det vet jag :) Men visst hade hon vetat att jag var ute vid sjön så hade hon nog blivit riktig besviken för att hon inte fick hänga med. Tur att hon inte vet om det förhoppningsvis hehe.

Annars så har det ju funkat riktigt bra med Maja och fåglar trots allt, fiskgjusarna har ju knappast brytt sig om henne. Men just här och då när det gällde havsörnarna så ville jag verkligen ge allt :)

Tack!
Grattis till superfina bilder Mattias. Jag tror det är viljan som avgör, hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2020-06-24 10:30
Tack ska du ha Björn! =)
Det kopplade inte först ang namnet men sen hehe, tack ;)
Khalad 2020-06-24 16:38
Ursäkta Joakim, undrar var Mattias kom från? Men i alla fall var det dig jag menade, rätt uppfattat!😇
Svar från Joakim88 2020-06-24 18:04
hehe du tänkte nog på Klum ;)
Ja förstod det, tack ska du ha Björn =)
Riktigt riktigt bra.
Inspirerande läsning och utsökta bilder.
Det är envisheten, viljan och uthålligheten som ger utdelning till slut.
Att softa hemma i soffan och vänta på att sparvarna flyger in i munnen fungerar inte särskilt bra.
Du ger aldrig upp vilket vi tackar dig för.
MVH Janne
Svar från Joakim88 2020-06-24 10:31
Tack ska du verkligen ha Janne! =)

Det är det verkligen, och när man får resultat som det här, ja då vet man ju att det kan fungera och man får ännu mer vilja att köra på :))

Tack igen =)
Grattis till ännu en fin serie. Men det var en väldigt liten fisk ;), tycker du får ändra målet till havsörn tar en stor fisk :)). Nu är kanske inte fisken så liten utan örnen är stor, men det ser lite roligt ut vilket gör bilden ännu bättre.
Svar från Joakim88 2020-06-24 10:32
Tack ska du ha Peter =)
Haha ja, en dag så kanske även den bilden kommer ;)

Fisken var nog inte så stor nej hehe, men å andra sidan så är ju örnarna här riktiga bestar :)

Tack =)
Jättefina bilder och bra berättat!

Men är det inte en redan död fisk havsörnen plockar upp på vattnet?
Svar från Joakim88 2020-06-24 10:35
Tack ska du ha Daniel =)

Jovisst är fisken död, den hade flutit upp på det lilla berget med vågorna när vinden hade ökat. Såg det aldrig själv, såg ju först fisken när jag tittade på bilderna på displayen.

Vet inte vad som "dödat" fisken men här var jag ju sannerligen på rätt plats när jag satt och spanade ut över sjön :)
Väldigt snyggt jobbat! Man får ingenting gratis, men det lönar sig att jobba hårt, det visar du här. Och då kan man vara rätt man på rätt plats i rätt ögonblick, det är ingen slump alltså.
Härliga ögonblick det måste varit.
//GöranR
Svar från Joakim88 2020-06-24 18:05
Tack så hjärtligt Göran =)
Nej så är det, ingenting är gratis här i världen, man får verkligen kämpa för det.

Tack för de fina orden =)
Grattis till lönen för mödan..Kul men jobbigt att komma till resultat..Gillar mest med störig mås mellan vingspetsarna och när örnen kollar åt ditt håll.
Det var inte så klokt med plexiglaset, Kobran såg en annan orm i glaset (sig själv)och det gillades inte..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Joakim88 2020-06-24 18:08
Tack ska du ha Gunte =)
Det var jobbigt men jag är van nu med det här och alla dessa fåglar att även 6,5h går ganska så fort trots allt.
Det som var mest tungt var just regnet och allt var blött och eländigt. kamerahuset hade blivit lerigt, dock inte själva linsen på objektivet som tur var :) Plus vägen dit till min utvalda plats...

Jag vet inte om det var just ett plexiglas, kan ha vart något annat. Men har för mig att Klum & Co hade ett glas som gjorde så att ormen inte såg sin egna spegelbild ;)

tack!
Du klättrar och klättrar på fotografernas stege! Var ska detta sluta? Bild 6 gillar jag mest, men hela serien hör ihop och bör bedömas som helhet. Bravo! (Jag funderade om det inte var dags för en guldstjärna för detta. Men jag avvaktar nog lite, ty jag menar att du kan göra mer med redigeringen, tex ljusa upp lite bättre. Ursäkta min minimala kritik här, men jag är övertygad om att din nivå skulle höjas ytterligare en nivå med lite mer tid för redigering.) Men en stark applåd blir det definitivt! 👏
Svar från Joakim88 2020-06-24 18:12
Tack ska du verkligen ha Ragnar =) Vilken fantastisk kommentar =)

Ja det kanske slutar här och nu hehe, detta kanske var min topp?
Nä jag ska nog komma på lite fler ideér framöver :)

Du har helt rätt, kritik är bra och jag kan hålla med här, jag är lite för snabb med redigeringen ibland det får jag erkänna.Får kika igen och ta min tid med det :)

tack för applåden :)
light 2020-06-24 20:44
Så bra att du tog det så, och om du kikar igen, glöm ej att kolla vitbalansen då, jag tror det finns att göra lite där också.
Svar från Joakim88 2020-06-24 21:20
Klart jag gör, du såg ju din fiskgjuse hur den blev ;)

Får ta ett riktigt kik /redigering till helgen och granska bilderna riktigt noga. Var för sig :)
Vad härligt medryckande blir glad för din lycka. Superfina bilder
Svar från Joakim88 2020-06-24 18:13
tack så jättemycket Ninni =) Vad kul att få höra =)
He he, fina bilder här! Det lönar sig alltid med tålamod.. Entusiasmen är total, var nog lite åt det hållet också för några årtionden sen men då var det skärgården som var mina 'jaktmarker' och det digitala var inte uppfunnet, bara dyr analog film.. Roligt att ta del av detta!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2020-06-24 18:14
Tack ska du ha Jan =) Jag är superduperglad :)
Visst är det så, tålamod, envishet och vilja brukar ge resultat tillslut....

Det är lättare idag än vad det var då känns det som, med just kamerafronten då menar jag :)

tack vad kul att du tyckte det =)
Vilket jättefint inlägg och stort grattis till dina drömbilder. Tålamod lönar sig verkligen, det visar du här !
Så härlig läsning då man "ser" hur det lyser lycka mellan dina rader och bilder :-)
Fjärde bilden nerifrån med måsen var kul.
Tror Maja ursäktar att hon inte fick följa om du visar henne bilderna :-)
Och din selfie går inte av för hackor :-)
Ing-Marie
Svar från Joakim88 2020-06-24 21:24
Tack så oerhört mycket Ing-Marie :)

Vad kul att få höra, för jag är verkligen hur glad som helst, att en död fisk skulle följa med vågorna efter 6,5h och lägga sig på berget som sedan blev mina drömbilder, ja det säger ju en del :)

Den är fin, såg ju aldrig måsen då utan först sen när jag kikade i kameran haha

Ja det tror jag med, får visa bilderna på stor tv:n för henne och berätta om den dagen så är hon nog stolt över sin husse :)
Vilken härlig upplevelse och grattis till bilderna! Vad kul för dig.
Angående fisken som ligger där så kan det varit måsen som fångat den och örnen kommer in och snor den. Örnar är experter på att låta andra göra grovjobbet.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2020-06-25 10:27
Ja helt fantastisk upplevelse, :)

Tack ska du ha Johnny!! :))

Så kan det ju absolut ha varit, har inte tänkt på det faktiskt, men det var ju en mås här som gick till attack mot örnen så kanske det var just "den" måsens fisk egentligen :)
Riktigt bra Joakim, riktigt bra :)
Ser att du tagit steget längre än mig och fixat en ghillie suit, har funderat på det med men jag känner mig fånig i en ett vanligt 3D kamouflageställ, fast man vet ju hur bra det fungerar så varför känna sig fånig :)
Riktigt kul att du fick så bra utdelning med dom timmar du fick spendera, sådana här bilder är svåra att få annars, det är ut med en med han i Torshälla (Birdphotosweden) eller ut med en båttur i Norge om man vill få till liknande bilder, men det blir inte riktigt samma sak då :)
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim88 2020-06-25 10:39
Tack ska du ha Fredrik! :)

Jag tänkte såhär, ska jag kamouflera mig så kan jag lika väl gå all-in och köpa mig en riktig Ghillie suit. Och det är jag otroligt glad för att jag gjorde. Den här är väldigt lätt att ha på sig och man bländar in otroligt bra i skog, högt gräs, buskar, ja till och med under ett träd vid sjökanten :)

Har läst och sett både dina och Johnnys bloggar/bilder från båten, och riktigt snygga bilder blir det och en häftig upplevelse men det är som du säger "inte riktigt samma sak"

Jag tänkte på det också om folk ser mig nu, men sen tänkte jag, skit samma, Ska jag lyckas få någon bra närbild/actionbild på mina favorit fåglar så är det värt det till 1000%

Nackdelen med just denna ghillie suit är att man fastnar precis i varenda gren/buske/kvist om man går med den.
Regnar det så blir man riktigt blöt vill jag lova hehe

Fördelen, ja det fick vi ju se här :)

Sen tror jag inte ens att en människa kan se mig om jag verkligen sitter stilla, fick ju precis en skygg fullvuxen havsörn på riktigt nära håll =)

Glömde, sikten är lite sisådär, man får flytta på de hängande "löven/stråna" litegrann titt som tätt väldigt sakta med fingret ;)
pdahlen 2020-06-25 13:00
Var tvungen att slå upp vad ghille suit var för något, ja den var ju ”skrämmande” eller kanske tvärs om :). Själv rågade jag falla över en superrea på Biltema för några år sedan då de sålde ut kamouflagekläder, ett set för 99:-, men det är inget jag normalt brukar gå i :). Har det i bilen och kanske använder jag det om jag får något bra läge med tornfalksungarma.
Svar från Joakim88 2020-06-25 18:26
Hehe ja har man inte spelat Call of duty och vart en prickskytt så kan det vara svårt ;)

Det var billigt du, funkar den bra?
Testa på ungarna sen när de är ute och luftar sina vingar, det kan ge fina resultat :)