Öhrnen

Regn och fint möte

Imorse var det stekhet ute (Ronald jag fick avbryta efter ca 1,5h pga svärm av mygg). Sen kom det regn på eftermiddagen vilket faktiskt var ganska så skönt trots att hela maj månad blåste och regnade bort.

Det fick mig att bläddra i arkivet från en dag i maj när vi hälsade på Stig och då sken solen till att börja med...

Bilderna bör förstoras :)

Sen blev himlen nästan kolsvart, valet var ju att vandra hem nu eller söka skydd under en gran. Vi valde nr 2. Tog vårt pick och pack, gick längs med sjökanten och hittade ett bra "regnskydd" att sitta under.

Regnet kom och det öste ner. Trots det så såg jag en gjuse som flög där ute över sjön (efter en bra stund måste jag tillägga). Hade ju med mig en fisk som Stig skulle ha fått men avbröt pga regnet. Och detta är inte Stig utan en annan gjuse som jag har stött på då och då här hemma (lägg märke till stjärtfjädrarna, de är intakta här). Plockade fram björknan, klev ut på berget och visslade samtidigt som jag slängde ut fisken när gjusen var hyfsat nära.

Den visade intresse direkt och gav ifrån sig sitt fina läte. Jag hann med nöd och näppe springa tillbaks under granen där Maja låg och kameraväskan plocka fram kameran för att fota denna serie :)

Han var nog superlycklig över att ha fått en fisk så här lätt och snabbt i detta hällregn. Och jag ska väl villigt erkänna att en gjuse med fångst i regn var ju inte fel att få på bild :)

Fisktärnan fick kämpa däremot ensam i regnet...

Men den såg ut att njuta ändå :)

Vi satt kvar ytterligare en stund men regnet tog aldrig slut så det var bara att traska hemåt...

Postat 2021-06-07 19:02 | Läst 1631 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En tidig morgon och några kvällar

Åkte med kompisen Stig ut en tidig lördagsmorgon för att vittja nät. Nåväl jag behövde väl inte göra så mycket mer än att sitta ner med kameran och invänta att förhoppningsvis en havsörn eller fiskgjuse skulle komma och dyka på en fisk. Tyvärr så blev det inget av den varan. Örnarna fanns och de hade koll på oss men dyka på en fisk vågade de inte. Fiskgjusen såg vi inte till, eller jo fast långt där borta.

Här startar vi med att börja vittja nätet. Det är ingen cigarr han har i munnen utan ett verktyg för att lossa fisken från nätet. Men Stig kallar prylen för cigarren ;)

- En fisk till mig :-)

Här flyger den ner i lådan.

En mycket fin gös.

Som Stig filéade, fick fina bitar som jag stekte senare på eftermiddagen. Blev väldigt gott :-)

Nåväl ute på sjön på morgonen, så satt havsörnsparet där borta och tittade, Jag hade slängt i två stycken braxar och visst hade de sett det men icke. Fegisar...

Kan lova att de dök på fiskarna när vi väl var borta sen :)

En tredje gjorde en förbiflygning och spanade lite i alla fall :)

Stig, tack vare honom som jag har fått så fina bilder på fiskgjusarna :)

Vid Stigs hamn lever och bor ett grågässpar som idag har en unge kvar. Förmodligen så har gäddan eller kärrhöken plockat några ungar. 

Här fanns ju även kärrhöksparet vid vassen :)

Det var längesedan jag fotade en blomma så det fick bli en bild på just en blomma :)

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

I torsdagskväll satt vi i båthuset vid hamnen och solade. När en fågel flög rakt in i båthuset och rakt in i ett litet fönster. Hörde smällen och vände mig om. Där på golvet låg det en liten fågel. Den kvicknade snabbt till och flög upp och satte sig på lite olika "grenar" Om du läser denna bloggen Johnny så kanske du vet vilken art det är? Den bor i vassen här i hamnen vet jag för när den väl flög ut så satte den sig på ett vasstrå djupt inne i vassen.

Tidig morgon så simmade en bäver förbi, ren tur att jag såg den istället för att titta "uppåt mot himlen"

På kvällskvisten utanför min farbrors hus låg den här ståtliga älgen och slappade, tills vi kom då den reste sig upp men stod lugnt kvar. och tittade på oss. Vi gick därifrån utan att skrämma iväg älgen efter detta fotot.

Avslutar med en bild från en eftermiddag då vi satt i skuggan vid en parkering och väntade på ett studentpar som skulle anlända för att bli fotograferade vid sjön :-)

Postat 2021-06-04 11:56 | Läst 908 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ett oförglömligt möte

En eftermiddag i maj som likaväl kunde ha varit en höstdag. Gick genom skogen ut mot sjön, det blåste kraftigt och jag såg hur vågorna slog mot stenarna där ute. Och så där uppe mellan alla löv och grenar skymtade jag något stort. Sakta plockade jag fram kameran där jag stod och riktade in kameran mot fågeln. Det var fullkomligt omöjligt för kameran att sätta fokus på örnen mellan alla grenar och löv som rörde sig hela tiden framför mig och havsörnen. Så jag fick försöka sätta skärpan på den manuellt. Fick en bra bild och blev jättenöjd när man ser hur örnens fjädrar fladdrar lite lätt i vinden.

Havsörnen hade fått syn på min hund som var betydligt längre fram än vad jag var och förmodligen så såg den mig också kort efter det. Men den satt lugnt kvar och blickade ut mot sjön och skogen.

Jag var nog inget hot här nere på marken bakom alla träd och buskar kanske den tyckte, vilket jag var oerhört tacksam för.

Tog en serie ifrån där jag stod tills jag hörde en flock med måsar som väsnades en bit bort utan att se dem. Jag var ju trots allt i skogen och de långt ute vid sjön någonstans. Örnen riktade sin blick mot ljudet, se bild nr 3 för att strax därefter lyfta och så var den borta.... 

Det här fina mötet med den här äldre havsörnen har blivit ett av mina mest minnesvärda örnmöten. Trots alla örngömslen och närbilder så var det just den här stunden som satt sig fast mest på näthinnan. Kanske för att den här gången låg jag inte gömd eller hade någon avsikt att försöka få ner en örn på en fisk, utan helt enkelt att jag kom så här nära utan att skrämma iväg den...Och bilderna uppskattar jag också väldigt högt bland mina örnbilder :-)

Postat 2021-06-01 09:21 | Läst 1399 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera