Havsörn & räv

En tidig morgon i december befann jag mig som så många gånger förut det här året, vid sjön. Iklädd min ghillie suit bakom granris med kameran fastmonterat på stativet som också det var kamouflerat till max. Hade varit här kvällen innan med Maja min trogna vapendragare för att lägga ut lite fisk till örnarna. Den här morgonen var inget undantag förutom att nu var jag själv och den här gången var jag kvar på platsen.

Svepte en kaffekopp och tuggade i mig frukostmackan i mörkret med pannlampan som belysning. Sedan dags att inta min position och invänta eventuella "gäster".

Den första kråkan hörs kraxande vid gryningsljuset. Ser den inte men hör den någonstans där bland träden. Det är så gott som vindstilla minns jag den här dagen med någon plusgrad, kanske 1 eller 2+. Värmepåsar till händerna har jag i alla fall. För kallt kommer det att bli när jag är så gott som tvungen att sitta still i timmar i hopp om att jag ska lyckas smälta in i miljön trots extra skydd i hjälp av granriset. Ett par sockor sedan två par raggsockor på det i mina vinterkängor. Det borde funka :)

En fördel med den här platsen som jag valt ut är att jag sitter en bit ifrån "åteln" och minskar risken för att de skall höra eller se mig. Därav så är alla bilder så gott som beskurna.

Men havsörnen är ju inte en liten rovfågel så att beskära bilderna fungerar bra i det här fallet.

Kråkans kraxande har nu lockat till sig fler gråkråkor och på så sätt även fått den första havsörnens intresse.

Någonstans sitter den där ibland träden vid sjön. Jag såg när den svepte förbi ovanför platsen innan den satte sig någonstans. Och att höra när en stor havsörn sätter sig på en gren någonstans nära är riktigt häftigt. Då får man en känsla att man är Ett-med-naturen!

Timmen går och kanske blev det två? Sen gick den ner. Med en mycket vaksam blick över sin omgivning där den står tittar den sig omkring. Den blir stående på isen innan den lyfter igen och försvinner.

Får vänta ytterligare någon timme innan den åter kommer ner. Förmodligen satt den återigen och spanade av läget från trädtoppen.

Jag är nu redo och börjar sakta att fotografera denna magnifika rovfågel.  

Laken som ligger bakom kråkan var målet för den här ungfågeln. Någon fisk hade redan blivit till mat för kråkorna, och trutarna som fanns här omkring. Men så fort örnen landade så lämnade trutarna platsen medans kråkan blev kvar.

Någon timme senare gick örnen över till den halvätna fisken som låg på isen.

Ett stadigt grepp om sitt byte, redo att äta.

Såg genom sökaren att "vi" hade fått besök av en räv som traskat över isen. Det här kunde bli intressant tänkte jag medans jag tog den här bilden. Skulle jag filma nu eller fotografera händelsen? Valde att stanna vid fotograferingen. Havsörnen följde rävens steg noga!

Sen blev det precis som jag misstänkte. Örnen gjorde sig redo för flykt.

Men den tog med sig sitt byte. Just där och då tänkte jag på om det hade vart en kungsörn istället. Hade den försvarat den här platsen?, ignorerat räven? eller gjort som den unga havsörnen? Själv tror jag att den hade motat bort räven om den känt sig illa tvungen.

Men så såg jag hur sargad den här räven var. Förmodligen skabb? Tyckte riktigt synd om stackarn och hoppades innerligt att den skulle ta en av fiskarna.

Den verkade intresserad av fisken, som i det här fallet var en död brax.

Med ett stadigt bett om fisken bar den iväg bytet och försvann genom vassen där borta. Jag vet inte alls hur illa det är med skabb på en räv, om den självdör eller om det kan gå över/bort? I vilket fall som helst så var jag glad där och då att den tog med sig en fisk och fick sig ett lätt skrovmål den här dagen.

Sen tog det en stund innan den här unga örnen åter var tillbaka. Och den här gången var den lite nyfiken på vad det var som satt där borta i buskaget. Lyckades att sitta stilla med minimal rörelse. ”Bli ett träd Jocke”

Ungfågeln åt och hade så gott som platsen för sig själv med några kråkor som sällskap.

Spolar fram lite till....

Och här hade jag fått besök av en havsörn i sin fjärde dräkt (även bekräftat av säker källa). Den här örnen kände jag igen och blev mycket glad över besöket. Vaksam som den är satt jag blixtstilla med vänsterarm vilandes ovanför objektivet.

Log över örnens vaksamma blick och knäppte ett ljudlöst foto.

Även den här åt medans ungfågeln framför där nere till höger gick omkring och plockade upp rester från kråkorna.

Sen var även den här 4k örnen i full fart och letade efter vad som fanns kvar på platsen. En björkna som kråkorna lyckats dra ner i det isfria vattnet, plockades snabbt upp i örnens klor.

Avslutar med den här bilden från den dagen. Havsörnen åt upp fisken för er som vill veta.

Detta var en händelserik dag med besök av två stycken vackra havsörnar. Den första skulle jag tro var en årsunge, med tanke på att det mesta av näbben var svart. Men det är svårt, kunde lika väl vara en örn i sin andra dräkt.

Och vad jag märker ju mer jag har hållit på med det här, är att det har blivit så mycket mer än bara ut och fotografera dessa magnifika rovfåglar. (För magnifika och ståtliga är dem verkligen!)  -Att det nästan har blivit mer en passion än en hobby. Ja om det nu inte alltid har varit så egentligen?

Detta var från en morgon/förmiddag i december.

Mvh Joakim Öhrn

Inlagt 2023-01-10 20:50 | Läst 2554 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är alltid lika spännande att öppna och läsa om dina gryningsäventyr och sittningar dold bakom granriset. Det är nog bara personer med en äkta passion som klarar av det du har gjort i detta projekt. Bilderna du visar är fantastiska och ditt tålamod måste vara enormt med tanke på hur länge du sitter och väntar. Ungfågeln som tittar på dej mot slutet sticker ut tycker jag. Om jag minns rätt har Johnny visat bilder på kungsörn som motar bort räv från en åtel, fotat i Kalvträsk, så det kan definitivt hända. Om räven du såg inte behandlas för skabben kommer den att dö av utmattning (pga svår klåda) och svält. Din fisk gjorde i alla fall att den fick äta sej mätt denna dag.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-01-10 21:21
Tack så hemskt mycket Lena för att du tycker så. Det uppskattas verkligen :-)
Ja jag tror att det är mer en passion att få befinna sig såhär inpå havsörnen och deras ”liv” ute i naturen. Något som man verkligen ser fram emot och planerar i veckor för.
Tack så jättemycket, det konstiga är att tiden går så otroligt fort när man väl sitter där ute. Oavsett om det är en örn eller inte på plats. Och sen blir man van ju mer man håller på. Det har jag märkt nu det sista.

Tack för informationen om räven. Då är den förmodligen död idag. Dessa foton är från 27dec.

Tusen tack Lena 😊🙏🏻

Glömde tillägga, ja det har Johnny här på fs visat. Riktigt snygga bilder på kungsörnen 🦅
Ja, nog är detta passion.. absolut! Du får en rejäl belöning på allt du satsat i tid och annat.. Som hamnar i en 'totalupplevelse' i naturen, gillar man naturen så blir det väl inte bättre! Men det kan bli lika bra många gånger till, och ofta händer något nytt och oväntat 'där ute'.. Kanonbilder!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-01-10 21:46
Jag tror det med, och det får man verkligen måste jag säga. Såg bland annat nu under september när en av de äldre örnarna badade/tvättade sig. Kunde inte fotografera det då det var alldeles för långt åt höger från min ”position” men att bara se mellan trädkvistarna och dylikt hur en av de äldre havsörnarna står där i vattnet, sänker sig själv under ytan en bit för att sedan skaka av sig vattnet när den rest på sig för att göra om proceduren en gång till. Det var en riktigt cool upplevelse där ute :-)

Ja som nu med räven, tråkigt med skabb dock. Men att den kom så var fint och annorlunda tyckte jag.

Tusen tack Jan :-)
Som vanligt jättefina bilder men med mycket slit bakom. Kul den bilden mot slutet där den ser ut att stå på ”armarna”. Räven såg sliten ut, man kan väl hoppas att pälsen fäller, så att han inte kliar bort den
Svar från Joakim88 2023-01-12 15:01
Tack så mycket Peter :-)
Den är nog död idag skulle jag tro. Om den inte självdött så har den nog blivit skjuten.
Kul med ett rävbesök när du ändå satt där och väntade :) synd bara på konditionen på mickel..
Alltid lite extra trevligt när något annat händer. Hade Räv som traskade runt bland gässen under en fototur, dom brydde sig noll.
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2023-01-12 15:02
Det var riktigt kul med rävbesök, synd bara att den led så svårt av skabb där..
Ja det är alltid kul med oväntade besök :)
Hehe tuffa gäss ;)
Tack så mycket Gunte
Du ser till att få se mycket! Men så är du både flitig, ihärdig och duktig också. Jag ser med glädje dina örnbilder trots att jag inte kan fåglar. Gillar särskilt den första örnbilden efter rävbilderna, ser verkligen ut som han kollar dig där. Kanske tänker han ah, bara den där andra Öhrnen, verkar rätt ofarlig egentligen.....Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2023-01-12 15:04
Det har jag fått göra :)
Tack så jättemycket Björn, kul att du gillar mina örnbloggar, det uppskattas :)
Du kan en hel del om fåglar tycker jag allt!
Haha ja vem vet, den kanske har sett mig vid tidigare tillfällen när jag lagt ut fisk eller när jag krupit in under granriset :D
Att få uppleva detta är så mäktigt och härligt att det lockar dig om och om igen, jag skulle definitivt gjort som du, försöka uppleva samma känsla igen. Mycket vackert och mäktigt i din blogg. Skabbräv ja, förr när jag var jägare så sköts de helt enkelt, så de slapp plågas så länge.
Svar från Joakim88 2023-01-12 15:07
Det är det verkligen Stefan. En otroligt fin och häftig upplevelse med dessa stora rovfåglar :)
Tack så jättemycket Stefan!
Jag kontaktade jägaren som har detta området så han vet om det. Tror att om den inte självdött idag så är den nog skjuten.
Vilken spännande morgon och härliga bilder och berättelse! Mvh Nina
Svar från Joakim88 2023-01-12 15:07
Det var det minst sagt :)
Tack så mycket Nina :-)
Alltid lika trevligt att se och läsa dina bloggar.
Bilden där den tittar på dig, där ser man ju vad den tänker: " och där sitter du och tror att du inte syns"
Lider med räven men fint att den fick en måltid där.
Ing-Marie
Svar från Joakim88 2023-01-13 07:38
Tack så mycket Ing-Marie :-)
Hehe ja det kan ju mycket väl vara så. De har ju en skarp syn dessa rovfåglar. Tur att det har gått bra för mig att få sitta kvar där och inte haft "örn-tomt"..
Förhoppningsvis så är den död idag, vilket jag tror att den är. Så slipper den lida.
Tack Ing-Marie :)