Lappugglan

Naturen är fantastisk på många sätt och vis. Den kan bjuda på precis ingenting för att i nästa stund vara helt magisk!

Hade vart ute med min hund vid sjön på kvällskvisten nu under april, och spanat lite storlom som befann sig en bit ut. Väntade på att de möjligtvis skulle simma lite närmare så att jag iaf kunde få en filmsekvens på dem i det vackra ljuset. Det hände aldrig men vi blev kvar och njöt av det lugna vattnet samt solens varma strålar där på berget.

Packade ihop för att bege oss hemåt. Vandrade en bit uppför skogen när jag av en ren händelse ser något stort sitta på en gren. Kunde knappt tro mina ögon när jag ser att det är en lappuggla som sitter där. En lappuggla här!? Jösses...

Tar försiktigt fram kameran från ryggsäcken, samt ber min hund att stanna kvar vid den som jag lämnar på marken medans jag med största försiktighet tar några sakta kliv mot ugglan.

Lappugglan har sett oss båda men gör ingen större notis om det. Maja ligger kvar vid ryggsäcken och jag har lagt mig ner i mossan för att få lite stabilare fotomöjlighet. Skakade nästan litegrann av den här vackra upplevelsen. Fotograferar en serie. Ugglan tittar på mig och jag tittar ner samtidigt som jag ställer om kameran till ljudlös fotografering. Spenderar kanske 10 minuter på sin höjd innan lappugglan byter sittplats och sätter sig möjligtvis 20-30 meter nedanför mig.

Tar ytterligare några foton när den sitter där nere men väljer sedan att avbryta och lämna den ifred. Efter den här upplevelsen av att ha fått se och fotografera en sådan här vacker uggla går jag och Maja hem. Mycket belåten samt nästan lite rörd av händelsen.

Lappugglan har sett oss och jag ber min hund att lugnt stanna kvar vid ryggsäcken som jag har kopplat loss.

Går riktigt försiktigt fram några steg upp mot ett litet berg där jag lägger mig ner med mossa som mjukt underlag. Ugglan tittar på mig.

Sen spanar den på min hund tror jag här som ligger kvar en bit bort.

Att få se hur lugn och oskygg den var, var ju en häftig upplevelse bara det.

Lappugglan lämnade första sittplatsen för att inta en annan sittplats en bit längre ner. Jag fotograferade några sista bilder på den i kvällsljuset innan vi lämnade den.

Vände blicken mot Maja och knäppte en bild.

- Nu ska vi gå hem :)

Inlagt 2023-05-22 10:38 | Läst 1104 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Så fantastiskt, det är ju sådana ögonblick som man ibland får bara genom att vara ute, helt plötsligt händer det. Det är ju så det oftast blir för mig, man ger sig ut och har kanske något diffust mål i tankarna och så kommer man hem med något helt annat, ibland bättre och ibland sämre. Får dock erkänna att den gången jag fotograferade lappugglan så var det ett utstakat mål via Artportalen. Grattis fin serie
Svar från Joakim88 2023-05-22 19:49
Ja det var fantastiskt att få uppleva och se/fotografera :)
Precis så är det när man är ute i naturen och fotograferar.
Så gjorde jag när slagugglan var här på besök tidigare.

Tack ska du ha :)
En fin upplevelse och ibland ska man ju ha lite tur :-) Du har dessutom en snäll och lydig hund som ligger och väntar när hon blir tillsagd. Det är aningen lite mer ljus på uggland på de två sista bilderna, i övrigt är skogsmiljön väldig fin. Helt rätt för en uggla.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-05-22 19:51
Tack så mycket Lena, det var det verkligen.
Hon är van nu vid det här laget :)
Ja för hade ugglan bytt sittplats och satt sig vid en liten solglänta.
Tack fin skog för ett finbesök :)
Var det din första möte med en lappuggla Joakim?
Jag kommer aldrig att glömma min första möte...
Lappugglan flög över mig och landade på en gren c.a 5m från mig:):):) Spännande upplevelse :) Grattis! Du hade jättetur !!!! Jättefina bilder Joakim
Hälsningar
Marcin
Svar från Joakim88 2023-05-23 07:20
Det var mitt allra första möte med denna vackra fågel Marcin :)
Wow vad häftigt, det kan jag förstå att du aldrig kommer att glömma.Riktigt häftigt :)

Tack så jättemycket Marcin, jag hade extremt tur över det här mötet :)
Mkt fina bilder på lappugglan! Den sitter verkligen och kollar av naturen runt omkring, kul att se. Har tänkt när jag sett dina fina örnbilder - varför är speciellt örnarna så otroligt vaksamma? Tänker att dom är ju toppredatorer, åtminstone inom fågelvärlden. Visst, en varg eller björn skulle hota dom när dom sitter på marken och äter, men annars. Lappugglan är mindre men verkar ju "tryggare"? Jag tänker också att nästan inga egenskaper, varken fysiska eller mentala, utvecklas utan mening. Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2023-05-23 07:27
Tack så mycket Björn :)
Ja det gjorde den helt obrydd om min närvaro vilket kändes speciellt.

Det där är en lite spännande tanke du har Björn.
Jag tänker såhär, havsörnen tillsammans med många andra rovfåglar var ju jagade av människan förr. (skottpengar). Kanske var det bara de allra mest skyggaste örnarna som överlevde och på så sätt förde sina gener vidare till dagens örnar?
Vet inte hur det var med just lappugglan om man också jagade den förr...
Men det är en spännande tanke du har där Björn :)
Kul möte och det blev ju finfina bilder..
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2023-05-23 07:27
Jättekul möte Gunte :)
Tack ska du ha
Magiskt möte där.. grattis! Väldigt fina bilder dessutom! Gillar ugglor lite extra! Bästa möten har varit 3 möten med Fjälluggla på Tärnskär i Stockholms ytterskärgård, min favoritö! 2 av mötena var i februari, det 3:e i april.
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-05-24 11:34
Tusen tack Jan :)
Oförglömligt möte precis som du haft med fjällugglan. 3 gånger dessutom! Den ugglan skulle jag gärna vilja se :)
Vilken upplevelse och vilka bilder på en uggla som är på min önskelista.
Har bara sett jorduggla för några år sedan. Men kul att se denna lappuggla.
Så fint också att du bestämmer att lämna den ifred och som tyvärr många fotografer gärna vill komma närmare. Fast jag hoppas att det ändrats. Lätt att bli ivrig.
Ja, fantastiska bilder och vilken hund! <3

Hälsningar Lena :)
Svar från Joakim88 2023-05-29 08:35
Det var verkligen en fin upplevelse som jag fick bevittna på ett ställe där jag aldrig sett någon uggla förut :)
Ja eftersom jag bjöds på en sådan här fin uggla som lappugglan verkligen är, och att den var så foto vänlig där den satt så kände jag att den ska få min respekt och få vara ifred. Fick ju trots allt en del bilder och filmer på den.

Tack så jättemycket & tack Maja är underbar :-)