Lärkfalk jagar tornseglare

Ännu en regnig morgon när jag tittar ut från sovrumsfönstret. Juli å augusti (hittills) har så gott som regnat bort här. Kanske dags att ta tag i lite bildredigering då tänkte jag. Hade ju bilder från april och framåt som ej blivit redigerade än. Fick sitta vid datorn i 1,5h idag innan Maja kom på besök. Hon var uttråkad. Tittade ut, regnet öste ner, tittade på Maja...

15 minuter senare var vi ute och vandrade. Kameran var med för säkerhets skull. Och tur för det får jag säga. 

Första mötet blev på en brun kärrhök sittandes på fältet, urless på vädret...Brydde sig inte om att flyga iväg heller. Vi fortsatte ut mot sjön.

Ute på ett berg vid sjön där var det lika gråmulet som hemma, med lätt regn i luften. Dock så fanns det en hel del tornseglare här som svischade förbi oss både ovanför vattenytan och ovanför oss. De flög i en hiskelig fart, fram och tillbaka. De såg ut att jaga små insekter som höll sig i luften på låg höjd. Tog fram kameran för att försöka få någon bild på dem, nu när de flög så extremt nära här ute. Men det är ju lättare sagt än gjort. Packade ner kameran igen. Och var på väg att dra vidare med Maja på våran promenad.

När ett mäktigt sus på extremt nära håll flyger förbi oss på riktig låg höjd. Packar upp systemkameran i all hast igen. Lärkfalk! Den såg ju oss såklart men hade siktet inställt på tornseglarna. 

Och den hade valt ut en tornseglare som den förföljde.

I ena sekunden så var både falken och tornseglaren så nära oss att jag varken fick fokus på dem eller såg vart de tog vägen, för att i nästa sekund befinna sig en bit ut över sjön.

Jag "sprayade" på med bilder i hopp om att få i alla fall någon bra bild på dem i regnet.

Valde att följa lärkfalken då den var större. Men lika svår att följa ändå i dess superkvicka svängar.

Tillslut så gick det inte att fotografera dem längre då de flög längre och längre ut över sjön. Lärkfalken hack i häl på den lilla vettskrämda tornseglaren.

Gick över till att filma jakten istället.

Filmen är filmat i slowmotion samt handhållet i regn, så kameran tappar fokus i vissa stunder. Lägg märke till hur snabbt lärkfalken ändå flaxar med sina vingar, trots slowmotion. Välj upplösning 1080p ;)

Inlagt 2023-08-09 17:07 | Läst 1479 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ja jisses, vad bra det blev trots 'murriga' förhållanden! Har själv aldrig sett någon jaga en Tornseglare, så det här var nog rätt så unikt.. Det finns någon falk i Sydeuropa som tydligen är 'hyfsat' bra på att ta Tornseglare.. kanske Rödfalk eller Eleonorafalk förresten! Och lätt var det nog inte, inser man när man ser dina bilder och fina film! Näe, du får alltså tacka Maja för denna upplevelse.. 🥪🥪🥪 3 mackor till henne för det initiativet!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-08-09 17:36
Ja det blev betydligt bättre resultat än vad jag först trodde, trots gråmulet och regn. Kameran tappade fokus flera gånger under jakten. Ändå blev jag nöjd över dessa bilder iaf 😊🙏🏻

Nej någon lätt jakt för lärkfalken var det inte. Men den höll på och i vissa stunder trodde jag att den lyckats fånga tornseglaren.

Ja så är det säkerligen 🦅

Jag gjorde faktiskt det😁🐶
Hade inte gått någon långpromenad idag om det inte vart för att hon är så envis å ska gå långt 😅

Tackar Jan🙏🏻🙏🏻
Spännande! Jag har en gång sett, eller snarare hört en lärkfalk ta en tornseglare. Egentligen var det kanske en indiciekedja, men skulle säkert hålla i rätten. Jag ser en tornseglare men blicken fångas av en falk som kommer in från vänster. Sen ett swosch, ett fwumph och några fjädrar och lite dun som sakta dalar ner.
Lärkfalken är den verkliga eleganten bland rovfåglar vilket dina bilder ger syn för sägen.
/Gunnar S
Svar från Joakim88 2023-08-09 20:45
Det var riktigt, riktigt spännande att få följa denna händelse.
Det är nog få som har sett det du fick se där och då. Det måste verkligen ha varit ett swosch. För så var det här. Den dök upp från ingenstans. Måste ha kommit från skogen bakom oss då den dök upp väldigt nära.

Jag ju fick se jakten här när lärkfalken försökte en bra stund, innan den satte sig i grantoppen för vila/återhämtning.

Ja lärkfalken är en riktigt elegant rovfågel. Skulle gärna vilja fotografera den här arten mer :)

Tack så jättemycket Gunnar
Fint fångat, det måste ju finnas lättare byten än tornseglare. De lärkfalkar jag har sett har jagat trollsländor, de är väl ifs ganska snabba de också.
Svar från Joakim88 2023-08-09 20:47
Tack Peter.
Jag har också sett lärkfalkar med slagna trollsländor. Fotat också för ett antal år sedan.
Men en dag som denna. Blåst & regn så flyger väl knappast någon trollslända ;)
Oj vad det gick undan på filmen , man förstår att den måste vila en stund efter en sådan jakt. Jag har aldrig sett något liknande, mycket häftigt och jag är imponerad att du lyckades fånga detta både på bild och film.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-08-09 20:51
Ja visst gör det. Och ändå filmat i slowmotion. Tror det är 4x saktare än verkligheten om jag inte minns fel.
Jakten pågick en bra stund faktiskt. Och den började ju precis framför ”fötterna” på mig, för att stegvis befinna sig långt där ute.
Slog direkt om till filminspelning när kameran hade svårt att följa händelsen där ute.

Har heller aldrig sett detta förut.

Tack så jättemycket Lena :)
Bra fångat!!

Har testat och det är inte lätt!!


Daniel
Svar från Joakim88 2023-08-09 22:07
Tack så jättemycket Daniel :)
Nej det var sannerligen inte lätt att följa falken på jakt.
Riktigt spännande! Imponerad av bra bilder trots dåliga förhållanden, bra gjort! Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2023-08-11 16:24
Det var det minst sagt!
Tack ska du ha Björn :)
Blev riktigt glad över att få se detta därute. Bilderna och filmen blev en rejäl bonus :)