Lekande örnar, en ringduva & en uggla

Lördagen trots lite låga temperaturer bjöd på en viss vårkänsla här hemma med blå himmel och lite solglimtar. Har börjat lite smått i trädgården och passade på att skotta jord till min tilltänkta blommäng. Hade sällskap av en grå fågel som flög fram och tillbaka med kvistar i näbben. Ringduvan hade påbörjat sitt bobygge.

Hämtade D500 för att få lite bilder på den.

Duvan med kvisten framför min uppiffade fågelholk. Där bor det just nu möjligtvis en blåmes eller talgoxe.

 

Intressant att se vart hon har tänkt att bygga sitt bo.

Enbusken var boplatsen.

Man kunde höra ett prasslande i buskaget när hon väl landat där inne.

Och inte nog med det. Tre stycken vackra havsörnar befann sig ovanför huset där två av dem i alla fall såg ut att ha en trevlig lekstund. Bilderna är oerhört beskurna här under.

De två unga örnarna höll på med att greppa klor mot klor för att sedan släppa taget om varandra.

Häftigt att få skåda/fotografera.

En sådan här bild är en dröm att få någon gång från mitt havsörnsprojekt på närmare håll då förstås :)

De såg mer ut att leka och ha roligt än att slåss. Kanske ett framtida par som håller på att formas här?

Satte även upp en kattuggleholk i höstas som min vän Stig hjälpt till att bygga. I måndags förra veckan när jag skulle åka till jobbet var det något som täckte ingången. Hämtade kikaren och såg en kattuggla. Hämtade Sonyn för att snabbt kunna få iaf någon dokumentär bild innan ugglan försvann.

Såg senare på kvällen att ugglan har kutterspån på sin fjäderdräkt. Fick ett hopp om att hon håller på att inreda bot där inne, förhoppningsvis :)

Igår (söndag 26 mars) blev det vinter igen. Allt det vackra gröna blev vitt och den blå himlen till en gråvit massa.. Lite varmare nu så kommer det nog att hända saker i naturen.

Inlagt 2023-03-27 10:36 | Läst 1833 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ja, jisses! Högsta poäng '10', på alla 'kategorier'.. även för mig som betraktare! Framtiden ser ut att bli fin och rolig även i ditt närområde.. Hade (som vanligt..) paret Ringduva sittandes på en av mina vägghängda blomkrukor en morgon i förra veckan.. Dom försöker varje vår att etablera en häckning på min balkong.. men det går ju inte, duvor skitar ner för mycket! Så det blev som 'vanligt', att sticka ner några spetsiga 'upp och nervända' grillpinnar (köpt på ICA) i trä i blomkrukan, det är det enda som funkar har jag märkt genom åren, annars så är dom tillbaks varje morgon..
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-03-27 13:58
Hehe det var snällt du :D
Framtiden ser ut att bli bra här hemma på den fronten och det känns kul.
Ja det är ju just det. Hade absolut inte velat ha duvor på balkongen om jag bodde så heller. Men här har den valt en enbuske intill ett skogsparti så det funkar ju fint.
Tack ska du ha Jan :)
Superläckra bilder!
Duvor bygger ganska enkla bon, turkduvorna hemma lade bara några pinnar i en triangel i en klyka, såg livsfarligt ut för äggen, men alla ungarna klarade sig!
Havsörnsbilderna ser ut som fotografens önskedröm, visst har jag sett detta, men att få det på bild, det är en annan sak, det fanns inte så bra digitalkameror då.
Ugglan är riktigt läcker där, blicken ger ett klart meddelande.
Svar från Joakim88 2023-03-28 11:57
Tack så mycket Stefan :)
Nu har jag ju förstått detta efter att ha läst kommentarerna om deras bobygge. Känns ju inte som pålitliga föräldrar ändå. Skönt att ungarna klarade sig hemma hos dig.
Tackar, det var en rejäl fin uppvisning örnarna gav, och väldigt roligt att ha fått på bild trots avståndet. Hoppas du får se det nu igen då :)
Tackar den ger mig helt klart en syrlig blick där.
Va roligt med ugglan i holken, vore kul om den kunde föda upp några ungar där. Fräckt med havsörnar
Svar från Joakim88 2023-03-28 11:58
Jättekul, hoppas innerligt på att det blir en lyckad häckning om hon nu väljer den holken för det ändamålet. Tack de gav en mycket fin uppvisning :)
Häftiga örnbilder, vilken uppvisning! Att leka är att träna förstås. Skoj med uggla på tomten också, du får nog att göra i sommar också! Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2023-03-28 11:59
Tackar Björn, de visade upp sig mycket fint där uppe i det blå :)
Ja men så är det absolut. Ja jätteskoj, hoppas på en lyckad häckning :)
Hej Joakim.
"Vår" ringduva finns också på den vanliga platsen här ute i grannens Tuja. Jag ser den från vårt köksfönster men hinner aldrig fotografera den. Jag är nog inte lika tålmodig som du.
Luftkriget är otroligt fångat.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Joakim88 2023-03-28 12:02
Hej Erik :) Kul då kanske du får se ungar även i år hos grannen.
Hehe här behövdes inget tålamod. Läste av duvans flygrutt, från punkt A-B och passade på att fotografera när den kom in för landning på tallgrenen. Avvaktade lite tills jag anade att hon skulle flyga ner till enbusken :)
Tack så mycket, de var häftigt..
OJ så mycket roligt du hade at bjuda på. Toppenserie med havsörnarna, otroligt läckert. Väldigt kul om kattugglan trivs i din låda. Utdelning redan första säsongen. Jag hade ringduvor som byggde bo i ett träd utanför mitt fönster på jobbet när vi satt i det gamla huset. De var inte mycket till konstruktion, mest en ostadig hög med pinnar. De var också ganska klumpiga föräldrar och vad jag såg trillade ungarna oftast ut för tidigt och förolyckades på gatan nedanför. Men en del andra duvor verkar ju lyckas bättre.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-03-28 12:06
Ibland kan det hända mycket bara man är "vaken" :)
Tack så mycket, riktigt häftig att få se dem så här hemma.
Jag hoppas att ugglan kommer att trivas i holken. Hade varit fint att få se en unge eller två.
Det känns som om att duvor är av den sämre sorten på att bygga bo efter att ha läst kommentarerna här hehe.
Tack Lena :)
Härliga bilder, allihop!!! Ugglan har nog bestämt sig för bostaden. Ser fram emot uppföljning.
Ringduvans bobygge är inte av det mer exklusiva och komplicerade. De brukar nöja sig med tre kvistar i kors och ett löv ovanpå. Inte konstigt att det inte alltid håller för ungarna.
Havsörnarnas lek är så fascinerande att se. Jag har haft förmånen att få se det flera gånger. Leken stärker de sociala banden mellan dem, vare sig det är ett blivande föräldrapar eller bara ett par kompisar som gillar varandra.
Hälsningar Christina
Svar från Joakim88 2023-03-28 12:10
Tack så mycket Christina :)
Ja jag hoppas på det. Förstå vad fint att få se (med hjälp av hjälm och visir) några ungar sittandes på grenarna framåt våren/sommaren.
Hehe ja vi får se hur det går för den här duvan framöver då :D
Det är riktigt fascinerande att få se. Har sett det någon gång tidigare för några år sedan, betydligt längre bort än här. Det är spännande det där och härligt att få se. Kul att du sett detta flera gånger ju. De såg verkligen ut att "ha kul" där uppe i luften. Tack :)
Örnbilderna:

Jisses vilka bilder!

Men fåglar kan väl inte flyga upp och ner? Eller kan dom här? Eller tumlar den "bara" runt och har fötterna upp nån bråkdel av en sekund?
Svar från Joakim88 2023-03-28 12:14
Tack ska du ha Måns :)
Det vette tusan om de kan. När havsörnen flög mot den andra med klorna utfällda vände sig den andra örnen om för att "motta" klorna med sina egna, och på så vis i vissa lägen ligga på rygg för en kort stund. När de väl greppat tag om varandra så kunde de sjunka tyngdlöst i en slags piruett för en mycket kort stund innan de släppte taget om varandra. Men de flesta gångerna så möttes de så som på sista örnbilden. Där de tog tag i varandras klor för en kort stund innan de släppte taget. Riktigt häftigt :)
Kul bilder..Hade en duvhäckning i en tall nägra få meter utanför fönstret när vi bodde i kåk.
Inte mycket till bo men ett par ungar blev det. Året efter samma försök men då hade även skator byggt högre upp och då passade det inte längre att dela träd. Gjorde ett försök i ett äppelträd men det passade inte skatorna så dom flyttade till granntomten.
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2023-03-28 12:18
Tack ska du ha GUnte :)
De känns som ostabila föräldrar just ang bobygget men det funkar ju tydligen ändå i de flesta fall. Haha skatorna förde nog för mycket väsen av sig för det har jag ju märkt här hemma. Ett par skator som bor :)
Wow så häftigt
Lek är bra sätt att socialisera
Å så kul med ugglebo med en inflytt.
Blir nog underhållande.
Jag har haft sparuggla i en av mina holkar
Måste fixa holkarna .ena har ramlat ner
/N
Svar från Joakim88 2023-03-28 12:20
Det var fascinerande att få se och få på bild :)
Jamen visst är det så. Jättekul med kattugglan, hoppas på en lyckad häckning.
Spännande, det måste du göra Nini.
Tack så mycket :)