Ormvråks fotografering från gömsletältet

Gick in lite mer seriösare den här gången med att använda mitt gömsletält. Tror det heter "Buzzard" eller liknande, passande nog. Det var nog på tiden också att det kom till användning efter nästan 2 år oanvänt liggandes i förrådet. Gjorde om lite därute till ormvråken. Satte upp några grenar samt skruvade ihop dessa till en liten ställning. Morgonen därefter satte jag mig i tältet med kaffe och macka. Kameran uppriggad på stativet. Så här hade nog Morten Hilmer gjort Gunte ;)

Nu får vi se om kompisen dyker upp och framförallt om han vågar sig ner.

Det gjorde han. När ljuset tilltagit lite på morgonen dök han upp.

Med vingarna utfällda försökte han balansera på min ostadiga ställning såg jag. Fasiken vad ostabil den plattformen var märkte jag.

Och rådjursköttet såhär synligt. De va inte snyggt. Även om motivet är otroligt fint. 

Förstärkte plattformen rejält senare en kväll den veckan. Samt band fast granris framför, för en "behagligare" syn.

Ormvråken brydde sig nog mindre om hur det såg ut. Huvudsaken var att det fanns något att stilla hungern med.

Ny helg, på plats i gömsletältet. Ormvråken dök upp där den lite försiktigt spanade av läget.

En liten strimma solljus visade sig.

Det blev betydligt bättre det här med granris. Och granris är ju bra till mycket ;)

Här samsades både skatan och ormvråken för en stund.

När ormvråken gick längst ut till vänster. Då visste jag att den förberedde sig för att lämna platsen. Den gjorde ungefär samma procedur varje gång. 

Den hör kameran smattra lite där borta, kanske 10 meter ifrån.. Sen bar det av. Otroligt grann mysig rovfågel den här!

Vad händer annars då ute på landet förutom renovering och ormvråks fotografering? 

Ekorren syns här ibland springandes ute på gräset upp och ner i träden. Den här dagen var dock Maja ute och patrullerade.

Och hon vill mer än gärna jaga en ekorre ;)

Hörde en smäll i köksfönstret när jag skulle börja med matlagningen. Gick fram till fönstret och tittade ut mot marken. Där satt en domherre. Stängde av spisen i all hast för att bege mig ut och plocka upp domherren innan katten fick syn på den. Han fick följa med in i värmen för vila och återhämtning. Ca 10 minuter senare öppnade jag fönstret, satte domherren på ovansidan av handen och lät den sitta där. Någon eller några minuter senare flög han iväg :)

Ställde en canvas tavla (porträtt på Maja) på fönsterbrädan lutad mot fönstret i morse. Inte en smäll har hörts idag :)

Nu får det bli en bloggpaus på ett tag framöver. Allting gott!

Inlagt 2023-02-05 21:07 | Läst 1546 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul att få ta del av det här i lite mer detalj och även om vråken sitter snyggt på första bilderna kan jag hålla med om att det kanske inte är "så snygg miljö". Gillar att du har med första bilden på hur det ser ut inne i tältet. Det blev mycket fint till slut och jag gillar speciellt när vråken gått ut på granriset så man ser hela fågeln.
Jag gjorde precis som du med två blåmesar som krockade med varandra (det händer alltså!) och trillade ihop i rabatten. För att grannens katter inte skulle plocka dem tog jag in båda och placerade dem i en hink så länge. Jag jobbade och skulle precis börja ett zoom möte. Jag la en kompostkorg över hinken men det fanns en glipa och plötsligt hade jag två blåmesar som flög runt inne och försökte hitta ut.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2023-02-06 11:34
Tack så mycket Lena. Håller med dig men ville ändå visa de första. Granriset blev betydligt bättre.
Att småfåglar krockar tror jag händer då och då, så fort som de flyger.
Hehe det blev ett lyckligt slut där med. Bra det :)
Snyggt! Men det här är väl åtel
Tycker mest om vråken i granriset. Ser mer naturligt ut

Förra säsongen räddade jag en rödhake och bofink. Tog på handskar och lyfte försiktigt upp la vid ett skyddat ställe tills de piggat på sig å kunde flyga iväg
/N
Svar från Joakim88 2023-02-06 11:36
Tack. Jupp, rester från ett påkört rådjur som jag fick från jägaren.
Bra där Nini :-)
Det blev väldigt bra bilder på ormvråken från ditt gömsle, särskilt de med granris. Det finns ju siluetter av fåglar att klistra på fönstret, du får ta och göra en sådan med Maja
Svar från Joakim88 2023-02-06 11:38
Tackar Peter. Det lyckades bra detta.
Jo jag får nog beställa en sådan siluett. Haha nja det får nog bli en rovfågel siluett.
Synnerligen bra bilder, trots det lite mörka, möjligen 'stör' det lite att grankvisten är så fräscht grön.. Den kanske skulle var lite mer vissen och murrig..? Kanonbilder i alla fall!
Hälsn!
Svar från Joakim88 2023-02-06 14:54
Tack så mycket Jan. Den dagen var riktigt grå och dyster där med höga iso tal.
Hehe sant men det vissnar ju tillslut ;)
Tack ska du ha :)
Blev bra bilder på ormvråken. Du har väldigt bra förutsättningar till mycket fina bilder så jag måste ge lite tips känner jag. När du bygger så se till att rensa i bakgrunden eller hitta en vinkel som ger mer distans till bakgrunden så du frilägger motiven bättre. Som det är nu är det alldeles för rörigt i bakgrunden. Tänk sammetslen / krämig bakgrund. Sedan måste du börjar överexponera när det är dåligt ljus så bilderna inte blir så mörka hela tiden. Det gäller dina örn bilder också. Annat tips är kolla väderlek och fota i gryningen/skymning vid tex soligt väder. Det kanske är din stil att fota mörkt och dystert men jag tycker många av dina rovfågelsbilder skulle göra motiven mer rättvisa om man kan se hela deras fina fjäderdräkt. Så skulle Morten Hilmer göra ;)

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2023-02-06 22:22
Hej Johnny och tack så mycket för dina tips. De uppskattas verkligen ska jag säga. Ang mörka bilder så har jag medvetet underexponerat dem för att sänka isotalet. Både här och på örnarna. Vet att bilden som helhet blir mycket mörk.
Gillar inte bruset som blir på höga isotal och med Lightroom så tycker jag att det blir så fult med att använda den där bruspenseln, vad den nu heter. Är inte någon höjdare på att använda ligtrooms redigering om ärligheten ska fram.

Men absolut får helt enkelt köra lite överexponering å testa helt enkelt. Lägga mitt lilla ”hat” mot brus åt sidan. :)


Jag vet att platsen är rörig och träden/grenarna i bakgrunden för nära matningen/ormvråken. Dock så är det svårt då jag gör detta hemma på min lilla mark där utanför huset.
Tror inte att ormvråken skulle gå ner om jag satte upp detta på gräsmattan på andra sidan. Där det är helt öppet. Sen skulle ju grannarna som går förbi undra vad fasiken jag höll på med 🙈
Men jag vet absolut om bakgrunden. Samma med havsörnen. Hade gärna velat sitta gömd i ögonhöjd med dem. Men den granen som jag sitter under är en bit ovanför sjön på ett ställe.
Och på det andra stället så har vattnet stigit nu så att jag skulle sitta i sjön bokstavligt talat.
Ang ljuset så går solen upp bakom ormvråken i skogen och sedan åt höger från mitt håll. Byter jag plats på gömsletältet så fotar jag en ormvråk med huset i bakgrunden 😅 sen är ju skogen överallt runtomkring där. Har allt kikat på ljuset, men solen orkar knappt ovanför skogsdungen här tyvärr nu.

Men kan ju testa att byta plats på ormvråks matningen så får vi se om den går ner. Kanske till helgen.

Tack för detta Johnny. Ska framförallt strunta i att underexponera 😉🙏🏻
sears 2023-02-06 23:03
Om det är dåligt ljus så får man ibland hoppa över actionbilderna och fokusera på portträttbilder och då kan man köra med en längre slutartid för att få ner isotalet. Ofta stannar fågeln upp i det den gör och spanar åt något håll lite då och då. Det är då man tar bilderna. Jag kör ofta kring 1/80 - 1/100 dels sekund i dåligt ljus. Ibland 1/20 - 1/40 och bilderna blir ändå skarpa tack vare att rovfågeln är blixtstilla ibland. Om du kommer så nära att du fyller sökaren med motivet eller inte gör någon större beskärning av bilden så gör det inte så mycket med högt iso för det syns inte så tydligt då. Lycka till.

MvH
Johnny
Svar från Joakim88 2023-02-07 09:36
Jag ska testa till helgen med att först smacka upp ormvråksställningen på gräsmattan för renare bakgrund och hoppas på så lite folk som går förbi som möjligt.
Sen kan jag testa lite hejvilt med inställningarna.
Tack ska du ha Johnny :)