VĂ€nern 💙

Sveriges största sjö.

Europas tredje största sjö. En sjö dÀr du kan Äka ut med en bÄt och se bort mot horisonten och det kÀnns som om att du Àr ute pÄ det stora havet.

VÀnern Àr dÀr jag tillbringar absolut mest tid med mitt fotograferande. De tvÄ stora favoriterna lever och jagar hÀr, fiskgjusen & havsörnen. Men sÄ har VÀnern Àven över 20 000 st öar! Jag befinner mig pÄ en utav dem. Och den hÀr bloggen kommer att handla om en skÀrgÄrd pÄ en speciell plats som jag vuxit upp i, fiskat i, badat i, vandrat runt pÄ, en plats som jag Àlskar över allt annat. Ja förutom min hund Maja dÄ sÄklart.

Fick tillfÀllet att Äka med min vÀn Jonny Bergren en kvÀll i slutet pÄ juli nÀr vÀdret visade sig frÄn sin bÀsta sida. NÀstan helt vindstilla. Lite stackmoln pÄ himlen och med en fin klarblÄ kvÀllshimmel sÄ var det bÀddat för en vacker kvÀll ute pÄ sjön i skÀrgÄrden.

Text under bilderna.

Ute bland kobbar och skÀr syntes grÄgÀss tillsammans med smÄskrakar.

En trana stod ute pÄ den lilla ön och hade koll pÄ oss nÀr vi sakta Äkte förbi. Jag kÀnde en inre lycka, för det Àr ju sÄhÀr jag vill se en trana. Ute pÄ sjön i en skÀrgÄrd, med en lugn blick tittandes pÄ oss nÀr vi for förbi :)

Vi valde att landstiga pÄ en av dessa vackra öar pÄ kvÀllskvisten. Och sjÀlvklart sÄ fick det bli en "selfie" pÄ oss. Jonny Bergren Àr en utav dem som inventerar, och tillsammans med Bjarne Modig ringmÀrker bÄde fiskgjusebon och havsörnsbon bland annat. 

Den hÀr ön som vi landsteg pÄ var verkligen fantastiskt vacker!

Passade pÄ att fotografera Jonny i motljus innan jag pÄ egen hand begav mig ut pÄ upptÀcksfÀrd runt den hÀr ön.

Vyn var verkligen underbar. Man kunde höra ljuder frÄn alla insekter (grÀshoppor) som spelade pÄ ön. SpillkrÄkan som hördes dÀr inne i skogen. Och ljuset! Underbart. (Mobilfoto)

Jag kom fram till en liten damm (de var tvÄ st) hÀr pÄ ön, och genast gick tankarna till hur mycket liv som hade skapats och fötts upp hÀr i den hÀr lilla dammen. En dröm för en entomolog tÀnkte jag dÀr och dÄ.

Gillade stenen samt vÀxterna dÀr bakom sÄ det fick bli ett foto med 35mm.

Förutom fisk skelett som jag antog var frĂ„n en havsörn eller möjligtvis fiskgjuse, sĂ„g jag Ă€ven bajs frĂ„n en Ă€lg. Bara det var ju lite hĂ€ftigt dĂ„ jag fick mina frĂ„gor besvarade. Älgar kan simma lĂ„ngt mellan öar.

Men sÄ var det ju den hÀr spillkrÄkan som jag hade hört tidigare. Lyckades mot alla odds att hitta den sittandes i ett dött trÀd mellan tallarna. KvÀllsljuset var sÄ underbart med fina ljusstrimmor pÄ trÀdstammen. Hann att fotografera en serie innan den flög ivÀg.

Dessa öar i ett kvÀlls sommarljus var magiskt.

HÀr hade vi "parkerat" och jag var nu pÄ vÀg tillbaka för att Äterigen möta upp Jonny som hade suttit och spanat ut över horisonten.

Passade ju sÄklart pÄ att ta ett foto dÀr han satt med sin kikare och spanade ut över den vackra skÀrgÄrden :)

Ute pÄ sjöss igen.

En vacker storlom flög förbi oss. BÄda sÄg den försent. Hade vart otroligt snyggt att fÄ den i sökaren nÀr den kom inflygandes.

Bakom oss pÄ en utav öarna som Àr fÄgelskyddat visade sig regnbÄgen.

En annan storlom flög förbi oss dÀr ute över smÄ öarna i kvÀllsljuset.

Man blir ju inte annat Àn glad över att fÄ se dessa fantastiska vackra fÄglar med deras otroligt fina lÀte som de har.

Solen var strax ovanför horisonten nÀr jag passade pÄ att ta dessa bilder.

Och som en fullÀndad kvÀll, flög en fiskgjuse förbi oss med sin fÄngst i kvÀllsljuset. 

LÄngt lÄngt dÀr borta kunde man se vindkraftverken över horisonten.

VÄgorna som bildades efter bÄten kunde ibland pÄminna om en liten fÄgel . Titta till höger ;)

Passade pÄ att fotografera vÄgorna som bildades efter bÄtmotorn sittandes pÄ knÀ i aktern frÄn bÄten i det fina ljuset.

"Som en flock fÄr följde de sin herde pÄ vÀg hem för nattens intÄg, följde vÄgorna oss in i hamn"

Hoppas att du gillade bloggen och dess innehÄll :)

Tusen tack Jonny för att jag fick följa med pÄ den hÀr fantastiska bÄtturen den sista juli. VÀnern visade sig frÄn en av sina bÀsta sidor den hÀr kvÀllen.

Inlagt 2023-08-01 21:50 | LĂ€st 1907 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mÄnga stjÀrnor ser du hÀr? * * *
Skriv svaret med bokstÀver
Ljuvligt Ä vÀldigt igenkÀnnande
MÄ gott Àn
/N
Svar frÄn Joakim88 2023-08-01 22:09
Tusen tack Nini :)
Och tack detsamma <3
Ett mycket fint reportage du tog oss med pÄ. Ett exempel pÄ Sveriges natur nÀr den visar sej frÄn sin bÀsta sidan. Jag förstÄr att denna stora sjö ligger dej varmt om hjÀrtat men vÄrt land Àr fullt av sÄdana pÀrlor, det gÀller bara att hitta dem. Mycket fina bilder som verkligen visar miljön och extra kul med spillkrÄkan, gjusen pÄ slutet och de lite annorlunda bilderna pÄ vÄgskvalpet.
HĂ€lsningar Lena
Svar frÄn Joakim88 2023-08-02 08:04
Tack sÄ mycket Lena :)
Ja men visst finns det mĂ„nga vackra pĂ€rlor. Som Ă€ven har besökts genom Ă„ren som Öland, FulufjĂ€llet eller vackra Österlen i SkĂ„ne bland annat. Ja till och med Kebnekaise var en hĂ€ftig resa för nĂ„gra Ă„r sedan, men VĂ€nern Ă€r VĂ€nern ;)

Tack sÄ mycket. SpillkrÄkan var riktigt kul att fÄ se dÀr pÄ ön. Fiskgjusarna var jag nÀstan sÀker pÄ att jag skulle fÄ se dÀr ute. Och gjusen med fÄngst pÄ kvÀllskvisten blev ju höjdpunkten bland fÄgelfotona.
Tack Lena :)
Naturfoto nÀr det Àr som bÀst, tycker jag! Fina fÄglar med mycket miljö dessutom, och nyttjande av fint ljus! Precis sÄ hÀr ser det ut i 'mellanskÀrgÄrden' i Stockholms skÀrgÄrd ocksÄ! Passerade allltid genom sÄna hÀr 'tÀta' (mellan öar) ögrupper under fÀrderna ut till TÀrnskÀr i yttersta skÀrgÄrden, och sedan hem igen via lika vackra ögrupper men en annan vÀg.. Man vill ju ha omvÀxling! KÀnner till varenda grynna utefter dessa strÄk.. Fiskgjuse och Havsörnar var mera regel Àn undantag i i 'mellanskÀrgÄrden', det Àr dÀr det finns tillrÀckligt kraftiga tallar för att Havsörnar ska kunna hÀcka..
HĂ€lsn!
Svar frÄn Joakim88 2023-08-02 15:00
NÀmen tack sÄ mycket Jan :)
Miljöbilder frÄn skÀrgÄrden brukar bli bra tycker jag. Kan tÀnka mig att Stockholms skÀrgÄrd ser liknande ut. Och Àven att du spenderade mycket tid dÀr under tidigare Är. Ja men sÄ Àr det. Vi Äkte en bra runda runt smÄ öar, dÀr vi bland annat landsteg pÄ en utav dem innan vi fortsatte vÄran bÄttur. Det Àr nog nÄgot liknande som hÀr misstÀnker jag, dÄ tallarna fÄr vÀxa till sig.
Tack Jan :)
HÀrlig blandning av bilder, men gjusen i kvÀllsljuset tar ju priset. Kul att se en spillkrÄka ocksÄ, tycker det Àr en vacker som man fÄr se alltför sÀllan. VÄgorna pÄ slutet blev ocksÄ fina, hÀrliga vyer ocksÄ i bloggen
Svar frÄn Joakim88 2023-08-02 15:03
Tack sÄ mycket Peter :)
Gjusen i kvÀllsljuset som svepte förbi bÄten med fÄngst var höjdpunkten ur fÄgel-foto-perspektiv. Samt mycket fint att fÄ se. SpillkrÄkan Àr mycket fin. Den avslöjade sig dÀr pÄ ön med sitt lÀte. Men visst man ser den sÀllan tycker jag ocksÄ.
Tackar, gillar sjÀlv vÄgorna lite extra i det ljuset :)
Underbara bilder! :)
Svar frÄn Joakim88 2023-08-03 12:24
Tack sÄ jÀttemycket Helene :-)
Underbar serie, sÄ fint! Sverige som bÀst, grattis! HÀlsningar/ Björn
Svar frÄn Joakim88 2023-08-03 12:24
Tack sÄ jÀttemycket Björn :-)
HĂ„ller med :)
HÀrliga bilder med fin natur och djurbilder av klass. Glöm inte hög solskyddsfaktor, ni ser ju lite röda ut ;))
HaD/Gunte..
Svar frÄn Joakim88 2023-08-03 12:25
Tack sÄ jÀttemycket Gunte :))
Haha jag sÄg detta efterÄt att vi sÄg ut som tomater dÀr pÄ bilden :D
I verkligheten Àr det inte riktigt sÄ illa ;)
HĂ€rlig blogg med massor av vackra bilder.
Din vÀn med spegling, i motljus och i kvÀllsljus, vackert !
VÄgorna blev riktigt lÀckra !
Ing-Marie
Svar frÄn Joakim88 2023-08-03 12:27
Tack sÄ jÀttemycket Ing-Marie :)
Det var en grymt fin kvÀll ute i skÀrgÄrden. VÄgorna var kul att experimentera med :)
Vilken underbar plats du har dÀr du bor! SÄ fina bilder, vÄgorna var fÄngade pÄ lite kul och annorlunda sÀtt som blev vÀldigt fint. Den bilden pÄ din vÀn i motljus var helt magisk. Mvh Nina
Svar frÄn Joakim88 2023-08-03 12:28
Det Àr en vÀldigt fin plats med mycket vackert att se :) Och sÀrskilt om man kan ta sig ut med en bÄt.
Jag experimenterade lite dÀr med telezoomen mot vÄgorna, gillade resultatet.
Tack sÄ jÀttemycket Nina :))
HÀrlig blogg och jÀttefina bilder Joakim.
Som alltid!.
Men...........jag Àr lite besviken.........
Ingen bild pÄ Maja:)
Mvh
Marcin
Svar frÄn Joakim88 2023-08-03 12:30
Tack sÄ jÀttemycket Marcin :)
Maja var halt i frambenet sÄ hon fick vara hemma den kvÀllen och vila tyvÀrr. Ska in och röntga henne imorgon hos veterinÀren dÄ hÀltan inte har gÄtt bort Àn... SÄ hoppas att de hittar orsaken.

Tack Marcin :)