Vill du läsa en fin berättelse? (Micke räv möter Maja gräddnos)

Lördag morgon, vi är ute tidigt och vandrar. Ser lite fåglar bland annat en havsörn som jagar en flock med knipor eller änder (för långt avstånd för att se tyckte jag) men så får jag se en räv längs med vägen som är på jakt. Sätter mig på huk för att försöka fånga lite bilder i det hårda motljuset. De flesta bilder i denna serie är oskarpa, mycket pga rakt i motljus.

Kör texten under bilderna så man lättare hänger med :-)

Den förbereder sig för sin attack, och den har inte märkt oss. Än...

Ett elegant hopp gör den. Kan faktiskt berätta att exakt så här gör min hund Maja också i dikeskanterna titt som tätt men inte lika elegant som räven. Hon är mer aggressiv i sina attackdyk. Men så väger hon ju 30kg också och är betydligt muskulösare än en räv.

Fick den någon sork må tro?

Nej! Det blev inget den här gången. Men nu har räven även upptäckt oss här på vägen...

Den står kvar en stund. Faktiskt en bra stund och spanar in oss. 

Innan den gör för mig det otänkbara...

Maja har haft stenkoll på räven hela tiden. Jag har sagt åt henne att stanna där hon är. Vilket hon gör :-)

Lägg märke till räven i bilden. 

Den bestämmer sig för att gå rakt mot oss, så coolt!

Sakta går den mot oss.

Den stannar upp en gång för att verkligen titta in oss här. 

Innan den fortsätter mot oss. Kan knappt tro mina ögon faktiskt! Men jag fotograferar på som den "natur/fågel" fotograf jag är hehe :-)

Maja är till vänster här och skymmer bilden lite, just för perspektivets skull.

Den viker sakta av ner mot kanten en bit framför.

Och tro det eller ej men här sätter den sig och tittar på oss. Jag viskar till Maja att hon skall vara stilla, och det är hon tack å lov!

Och det var en av de finaste rävarna jag sett. Så grann och fluffig päls.

För ett tag så trodde jag att räven tänkte gå upp ur diket och traska rakt fram till Maja för att nosa. Och jag såg den bilden framför mig.

En vild räv och en tam hund nos mot nos. Det hade nog blivit min bästa bild någonsin ju.

Men så blev det ju inte, mina drömmar gick ganska så fort upp i rök när räven efter sin lilla sittning i gräset helt plötsligt tog till farten i full fart. Och jag ska inte ljuga..., Maja sprang efter med kopplet i full fart.

Jag ställde mig upp i all hast och ropade stanna! 

Hon är bra, för det gjorde hon också ;)

Vilket möte, Så häftigt!!!! 

Räven blev nyfiken och Maja var lika nyfiken hon. Tyvärr så var det väl jag som till sist skrämde räven.

Men det här var ju nästan bättre än mina örnmöten, nästan...

Lev väl Micke räv!

Inlagt 2021-03-08 20:38 | Läst 1189 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fin historia och fina bilder på räven och Maja. Ett fantastiskt möte, tänk att den kom emot er och satt ner och tittade. Annars så får man ju oftast se baken på ett djur, oberoende på om det är ett bi som flyger bort eller fågel eller räv. Mitt senaste närkontakt med en räv var i Fyledalen där jag letade efter lövgrodor och helt plötsligt hade en räv 2m ifrån mig, vi blev nog lika rädda båda två.
Svar från Joakim88 2021-03-08 21:31
Tack för det Peter :-)
Jag blev så mållös när den väl tog stegen sakta mot oss och inte full fart bortåt.
Och att den satte sig i gräset en kort liten stund för att titta. Tror faktiskt att Maja blev lika paff hon med. Hon är ju precis som jag van vid att se baken på alla djur precis som du skriver :-)

Det här slår nog mina örnmöten ändå, när jag tänker efter. Räven var så grann.

Det var inte dåligt, 2 meter! Jag kan förstå att båda hajjade till hehe

Tack ska du ha.
Hej Joakim - hvilken fantastisk historie og så ovenikøbet med fine fotos - WOW.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Joakim88 2021-03-08 21:34
Hej Erik och ett stort tack för detta :-)
Kan knappt tro att det hände egentligen. Tur att man dokumenterade :-)
Vilken underbar historia och vilket möte! Det är Joakim och Maja på nya äventyr, igen. Så mycket coolt ni två får uppleva tillsammans. Fina bilder på räven blev det också. Perfekt att du har Maja med ute på kanten på en av bilderna och de två bilderna när Maja är i fokus och räven suddig. Bilder som gjorda för en bra story.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2021-03-08 21:48
Tack ska du ha Lena :-)
Haha ja hon får vara med om mycket hon (jag med förstås) med många häftiga möten :)
Tack, vad kul att du uppskattade just de bilderna också. Tänkte när jag fotograferade att jag ville få Maja i fokus också :)
Lena Holm 2021-03-08 22:10
Är det inte så att du har börjat tänka lite i "historier" när du får möjlighet till en bildserie? Sedan kan du fylla ut den med text när du kommer hem och börjar titta igenom och välja bilder.
Hälsningar Lena
Svar från Joakim88 2021-03-09 09:40
Hej Lena, får jag en serie som den här så dyker en historia upp kort därefter. Jag gillar att skriva och berätta. Tycker att en berättelse tillför mer till bilderna :-)
Underbart möte och härliga bilder! Räven tänkte sig nog en flirt med en stilig rävdam! Tollare är ju framavlade för att likna räv och leka på stranden (tolla) för att locka änder att komma för att protestera, varpå jägaren skjuter en and och tollaren apporterar. Ja, det vet du ju så klart, men kan kanske vara kul för fler att veta. ;-)
Svar från Joakim88 2021-03-09 09:43
Tack ska du ha Christer :-)
Hehe ja så var det säkert :)
Riktigt kul att det blev ett sådant här möte.

Nej det visste jag faktiskt inte så det var intressant att få läsa, tack du :)
Men va fina räven och maja ..vilka bilder
Roligt när möten blir oväntade och annorlunda man tänkt. En nyfiken räv.
Duktig Maja
😘
Svar från Joakim88 2021-03-09 09:45
Tack så mycket Nini :-)
Riktigt häftigt möte för oss båda skulle jag vilja säga.
Tack ska du ha :-)
Fina bilder, och en härlig upplevelse! Rävar har jag haft närkontakt med ett flertal gånger, har t.o.m. kunnat mata dom ur handen ibland..
Hälsn!

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/223872/1799462.htm
Svar från Joakim88 2021-03-09 18:33
Tack ska du ha Jan :-)
Detta var första gången som jag verkligen fick närkontakt med en räv.
Jag kikade allt på dina foton och lämnade en "notis", riktigt tuffa bilder. Vad kul vilket fint minne och bilder där ;)
Vilket fantastiskt möte och trevlig historia med fina bilder. Kul med en frisk räv.

Hälsningar Jörgen
Svar från Joakim88 2021-03-09 18:39
Tack så mycket Jörgen :-). Superhäftigt & noterat i "fågelboken".
Ja verkligen, den här såg mycket frisk och stark ut :)
Kul berättelse..jag vill också fota ett Rävskutt !! helst i en snödriva ;)
Har också märkt av några gånger deras nyfikenhet och helt plötsligt får dom bara för sig att dra..
HaD/Gunte..
Svar från Joakim88 2021-03-11 07:15
Tackar Gunte :-)
Hehe ja det var kul att fotografera när den gjorde sitt skutt. Du det kommer ;)
Javisst så tufft, tror att det var tack vare min hund som den kom fram mot oss annars hade den nog traskat iväg om det bara var jag som stod där. Men det går fort när de väl bestämmer sig för att dra hehe
Vilken häftig serie och riktigt fina bilder på räven. Den ser verkligen frisk och fin ut. Rävar är ju väldans nyfikna och jag vet inte men den har väl inte så många fiender längre, det är långt mellan vargarna. Träffade en räv uppe vid Kvismaren för några år sen, den kom fram och nosade på några fotografer, inte långt från där jag stod. Och imponerad av Maja, bra gjort! Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim88 2021-03-13 17:43
Tack så jättemycket Björn :-)
Det gör den verkligen, hoppas att den får leva länge!
Ne det är väl först och främst människan som är dess verkliga fiende...
Hehe vad trevligt sådana möten är få förunnat :)
Ja hon gjorde ett bra jobb som lyssnade på husse där, tack ska du ha!
Ja, visst är det en härlig känsla att få närkontakt med våra vilda vänner!
Jag har levt med hundar hela livet och har många gånger upplevt närkontakt "av tredje graden", tack vara att mina hundar uppenbarligen har lockat till sig nyfikna vilda djur.

Jag hade tidigare en västgötaspets som lekte intensivt med en räv under ca en halvtimme, medan jag stod blickstilla och njöt av skådespelet. Räven uppträdde precis som en glad och frimodig hund; de varvade jaktlekar med brottningslekar. Men mitt i leken ger min spets upp ett glatt skall när han blir jagad. Räven avbryter omedelbart jakten, tvärstannar och tittar på hunden. Ett enda skall "väckte" räven, som plötsligt insåg att det inte var en artfrände han lekte med. Han försvann som en blixt, och kvar stod en besviken hund som undrade varför polaren drog iväg.

Vid ett annat tillfälle blev hunden attackerad av en stridslysten fälthare, som boxade honom i nyllet, i tron att han var en konkurrerande hane. En annan gång kom en mycket liten harpalt springande fram till hunden och försökte dia honom. Både havsörn och duvhök har slagit mot mina västgötaspetsar, men misslyckats, tack och lov.

Foton på dessa äventyr? Nej, tyvärr var kameran aldrig med.....
Svar från Joakim88 2021-03-13 17:48
Det är det verkligen, något som man bär med sig hela livet :)
Vilket möte du fick med räven där, så synd att den skällde. Då kom varningsklockan för räven antagligen, men hunden var väl så glad så den gjorde glädje skall.
Haha vilket möte med fältharen, synd att du inte kunde fotograferat det :-)

Just havsörn om det nu inte var kungsörn då och duvhök så hade jag själv inte fotograferat där även om jag hade med mig kameran. Hade ju fått panik och sprungit mot vovven i ett sådant läge. Tur att det gick bra för dina hundar!

Var tvungen att googla på västgötaspets, mycket söta små hundar, ser nästan ut som minivargar :)

Tack så mycket Yvonne, och tack för dina berättelser.