funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Någonting litet

På temat att fota någonting litet begav jag mej ut i trädgården med mellanringen monterad bakom microgluggen. I macrovärlen upplevs motiven dock inte som små när de kommer upp på skärmen efteråt....
Intensivt blå och mycket små ogräsblommor som letat sej in i rabatten bland de "förnämare" arterna.
Inuti Dagliljan hittade jag någonting väldigt litet. Men ståndaktigt på något sätt.
Dessa tycker jag mera liknar några förvirrade höns.

På det sista kronbladet till den vissnande Buskpionens blomma huserade denna lilla klotspindel. Den skulle bara veta att tillhållet var på god väg att segla ner mot marken!

Solen är tillbaka hos oss vilket ger hopp om någonting som mera liknar sommar! :-)

Postat 2012-06-28 15:32 | Läst 1873 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Turist i Tallinn

Efter min Egyptenresa där en av kommentarerna var att jag visade turistskott, så tog jag till mej tillmälet och visar nu turistskotten från min och dotterns resa till Tallinn!
Vilket visar att jag är långsint, dålig egenskap jag vet!
Jag är grinig när jag är hungrig också.....
För att komma iväg från kajen måste man kasta loss.
Det tycks bli fina uppåtvindar för måsar att surfa på kring fartyget. Den här hade dock svårt med balansen och paddlade vilt med fötterna också när den svepte förbi. Har inte sett något liknande förut, kanske det var en vimsig en?
Dottern fick dra runt Tallinn med en fotograferande mamma. I kombinationen med tidsskillnad hade jag en gäspande modell att fota.
Här satt det nog en sladd i väggen. För länge sedan.....
Slitna fasader är bland det bästa motiv jag vet!
Och dottern, min bästa och roligaste modell.
För att få med omfånget mellan ljus och skugga är den här bilden fotad i lätt HDR. Är inte helt säker på att jag gillar resultatet den här gången.
Kloka ord som någon sprejat....
De stackarns duvorna trodde att jag stannade för att ge dem mat, dottern skrek när de flaxade rakt inpå henne.
Det fanns flera som tiggde. Tallinn är ju en blandning av slitet och modernt och befolkningen en blandning av väldigt fattiga och nyrika.
Textilen är berömd och oftast välgjord, hittar man något man gillar är det väl värt att köpa med hem.

Här syns blandningen av gammalt och nytt ganska tydligt i speglingen.

Jag är nöjd och glad med min resa, och alldeles väldigt lycklig över att dottern vill ha mej med!! Man får ta vara på de stunderna - rätt som det är kanske man inte duger längre!Postat 2012-06-20 19:54 | Läst 2848 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sommarlovsglädje firades med vattenkrig

Ett par timmar färskt deklarerade tjejerna att sommarlovet skulle starta med vattenkrig, och det började ganska blygsamt under vattenspridaren med vattenpistoler.
Som den hänsynsfulla person jag är fyllde jag påfyllningshinken med ljummet vatten, under vattenspridaren var däremot temperaturen kallare.
Tjejerna var glada och spralliga som nyutsläppta kalvar på grönbete.
Men sedan kom de på den briljanta idén att vattenbomba varandra solidariskt och här handlar det inte om ljummen temperatur längre.

Men bilderna blev kul tycker jag!

När de var klara med krigandet fick de plättar med jordgubbar och vispgrädde. Sämre kan ett sommarlov starta! Och mindre bullrigt.....

Postat 2012-06-13 23:54 | Läst 2322 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Teknikfunderingar, färg-grubbel och skärpaångest..

Jag kom på att i lådan ligger en gammal analog 35mm glugg som jag glömt att jag äger. Fokusringen är så seg att jag måste ta i för att kunna ställa skärpan. Det är lättare att själv försöka flytta själva kameran än att vrida in fokus.

Den här gluggen köpte jag begagnad och sliten av en fotograf redan på analoga tiden. Från att ha fotat med en dassig Minoltautrustning skulle jag avancera i prylvärlden och införskaffade därför en Nikon FM med div fasta ljusstarka gluggar till. Glasen i gluggarna väger bly och allting ställs manuellt precis som jag hållit på med sedan länge och var inkörd på.

Det jag inte insåg var att plötsligt tog jag bilder med synbar skärpa i. Samme fotograf som sålt mej utrustningen hittade mej i ett labb där jag just tagit fram en bild som jag inte fattade varför personerna i den var så suddiga. Surt satte han fingret där skärpan befann sej (bakom personerna) och meddelade att det första han brukade lära sina elever var att ställa skärpan.

Jag både insåg att min nya utrustning var betydligt vassare än jag tidigare varit van vid, och att jag hade mycket långt till att kunna kalla mej fotograf.
Fortfarande sitter en hysterisk osäkerhet i när det gäller att placera skärpan ordentligt i bilder jag tar, och inte är jag någon fotograf heller. Jag bara råkar vara besatt av att fotografera!

Det var länge sedan jag använde den här gluggen, den har aldrig varit någon favorit. Förrän idag! Med en mellanring monterad.
Bilderna blir ganska mjuka vilket passar den här sortens motiv tycker jag.
Den har ett speciellt sätt att teckna färger. Jag är ingen tekniker, men har noterat att olika gluggar hanterar färgåtergivningen olika eller i alla fall på ett egenartat sätt. Just den här 35:an ger mej tankar på kolorerat och 50-tal. Kan det vara möjligt eller är det bara jag som inbillar mej?
Hur som helst tycker jag om att hantera färgbilder, resultaten kan man givetvis diskutera men jag gillar paletten. Som gammal misslyckad målare har jag här möjlighet att labba med bilder i fotoshop och det gillar jag väldigt bra märker jag.
Eftersom väldigt många år tillbringades med svartvit film och i labb, så är jag också mycket förtjust i den hanteringen och uttrycket som följer den. Men jag kan inte ta ställning för någondera, båda sätten är bäst när de framhäver motiven bäst.
Bakgrunderna blir roligare än på fasta 50mm gluggen även om den är min speciella favorit. Fram tills idag då.....
Gräslöken blommar, har varit inblandad i en frågeställning kring Allium och när jag gurglar på nätet innefattar latinska namnet Allium en mängd olika lökväxter inklusive gräslök.

Buskpionens första knopp har öppnat sej, jag blir lika lyrisk varje år. Den är lika fantastisk i blomvärlden, som påfågeln är i fågelvärlden!

Jag har på mitt hysteriskt osäkra sätt försökt sätta skärpan i bilderna, men vis av en annan lite vänligare fotografkompis som påpekade att man inte behöver fota allting på f22 hela tiden har jag i alla fall bländat upp.
Man har alltid en massa nytt att lära och det är väl bra. Annars skulle jag tappa intresset ganska snabbt!

Postat 2012-06-11 21:06 | Läst 1729 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kungsan översvämmad av hungrig folkmassa!

Det var så mycket folk att man knappt kom fram, och hur i hela friden fotar man denna folkmassa, det var för många i vägen för att ens kunna ta bilder!

Fast här fick jag lite ordning på massan tycker jag.
I de flesta stånden serverades det mat, och de flesta som serverade mat hade en mycket hektisk blick. Väldigt god lax köpte vi här!
Lagad mat samsades med ett överflöd av smaskigheter som inte ens jag som normalt får hålla hårt i plånboken kunde motstå!
Andra tog det lugnare, smakade vin eller öl och bara satt i solen och filosoferade.
Den här stackaren var placerad vid grillen och svettdropparna pärlade i pannan på honom.
Detta är dagens fynd! En ovanligt vacker klubba till dottern.
Jag är hemma igen och njuter av tystnaden och lugnet som råder här......
Postat 2012-06-06 18:21 | Läst 1797 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera