funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Ensam hemma ikväll, skål!!

Vad gör man när man plötsligt fått all tid i världen som sin egen???

Postat 2015-05-14 21:36 | Läst 1574 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Ljussättning är kul men knepigt!

Senaste året har en hel del fototid ägnats åt att undersöka hur man kan ljussätta olika motiv på olika vis. Både människor och föremål.
Fantasin finns inte alltid där, men jag har efter bästa förmåga försökt prova mej fram.
Koppar ljussatta med en softbox, ett antal vita reflektorer och med hjälp av lite fönsterljus.
Min nya passion 85mm objektivet f 1,4 har visat sej riktigt dugligt även inom det här området!
Efter att ha varit ganska trött på bilder och foto under en period börjar det kännas roligt igen!
Att ljussätta föremål med blank glasyr är inte det lättaste och jag har en hel del experimenterande kvar innan jag är nöjd. Vill inte hålla på för mycket i fotoshop utan jag vill att bilderna ska komma ur kameran på ett hyfsat sätt.
Huvudsaken är egentligen att ha roligt och att känna motivationen att prova vidare!
Går nu i tankar på att skaffa en mera komplett studioutrustning, lamporna i softboxen höll bara ett år och de tappade rejält i ljusstyrka sista tiden.
Postat 2015-05-12 23:57 | Läst 1703 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Årets första riktiga stadspromenad

Jag har inte vant mej vid att det finns ljus ute än, fortfarande känns det lyxigt att ta en vandring med kameran och ha tillräckligt ljus för att fota med någorlunda skärpedjup utan att behöva dra upp ISOt.
Dagens promenad startade på konsthantverksbutiken Kaolin där en kollega som heter Stina Lord hade vernissage med sina keramiska radioapparater och klockor.
Eftersom jag plötsligt erindrat mej att jag i en låda förvarade ett manuellt 85mm objektiv ville jag prova det på stan. Det sägs vara en bra brännvidd för porträtt, men man måste backa. I min iver höll jag på att välta ner en av Stinas radioapparater från en hylla, allt för att försöka klämma in lagom mycket Stina i bilden. Slagskuggorna kommer från ljussättningen på hennes utställningsföremål, skuggorna är dämpade en smula med kamerablixten.
Från Kaolin är det nära till trapporna ner mot tågbron över till Gamla Stan. Hårt ljus var det och jag gnäller inte för jag skrev ju att jag saknat ljuset hela vintern. Tycker att linsen hanterar motiven väldigt bra och kan inte fatta varför jag inte upptäckt det under de tio år jag ägt den.
Möjligen har den inte suttit på kameran så ofta för att den är tung.
Detta är ingen brännvidd för gatufoto eftersom den är för iögonfallande stor och för mycket tele. Men jag tar gärna bilder på stadsmiljöer där det knallar förbi ibland intressanta människor och då är brännvidden riktigt duglig!
Eftersom jag vant mej vid att oftast fota med ett 50mm objektiv är det en omställning att fatta hur nära motivet jag ska gå för att få ett passande utstnitt. En fast brännvidd betyder springzoom, och i det här fallet motion av hjärnan också.
Här tror jag en liten bit av Hyde Park ryckts loss och hamnat på Drottninggatan.
Mannen talade livfullt och engagerat om Jesus, förbipasserande verkade en smula förvirrade över budskapet. Detta får bli dagens sista bild.
Postat 2015-05-10 01:36 | Läst 1361 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Vår, sol och blommor...

Inte har jag varit särskilt aktiv på fotosidan på ganska länge. Men solen lyste så vackert idag, blommande växter och buskar skrek åt mej att hämta kameran.
Jag fick ett infall och plockade fram mitt gamla tunga 85mm och provade det i motljuset.
Det är manuellt, blytungt men kameran ser plötsligt imponerande biffig ut.

Eftersom jag gillar att använda mellanring testade jag den på 85:an och blev plötsligt mycket lycklig över krispig detaljåtergivning och färgerna.
Det här objektivet skall definitivt provas mera. Jag får väl börja gymma o hemska tanke så jag orkar bära runt på det.

Här mellanring på mitt 50mm, även det i objektivfamiljen gammal, blytung och manuell.
Det svirrar i Häggmispeln, inga knoppar som ojar sej här när de brister utan allting sträcker ut sej med mera tjoho och längtan till ljuset.

Avslutar med liten bladrosett på Syrenen. Det ska väl bli blommor på den också snart hoppas jag.

Postat 2015-05-07 22:23 | Läst 1489 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera