funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

10-års jubilar på fotosidan!!

Fick oförhappandes syn på att nu i juli har jag varit medlem på Fotosidan i tio år.
Det känns som en lång tid och jag blev plötsligt nostalgisk och började i huvudet summera mitt fotande under den här perioden. Det har hänt massvis!!
Saga
För tio år sedan fotade jag med en analog Nikon FM och labbade färgbilderna, hade tillgång till Folkuniversitetets färglabb under en period. Innan dess höll jag till mycket i ett svartvitt labb som jag delade med kompisar. Jag gick in i mörkrummet och ville helst inte gå ut ur det igen. Jag gillade dofterna och hur bilderna växte fram när man arbetade med negativen. Det fanns så mycket man kunde göra för att påverka bilderna, jag var nog rätt kass med massvis att lära och det var vansinnigt roligt. Bilden ovanför är tagen analogt på min yngsta dotter, labbad och avfotograferad digitalt efteråt. En av de första bilderna jag laddade upp som medlem här.

Under de här tio åren har jag fotat flitigt. Bytt upp mej från en Nikon D50 till en Nikon D300, som jag gillar skarpt och som jag hoppas överlever många år till!! Objektiven har hängt med sen analoga tiden, skönt att de funkar både analogt till digitalt!!
Motiven har växlat, jag har några favoritmotiv och numera blir det ofta stadsbilder med folk, makrobilder med kryp, porträtt och så har jag börjat ge mej på ljussättning.
Bilden ovanför visar mina bords lamphållare med mina foton inbrända i glasyren.
Jag kan bli mycket bättre på ljussättning men har blivit intresserad av det med samma sorts intensitet som användes förr i mörkrummet. Besitter en personlighet som gärna slukas av mina intressen, kompisarna brukar skämta om det.... (Läs besatt!)

Apropå Fotosidans nya akademi kurser som jag har sett att det brummats om i kommentarsfälten, har jag för att bredda mej hoppat på dem. Det finns alltid någonting nytt att plocka upp och jag är en nyfiken typ. Firar tioårsjubileet med att hoppas jag få ledtrådar hur man ljussätter glaset i lamporna i det här fallet och att repetera manuella inställningar på kameran. Nyttigt!!
På den analoga tiden ställde man in allting själv, tid bländare och fokus.
Numera är fotograferna serverade de inställningarna i de moderna kamerorna och det är i mina ögon en ganska tråkig överlämning till tekniken som jag helst undviker.

Snart startar med andra ord nästa tioårsperiod här på Fotosidan, undrar vad den kommer att bringa med sej!!

Postat 2016-06-11 16:32 | Läst 1634 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera