funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Lite vardagsdramatik i sömniga småstaden Strängnäs....

Någon gång om året åker jag till Strängnäs för att handla material och då passar jag på att ta ett varv med kameran. Jag tycker om den gamla småstadskänslan men stan är dagtid väldigt folktom bland de gamla trevliga trähuskvarteren.
Dessutom bodde min farmor här när hon levde, varje söndag åkte familjen hit och hälsade på henne. 
Stan ligger fint belägen vid vattnet, här strandpromenaden. Man kan alltid drömma om hur det skulle vara att bo här med den utsikten!!
Går man upp mot väderkvarnen får man den här utsikten över takåsarna och bort över stadskärnan.
Lite träfasader, lite puts men väldigt öde på folk.
Plötsligt springer jag på hälften av stans invånare som stod fastnaglad på gatan och jag undrade vad han så intresserat betraktade.
Det är här vardagsdramatiken sätter in! Man river ett av de gamla trähusen!
Så man ska inte tro att det inte händer något i Strängnäs!!
En bekant benämnde stan "rullatorernas stad"....... 
Postat 2016-09-27 08:25 | Läst 1222 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gatufoto från ett par meter upp

Jag har provat något jag aldrig tidigare kommit mej för att göra, nämligen att åka turistbuss genom min egen stad. Man får en uppdatering av minnet genom de hörlurar man kan koppla in sej på och om man dessutom minns vad som sägs håller man reda på Greta Garbo, första stenbron och diverse byggnader.

Fast jag tog tillfället att gatufota från ovan och upptäckte att fega jag hade jätteroligt eftersom man inte tar någon notis om den förmodade turisten i bussen så jag kunde rikta kameran rakt mot folk som jag normalt tvekar att ta bilder av. Uselt men underbart!!

Man får vara lite snabb också och passa på mellan horderna av folk som drar förbi på trottoarerna och skymmer motiven. Bra kameragympa, fast något kostsam kanske. Här ett café i Gamla Stan.
På Medborgarplatsen fångas det pokemon.
En variant av grön gubbe en våning upp till ett hus på Kungsholmen.
Smärtsam kontrast av folk med olika plånbok på Hamngatan.
Båtlivet sett från Djurgårdsbron. Lite tur med lucka i folkflödet på trottoaren nedanför bussen.
Vissa tar en sittpaus på Strandvägen.

Andra tar en fika på Kungsholmen. Det är mycket uteserveringar på stan!!

Färggrant utbud av varor på Hötorget och återigen lite tur med folkströmmarna.

Som äkta turist avslutade jag med en promenad i Gamla Stan där jag sprang på de här torkade blommorna. Nu vet jag mera om hur bilderna kanske ser ut från Stockholmsturisterna!!

Postat 2016-09-19 13:43 | Läst 1613 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Och saker bara fortsätter att gå sönder.....

Enligt lagen om alltings jävlighet ska den trasiga hårddisken följas av ett trasigt objektiv.

Just som jag börjat bli förtjust i min gamla bortglömda 35mm Nikonglugg vrider jag plötsligt sönder fokusringen så att den inte längre går att ställa om skärpan på. Ringen snurrar nu villigt men fokus ligger där det ligger. Benämningen fast optik har plötsligt fått innebörden ett skärpedjup och jag får vackert ställa mej på rätt plats om inte allting ska bli suddigt. Eller snarare har gluggen omvandlats till en springzoom och skärpan ställer jag genom att flytta hela mej.

Nu funderar jag på om objektivet är värt att kosta på en reparation, ifall det finns några reservdelar till en sån gammal modell. Ny motsvarande optik är inte att tänka på för min stackars tunna plånbok. Har kollat runt på nätet och jäklar vad de kostar!!
Visst klarar jag mej utmärkt ändå med min övriga utrustning, med lite surt är det.....

 

Postat 2016-09-09 16:16 | Läst 847 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Får man ha så här roligt och en insomnad hårddisk

Besökte Snösätra, ett industriområde några kilometer från där jag bor. Som jag inte hört talas om tidigare. Här huserar graffitimålare i stor skala bland tunga lastbilar och bråte. 
Jag träffade en av konstnärerna som var väldigt pratsam och som berättade om området och målandet. Han ställde villigt upp på bild också efter att jag fotat några bilder åt honom med hans egen mobilkamera.
Bara han fick sätta på sej mörka glasögon först. Han hade en kombination av anonymitet och att vara utåtriktad. Antagligen därför att han råkat illa ut pga sitt målande tidigare på andra platser där det inte var lika önskat. Själv var jag glad över samtalet!
Tydligen hade man en amerikansk gästmålare som man skulle ha något event kring, och som många dedikerade sina målningar till. 
Motiven byts hela tiden, det vi såg just nu kanske är övermålat nästa gång.
Jag hade dotter och bror med som sällskap, och till min förtjusning ställde de upp på mina idéer på hur de skulle kunna samverka till de starka färggranna målningarna och inte bara posera vid dem.
Får man ha så här roligt när man fotar???
Tänk vad man skulle kunna göra här med lite planering och så här fina modeller, nu blev det mera en kul impulsiv promenad och ett betraktande av skickligt utförda graffitimålningar.

Det var länge sedan jag hade så här roligt!!

Sen kom jag hem till datorn och upptäckte att ena externa hårddisken stilla somnat in och vägrar minsta kontakt med datorn längre. Den som alla mina bilder ligger på för jag sparar dem inte i datorn om den skulle råka krascha.....
Att byta sladdar eller dator hjälper inte, att tanka hem Kasperky resque hjälper inte heller eftersom datorn inte får kontakt med hårddisken.

Vad lärde jag mej av detta?? Att det var bra att jag har en till extern hårddisk där i alla fall råfilerna finns. De flesta men några är borta.
Att vara mindre lat när jag bearbetat bilder och att spara dem på båda hårddiskarna. Så slipper jag göra om jobbet helt nu om jag vill använda någon bild. Suck......

Postat 2016-09-03 12:36 | Läst 959 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera