funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Att fota för andra i kooperativet och upphovsrätten till bilderna....

Som medlem i ett hantverkskooperativ försöker man kompensera sin inkomst genom att utföra så många uppgifter som möjligt själv. Förutom att vara hantverkare är man säljare, PRmänniska, sköter bokföring och driver butik där man bl a skyltar mm.

Att fota andras alster är roligt tycker jag, men jag har också den uppfattningen att bilder jag tar har jag upphovsrätten till och att det inte är självklart att man kan ta mina bilder till eget bruk t ex för att trycka upp vykort av som säljs men där man inte hänvisar till fotografen.

Skål i stengods
Detta har ställt till trassel i föreningen eftersom man där anser att jag kompenseras tillräckligt för fotade bilder genom att få avdrag mot arbetstid i butik så som alla gör som utför arbetsuppgifter för butiken.
De flesta äger en digitalkamera och uppfattningen är att det är ju bara att knäppa lite bland alstrena i hyllorna och skicka iväg till tidningar.
Flera av dem har nya digitalkameror som enligt dem tar "riktigt skarpa bilder".

Alltså har de övriga börjat betrakta mej som en självisk bråkmakare som inte generöst erbjuder butiken en bildbank där medlemmarna kan gå in och plocka de bilder man behöver. Till reklam för kooperativet och för egna ändamål.

Jag lägger ner lite tid på att försöka få till bra bilder och naturligtvis är jag bara i början av de kunskaper som behövs för att kunna åberopa att de är proffsigt tagna. De tar också tid i fotoshop för att ställas så att de kan användas för olika tryck eller till hemsidan.
Just nu har jag tappat lusten en del för att utföra fotouppdrag för andra som inte ser eller uppskattar jobbet jag utför.

Men klart att jag funderar över upphovsrätten och hurpass noga jag ska vara med bilderna jag tar. Resonerar jag kanske helt uppåt väggarna när jag värnar om hur mina bilder ska användas?
Är jag bara grinig och snål? För dagen känner jag mej riktigt sur....
Någon med erfarenhet som kan hjälpa mej  till lite klarhet om detta??
Postat 2010-02-24 17:47 | Läst 1695 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Sälja korv

En kollega hade en gång ett bra uttryck när man känner sej lite översvämmad av krav och måsten. Topplockspackningen brinner sa hon och pekade på sitt huvud.
Min topplockspackning ligger risigt till för tillfället, det har blivit lite mycket här. Snön ligger vit inte bara på taken utan överallt så att det inte finns någonstans att skotta undan den.
Det har börjat dyka upp försäljningskrav på ungarna till skolresa och fotboll. Den ena ska sälja salamikorv, den andra underställ och strumpor.
Jag vet att jag är grinig och omodern som ogillar att ungarna ska traska runt bland grannarna och nasa dessa prylar. Om inte får den ena inte åka med på skolresan och den andra får inte åka med på turneringen i fotboll som hon inte vill åka med på.

Varje år vid den här tiden är det så många tappade sugar som staplar sej på varandra. Fast det brukar oftast vara brun-grå-mörkt i Stockholmstrakten, ljuset börjar komma tillbaka lite och helt otåligt väntar jag på våren. Nu kan jag gå ut och köra in huvudet i snöhögen utanför köksdörren i stället så kanske topplockspackningen svalnar.

Har i alla fall fått ett delikat uppdrag av en kompis som vill sälja en Leicautrustning. Jag ska testa igenom huset och gluggarna så att hon vet att grejerna fungerar när hon ska sälja dem. Ska bli intressant att se hur kameran fixar nyanser i all snö. Och på porträtt...
Det var en viss känsla att ladda in en filmrulle i kameran. Och att hejda det vanliga obehärskade knäppandet, här kostar ju varje kopia så det gäller att tänka till plötsligt i fotandet. Ska bli kul att fota analogt om så bara för en rulle. Det var verkligen länge sedan!!!

Fotot är väldigt digitalt på snöhögen utanför köksdörren.....

Postat 2010-02-23 23:12 | Läst 2005 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera