funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Semestern har lite svårt att släppa taget om mej, här är ett par bilder till

Vi gjorde några utflykter och ett par av bilderna från dem tycker jag själv lite extra mycket om.
Den här damen ville gärna sälja kaffe. Dessvärre sprang de flesta förbi henne men jag tog en kopp väldigt välsmakande kaffe.
Sätter man musiker med de här instrumenten i en kal lokal med stengolv blir ljudet de frambringar öronbedövande. Men glatt. Damen med kaffet skulle haft storkommers om hon stått här, jag hade huvudvärk efter några minuters konsert.
Den här lilla hamnen låg intill ett mangroveträsk med sin speciella växtlighet.
När man kom mera ut mot öppet vatten slog det in skummande vågor.
Några fiskare gled nära förbi oss för att lägga ut sina nät.
Nackdelen med långt teleobjektiv är att jag höll på att skicka karln som satt bredvid mej ur båten när jag svängde runt kameran för att fånga en bild på fiskarna. Han tog inte illa upp. Bara böjde sej artigt åt sidan så att jag fick knäppa färdigt....
Gatubild från Puerto Plata. Det är många tvåhjuliga fordon på gatorna.
Att landet är ganska fattigt syns rätt tydligt på bristande underhåll av byggnaderna.
Ännu en stadsbild för att jag gillar den sortens motiv helt enkelt.
Tidig morgon på stranden. Pga tidsskillnaden var det inga som helst problem att gå ur sängen och ner till stranden för att njuta av soluppgången. Och den fantastiska sanden.......
Sen slocknade i alla fall jag lyckligt vid åttasnåret på kvällarna, trött av sol, ljus, värme och intryck. För att vakna med ny energi kring fyra nästa morgon igen.
Postat 2018-02-24 19:27 | Läst 803 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det är ju kul att plåta fåglar!!

I alla fall när man införskaffat ett tele som gör fåglarna större än små prickar i bilderna.
Med på resan till Dominikanska Republiken släpade jag min nya "precccccccious", en 80-400 mm telezoom. Eller vaddå nya, jag har ägt den ett år snart. Men inte provat igenom den till fullo.
Den är lång, tung och när jag kånkade runt den på resan kommenterade den inhemska befolkningen "paparazzi". Den har bildstabilisator och blir jättelång fullt utdragen och med motljusskydd monterat på. Och man kommer lite närmare motiven än jag varit bortskämd med förut. 
Det här är en väldigt vanlig fågel på Dominikanska, nu svär jag kanske i kyrkan men jag har fått fram att det är en ägretthäger. Jag fick en serie bilder på den här ungen, det är morgonsol, motljus och jag blev ganska myggbiten där jag stod, men det var alldeles väldigt roligt att fota den. Kan man kalla den fulsnygg?
Påfåglar gled det omkring också och när hannen spänner upp sej så vackert framför honorna kan jag bara svära lite över att den valde en sån hopplös plats att göra det på (bakgrunden är superstökig) men det var bara att knäppa på. En exotisk sort som man måste bege till Skansen för att titta på här hemma.

Med telet har jag chansen att komma nära. Den ser inte så snäll ut kanske. Men prålig.

Flamingos är en annan skön sort, som ser värdiga och exklusiva ut men som har ett ganska oskönt läte.

Jag kom även nära växterna, blommorna som jag tycker så mycket om. 
Det har blivit lite nykick i fotandet, jag behöver kanske prova ny brännvidd.
Nackdelen med telet är att det är så påfallande jättestort och lite tungt. Inget man tar med ut på stan. Kanske ut i skogen?
Fördelen är att man kommer nära och att man så påtagligt kan påverka bakgrunden när det gäller skärpan. 
Postat 2018-02-21 22:34 | Läst 951 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vad man kan hitta på med en liten Lumix-kamera på semesterresan

Kameran är vattentät och inköpt för att ha vid snorkling.
Den presterar snäppet bättre än mobilkameran, är inte mycket att hänga i julgranen när det gäller bildkvalité men praktisk att ha med på så sätt att den är liten, oöm och har en mindre zoom så att man kan komma närmare motiven än med mobilen. Som jag inte heller är så förtjust i att använda.
Hur som helst har jag varit rejält oinspirerad och trött på att fota en längre period. Men på resa vaknar lusten till på ett nästan överväldigande sätt, antagligen för att det finns så mycket ovant och nytt i motiv-väg att rikta kameran mot.
Ett av projekten var att på de dagliga långpromenaderna i sanden spana efter mini-motiv. Jag letade efter sådant som man kan läsa som tecken om man vill, planen var att de sedan skulle kopplas ihop till collage. Skräp för vissa betraktare, figurer och tecken tolkade i min hjärna. Det var fantastiskt roligt och meditativt och jag har med en stor samling bilder på det här temat hem.
Det dök ibland upp helt andra motiv i sanden också och då hade jag till all lycka kameran i handen!
En vattentätad kamera behöver man inte skydda för vågstänk eller regn, klart befriande när man står utsatt för båda. En systemkamera är man mera försiktig om.

Ett till motiv i regn som kameran inte tar kål på. 
För att bidra till att återfinna fotolusten var kameran ett bra hjälpmedel. 
Bildmässigt är den mycket begränsande så det är ju tur att stora kameran var med på resan också!
Som gick till Dominikanska Republiken i januari, om någon undrar.

Samtliga bilder är fotade i jpg eftersom det är vad kameran erbjuder.
De har tagit en vända genom RAW-konverteraren och är sedan efterbehandlade i Fotoshop. 
Jag är inte nöjd med jpg-filerna som de kom ur kameran, de är blaskiga och med någon sorts grå hinna över sej.
Personligen vill jag ha en kontroll över "framkallningen" och det är mitt sätt att hantera de bilder jag tar.

Postat 2018-02-20 13:54 | Läst 655 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Stadstur och äntligen ett ljus värt att fota i!!

Jag trodde att jag skulle kunna ligga lite lågt med fotosidan ett tag.
Ack vad jag bedrog mej! När sedan mina bloggar var borta och urvalet av bilder på min sida var helt uppåt väggarna var det bara att inse faktum och pytsa in medlemsavgiften. 
Bilderna är från en snabb tur genom Gamla Stan som jag snikade till mej i onsdags eftermiddag. Det var äntligen ett ljus värt att fota i, till och med ett vackert klart och varmt ljus visade det sej!
Bara att gilla läget och lunka runt. 
Det här är ett välfotograferat hörn. Med mjukt varmt infallande eftermiddagsljus och en grupp turister som poserade för varandra passade jag också på att knäppa av en bild.
Jag kan inte få nog av husen, kvarteren och stämningen i Gamla Stan....
Måste ha varit min lyckliga dag dessutom, att få hyfsad skärpa trots relativt lång slutartid brukar inte jag lyckas med i vanliga fall.
Det som är lite speciellt för årstiden är alla sjöfåglar som hopar sej i vattnet vid Kungsan. Det är utfodring och ett flertal sorter trängs på isflaken.
Isflak som är vackra i sej själva.
En Kanonvakt vid slottet!!
Igen var slutartiden relativt lång så att jag fick skärpa är närmast att betrakta som ett under.
Jag fattar ingenting, suddiga personer är det vanligare att komma hem med. Kanske det här är enda gången i min livstid som bilderna från dagens promenad slutade i ett gäng roliga att visa, utan sudd, felaktigt placerad skärpa eller en komposition som retar mej i efterhand.

Det har varit trögt med fotandet länge till min stora sorg. Jag har varit bortskämd med att kameran alltid funnits som avkoppling och en källa till inspiration.
Lite stök hos de unga i familjen har nog spelat in, energin har helt enkelt inte räckt till. 
Nu hoppas jag att lusten på att fota återvänt igen, det är ju så roligt att gå runt med kameran. Man vet aldrig vad man kommer hem med och får upp på skärmen sen....
Postat 2018-02-17 14:50 | Läst 726 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera