funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Prov i filtret Perfect Effects 8

Passade på att tanka ner filtret gratis igår, och har provat några av effekterna på mina bilder.
Det finns en lång rad möjligheter i programmet, dock liknar det Color Efex Pro ganska mycket. Med inbyggd Silver.
Det innehåller ett svartvitt filter med hyfsad möjlighet att konvertera till svartvitt, intressant i kombination med olika val av ramar.
Själva bilden använd här kändes lovande vid fotoögonblicket men den var en stor besvikelse när jag fick upp den på skärmen hemma.
Tycker nog att det använda filtret hjälpte den lite i rätt riktning.
Frågan är om man kommer till lite annorlunda slutresultat än i Silver Efex Pro. De arbetar inte helt lika, programmen. Kanske ett komplement?
Man kan också fundera över om effekterna blir sökta eller tillför något.
Det är kanske som med allt Fotoshoppande och effektsökande att det är bildresultatet som är viktigast och vissa happy moments är det nog bäst att behålla för sej själv!!Postat 2014-01-29 10:42 | Läst 1031 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Snöfall i solsken på Djurgården

Eftersom jag är allmänt vimsig just nu lyckades jag missa en mötestid ute på Djurgården vilket medförde att jag fick en hel timme till godo att gå runt och fota.
Det är fortfarande gryningsljus ganska sent på förmiddagen och igår var det med inslag av sol vilket inverkar positivt på livsandarna tycker jag!
Har nu promenerat i området olika årstider, i olika ljus och väder.
Är oerhört svag för arkitekturen, patinan och stämningen bland de här gamla husen.
Snön som ligger ljusar upp och tar bort årstidens murrighet.
Den Breda Gatan vintertid. Har sett bredare gator i mina dagar....
Det var inte mycket folk i omlopp, mest sådana som promenerade hundar. Den här jycken gick helst i sin egen takt och riktning till mattes förtvivlan ty hon ville inte vara med på bild.....
Infallande sol och stora snöflingor på samma gång, det är en lite ovanlig kombination. Kamerahuset är vädertätat så det är bara att fota på utan ängslan för utrustningen.
Ljus och skugga styrde motivvalen.
Märker att jag retar mej ohyggligt på de färgade glasen i fönstret. De är valda i fula nyanser och strukturen i glaset känns hård och otrevlig. Men trädskuggan gillar jag!

Om man tycker att det är läskigt att gå NÄRA när man gatufotar kan man träna sej på den här snubben som står tillgänglig utanför Blå Porten.

Ibland händer saker tre gånger. På Blå Porten föll en dam raklång och slog huvudet i ett bordsben och blev hämtad av ambulans.
När jag åkte hem gjorde jag ett ärende in i en skollokal där jag hålls ibland för att prata med vaktmästaren. Men han hade inte tid för han var tvungen att ta hand om en äldre man som skadat foten. De väntade tydligen på ambulansen.
Väl hemma låg en lapp i brevlådan att mitt paket med ny extern hårddisk levererats till grannen och att det var SKADAT. Som tur var hade enbart paketet fläkts upp, innehållet var ok och jag kan nu spara mina bilder på en extra hårddisk som säkerhet.
Men märkligt att detta hände med ca fyra timmars mellanrum, annars händer det aldrig något särskilt tycker jag. Tur det kanske!

Postat 2014-01-18 11:52 | Läst 1871 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Mata duvorna i Tensta

När fotoklubben kallade till utflykt och valet föll på Tensta, då undrade jag vad man skulle hitta för roligt att föreviga i denna Stockholmsförort.
Kan inte påminna mej att jag satt foten där förut någon gång.
Björkar i släpljus var det bara att glömma. Arkitekturen kanske är speciell, men i mina ögon är formspråket på husen lite för fyrkantigt.
Fota folk? Jo det fanns gott om spännande personligheter som passerade förbi!
Fast jag är försiktigt lagd och såg mej om efter någon sorts detalj eller karaktär för området att börja värma upp med.
Märkte att en stor flock duvor makade sej allt närmare där jag satt på huk, och de var så förväntansfulla och nyfikna att jag beslöt att studera vad de tänkte ta sej för.
Damen här kom och upplyste mej på ett handfast sätt vad duvorna väntade på. Helt uppenbart sköter man om fåglarna på ett osvenskt och häftigt sätt.
Fåglarna var helt orädda och man kunde gå väldigt nära utan att de flyttade på sej alls. Det var flera olika personer som dök upp och gav dem bröd.
Ja, ibland lyfte hela flocken förstås och det blev ett väldigt flaxande. Stor dramatik i vardagen, och jag gillade verkligen läget för såna bilder tillhör mina favoriter!
Men sedan slog de sej ner igen.
Det kunde ha blivit Hitchkock stämning men fåglarna var alldeles för vänligt inställda för att någon hotbild skulle uppstå.
De satt där helt lugnt medan folk passerade förbi på alla sidor.
Så småningom blev det bilder på folk också.
Ljuset var inte det bästa så jag kom hem med suddfolk och skarpa duvor i stället för tvärtom som det normalt brukar landa.
Ännu en ovan sak var att ett par stycken stannade och bad att få bli fotograferade. Normalt är ju att folk går omvägar när de ser kameran, skyndar förbi och vänder bort ansiktet eller ser sura ut. Inte här inte!
Jag fick en gående person mot vägg också, och dagen var räddad!!!
Vackert är det med snön och de kala trädgrenarna.
Jag är ingen vän av vintern, hade klätt på mej alldeles för tunt på fötterna och vid det här laget frös jag så ordentligt att det var läge att gå in och ta en fika med de andra från fotoklubben, och beundra varandras tumnaglar på bakstyckena av kamerorna.
Många olika sorters motiv blev det för alla, och jag har fått titta på en outforskad del av norra förorterna som överraskade rejält!
Postat 2014-01-14 23:59 | Läst 1828 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Äkta hederliga turistbilder från Dominikanska Republiken!

Den vackra gröna ön, sedd från bergstoppen ovanför staden Puerto Plata.
I bakgrunden Atlanten, landskapet ligger vid öns norra kust.
För att få ta del av utsikten åker man på äkta turistvis upp i en linbana, Teleférico. Tillverkad i Italien för övrigt.
Bergtoppen ligger oftast inbäddad i ett moln.
Dottern undrade hur moln känns, nu har hon fått klämma på ett!
Cigarrerna som tillverkas här på ön räknas som näst bäst i ranking efter Cubas världsledande.
Vi fick en föreläsning om odling och lagring av tobaksbladen och en demonstration i konsten att rulla en också. Det hela gick ut på att kränga cigarrer till oss förstås och jag gick ivrigt på det och betalade en förmögenhet för ett ex. Med viss stolthet, man kan komma hem med betydligt värre souvenirer - och jag röker inte ens....
Men jag uppskattar hantverksskicklighet!
Det skulle fotas under vatten, jag hade tom köpt en liten Panasonic kompakt för att kunna ha roligt med. Den finaste fisken som lät sig fångas på bild i de här vattnen visade sej vara min egen dotter.
När man bor på hotell skall man underhållas och det finns någonting jag inte riktigt kan beskriva över den atletiske instruktören och turistdamerna.
Fenomenet iakttogs förundrat vid samma tidpunkt varje dag.
Då vi var där under julhelgen kom naturligtvis tomten förbi poolen.
Det svepte ett brudpar förbi solstolarna någon dag senare också, till sin väntande vigsel på sandstranden!
På resan medförde jag som reselitteratur Göran Segeholm och Serkan Günes guide till landskapsfotografi.
Alla aha-upplevelser som boken framkallar skar sej grällt mot platsen och mitt sätt att fota på. Som alltid när nya idéer bråkar med gamla invanda och ska funderas över och smygas in i helt egentligen motstridiga tankesätt så fick jag till ganska underliga bildförsök som inte hade ett dugg med Günes förhållningssätt till fotografering och motiv att göra.
Det är vinter i Karibien den här perioden så ibland bröt det ut snabba hårda störtskurar som fick de flesta badgästerna att vilja söka skydd.
Däremellan var det varmt, vackert och den stora behållningen var sandstränderna där man kunde ta mycket långa härliga promenader och titta på havet och på folk.
Avslutar det här turistfrosseriet med en soluppgång på stranden, den var magisk!
Dessutom inte det minsta besvärligt att gå upp i ottan för att fota den här gången! Skandinaver har ju sovmorgon i den här änden av världen.....
Postat 2014-01-10 09:27 | Läst 1779 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

På besök i Puerto Plata, Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken ligger i Västindien på samma ö som Haiti.
Jag for dit över julhelgen och under två veckor har jag haft det rent ut sagt jätteskönt!
Landet är grönt och kuperat med högsta bergstoppen Pico Duarte, 3 175 m öh. Sluttningarna täcks av tropisk regnskog. Dalar och slätter har savannvegetation. Det tropiska klimatet mildras av Nordostpassagen som ger mycket regn i de nordliga bergen. Öns södra delar är ofta orkandrabbade.
Några mindre turer genererade lite bilder som här främst är tagna i staden Puerto Plata belägen på öns norra del och med Atlanten utanför.
Den här perioden är det vinter och svalt med ca 27-30 grader, perfekt för en inte så värmetålig skandinav.
Befolkningen är ganska fattig vilket återspeglas i byggnader och underhåll av vägar. Här är en lotterifirma på bilden. De gick lätt att missta för växlingskontor....
Jag har någon sorts romantisk bild av Västindisk kvinna med bananer i en korg på huvudet, verkligheten var inte lika romantisk även om folk generellt var väldigt vänliga och varma till sättet.
Då det lackade mot jul, som den katolska befolkningen firar stort, fanns det stort utbud av julmat till salu på stadens marknad.
Vi har även frossat i frukt och grönsaker, mina måltider hemma känns ganska påvra i jämförelse!
Lönerna är låga och bensinpriset mycket högt. Man tar sej oftast fram på motorcykel och lastar på dem så mycket man får rum med.

Vi såg mellan en och fyra personer sitta på motorcyklarna, man transporterade sängar, stockar och diverse annat.
Som gammal MC-förare reagerade jag på att det knappast var någon som bar hjälm, och skorna bestod lika gärna av flip-flop sandaler som pumps.

Vi varnades för att köra bil på egen hand och trafiken var milt sagt vild. Hög fart mellan åsnor, hästar, kossor och skällande hundar och passagerarna stod eller satt på lastbilsflaken. Dock såg vi inga olyckor även om många bilar var ganska tilltygade.
I stort upplevde jag folket som ganska tillbakalutat.
Man satt på stolar på trottoarer och vid vägkanter och tittade på dem som passerade förbi
Arbetslösheten är stor i landet och det kanske förklarar den bild jag fick av folk där.
Dock kunde man fånga sådana som promenerade förbi fasader!
Även om de flesta som sagt satt ner.
En liten butik i hålet i väggen.

Avslutar med bilden på kvinnan som både tycks vänta på något, och samtidigt bo här vid muren.

Det blev några rena turistskott också som jag återkommer till senare....

Postat 2014-01-07 16:24 | Läst 2296 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera