funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Stadsbilder från Säter

Det röda planket i Säter med vidhängande utställningsbilder och publik har vi redan sett så mycket fint ifrån, så jag passar på att blogga om de bilder jag fotade inne i Säter i stället.

Det är en mycket fin liten stadskärna med gamla hus, sådana som jag självklart går igång på.
Efter en diskussion med Lasse om min vidvinkel beslöt jag att prova den inne bland de trånga gatorna för att se om jag skulle tycka om bildkvalitén. Mitt påstående är att bilderna blir konstigt gryniga medan Lasse har en mycket mera positiv syn på vad denna Nikon Nikkor AF-S DX 12-24 f/4G IF-ED presterar.
Sticker emellan med kajan fotad med 50mm fast optik. Fågeln suktade efter smulor från vår lunch såpass att jag kunde krypa nära inpå med kameran innan den surnade och flaxade iväg.
Det finns även nyare bebyggelse i stadskärnan, den här putsfasaden hittade jag intill kyrkan.
Från campingen där vi bodde kom man bakvägen in till stan, man möttes av en fantastisk småhusidyll.
Falu rödfärg var rikt representerad på fasaderna men även andra färger förekom.
Folktomt var det nästan vilken tid på dagen man än gick förbi med kameran, en och annan bil rullade förbi och väntade man kunde även någon gående passera, ofta med hund.
Peter tog med oss på en fin tur på kvällen mellan utställningsdagarna, bland annat stannade vi till vid den här nedlagda silvergruvan.
Peter trollade också fram en saftfärgad solnedgång som vi alla föll för. Vi slängde oss handlöst ur bilarna och fotade intensivt på en lång rad med karaktär av japanska turister.....

Dottern fick lite långa dagar på utställningen men var ett mycket trevligt sällskap på resan. Hon skymtar fram på bilderna från de andra bloggarna, ses i reportaget TV4 gjorde, och för att fördriva tiden la hon beslag på min kamera ganska mycket. Fåret lovade jag henne att lägga in och fotograf i det här fallet är Saga.
Vi har börjat se oss om efter ett lämpligt kamerahus till henne å det snaraste!

Som slutkläm vill jag tacka arrangörerna så jättemycket för allt arbete ni lagt ner på att den Fotografiska Resan skulle gå av stapeln, det var ett mycket trevligt arrangemang och stämningen var positiv och uppskattad!

Postat 2012-07-29 16:15 | Läst 3993 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Dubbelexponering i kameran

Med debatten i bloggarna om allting kring motiv och exponeringar och kameramärken och inställningar och det egna psyket färsk i bakhuvudet, har jag funderat över hur jag själv funkar med kameran och bilderna jag tar.
Har en historik i mörkrum och svartvitt fotande men minns inte namnet på vätskor, papper eller filmer. Drar slutsatsen att för min del är inte tekniken kring själva kameran eller framställandet av bilderna drivkraften vilket borde få mej att skämmas kanske. Jag traskade in på Schönherrs fotobutik och skulle fråga efter motljusskydd men hittade inte riktigt orden. Herrarna i butiken var mycket behjälpliga och jag kom därifrån med ett beg Nikon HS-11 som dessutom snabbt lokaliserades från en överfull låda. I det läget fick jag en glimt av hur mycket kunskap man kan besitta om tekniska tillbehör. Jag kände mej också väldigt fånig och okunnig trots att herrarna i butiken var artigheten själv!

Vad går jag igång på då? Tror att jag vill bli överraskad. Jag provar att fota olika motiv på olika sätt för att rent konkret se hur de blir och hur jag kan förändra och driva bilderna. När jag vet hur motiven går att fånga tekniskt börjar det handla om att få till innhehållet i dem med ett öga på bakgrunderna. Vilket jag finner mycket utmanande.....
99% av bilderna jag tar lämnar mej med en otålig känsla av att jag kunde gjort dem annorlunda och mycket bättre. Ibland är det roligast att experimentera och bildmässigt blir resultaten halvtrista att betrakta.
Jag fotar oftast halvmanuellt för det var på det sättet jag lärde mej för länge sedan. Gånger jag förlitat mej på autofokus har skärpan hamnat åt skogen. Kan konstatera ett kontrollbehov när det gäller skärpeplan och ljus in i kameran.
Objektiv byter jag ofta efter vilka motiv som avses, fast oftast har jag mitt fasta 50 mm monterat på kameran. Om inte springzoomen räcker till kan man ju alltid panorera....

Att hålla på i Fotoshop gillar jag även om målsättningen för min del är att ta bilderna så färdiga som möjligt i kameran. Försöker komponera bilderna inom ramen och sedan räta upp dem ifall de är sneda. Detta gäller inte bilder på insekter eller sport förstås!
Men alla bilder nedan är tagna på det sättet. Upprätade men inte beskurna, ingen omfattande bildbehandling men däremot dubbelexponerade. Kameran är handhållen och jag har använt mitt 105 mm  mikrotele och en mellanring.

Jag har lånat silversmycken från en kollega för att prova om silverkänslan går att förstärka genom dubbelexponeringen. Bakgrunden är en test, hoppas att den kan ge "fart" till smycket utan att ta över uppmärksamheten.
Själv tycker jag att detta blev silvrigt och att dekoren funkar, men eftersom det är ett rent experiment antar jag att jag är totalt blind inför hur bilden ses av andra. Den kanske bara blir jobbig i stället för "bling-ig".? Bör ses i full upplösning, tumnageln ger inte bilden rättvisa!
En halsbands-bug på bakgrundsblomman. Bakgrundsfärgen har i bildbehandlingen fått en grönaktig ton men här behåller jag den då den svarar mot färgen på titanet i vingarna.
Ingen dubbelexponering, jag testar bakgrund annat än vitt till en kollegas vas för att se om mer info hjälper fram eller stjälper hennes alster.
Med baktanke på utställningen i Säter spånade jag på dubbelexponeringar i Fyrisån. Mitt hantverks-koperativ ligger helt nära och jag går förbi varje gång jag ska dit och jobba.
Bilden är dubbelexponerad - den lustiga skuggan i himlen längs trädraden är en defekt av detta, och sedan roterad 180 grader i datorn.
Mer av ån men ändå finns husen där. Plötsligt hanterar man en färgpalett och det är kul att lyfta fram eller dämpa färger för att försöka nå en balans mellan dem. Själva dubbelexponeringen ger ett drömskt uttryck som försvinner om jag drar på med för mycket svärta. Rättvänd bild, annars skulle stråna i förgrunden bli konstiga.

Det här skulle kunna vara en kandidat för min del till utställningen. Men när döttrarna gillar den och tycker att den är ball, så dissas den av maken därför att det enligt honom inte finns någon blickpunkt i den. Själv blir jag ambivalent om det bara är en bild som jag själv uppskattar eller om den säjer något till andra också.... ?

Postat 2012-07-21 11:50 | Läst 2490 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Saknar vissa insikter om insekter

Har ingen susning vilka arter jag fotat men kan ni hjälpa med att namnge dem är jag tacksam!!

Ok, blomfluga kallar jag denna
Och en humla, fast av en gråare typ
Gissar på Nässelfjäril?? Tuff sak, den sket högaktnigsfullt i att jag körde upp objektivet nästan i näsan på den!
Den här kan jag inte namnge men ringarna på vingarna är fina tycker jag!
En fladderpelle med nervösa drag, den satt inte still ens en hundradels sekund och är fotad i farten... Den roligaste av dem att fota och förvånansvärt få suddfjärilar laddades upp från kameran!
Miljöbild med fladderpellen på strå
Ett mycket litet kryp med påfallande rovdjursaktig uppsyn när man tittar närmare.
Humlor och blomflugor studsade snabbt bort från Lavendelblomman där den tryckte men jag såg den inte attackera någon.
Ovanligt många sorter kom till Lavendeln idag. Men jag är lika obildad på arter som på bilmärken och det är synd! När man nu gillar motiven....
Postat 2012-07-19 15:55 | Läst 1672 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kolmården

Bilder som alla kan ta och också tar, detta är lite av min skörd från den i mina ögon fantastiska parken.

Tigern som är herre över människan, kanske?
En skön rad på olika höjd.
Varför får den här bilden mej att tänka på Tina Turners peruker???
Obligatorisk elefantbild!
Biktstol för lejon? Behöver nog ses i stort format!
Röd Panda rör sej betydligt kvickare än den svartvita varianten.
Kollar efter möjliga hot
Kamelridning ingår i entren och jag fångades av den fina kontakten mellan kamelen och föraren. Den upprepades varje gång de bytte ryttare.
De här aporna fascineras jag av varje gång jag besöker parken, av den lätthet de har när de svingar sej runt i träd och rep i inhägnaden.
Själv identifierar jag mej mera med den här krabaten, särskilt efter en heldag på hård asfalt!
Och - No no no it´s not dead - it´s just resting.... if You know what I mean...
Postat 2012-07-17 14:45 | Läst 2049 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Humlorna är tillbaka!

Den regniga sommaren har genererat alldeles för många myggor, löss, spindlar och så några enstaka fjärilar i trädgården. Men mina favoriter humlorna har lyst med sin frånvaro.
När nu Lavendeln äntligen slagit ut - är inte det väldigt sent eller minns jag fel??? - så hittar jag äntligen en ensam men mycket flitig humla jobbandes ibland blommorna. Det är en av de mest rogivande motiv jag kan komma på, jag kan sitta länge och titta på hur humlorna arbetar!

Gissa hur många suddhumlor det går på en skarp!!!!! Jag törs inte avslöja antalet men det är sååååå måååånga....
Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man navigerar.
Här tycks den ha gripits av plötslig blyghet?
En humla är för tung för att flyga men den har bara inte fattat det!
Den här märkliga lilla mojängen känner jag inte igen. Vad är det för en sort, någon som vet???
Postat 2012-07-14 15:42 | Läst 1849 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa