funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Stadstur och äntligen ett ljus värt att fota i!!

Jag trodde att jag skulle kunna ligga lite lågt med fotosidan ett tag.
Ack vad jag bedrog mej! När sedan mina bloggar var borta och urvalet av bilder på min sida var helt uppåt väggarna var det bara att inse faktum och pytsa in medlemsavgiften. 
Bilderna är från en snabb tur genom Gamla Stan som jag snikade till mej i onsdags eftermiddag. Det var äntligen ett ljus värt att fota i, till och med ett vackert klart och varmt ljus visade det sej!
Bara att gilla läget och lunka runt. 
Det här är ett välfotograferat hörn. Med mjukt varmt infallande eftermiddagsljus och en grupp turister som poserade för varandra passade jag också på att knäppa av en bild.
Jag kan inte få nog av husen, kvarteren och stämningen i Gamla Stan....
Måste ha varit min lyckliga dag dessutom, att få hyfsad skärpa trots relativt lång slutartid brukar inte jag lyckas med i vanliga fall.
Det som är lite speciellt för årstiden är alla sjöfåglar som hopar sej i vattnet vid Kungsan. Det är utfodring och ett flertal sorter trängs på isflaken.
Isflak som är vackra i sej själva.
En Kanonvakt vid slottet!!
Igen var slutartiden relativt lång så att jag fick skärpa är närmast att betrakta som ett under.
Jag fattar ingenting, suddiga personer är det vanligare att komma hem med. Kanske det här är enda gången i min livstid som bilderna från dagens promenad slutade i ett gäng roliga att visa, utan sudd, felaktigt placerad skärpa eller en komposition som retar mej i efterhand.

Det har varit trögt med fotandet länge till min stora sorg. Jag har varit bortskämd med att kameran alltid funnits som avkoppling och en källa till inspiration.
Lite stök hos de unga i familjen har nog spelat in, energin har helt enkelt inte räckt till. 
Nu hoppas jag att lusten på att fota återvänt igen, det är ju så roligt att gå runt med kameran. Man vet aldrig vad man kommer hem med och får upp på skärmen sen....
Postat 2018-02-17 14:50 | Läst 729 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ska det regna på semestern ska det vara ett rekord!

Är just hemkommen från mitt första besök i Berlin.
Jag har varit nyfiken på staden länge men inte kommit iväg förrän nu. Kan konstatera att det är en svårfotograferad stad eftersom den är så gigantiskt storslagen, de flesta bilderna såg rätt ointressanta ut först men jag har till min förvåning hittat flera jag själv tycker om.
Vi hade tur med vädret de första dagarna. Sedan kom det där regnet som till och med var på nyheterna i Sverige. Vi var ute och vadade i vattenmassorna men blev som tur var inte strandsatta på något ställe långt från där vi bodde. Tunnelbanan var även den översvämmad på vissa stationer så den stod tydligen still. Det var ett ihållande regn som aldrig tog slut, det pågick i flera timmar....

Dokumenterat med mobilkameran. Den är ljuskänslig och presterar bilder där det är för mörkt för systemkameran. Med dassigare kvalitet förstås, men som ögonblicksbild kul att ha kvar!
Vi var själva sjöblöta upp till knäna efter den här turen. Hårtorken på hotellet gör underverk i ett sådant här läge när man reser med lätt bagage.

Detta är vid Alexanderplatz, forna östbebyggelsen. Gigantiska hus, breda gator.
Jag roade mej friskt med bilder som inkluderade speglingar från stadsmiljöerna.

Också Alexanderplatz, plötsligt larmade det till och ett gäng dansare uppträdde taktfast utan musik.
Svårfångat men kul när de interagerade bland folk som bara hängde på platsen eller passerade.
Ett vackert ljus vid Brandenburg Tor. Också en svårfotad plats mycket beroende på alla människor som myllrade där. Den här flickan backade så vackert in i bilden, gjorde det hon skulle i sin mobil och försvann sedan utan att ens lägga märke till att jag stod där.
Stan är full av graffiti.
Minnesmonumentet var ett härligt ställe att vandra runt i. Definitivt helt sönderfotograferat men ändå roligt att ge sej på!
Mitt i alla ganska nybyggda kvarter dök det upp en del äldre bebyggelse, det mesta var ju sönderbombat efter kriget. En hel del kyrkor och museer med överdådiga utsmyckningar finns bevarade. Jag tycker också mycket om utformningen på deras gatubelysning!
Den här väggen hittade jag nära en lång bevarad sträcka av muren där graffitikonstnärer fått fria tyglar att måla. Det mesta såg tyvärr ganska slarvigt ut men några av motiven var riktigt snyggt utförda.
(För min del är jag mera imponerad av den graffiti jag sett i Snösätra.)

Som sagt, en storslagen svårfotograferad stad. 
Kul ändå att ha varit där! Mitt under det värsta regnet på 60 år dessutom....

Postat 2017-07-02 12:53 | Läst 1247 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Äntligen har även jag besökt Barcelona

Just innan snöovädren slog till här hemma for jag till palmsus och 20 graders värme i Barcelona.
En stad som stått på måste-listan i väldigt många år.
En stad som alla talar längtansfullt och förtjust om, den beskrivs som underbar.
Klart att någon som jag med arkitektur och gatumiljöintresse har varit otroligt nyfiken på Gaudis avtryck i staden!
Så vi klev rakt in i lämmeltågen av turister och passerade förbi flera av de välkända platser som är signerade Gaudi. Det här taket på Palau Güell höll vi på att missa eftersom vi inte hittade passagen upp först. Det var en vänlig museivakt som ledde oss in i en hiss upp till takvåningen. Där uppe sluttade golvet åt alla håll och keramikern i mej blev alldeles förtjust i all inklädd mosaik!
Park Güell hade även den fantasifulla inslag med märklig skulptur och mosaik. Och en aldrig sinande ström av selfiefotande turister trots att vi reste utanför den stora turistsäsongen.
Mitt bestående intryck av staden är att den är stor, så stor att det är svårt att fota i den. 
Utanför La Catedral i  gamla stadsdelen var omgivningarna spännande och efter lite väntande blev det tomt mellan horderna av folk så det gick att fota också. Man behöver vara lika snabb som när man fotograferar fotboll för att hinna få till någorlunda renodlade bilder i de här kvarteren.
På förmiddagarna var ljuset härligt. Vi vandrade åtskilliga timmar om dagen och hittade stråket Wellington vid sidan av zoo på väg mot sandstranden. En plats dit stans alla joggare tycktes söka sej.
Sättet att försöka kränga pengar av turisterna var uppfinningsrikt!
Ett frekvent inslag i gatubilden var en massa graffiti, påfallande ofta väldigt skickligt utförd!
Jag slogs även av mängden med balkonger på byggnaderna och hur de dignade av krukväxter, cyklar och tvätt på tork.
Vi hittade en marknad med loppisinslag som mest liknade en soptipp. Där minglade ivriga besökare i jakt på fynden.
För att se lite mer än bara stadskvarter tog vi tåget till klostret Montserrat strax utanför stan. Välordnat för turister med sista transporten upp på berget med ett litet tåg. 
Trots spexande turister som kryllade kring klostret och kyrkan infann sej en kort stunds stillhet. Den bröts snabbt av  tjugotalet skolklasser som skränande vällde in i kyrkan och fick oss att snabbt fly ut därifrån.
Stillheten i utsikten från klostret är alltså missvisande eftersom jag bakom mej har mängder av turister, men det behöver jag ju inte låtsas om när jag visar bilden!!
Nu är jag hemma igen och fryser. Är lite obeslutsam över vad jag tycker om Barcelona. Det var lite för stort för min smak. Men jag är väldigt glad över att jag gjorde resan dit!!
Postat 2016-11-06 12:29 | Läst 1413 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Kvarnholmen

Första besöket på Kvarnholmen, som är under omvandling till exklusivt bostadsområde. Mycket av en arbetsplats, vilket i sin tur gav möjlighet till roliga bildmöjligheter!
Jag var i trevligt sällskap med medlemmar från Enskede Fotoklubb och vi hade en fin promenad och väldig tur med skönt höstväder!!
Spegling som sammanfattar miljön ganska bra tycker jag!
Här bygger man på en trappa.
Ännu en spegling i en vattenpöl.
Betongkonst!
De gamla fabriksbyggnaderna är under omvandling till bostäder.
Mera betongkonst!
K-märkta radhuslängor med fantastisk utsikt!
En gammal butik. Visst hade det varit bra för de boende med en livsmedelsaffär här!
Höstfärger och utsikt från radhuslängorna.
Utsikten mot Djurgården går inte heller av för hackor!
Här skulle jag önskat att klockan var 6 på morgonen och att vattnet varit stilla, men man får inte alltid som man önskar och båten hade antagligen inte varit på plats vid den tidpunkten i alla fall....
Postat 2013-10-14 11:56 | Läst 2453 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Motiv in i väggen i stan

Stadsvandring igen, det var ett tag sedan. Jag har saknat stan och myllret av folk. Hela sommaren har jag begravt näsan i rabatterna för att jaga humlor och fjärilar och nu när de är på upphällningen har intresset för stadsmotiv återvänt.
Ett tag nyligen var jag väldigt trött på bild. Tittat kritiskt mest på mina egna och funderat över meningen med dem. Om de berättar någonting, om det finns anledning att visa dem. Det har känts som om min förmåga är begränsad och att jag inte ser möjliga motiv när de finns mitt framför näsan på mej..
Då jag har en förkärlek för ganska plottriga inslag i bilderna mår de bra av att förstoras upp allihop här!
Väl inne i stan infann sej den där avkopplande sköna känslan, att ensam flanera runt och kika efter möjliga miljöer.
Sedan vänta in människor som får bidra med liv.
Här ovan hade jag inte lika uppmärksamt sett över inställningarna på kameran, f1,2 resulterade i en sorts ljusskugga som jag blev väldigt förtjust i.
Fast jag undrar om bilden går att fota igen rent tekniskt....
Fasader och former är intressanta, jag rycker inte upp kameran på gatan och fotar folk. Nej jag spanar efter snygga bitar av fasad som inte dolts bakom parkerade bilar. En utmaning i sej så fullparkerad som stan är.
Jag har turen att ha en livs levande person utanför nätet att bolla bilder med. Han har väl inte sagt rakt ut vad han tycker om mina bildresultat och det kanske jag ska vara glad över. Men han har den goda sidan att föreslå möjligheter och nya sidospår både när det gäller bildkomp och framför allt ljuset.
Jag har förhållit mej ganska platt ett tag och det är stretigt värre att utöka bilddjupet.
Det blir också fler och fler människor i bilderna. Från att ha varit renodlat cityscape börjar det nu utvecklas en hybrid till gatufoto.
I och för sej tycker jag inte om att sätta etiketter på motiven annat än när de ska placeras in i specialpoolerna. Och miljöerna kommer först, personerna får smyga sej in sedan.
Ifrån Södermalm till Vasastan, ett för mej relativt oprövat område.
Med gott om tid att lunka runt och ett stort behov av att rensa skallen och koppla av strosade jag runt några kvarter och gladdes över de fina husen.
Praktiserade utmaningen att få in ett större djup i bilderna, nya utgångar än bara åt sidorna. Lite speglingar av vitlök och räkor fick jag på köpet....
Även om jag får en hel del återfall till mitt gamla invanda sätt!

Vasastan bjuder på ett trevligt myller av människor, det är liv på gatorna nästan som på söder. Här behöver man inte vänta länge på att olika personer ska flanera in och ut ur bild!
Tänk om jag fått med fötterna också......

Hur som helst har jag haft roligt och uppskattat den avkoppling och nedstress som promenerandet på stan erbjuder och automatiskt infinner det sej en mening med att ta alla dessa bilder också!!

Postat 2013-08-29 14:26 | Läst 2468 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera