funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

10-års jubilar på fotosidan!!

Fick oförhappandes syn på att nu i juli har jag varit medlem på Fotosidan i tio år.
Det känns som en lång tid och jag blev plötsligt nostalgisk och började i huvudet summera mitt fotande under den här perioden. Det har hänt massvis!!
Saga
För tio år sedan fotade jag med en analog Nikon FM och labbade färgbilderna, hade tillgång till Folkuniversitetets färglabb under en period. Innan dess höll jag till mycket i ett svartvitt labb som jag delade med kompisar. Jag gick in i mörkrummet och ville helst inte gå ut ur det igen. Jag gillade dofterna och hur bilderna växte fram när man arbetade med negativen. Det fanns så mycket man kunde göra för att påverka bilderna, jag var nog rätt kass med massvis att lära och det var vansinnigt roligt. Bilden ovanför är tagen analogt på min yngsta dotter, labbad och avfotograferad digitalt efteråt. En av de första bilderna jag laddade upp som medlem här.

Under de här tio åren har jag fotat flitigt. Bytt upp mej från en Nikon D50 till en Nikon D300, som jag gillar skarpt och som jag hoppas överlever många år till!! Objektiven har hängt med sen analoga tiden, skönt att de funkar både analogt till digitalt!!
Motiven har växlat, jag har några favoritmotiv och numera blir det ofta stadsbilder med folk, makrobilder med kryp, porträtt och så har jag börjat ge mej på ljussättning.
Bilden ovanför visar mina bords lamphållare med mina foton inbrända i glasyren.
Jag kan bli mycket bättre på ljussättning men har blivit intresserad av det med samma sorts intensitet som användes förr i mörkrummet. Besitter en personlighet som gärna slukas av mina intressen, kompisarna brukar skämta om det.... (Läs besatt!)

Apropå Fotosidans nya akademi kurser som jag har sett att det brummats om i kommentarsfälten, har jag för att bredda mej hoppat på dem. Det finns alltid någonting nytt att plocka upp och jag är en nyfiken typ. Firar tioårsjubileet med att hoppas jag få ledtrådar hur man ljussätter glaset i lamporna i det här fallet och att repetera manuella inställningar på kameran. Nyttigt!!
På den analoga tiden ställde man in allting själv, tid bländare och fokus.
Numera är fotograferna serverade de inställningarna i de moderna kamerorna och det är i mina ögon en ganska tråkig överlämning till tekniken som jag helst undviker.

Snart startar med andra ord nästa tioårsperiod här på Fotosidan, undrar vad den kommer att bringa med sej!!

Postat 2016-06-11 16:32 | Läst 1648 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ljuslek med lilla led lampan jag fyndade på Fotomässan

Jag är med i ett hantverkskooperativ i Uppsala och har tillgång till en mängd roliga alster som jag fått uppdraget att fota. Men det har varit lite knepigt att ordna bra ljus, vanliga blixten har för starkt ljus och studioblixtarna är på tok för stora för att släpa med sej.
Men jag fyndade en liten 17x12 centimeters ledlampa på Fotomässan som gör ett riktigt bra jobb!
Jag håller kameran i ena handen och riktar lampan i andra handen mot grejerna, det blir svajigt och jag önskar oftast att jag hade 5 armar minst, men jag är för lat för att bära med stativet. Rikta ljuset, hålla kameran så linjer och prylar fotas räta och få till avståndet kräver koncentration!
Detta är ett halssmycke i oxiderat silver, det ser ut som en kolbit kanske. Fick trixa lite i Fotoshop efteråt, det blir ibland inte alls vad man trodde när man fotar nära. Det gick att lätta upp det svarta väldigt bra i alla fall.
Koppen behövde extra ljus och den lilla lampan lyste upp det rätt stora motivet överraskande bra!
Silverring i en järnskål, båda metallerna fick lite bling av lampan!

Men textilier sväljer allt extra ljus och det syns ingen skillnad även om jag sätter lampan jättenära så där får jag använda mej av kamerans exponering och Fotoshop i stället.

Själva lampan är rätt kul, man kan ställa styrkan på ljuset med en knapp, och temperaturen på det med en annan. Detta tål att träna på, kul att fota är det!!!

Postat 2016-01-23 00:05 | Läst 1430 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Rapport från en nybörjare med studioljus

De där softboxarna jag inköpte i våras har visserligen kommit till användning men jag har inte ägt den minsta kunskap om hur de ska hanteras.
En man i fotoklubben som har arbetat länge med studioljus och porträttfoto förbarmade sej och tog en eftermiddag för att förklara och visa. Dottern som sedan barnsben vant sej att stå framför kameran ställde upp som modell.
Bruksanvisningar i all ära men de är ruskigt krångliga ibland. När någon på ett praktiskt sätt visar handgripligen har jag så mycket lättare att förstå. Hittade funktioner både på ljusmätare och softboxar som fram till nu varit - vad ska jag skriva; ohittade??
Dottern var tapper och levererade bra i ett par timmar och sedan var hon med all rätt trött!
Det är inte bara blixtarna man ska förstå sej på. Placering av lampor, mätning av ljus på olika ställen av motivet. Hårstrån på kläderna som ska bort, ostyrigt hår som lägger sej framför ögonen. Vinklar, ansiktsuttryck, skuggor och högdagrar. Konstiga veck i kläderna, noppor och band och färger som sticker fram där de inte ska.
Det är roligt men väldigt mycket. Kanske det blir mindre att försöka komma ihåg om man fotar sej till en rutin av allting. Just nu känner jag mej lite smått överväldigad av allting men jag är ju också ny på det här med ljussättning. Ljuset tar fram både önskat och oönskat och alla bilder hittills ger upphov till tankar om förbättringar och förändringar.
I längden smått frustrerande....
I varje bild ser jag genast sånt som borde ha fixats på plats. Fotoshop i all ära men målsättningen är att få hålla på så lite som möjligt med efterarbete där.

Tur att ungarna inte backar från att vara försökskaniner framför kameran, när de tröttnar har jag stilleben att jobba med och det är ju inte särskilt mycket lättare!!

Sven-Erik fotade med sin Hasselblad och negativ svartvit film. Det var länge sedan jag stod i mörkrum och saknar det ibland fast jag vant mej vid digitalkameran och efterbeatbetningen av bilderna i datorn.
Hur hans bilder blev får vi se när de är labbade....

Varmt tack till Sven-Erik Johansson för tid och engagemang i porträttstudion i fredags!!!

Postat 2015-12-21 09:15 | Läst 1921 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ljussättning är kul men knepigt!

Senaste året har en hel del fototid ägnats åt att undersöka hur man kan ljussätta olika motiv på olika vis. Både människor och föremål.
Fantasin finns inte alltid där, men jag har efter bästa förmåga försökt prova mej fram.
Koppar ljussatta med en softbox, ett antal vita reflektorer och med hjälp av lite fönsterljus.
Min nya passion 85mm objektivet f 1,4 har visat sej riktigt dugligt även inom det här området!
Efter att ha varit ganska trött på bilder och foto under en period börjar det kännas roligt igen!
Att ljussätta föremål med blank glasyr är inte det lättaste och jag har en hel del experimenterande kvar innan jag är nöjd. Vill inte hålla på för mycket i fotoshop utan jag vill att bilderna ska komma ur kameran på ett hyfsat sätt.
Huvudsaken är egentligen att ha roligt och att känna motivationen att prova vidare!
Går nu i tankar på att skaffa en mera komplett studioutrustning, lamporna i softboxen höll bara ett år och de tappade rejält i ljusstyrka sista tiden.
Postat 2015-05-12 23:57 | Läst 1710 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Och så är granen på plats!

Höstens sista uppgift är att göra ett fotoreportage, och självklart ägnar jag det till att dokumentera en kollega från min yrkeskår.
Åsa skulle stå på marknad, så bildserien visar hennes arbete från planering till hon här på bilden står på plats i ståndet med alla sina prylar uppställda.
Inför projektet dammades blixten från analoga tiden av, en Speedlight SB-24. Jag använder dagsljus i görligaste mån eftersom min erfarenhet från blixtsituationer är djupt osäker och fylld av slagskuggor och utfrätta högdagrar..... Så resultaten från fotograferingarna är över förväntan positiva!!
Med anslutningskabel SC-17 gick det att handhålla blixten och slå den åt sidorna med förvånansvärt goda resultat!                          
Fylld av experimentlusta riktar jag nu blixten bort från allsköns motiv. Med synk på bakre ridån får man till en förfärlig rörelseoskärpa också som jag gillar!
Här har bilden tagits en vända genom Silverfilter och jag har gjort det mest förbjudna.... maskat ut delar av bilden i färg! Medan en uttråkad dotter blippar på sin Ipod under tiden...... Och vi har även klätt granen, inte bara lekt med kameran!

Kameraskakisar är på modet, blixten fryser rörelsen och jag visste inte att man måste "rita" skakmotiven upp och ner, mycket märkligt! Kan någon tekniskt insatt förklara varför??

Passar på att önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt Fotoår!! :-)

Postat 2012-12-23 16:53 | Läst 3741 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera