funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Bilder från Tallinn

Den här lyxiga sommaren har jag fått resa till två äldre fina städer, först till Krakow och nu senast Tallinn.
Det är tredje gången jag besöker Tallinn och vandrar runt i den gamla staden där.
Jag tycker om stämningen i de gamla stadskvarteren. Kanske lite för mycket turister för att vara helt toppen. Men kommer man ut tidigt är inte gatorna knökfulla av folk.
Man har förbättrat flera av husen sedan sista besöket. Tydligen är ägarförhållandena oklara i vissa byggnader varför de förfaller därför att ingen tar ansvaret att reparera dem.
Marknaden på torget imponerar även den. Många av stånden saluför hantverk av riktigt god kvalité vilket jag uppskattar. Visst finns det ganska bjäfsiga saker men en hel del jag såg skulle jag gärna köpa med hem om jag nu ägde den plånboken.
Min behållning är förstås att vandra runt med kameran och jag fick en egen värdefull stund för det. 
Allting var inte jättegulligt heller till min förtjusning!
Man gillar att klottra en hel del på väggarna och förutom det rent vanprydande hittas emellanåt lite djupare budskap som det här citatet från Siddharta.
Förfall och ny arkitektur med glasfasader lever sida vid sida i stan, här undrar jag om budet verkligen fått rätt adress för sin leverans?? 
Postat 2016-07-24 22:41 | Läst 1421 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Hemma igen efter min resa till Krakow

För att fira födelsedag åkte jag och familjen till Krakow.
Den här resan skulle vara på mina villkor, ett hänsynslöst veto för att kunna stanna och ta bilder när det dök upp något intressant utan klagomål från famljen som fick hänga med på dagliga långa promenader på stan.
Fullständigt underbart!! 
Första gången i Polen och jag som älskar slitna fasader fick mitt lystmäte mer än tillfredställt. Den underliga mixen av sirliga utsmyckningar kring fönster och portar i kombination av fallande puts och stiliga hus i förfall, här kan man gå runt i dagar och ständigt upptäcka nytt.
Spårvagnarnas ledningar vävde in fasaderna, som många av dem också var täckta av nät för att skydda folk från nedfallande puts och bruk.
Stora torget Rynek Glowny myllrade av folk bland uppsnyggade pampiga hus, lampans skugga här var sirligare och snyggare än lampan själv!
I den judiska stadsdelen var det genuinare slitet, här har man inte hunnit med att underhålla byggnaderna. Men hur förfallet det än så ut så nog bodde det folk i husen!
Vi hamnade på rundtur i ett litet tuk-tuk liknande fordon en dag eftersom det regnade, och kom ända bort till Schindlers fabrik. På vägen dit passerade vi den här gamla SS polisstationen som var i bruk 1941 - 1943. Stolarna på torget framför den är ett minnesmärke över förintelsens offer. 
Många cyklade på stan och den här var säkert i bruk för den hågade för cyklar kunde man hyra.
Det verkar regna och åska en hel del i Polen. Efter ett häftigt åskväder med hällregn fanns den här pölen kvar under en eftermiddag till barnens förnöjelse.
Man hade paraplyerna beredda, väderomställningarna kom plötsligt. Ena stunden regn nästa strålande sol och varmt värre.
Detalj utanför en antikaffär jag passerade.
Utanför vårt hotell var det serveringar och där satt jag och iakttog den här tjejen som jobbade med att måla väggen. Penseln var lika bred som en akvarellpensel, hon hade 6-7 burkar med olika färgtoner som hon mixade. Duttade lite med penseln, backade ett par steg och begrundade vad hon nyss målat och så höll hon på. Det påminde mej om konstskolorna men jag har aldrig sett någon angripa en fasad på det här sättet. Hon håller nog fortfarande på och duttar med färgerna misstänker jag.
Min bror som är arkitekt tog med oss på spårvagn ut till en förort med Stalinistisk arkitektur. Den utmärks av stora valvbågar på byggnaderna och högt i tak.
Folket här var lite mindre stadsmässiga än i centrum. Damen på bänken funderade nog på om kassan skulle räcka till de nödvändiga inköpen, väskan på bänken var ju tom och portmonnän såg också väldigt mager ut.. 
Vi såg ovanligt mycket graffiti vilket gjorde intrycket av stan småskräpigt. Men den här målningen fick jag syn på bakom en bygg-galler och jag lyckades kila in objektivet mellan gallertrådarna och fick en bild.
Sista dagen for jag och yngsta dottern till Auschwitz och Birkenau. Vi guidades av en mycket duktig kvinna som levandegjorde saker som hänt på båda områdena. Eftersom berättelserna övergår allting jag tycker är normalt för hur man hanterar medmänniskor är jag tacksam över att få ha sett platserna. Det blir mera påtagligt att ha varit där, än när man läser om det i böcker i den normala hemmamiljön. 
Det var dessutom 31 grader varmt och gassande sol och jag går fortfarande med käpp efter operationen så den rundturen kommer jag inte glömma i första taget.
Stark avslutning av resan, många bilder på minneskortet, nu har jag att göra ett bra tag framöver för att ta hand om dem.  
Postat 2016-07-02 23:54 | Läst 1058 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera