funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Ljussättning är kul men knepigt!

Senaste året har en hel del fototid ägnats åt att undersöka hur man kan ljussätta olika motiv på olika vis. Både människor och föremål.
Fantasin finns inte alltid där, men jag har efter bästa förmåga försökt prova mej fram.
Koppar ljussatta med en softbox, ett antal vita reflektorer och med hjälp av lite fönsterljus.
Min nya passion 85mm objektivet f 1,4 har visat sej riktigt dugligt även inom det här området!
Efter att ha varit ganska trött på bilder och foto under en period börjar det kännas roligt igen!
Att ljussätta föremål med blank glasyr är inte det lättaste och jag har en hel del experimenterande kvar innan jag är nöjd. Vill inte hålla på för mycket i fotoshop utan jag vill att bilderna ska komma ur kameran på ett hyfsat sätt.
Huvudsaken är egentligen att ha roligt och att känna motivationen att prova vidare!
Går nu i tankar på att skaffa en mera komplett studioutrustning, lamporna i softboxen höll bara ett år och de tappade rejält i ljusstyrka sista tiden.
Postat 2015-05-12 23:57 | Läst 1704 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Och så är granen på plats!

Höstens sista uppgift är att göra ett fotoreportage, och självklart ägnar jag det till att dokumentera en kollega från min yrkeskår.
Åsa skulle stå på marknad, så bildserien visar hennes arbete från planering till hon här på bilden står på plats i ståndet med alla sina prylar uppställda.
Inför projektet dammades blixten från analoga tiden av, en Speedlight SB-24. Jag använder dagsljus i görligaste mån eftersom min erfarenhet från blixtsituationer är djupt osäker och fylld av slagskuggor och utfrätta högdagrar..... Så resultaten från fotograferingarna är över förväntan positiva!!
Med anslutningskabel SC-17 gick det att handhålla blixten och slå den åt sidorna med förvånansvärt goda resultat!                          
Fylld av experimentlusta riktar jag nu blixten bort från allsköns motiv. Med synk på bakre ridån får man till en förfärlig rörelseoskärpa också som jag gillar!
Här har bilden tagits en vända genom Silverfilter och jag har gjort det mest förbjudna.... maskat ut delar av bilden i färg! Medan en uttråkad dotter blippar på sin Ipod under tiden...... Och vi har även klätt granen, inte bara lekt med kameran!

Kameraskakisar är på modet, blixten fryser rörelsen och jag visste inte att man måste "rita" skakmotiven upp och ner, mycket märkligt! Kan någon tekniskt insatt förklara varför??

Passar på att önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt Fotoår!! :-)

Postat 2012-12-23 16:53 | Läst 3729 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera