funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Motiv in i väggen i stan

Stadsvandring igen, det var ett tag sedan. Jag har saknat stan och myllret av folk. Hela sommaren har jag begravt näsan i rabatterna för att jaga humlor och fjärilar och nu när de är på upphällningen har intresset för stadsmotiv återvänt.
Ett tag nyligen var jag väldigt trött på bild. Tittat kritiskt mest på mina egna och funderat över meningen med dem. Om de berättar någonting, om det finns anledning att visa dem. Det har känts som om min förmåga är begränsad och att jag inte ser möjliga motiv när de finns mitt framför näsan på mej..
Då jag har en förkärlek för ganska plottriga inslag i bilderna mår de bra av att förstoras upp allihop här!
Väl inne i stan infann sej den där avkopplande sköna känslan, att ensam flanera runt och kika efter möjliga miljöer.
Sedan vänta in människor som får bidra med liv.
Här ovan hade jag inte lika uppmärksamt sett över inställningarna på kameran, f1,2 resulterade i en sorts ljusskugga som jag blev väldigt förtjust i.
Fast jag undrar om bilden går att fota igen rent tekniskt....
Fasader och former är intressanta, jag rycker inte upp kameran på gatan och fotar folk. Nej jag spanar efter snygga bitar av fasad som inte dolts bakom parkerade bilar. En utmaning i sej så fullparkerad som stan är.
Jag har turen att ha en livs levande person utanför nätet att bolla bilder med. Han har väl inte sagt rakt ut vad han tycker om mina bildresultat och det kanske jag ska vara glad över. Men han har den goda sidan att föreslå möjligheter och nya sidospår både när det gäller bildkomp och framför allt ljuset.
Jag har förhållit mej ganska platt ett tag och det är stretigt värre att utöka bilddjupet.
Det blir också fler och fler människor i bilderna. Från att ha varit renodlat cityscape börjar det nu utvecklas en hybrid till gatufoto.
I och för sej tycker jag inte om att sätta etiketter på motiven annat än när de ska placeras in i specialpoolerna. Och miljöerna kommer först, personerna får smyga sej in sedan.
Ifrån Södermalm till Vasastan, ett för mej relativt oprövat område.
Med gott om tid att lunka runt och ett stort behov av att rensa skallen och koppla av strosade jag runt några kvarter och gladdes över de fina husen.
Praktiserade utmaningen att få in ett större djup i bilderna, nya utgångar än bara åt sidorna. Lite speglingar av vitlök och räkor fick jag på köpet....
Även om jag får en hel del återfall till mitt gamla invanda sätt!

Vasastan bjuder på ett trevligt myller av människor, det är liv på gatorna nästan som på söder. Här behöver man inte vänta länge på att olika personer ska flanera in och ut ur bild!
Tänk om jag fått med fötterna också......

Hur som helst har jag haft roligt och uppskattat den avkoppling och nedstress som promenerandet på stan erbjuder och automatiskt infinner det sej en mening med att ta alla dessa bilder också!!

Postat 2013-08-29 14:26 | Läst 2469 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Stadsbesök

Lyfte näsan ur rabatterna och åkte in till stan och Fotografiska.
En släkting på besök motiverade en tur in till stan som ett skönt avbrott från all tid tillbringad på hemmaplan.
Här en liten pastell från Bolltisteln, närmare än såhär kommer jag inte med mellanring monterad på makrot.
Men som sagt vi styrde vägen mot stan.

På Fotografiska började dottern interagera med de här vattenkloten som ingick i en installation av japanen Motohiko Odani.
Hon var lagom intresserad av det som visades och vi passerade genom utställningarna ganska hastigt.

Trots det blev jag stående länge framför Håkan Elofssons bilder från Bombay. En vardag så långt ifrån vår och levande bilder av livsöden. Så dubbelt presenterade eftersom bilderna är läckert utförda och bildinnehållet allt annat än tjusigt. En ljudbild från gatan ur högtalare ökade på den intensiva stimmiga känslan från platsen.

Efteråt lunch i ett intressant motljus och med möjlighet till lite lek med kameran.
I ett hårt ljus mitt på dagen inbjuds det inte till så mycket fotande på stan.
Dock fastnade jag för den här bussen där föraren stack fram bakom fasaderna som speglades i rutan. Det var skönt att få en sväng på stan som avbrott till vardagslunken i förorten!
Postat 2013-08-16 09:16 | Läst 1227 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Försök till lite mera personliga sorters bilder på humlor och fjärilar.

Eftersom jag försäkrat mej om att jag inte är tjatig med insektsbilderna lägger jag in ett nytt gäng. Ganska mycket tid och energi är lagd på att jaga humlor och efter ett tag och många album på humlor infinner sej en längtan efter att inte bara optimera flygbilderna utan även att hitta vinklar och varianter som gör att de skiljer sej från tidigare försök.
Den obligatoriska hummelgympan. Lite avslappning inför och emellan jakten på fjärilarna. Och skärpan var med mej för en gångs skull!!
Stor och liten där liten tycks vara herre på täppan...
Den här liraren var tre gånger så stor som de andra humlorna. Ljuden när den flög vasst och högt och den tappade ideligen farten och dunsade ner bland blombladen. Själva blommorna var lite för klena och den hade ett personligt sätt att landa i blomställningarna för att suga nektar som skiljde sej ordentligt från de andra lite nättare humlornas.
Som en kläpp hängde den och klamrade sej fast, jag fattar inte att den inte föll!
Ganska kungliga ser de ut, Påfågelögonen. Jag har jublat i flera dagar och fotat en massa bilder på dem för att sedan inse att de plottriga blomställningarna på Rosenflockeln tar hela fokus från fjärilen. Det har krävts åtskilliga oftast gagnlösa försök med vinklar och skärpedjup för att försöka framhäva de stiliga fjärilarna och deras färger!
Fjärilar och humlor är lika förtjusta i Rosenflockeln och ofta bumpar de ihop på ett disträ sätt när de ivrar runt på nektarjakten.
Tripp tripp på blomknopparna.
En våning ner närmare underjorden hittade jag den här malen? med en lite mörkare framtoning som bänkat sej vid bardisken. Den lär nog få vänta om det är nektar den vill bjudas på!!

Plussar på med en nytagen liten lirare som jag inte sett i trädgården förut. Den är mycket mindre i storleken än de andra, men har vackra färger.
Har testat att mjuka upp det pillriga Rosenflockeln genom att dra ner på klarheten och hoppas på lite rosa drömkänsla.

Togs fem minuter innan åskan började mullra och regnet ösa ner, togs innan solen försvann bakom molnen och ljuset ändrades.

Postat 2013-08-14 12:14 | Läst 1574 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ett par bilder från den här veckans humlegympapass.

Stadsbilder kan man ju fylla blogg efter blogg med och det är helt naturligt, så hur kommer det sej då att jag känner mej tjatig när jag kommer med nya bilder på humlor igen?
Jag fotar gärna motiv i stan också. Men snart är de bland humlor så populära växterna överblommade och då är humlesäsongen över för min del.
Man kan försöka få till bakgrunder till humlorna som skiljer sej lite mellan bilderna för variationens skull.
Det är en väldig jakt på skärpan förstås.
Jag har inte haft så många humlor i början av sommaren, men nu vimlar det av dem och de krockar gärna på olika landningsplatser.
Den här får mej av någon outgrundlig anledning att komma att tänka på dotterns favoritprogram på TV just nu, Top Model. Den liksom poserar sådär tjusigt som tjejerna gör på bilderna man tar i programmet. Långsökt kanske....
Lite suddiga men de känns lekfulla på något sätt. På bilden alltså, i verkligheten är de vansinnigt fokuserade och oförtröttliga.
Nej lekfullt är det inte för humlorna, det lurar en hel del att ta hänsyn till där de landar och det gäller för dem att se upp.
Jag har inte heller sett någon humla bli en spindels offer, däremot att de har tagit mindre blomflugor.
Lika envist som humlorna jobbar på, lika envist fortsätter jag att jaga dem på bild. Undrar när jag kommer att tröttna? Inte i år heller tycks det, motivet är ännu väldigt roligt......
Postat 2013-08-08 00:40 | Läst 1206 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera