funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Fota bilder för kooperativet, del 2.....

Jag har uppdraget att fotografera alster för mitt hantverkskooperativ.
I mitt tidigare blogginlägg funderade jag över upphovsrätten till mina bilder  och hur jag rättvist ska kompenseras för tiden jag använder till foto och påföljande efterarbete.
Kooperativets medlemmar ansåg att om jag tar ut tid från butiken motsvarande tiden det tar att fotografera och arbeta bilderna i fotoshop så skulle medlemmarna ha fri tillgång till mina bilder även för privata syften.
Typ annonsering och marknadsföring eller presentationer av den egna produktionen gentemot andra butiker eller kunder, eller på sin egen hemsida.

Jag är oftast ingen stridig person - tror jag... - men den här gången drev jag frågan för att ha full klarhet i vilka ramar jag har och vad som gäller.

Till hjälp hade jag också en liten folder om upphovsrätt som finns att hämta hos Svenska Fotografers förbund.

De ger även ut en folder om prissättning som gäller yrkesfotografer, och läser man den ser man vad det kostar att beställa proffsjobb och att bilderna dessutom köps för en specifik användning som har olika kostnad beroende på om det handlar om webbbilder, annonser, antalet publiceringar mm.

Intressant läsning!

http://www.sfoto.se/sff_start/kopasaljabilder.asp

Inom parantes finns det fortfarande oklarheter för min ersättning från kooperativet vilket på ett bra sätt beskriver hur rörigt det kan bli när ett större sällskap konsthantverkare ska försöka ha ett möte...... så jag får nog fråga dem igen vid tillfälle om jag får ta ut tid för fotandet eller inte. Att bilderna är mina enligt upphovsrätten tror jag att de fick klart för sej.

Man har som jag trodde helt enkelt inte så stor insikt om foto. I dessa tider när alla kan köpa sej en liten digitalkamera och ta hyfsade bilder så ses det som så lätt att bara fota lite och sedan är det klart.

Att skärpan hamnar i bakgrunden som också ibland är väldigt rörig, färgstick, oönskade speglingar i metaller, oskarpa alster som är vad bilden ska framhäva osv osv är saker som man inte lägger märke till. Man anser också att om du tar en bild på mitt alster så är bilden per automatik min.

Det mest intressanta som kom upp var att man inte riktigt fick förståelse för de krav jag ställde. Som är att jag tar bilder för föreningen att publicera på hemsidan, och att skicka ut till olika tidskrifter som reklam för föreningen. Jag vill att mitt namn som fotograf ska stå med, jag har copyright på mina bilder och vill man använda dem för eget bruk ska man prata med mej om det.

Ur praktisk synvinkel är det bra för föreningen att ha en snygg hemsida med hyfsade bilder som man dessutom förnyar med jämna mellanrum. Och skulle någon få med ett alster i en tidning så är det jättebra reklam för hela butiken och alla medlemmarna.

Vi har möte igen snart, jag väntar med spänning på om jag ska få någon reaktion på de nya bilder som nu ligger på föreningens hemsida.

I min värld går det åt tid, engagemang, planering och datorjobbande för att färdigställa bilder. I deras värld är det en bisak. Inget konstigt med det, blir bara lite trassligt när våra världar ska mötas......

Det mest intressanta kommer att uppstå om någon medlem verkligen vill använda sej av mina bilder. Jag har inte en susning om vad jag ska svara på vad jag vill ha i ersättning!

Postat 2010-04-23 15:25 | Läst 1494 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera