funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Söta Säter, några bilder från stad och land....

Säters stadskärna är den äldst bevarade i Sverige. Vi sidan av utställningen fann jag en inspirerande stadsmiljö om man vill frossa i gamla trähus och sköna låghus med putsfasader.
Nytt för i år var marknadsföringen "Söta Säter", man tänker sej kanske så långt ifrån psykvården man kan med sin slogan?
Jag tog en liten minisemester med dottern som sällskap och vi tillbringade en del tid med att promenera omkring i kvarteren och bara njuta.
När vi anlände till campingen dallrade värmen och samtidigt tornade massiva grå åskmoln upp sej över sjön. Åskade gjorde det, men regnet uteblev. Molnen vandrade norrut i en runda kring stan. En promenad lockade och ljuset som föll in över stan samtidigt som himlen var så mörk skänkte en hel del dramatik till det vi såg.
Greppet från storstan med att hitta fina fasader som bakgrund och vänta in en förbipasserande blev en smula upp och nervänt i den här miljön.
Men speglingar hittade jag, och slinker det förbi en cyklist är det bara att tacka och knäppa av!
Stadshus finns det lite överallt i Sveriges städer, men man finner inte lika ofta brudpar stående bredvid dem.
Stans fönster bjuder också på säregna speglingar.
Det finns låghus med levande fasader och sköna inramningar!
Den här putsfasaden återvände jag till, förra årets bild var inte klockren.
Tänk om det kunnat passera någon person också, jag väntade verkligen men en småstad söndag eftermiddag är tydligen inte lika myllrande som Stockholms city.
Ett försök till övergång från asfalt till naturmotiv.
Dimma har vi inte där jag bor, så även om Peter tyckte att den var klen var jag själv helt såld. Morgonsolen håller just på att gå upp och jag och dottern var förstås med på den tidiga turen till Grängshammar.
Där vi kunde fota varandra i den sköna miljön. Ella var nog lika glädjerusig som jag över ljuset och dimbankarna. Vem blir inte lycklig på en sådan här plats och i det här ljuset??!!
Avrundar med damerna som tog hem priserna i bildtävlingen, stort grattis till er!
Tack också för fina möten under utställningen och alla fina bilder ni bjöd oss att titta på!! Detta var en helg som känns riktigt bra att tänka på såhär efteråt!
Postat 2013-07-30 11:52 | Läst 1947 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Fjärilsgympa

Det har varit bra väder för humle och fjärilsfotande även idag. Igår ville fjärilarna bara bli suddiga, så det är med stor förtjusning jag fick upp i alla fall två hyfsat skarpa bilder även på fladderpelle som jag brukar omnämna dem.
Börjar med en humla över Lavendeln.
De förnyar sej inte så mycket, humlorna. De bara surrar från blomma till blomma.....
Även fjärilarna gillar Lavendel. Den här vita studsade runt väldigt hastigt och knyckigt och i sökaren ser man bara ett vitt fladder så det blev lite experimentellt fotande. De ska ju helst befinna sej inom skärpeplanet när man trycker av.
Och ibland har man tur som en tokig!
Nu får jag nog ta lite semester från insekterna, att sitta och passa på dem frestar på. Fast det är kul med utmaningen!!  :-)
Postat 2013-07-21 16:19 | Läst 3808 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Hummelgymnastik

Varje sommar när Lavendeln, Silveraxen och den Ryska Martronen blommar brukar jag bänka mej framför dem med kameran.
Betraktar det som ett gympapass, att fånga insekterna i luften. Kameran väger en del, kanske det är därför det känns som om jag utfört någon sorts sport.
Den här dagen var ljuset bra och trots en i mina ögon insektsfattig sommar flög det runt ett antal nektarsamlare mellan blommorna, mest humlor.
Jag fokuserar manuellt i bilderna och antalet suddhumlor är rätt stort på varje skarp. Använder Nikons 105 mm  makroobjektiv plus Nikons 12mm mellanring.
Blomflugorna är lite långsammare i luften och en bra uppstart.
Humlorna rör sej knyckigare och ganska oförutsägbart. Man får vara rätt snabb på avtryckaren för att de inte ska hinna ut ur bild.
Humlan som egentligen inte kan flyga enligt experterna!
Humlorna ser rätt olika ut, här en gråare och en guldpälsad.
Det blev någon sorts krock mellan dem på Lavendeln.
Den ser lite stressad ut med sugsnabeln hängande mellan landningsplatserna.
En högdragen fjäril fastnade också, fast de var för snabba för mej idag när de flög!
Den sista från dagens skörd, det här var ett roligt gympapass!!
Postat 2013-07-20 18:45 | Läst 3298 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Stadsbilder från Uppsala

I lördags förmiddag tog jag ännu en tur kring ån i Uppsala. Det var ännu inte så mycket folkvimmel på stan men eftersom jag börjat vilja klämma in personer i bilderna bjöds det på lagom många.

Biblioteket är en ganska fin byggnad.

Domkyrkan är också typisk för stan men också väldigt stor. Den här dagen stod porten öppen och man klämtade i klockorna. Kyrkan interagerade mera med sin omgivning upplevde jag det som, och det var plötsligt lättare att hitta ett motiv i den också.
Tjejerna hade spänst i steget när de promenerade förbi.....
Lite gyttrigt och lite skuggpartier som tjoffsar till i bilden men jag tycker mycket om den röda putsväggen och djupet in i bild!
En ung dam som tagit till sej uppmaningen från påbudsskylten!
Vattnet i ån hade inte börjat krusas ännu.
Bakgrunden såg spännande ut på platsen, men i bilden känns kompet inte helt balanserat tycker jag. Försökte få någon förbipasserande i bilden men de som promenerade förbi stirrade alla nyfiken in på gården eftersom de sett mej med kameran. Killen på cykel uppmärksammade mej nog inte kanske?
Andmatning och spegling, kanske lite väl mycket info i bilden?
Avslutar med ett försök till produktbild åt en kollega, vasen är fotad i ett fönster på största bländare. Den milt sagt stökiga bakgrunden anas knappt!
Postat 2013-07-03 13:14 | Läst 2435 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera