funderingar

Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Några makrobilder i all anspråkslöshet bara för att det är så härligt soligt ute!!

Äntligen varmt, äntligen går det att sitta ute!
De första vårblommorna börjar trängas i rabatten och jag kan som vanligt inte motstå att prova mellanringen för att se om de vill bli någe roliga på bild i år....

Vitsippor kan jag artbestämma, men sen är det stopp!
De här blå är det gott om, vad de nu är för ena.
Här gissar jag på en Forsythia. Inte världens vackraste buske men med hjälp av motljus och en mellanring ser den något bättre ut!!
Syrenen i blomningsplaner.
Och häcken börjar visa blad i storlek musöron, snart är den helt grön!
Hurra nu är det vår, härligt!!
Postat 2014-04-20 18:22 | Läst 2071 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

På jakt efter något gult blev det lite underligheter på köpet

Jag jobbar på med ett tema om dagen och idag letade jag i stan efter någonting gult.
Det blev lite varianter på gult, kombinerat med speglingar och här är dagens bild.
Det var mycket gult i den här fasaden också fast inte så påfallande kanske.
Putsen på många hus i innerstan kan mera betecknas som ockra i tonen.
Kom förbi den här skyltningen igen, nu i ett annat ljus och med andra speglingar.
När jag trodde att det fanns tillräckligt med gult på minneskortet var det dags att bara titta sej omkring och försöka hitta roliga motiv.
Det var full snurr på folk vid lunchtid, dagens meny naturligtvis inramad i gult.....
Solen stod på allt intensivare och gjorde det lite svårt för kameran med starka kontraster.
Fast ljusspelet i grenarna mot mörk bakgrund tyckte jag var väldigt vackert!
En liten grupp personer uppe vid slottet som jag tyckte såg rätt slitna ut, solglasögonen lös starkt i gult.
Hittade en skyltning i Gamla Stan som var lite lustig.
Det var en jätterolig promenad och bilderna blev lite spretiga men dagens tema var i alla fall räddat!
Postat 2014-04-16 00:43 | Läst 1467 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

När Cityscape-aren ska ut och försöka med gatufoto

Jag deltar i en månadslång fotoutmaning just nu, där jag varje dag ska hitta motiv till ett tema. Gårdagens uppdrag var "blickfång" vilket var ett både tänkvärt och utmanande begrepp!
Man har bara en dag på sej, och jag gör annat än fotar på dagarna. Det fick bli en utökad promenad på väg till jobbet i stan som skulle användas. En komprimerad tid alltså.
Därmed krävs en del tankeförberedelser och min nyfikenhet kretsade kring om man kan hitta blickfång i större mängder av förbiströmmande folk och i miljöer som är fyllda av information.
Man vet ju inte heller hur bilderna blir förrän man står på plats med kameran framför ögat.
Tiggarna i city håller på att fasa ut mobiltelefonanvändarna som motiv. I början tyckte man att det var kul och ovanligt med folk som pratade i telefon överallt, numera är det roligare att fota folk som inte gör det!
Själva tiggaren gör mej beklämd, jag skulle önska att han kunde finna en värdigare källa till inkomster. Vi är nog också ovana och obekväma lite till mans över hur vi ska förhålla oss till dem och de flesta låtsas som om tiggarna inte alls sitter där, passerar bara och tittar åt andra håll.
Butikerna jobbar på med sina blickfång för att dra uppmärksamheten till sej så där hittar man förstås ganska överstyrda och grälla motiv.
Lite tråkiga tycker jag, de sitter ju som stilleben och det är svårt att tillföra något som fotograf här. Men man måste ju prova!
Kan en sådan här överlastad kärra göra sej gällande som blickfång? Den är en inte så vanlig uppenbarelse i city bland affärskvarteren.
Eller är det tjejen som tittar på kärran som blir blickfånget i bilden?
Jag tycker om bilder som är ganska överfulla av information, de får inte bli lättlästa och efter två sekunder har man tittat färdigt på dem.
Ett rent självmordstänkande i bildflödena på nätet där det är snabba rena och lättlästa motiv som fångar ögat, resten orkar man inte ens klicka upp och titta närmare på.
Jag tycker också mycket om miljöskildringar så bakgrunder och omgivningar känns viktiga. Då hamnar man i ett tomrum mellan Cityscapes och Gatufotografi. Det är för mycket folk i bilden för att det ska vara Cityscapes, och det är för stort avstånd till folket för att det ska kallas Gatufotografi.
Det är samtidigt en form av motiv som jag själv gillar att jobba med!
Folk som strömmar förbi är svåra tycker jag, de ska se så speciella ut för att de ska bli intressanta att titta på. Eller göra någonting så att de sticker ut.
Här är min valda bild på temat, det är ett högst subjektivt val. Jag tycker att det är gott om blickfång i bilden och killen som studsade förbi var rätt kul han också. Han lät rätt konstigt och jag kom på efteråt att han säkert sjöng till någonting han hörde i lurarna.
Miljön är alltså grunden i bilden, killen ett bonus. Kanske bilden behöver blickfångstemat för att kvalificera sej som sevärd? Även om jag själv blev glad över den.
Jag har också lärt mej att det jag själv tycker om oftast inte är något andra tycker är något särskilt, och tränar mej på att inte såga de bilderna utan att försöka stå på mej! Jag fotar trots allt för min egen skull. Och då är det för det mesta så här de landar!
Postat 2014-04-10 10:17 | Läst 1400 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera